LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Az amerikai Kaiser Permanente kutatásának eredménye szerint a kórházban felismerésre került bakteriális fertőzések a terhesség második trimeszterében növelik az autizmus esélyét a babánál.

Kattints a Bővebben gombra vagy a cikk címére a folytatáshoz!

A tanulmány a Journal of Autism and Developmental Disorders december 23-i számában jelent meg. 

407 autizmussal diagnosztizált és 2075 nem autista gyermeket vizsgáltak, akik 1995 januárja és 1999 között születtek és születésüket követően minimum még 2 évig a Kaiser Permanente orvosai követték fejlődésüket. 

"Noha a fertőzések gyakoriak a terhesség alatt, ebben a tanulmányban nem találtak erős összefüggést a fertőzések és az autizmus emelkedett kockázata között. Csak a kórházban diagnosztizált bakteriális fertőzések voltak összefüggésbe hozhatók a nagyobb autizmus kockázattal." Mondta Lisa A. Croen, PhD, a Kaiser Permanente kutatási divíziójának munkatársa, a tanulmány rangidős szerzője. "A kórházi környezetben diagnosztizált fertőzés gyakoribb volt az autizmussal élő gyermeket nevelő anyák esetében, mint a nem autista gyermeket nevelő kismamáknál" -említette továbbá a kutató.

Egy kórházi kezelés során bakteriális fertőzéssel (genitális, húgyúti vagy ha a magzatvíz volt fertőzött) kezelt terhes kismama esetén 58%-kal volt magasabb az esélye, hogy autista gyermeke születik, ha a fertőzést a második trimeszterben fedezték fel. 

- A kórházban kezelt fertőzések súlyosabbak, emiatt lehetnek összefüggésben az autizmus magasabb kockázatával - magyarázta Ousseny Zerbo, PhD, a tanulmány vezető szerzője. - Még nem tisztázott, hogy a fertőzés milyen módon növeli az autizmus kockázatát, de állatkísérletekben kimutatták, hogy a fertőzésekre adott immunválasz befolyásolhatja a magzat idegrendszeri fejlődését- említi Zerbo. A kutató felhívja a kismamák figyelmét arra, hogy bár a legtöbb fertőzés nem emeli az autizmus kockázatát, de inkább forduljanak orvoshoz, ha úgy érzik, hogy elkaptak valamilyen fertőzést. 

Forrás: Kaiserpermanente.org