LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Egészségügyi kérdések

Téma: Szobatisztaság

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 4 hónapja #156

• tszkrisztina
  • tszkrisztina profilkép
Csak gond van...bepisil, bekakil, és nem jelzi, hogy kell. Bilire már nem fér rá, a w-re leül, de nem csinál semmit, pedig látta már, hogy mit kellene.
Ha pelus nélkül van, simán a szőnyegre pisil-kakil.

Gondolom, ha a PECS megy jól, akkor ez is menni fog talán.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 4 hónapja #158

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A PECS-nek ehhez nemigazán van köze. Ha nem jelez semmilyen módon (toporgás, a "problémás" testrész fogdosása), akkor annyit tehettek, hogy 10 percenként ráültetitek a wc-re. (Ezt az eljárást a TEACCH gyógypedünk mondta egy ismerősömnek, akinek hasonló gondja van.) Ha sikerül véletlen beletalálni, akkor jön a megerősítés a kedvenc kajával, vagy kis ajándékkal, matrica, stb. Ezt jó sokáig kell csinálni, míg meg nincs az összefüggés. Utána már a jelzést könnyebb kialakítani.

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 4 hónapja #192

• tszkrisztina
  • tszkrisztina profilkép
Köszi, ez jó ötlet!:-)

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 4 hónapja #200

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Az én fiam mindig pelepisil és bele is kakil a bilibe, WC-be, gond nélkül, ha ráültetjük. Ilyenkor megdicsérjük, volt jutalom is, nagyon boldog, hogy tudott a bilibe kakilni. Magától is ráül, ha meztelen az alsóteste. DE: ha bugyi van rajta, simán belemegy oda minden és nem is érdekli. Persze nem szól se előtte, se utána. :blink: Próbáltunk bő melegítőgatyót ráadni, de abba is belement minden (épp Apuka küzd otthon vele ezügyben...). Van valami ötletetek, hogy lehetne tovább lépni? Sajnos ha nem jön össze a szobatisztaság, akkor bölcsis marad, 3 és fél évesen a beszokó síró 2 évesekkel "sokat fog fejlődni"...

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 4 hónapja #202

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Mennyire érti a beszédet? Hangsúlyokat? Azt próbáltátok, hogy ha rossz helyre csúszik a dolog, akkor határozottan rászólni, hogy NEM SZABAD A GATYÁBA KAKILNI! És megmutatni miről van szó? És ha ügyes, akkor hangsúlyozottan dicsérni, hogy érzékelhető legyen a különbség. Mi ezt csináltuk az elején, és nagyon gyorsan szobatiszta lett.

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 4 hónapja #208

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
A másik fórumon már írtam ,de most ide is bemásolom:
Másfél hónapja próbálkozunk a szobatisztasággal és otthon már szobatiszta:) Nagyon örülök neki, persze még csak a pisi megy bilibe és ebben is vannak visszaesések, de mivel látom, hogy autiknál ez is problémás szokott lenni nagyon örülök, amikor odahúz a bilihez!!! (Ja volt egy kis tic-tac-os pozitív megerősítés is)Ezt a cukorkás megerősítést amikor először olvastam habzott az agyam, ez szinte állatidomítás, de működött.
Mi is úgy kezdtük, h rendszeres időközönként elétettük a bilit. Hol belepisilt, hol erősen tiltakozott.

Még nem magától veszi le a nadrágot, de ha kell neki megfogja a kezemet és odahúz a bilihez. Ha belepisil azért tic tacot kap:)( mindig a zsebemben van a cukor és pisi után azonnal kapja. )Most már ott tartunk, hogy napok óta nem pisilt be. -A pozitív megerősítés mellett használtuk a negatívat is, ha bepisilt azt egy picit viselnie kellett, szerencsére az már zavarta!- Kakihoz ő is mindig kivárja a lefekvés előtti pelenkázást. Ezügyben még nem merek nyomulni, nehogy a pisilést elrontsam.
Kakilás ügyben elkezdtük, h készítettem gyurmából műkakit és a maci időről idüre ráül a bilire és aztán hopp ott a kakija, azt aztán együtt beledobjuk a vécébe-ezt is olvastam valahol-, most egy hétig még csak ez -meg a saját pelenkába ment kakit is együtt nagy ünnepélyesen beledobjuk mindig a wc-be. Meg még olvasgatjuk Alona Frankel Bilikönyv (persze nem a leírt szöveget mondom, kicsit egyszerűbbre veszem:)

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 4 hónapja #214

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Igen, azt nyilván nem érti, hogy "szólj, ha pisilni kell". Megpróbáljuk határozottabban szólni neki, hogy a naciba nem szabad...

