Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.
Anno a Prekop Csilla mondta alakítsuk barátságossá a wc. Na ezen jót röhögtem akkor. 2 wc-n van a lakásban és az egyiket sokkal jobban favorizálja a gyerek. Képes felmenni az emeletre pisilni, mint hogy a lentit használja.
Más az evéshez használ tv-t, mondókát...stb. Mi a wc-nél könyvet, fényképezőgépet nyomkodott. Van most is, hogy beül alkotni könyvvel a kezében.
Nikuc lehet, hogy állva kéne pisilni tanítani! Nálunk kényelmesek a hapsik, bár nagyon örülnék, ha állva is tudna, mert akkor talán a büdi wc-et lehetne helyettesíteni fával.
Orrfújás: nálunk a nagy 15 éves, de még mindig nem tud orrot fújni, csak törölget. Múltkor észrevettem, hogy az úncsitesóim se tudnak igazán jól trombitálni! Lehet, hogy ez családi!
Manuális dolgok elég gázosan mennek, bár szegény gyerek nem is örökölhetett semmit. Gyurmázás, hát csak ne kelljen nagyon megfogni csak szaggatjuk pogácsa szaggatóval. Beleszúrunk inkább dolgokat, most éppen vágni tanulunk rajta. Rajzolás zöld filctollal (lemosható csak is ,mert nyáron lábtetkó is lett, ha nem figyeltünk) káoszvonalak, itt derült ki, hogy zöld a kedvenc szín. Ő nem szadizzik csak tologat.
Ellenben a nagy balkezes véste a papírt és a padot. Neki külön kartonlapja volt, hogy elkerüljük a több oldalas vésést.
Kedves Tomger!
Nálunk is a kaki mindig az esti fürdés utáni pelusba megy. Ahogy nálatok is történt több mint 1 évvel ezelőtt. Megoldódott azóta ez a dolog? Ha igen, milyen módszerrel?
Üdv
Danimanó anyukája
Szia Danimanó anyu, igen már több mint egy éve minden értelemben szobatiszta a fiam, már több mint fél éve éjszaka sincs rajta pelus.
A pelusba kakinak nálunk, egy új környezet segített véget vetni.
Előtte már egyfolytában azt lestük, hogy mikor kezd erölködni a kiságyba téve és rohantunk a wc re vele, hogy oda sikerüljön. Ha a wc-be pottyant végül (mivel elég gyorsan sikerült letépni a gyerekről kakilás közben a pelenkát) nagy jutlom örömködés, hogy ott van a termék a wc-ben, de ez nem volt elég. Még mindig nem akart jelezni inkább kivárta hogy leoltsuk a lámpát és sötétben csöndben, titokban...
Ezért inkább hagytuk akkor rövid ideig. Viszont nézegettem vele a Bilikönyvet és próbáltam minden csatornát megragadni hogy értse, már nem a pelusban van a kaki helye. Ha jól emlékszem még gyurmából kakit is készítettem és a játékmacit is megkakiltattam a bilibe, meg még nem is tudom mikkel próbálkoztam.
Végül a vidéki nagyinál egy hétvégén, ahol ott is aludtunk jelzett első ízben magától. 2 éjszakát aludtunk ott és onnantól már a kaki itthon is mindig a wc be ment.
Kisfiam, úgy néz ki, végre szobatiszta!!!!
Egyenlőre csak otthon, a kis dolgok mennek, de ez nála hatalmas eredmény!
Szépen belepisil a WC-be, és most már száraz marad játék közben!
Hosszú hónapokig gyakoroltunk, mire megértette!
Mi is a jutalmazós módszert alkalmaztuk- amint véletlenül ment "valami" a WC-be, kapott egy kocka csokit. Így most már merem ajánlani ezt a módszert másnak is!
Most úgy néz ki, összeállt neki, hogy pontosan hogyan is szerezheti meg az áhított jutalmat. Ha érzi, hogy pisilnie kell, ráül a WC-re, hasprést csinál, pisil - és boldog, mert megkapja a csokit.
Tudom, hogy a szobatisztaság egy kivesézett téma már, mégis reménykedem, hogy tudtok nekem segíteni vagy legalább kicsit bíztatni
Kisfiam lassan 4 éves lesz és még nem szobatiszta. Hónapok óta nappal nincs rajta pelenka, szépen pisil is a vécébe, de csak felszólításra, akkor is sokszor csak úgy, ha van valamilyen alkualapom. Beszél, bár még csak keveset, de ért mindent, egyszerűbb mondatokat összerak, tudunk kommunikálni. Tudja, hogy a vécébe kellene pisilni, mégsem megy egy magától és nem is szól, illetve más módon sem jelzi, hogy pisilnie kellene (nem fogdossa a nacit) . Hiába ígérek be bármit, amiért egyébként mindent megtesz, mégsem eredményes a dolog. Pl. ígérek neki csokit vagy mást, ha elmegy pisilni, akkor elmegy, ügyesen önállóan elintézi, de ugye ez is egyfajta felszólítás, nem magától indul el a folyamat. Ezt játszuk 4 hónapja és semmi változás. Bölcsiben ugyanez a helyzet, 4 hónap múlva kezdődik az ovija, de így nem fogjuk tudni elkezdeni.