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 4 hónapja #215

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Mi úgy kezdtük el a fiamat rászoktatni, hogy szóljon, hogy betettünk a PECS könyvébe egy wc ábrát. Nagyon gyorsan megtanulta, hogy mire jó, most már szólni is tud, de még mindig nem szól minden esetben, általában inkább egyedül próbálkozik.

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 1 hónapja #1269

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
Mi teljesen megrekedtünka szobatisztasággal. Nagyon elkeserítő. Hónapokig fokról fokra haladtunk már régen nem pisilt be de még kérni kelett hogy pisiljen a kakilás az más az kisgatyába megy. Na szóval már olyan szépen jutalmazás hatására sikerült elérni hogy szól vagyis jelez he kell neki sőt már olyan is volt hogy magától ment oda és egyedül pisilt ahogy sikerült a bilibe állva.
Elvittem pár hete anyukámhoz kétnapra és azóta nem megy a dolog magától egyáltalán nem megy oda sőt sokszor még ha kérjük akkor se inkáb bepisil.
Viszont érti hogy rosz amit csinált ha becsorog mert rászólok hogy nem szabad mit csináltál persze nem kiabálok rá akkor oda jön rám mosolyog simogatja az arcom megpuszil és mondja SZE...
Na ennyit erről a pisiléshez nincs esze de a pitizéshez ahhoz van . Mindent bevet.
Nem tudom mi tévő legyek még a jutalom sem igazán érdekli most.

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 1 hónapja #1271

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Lehet, hogy már írtam, de a szobatisztaságra szoktatás menete úgy megy gyógyped. ajánlásával, hogy ki kell vinni rendszeres időközönként, ha kell, ha nem, aztán gyorsan kiderül, hogy ivás után mennyivel kell kivinni. A lényeg, hogy ne menjen a gatyába, kösse hozzá ezt a tevékenységet a bilihez. Szokja meg. Ha többen vannak vele napközben, akkor írni kell, hogy ki-mikor vitte ki, és mikor ivott, hogy lehessen tudni, mikor kell vinni újra.
Mikor pisil, akkor mondhatod, hogy "pisilek", hogy kapcsolja hozzá a szót is.
Először el kéne érni, hogy ne csurogjon be. Ha utána látod rajta, hogy fogdossa a kukit, vagy tipródik, tehát bármilyen jelét adja, hogy pisilnie kell, akkor odaviszed a PECS könyvéhez, hátulról segítesz neki megfogni a WC ábrát, odaadatod magadnak, közben mondod, hogy "pisilni kell", és kiviszed pisilni. Ezt kell csinálni egy darabig, de le fog neki esni.

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 1 hónapja #1273

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Sziasztok, nálunk a pisilés rendben van, sőt már idegen helyen is jelez (már leírtam mit csináltunk.) Mivel mi sokat ivós és pisilősek vagyunk ezért én mindenhova viszem a bilit.(Idegen helyen szoktam kérdezgetni, h kell e pisilni, vagy meg is próbáljuk) Pl Koraiban az óra előtt mindig mutatom neki a zacskóban a bilit. Amikor kell neki odahúz a bilihez, otthon a wc-hez. Sokáig én toltam le és húztam fel a gatyát, aztán mondtam h csinálja és együtt toltuk húztuk, már egy ideje ezt is egyedül csinálja, bár most elkezdtünk harisnyázni úgyhogy megint segítek egy kicsit. Néha viszont nem hív hanem elmegy egyedül és sikerül neki. Nekünk a wc-be pisil a wc mellett van egy sámli. Azt kell odatennie a wc elé. Ha együtt megyünk akkor sem én teszem oda, hanem Ő . Vagy magától, ha áll banbán akkor mondom neki.
Az én fiam viszont továbbra sem mond semmit szótagot sem azt sem hogy SZE. Ha kérdezem, hogy szereted az anyát, akkor odabújik hozzóm tehát mutatja, puszit adni nem tud, fújni kezd mintha gyertyát fújna.
Nagywc még nem megy. Éjszakára pelenkázom és mindig kivárja ezt az esti pelenkát és abba kakil bele. Minden este, tehát irányított. Az egyszerűbb praktikák nem jöttek be, de most még várok ezzel, mert más teendőink is vannak.
Katlyn, lehet, h érdemesebb lenne most már kivárnod a jövő tavaszt a lengébb öltözékkel, akkor újból ráfeküdni erre.De ha rendszeresen elviszed és megpisilteted az biztosan nem baj, meg az is jó ha nem pelenkázod otthon, de lehet h a pecs is megoldás lehet erre.