Ha bepisil, akkor az esetek többségében ez őt nem zavarja (egyébként is "ingerkereső" típus), simán játszik, eszik stb. tovább.
Szerintetek változhat ez szeptemberig? Mit tehetnék, hogy megoldódjon?
Előre is köszi, ha valaki tud segíteni!
Mi is nagyjából ugyanitt tartunk most.
Nem jelzi, ha pisilnie kell. Én kísérem ki, és akkor, jutalom ellenében belepisil a WC-be.
Így előfordulnak balesetek, és őt sem igazán zavarja, "odatopog" szégyenlősen, mikor már megtörtént. Szeretnénk mi is továbblépni, bár én már annak is nagyon örülök, hogy elkezdte használni a WC-t.
Én csak biztatni tudlak! Szerintem meg fog érni a te kisfiad is arra, hogy felismerje az érzést, amikor "kell", és jelezze is.
4 hónap sok idő, mi is csak gyakorlunk és gyakorlunk ......Ovira készülünk szintén.
Az oviban is adott időpontokban kísérik ki őket, napirend szerint.
Próbálom tanítani arra, hogy 1-1,5 óránként kimenjen, akkor is, ha nem érez pisi ingert.
Általában ha már nem teljesen pelenkás egy gyerkőc, azt elfogadják, ne félj!
Mennyire van sok pisis cucc a bölcsiben? Van olyan ismerősöm aki csak annyit mondott az óvi előtt a fiának, hogy már nagyfiú vagy itt nem lehet bepisilni, nem is tette a gyerek.
Amúgy szerintem is szokásokat kéne rögzíteni nála, ha nem megy automatikusan a dolog. Étkezés előtt, udvarra menés előtt, alvás előtt, ha hazaérkeztünk... stb. Az óviban elég szépen működik ez a csoportosan kimegyünk pisilni és bármennyire mondják, hogy szobatiszta legyen a gyerek van egy kb. fél éves türelmi idő.
Szerintem nem lesz gond, csak ne add vissza a pelenkát inkább legyen pisis több garnitúra ruha és mondjad, hogy pisis.
Én is csak biztatni tudlak. Idő kérdése, de a rendszeres időközönként történő pisiltetés szerintem jó út. Ne aggódj amiatt, hogy ez most nem önálló, idővel az lesz. És ha még bölcsis, akkor még korban is belefér bőven. Nekem a fiam szintén három éves korára lett szobatiszta a pisilés terén, kakilás négy éves korig nem ment a vécébe, csak a nadrágba. Mi is azzal jutottunk ezen túl, hogy első nap az oviban (négy évesen kezdte), közöltem vele, hogy ez itt tilos, Onnantól kezdve nem volt gond. Őt ez a nagyon n agy változás kizökkentette a rossz rutinból.
Bölcsiben kevesebb a bepisilés, ezek szerint valószínűleg attól, hogy ott jobban benne van a rutinban, étkezés előtt, udvar előtt stb, így nem bukik ki annyira, hogy magától nem megy el.
Azt vettem észre, hogy kakilás előtt (ami sajnos még csak naciba megy) vannak a sorozatos bepisilések. Gondolom ilyenkor érzi már az ingert és még nem tudja szétválasztani a dolgokat, ilyenkor hiába nem pisilt be előtte akár 2 napig, sorozatban 5-6x bepisil látszólag indokolatlanul, félóránként. Ilyenkor tehetetlen vagyok, egyszerűen azt érzem, hogy a gyerkőc idegrendszere nem ért még be a dologra és ezzel nem tudok sajnos mit kezdeni.
Itt is, mint minden más területen, vannak visszeesések, tehát lépünk kettőt elöre, utána egyet hátra.
Az okozza stresszt, hogy nem tudom úgy szemlélni a dolgot, mint átlagos fejlődésű nagyobb tesójánál, mert ott ugye működik az a bizonyos "úgyis megoldódik oviig" szemlélet. Ez öcsinél nem áll helyt, hisz nem működik átlagosan, így aggódom, hogy ez a szakaszunk nagyon elhúzódik, de gondolom ez nektek is ismerős
Pelust nem adom vissza rá, mert ismerem, biztosan visszaesne. Míg egy átlagos gyerek már elutasítaná a pelenkát, ha hónapok óta nincs rajta, ő simán visszaszokna rá
Napirendezni még csak most fogunk, azt hittem, hogy a beszéddel ez elkerülhető lesz, de úgy tűnik, hogy mégiscsak szükség lesz rá.
sziasztok!kinek van valami ötlete hogy szoktassam wcre a kisfiam?5éves és pelusba csinálja,ráül a wcre dw nwm csinál semmit.tudja hogy oda kell,mert engem már látott.meg nagyon okos.egész nap nincs rajta pelus,éjszaka sincs.kösy a tippeket
Ha jól értettem, szól, amikor "kell neki", kér egy pelenkát? De amúgy nincs rajta pelus?