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 1 hónapja #1276

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
Tomger

Pont a te ötletedre használtuk a jutalmat elöször tic tacot ez nagyon jól bevállt, Mióta visszaesett nem érdekli annyira.
Én is igy csinálom hogy fejlesztőre mindenhova visszük a bilit idáig nem pisilt be sehol érdekes módon csak otthon . Engem tisztel meg vele??
Szavakat modnogat nem sokat OTT OTT VAN EZT AZT SZE.. SZIA a JÓÉJSZAKÁT meg arra használja ha elég volt valami. Ha kér mutatja a tenyerét egyik ujjával és mondja KÉ... OTT AZT

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 1 hónapja #1277

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
Szanya

Engem az bánt hogy ezt már egyszer elértük és minden jól müködött most meg semmi. Mi még nem csináljuk a Pecs et most voltunk elöször a vadasba még most kezdünk majd neki tréning stb....
Köszi a hozzászólást
Nincs egy jó képed bilibe pisilés állva illetve kakáláshoz??
Fogmosáshoz milyen folyamatábrát használsz?

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 1 hónapja #1283

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Értem, de sajnos autizmusban előfordulnak visszaesések (okkal és látható ok nélkül is). Nálunk pl. a gyerek egy darabig "beszélt" (szavakkal kommunikált), majd utána ezek a szavak fokozatosan eltűntek, és elhagyta a beszédet teljesen. Utána a PECS-el újra beindult, de akkor meg csak megismételt mindent. Most meg már mondatokban beszél, és csak azt ismétli, amit nem ért.
Nincs, de a másik topicban beszélgettünk erről, és ezt jónak találtuk:
Alona Frankel: Bilikönyv.
Ezt elég kemény munkával raktuk össze Edina segítségével teljesen egyénire, Boardmakerben szerkesztgettük össze, hogy túl hosszú se legyen, és a lényeges részek rajta legyenek.
A vizuális segítségek menüben találsz cikket az általunk készített vizuális segítségekről (Edina és én általam), abban megtalálod a fogmosás folyamatábrákat is. (Csak a fórumba való belépés után látod a cikket!)

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 1 hónapja #1293

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
A wécézés folyamatábra is fent van? Úgy megnézném, hogy megy ez.
Az én fiam tudja, mikor kell neki pisilni, kakilni, mert pucér fenékkel Ő sem szokott, meg mindig ugyanoda megy. Azt is tudja, hogy a bilire rá kell ülni, és nagyon büszkén feszít rajta. Az oviban is kikéreckedik, ráül, kezet mos, de nem köti össze a kettőt. Most a bilikönyvben néztük, hogy kaki van a biliben, attól teljesen izgalomba jött, úgyhogy remélem, eljön nekünk is lassan az áttörés.

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 1 hónapja #1296

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Arról még nem láttam folyamatábrát. A Boardmakerben nincs, az biztos. Max. szerkeszteni lehetne.

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 1 hónapja #1300

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Én úgy látom, hogy a kisfiam nagyon jól felfogja a könyvekben látott dolgokat, de egyik könyvben sincsen rendesen folyamatában ábrázolva. :unsure: Most rendeltem egy másikat, az meg főleg nem jó. Csak bohóckodik benne a kisfiú a bilivel. :(

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 1 hónapja #1301

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
www.do2learn.com/picturecards/printcards/selfhelp_toileting.htm

Szerintem innen nagyon jól össze lehet vágni

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 1 hónapja #1303

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Ugyanez van a Boardmakerben. De magát a pisilést egyik se ábrázolja. Viszont ha jól emlékszem, a Pictoselektorban van ilyen ábra.

Válasz: Szobatisztaság 13 éve 1 hónapja #1304

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Pedig az a lényeg, hogy jutunk el a kakis biliig! :laugh: :laugh: :laugh:
Áh, pont rajzból voltam a leggyengébb, hát most kénytelen leszek megtanulni. :laugh:
Oldalmegjelenítési idő: 0.102 másodperc