Az már nagyon jó Én az Autizmus Alapítványnál voltam 1-2X tanácsért a szobatisztaság miatt, az segített.
Én beültem vele a WC-re, és addig ott maradtunk, míg nem pisilt bele. Ez általában 1-1,5 órát jelentett. Nem volt olyan szörnyű, mint ahogyan hangzik. Bevittem neki a kedvenc játékát, könyvet, innivalót. Ráült a WC-re, én odakuporodtam mellé, és vártunk.
A sikert jutalmaztam, és kiszabadultunk De a szabályt tartani kellett - addig nem jöhet ki, míg nincs pisi.
Megértette mi a dolga, mert motiválta a jutalom, és hogy már nem kell ott ücsörögni.
A te kisfiad is okos, menni fog neki! Csak azt a néhány órát kell rászánni, egy unalmas esős délután....
Sziasztok!
A fiam 3 és fél éves. Szobatisztaságra szeretnénk nevelni jó ideje. Viszont, ez nem egy egyszerű dolog, amikor nem kommunikál. Már elértük azt, hogy ráül a szűkítőre és a kisdolgát a wc-be végzi. A nagydolog elvégzése még nem megy.
Nektek hogy sikerült rábírni autista kisfiatokat/kislányotokat, hogy szobatiszta legyen?
Van egy ilyen topicunk már, nézd meg: auti.hu/forum/9-egeszsegugyi-kerdesek/152-szobatisztasag
Megpróbálom ezt összevonni oda.
Szerintem jól haladtok, kis türelem még és meglesz! Annyit javasolnék, hogy ha esetleg sikerülne a wc-be intézni a dolgot, akkor valami azonnali jutalommal próbáld megtámogatni, hogy rögzüljön, hogy ez jó (de valószínűleg anélkül is menni fog előbb-utóbb). Tehát rögtön wc után valami olyan, aminek tuti örül. Ebben az életkorban általában az édességnek szoktak. (De elég egy picike.)
Sziasztok!
Lehet, hogy egyedi eset a miénk, de azért elmesélem, ki tudja, hátha másnál is beválik
Kislányom 3 éves múlt, pár hónapja gyorsan megtanulta, hogy bilibe kakiljon és és pár alkalom tán gond nélkül szólt is.
A pisiléssel voltak gondok. Felkelés után és fürdés előtt ráült a bilire, ha kértük. De máskor, ha megkértük általában dühös lett és direkt a pelusba pisilt. A bugyit nem tudtuk kipróbálni, mert nem volt hajlandó, nagyon kiborult tőle. Nehéz egyébként bármilyen új ruhadarabot ráadni, főleg évszakváltáskor.
Ekkor próbálkoztunk a jutalommal (volt gumicukor és matrica és telefonozás), de mindegyik csak néhány napig volt motiváló, mert kb rájött, hogy a reggeli és esti biliért meg a kakilásért is jár jutalom, ami ugye már ment, és hát ez neki elég is volt egy napra, nem kért többet
Pár jutalomfajta után már hiába találtam ki újat, nem működött, nem akarta látni se a bilit, és a pelenkacserére is alig tudtam rávenni.
Ekkor találtam rá a bilidalra:
Tény, hogy rajong a mesékért, dalokért, sokszor dalban mondja el a dolgait.
Ezt megnéztük és egy alkalom után bugyit kért.
Utána a megnézéssel tudtam motiválni, hogy menjünk bilizni, majd néhány nap után magától kezdett szólni, hogy jön a pisi.
Sőt mivel a gyerekek a videóban bodyt sem hordanak, azt is el tudtuk hagyni
Sziasztok!
Teljesen tanácstalan vagyok. Kisfiam decemberben lesz 4 éves, de a szobatisztasággal hadilábon állunk. Jelenleg nincs rajta pelus, kisgatyában van. Érzi, amikor jön az inger, de nem hajlandó se a wc-be, se a bilibe elengedni, így van mit mosnom... Ha netán észreveszem, hogy pisilnie kell, és felkapom, hogy menjünk a wc-re, akkor képes visszatartani, de oda akkor sem engedi el. Éjszaka, alvás közben nincs gond, baleset is max 2 volt egy hónap alatt. Szóval ágytiszta, de nem szobatiszta.
Ősztől ovis lenne, de ha nem lesz szobatiszta, nem veszik fel...
Nem tudom, mit próbáljak még ki. Tudja, és érti, hogy mit kérek. Olyan érzésem van, hogy fél elengedni a wc-be. Ha azt mondom, menjünk pisilni, robog a vécére, na de akkor sem produkál!
nagyszenasi: gondolom ebben a témában végigolvastad az összes bejegyzést. Szokott nézni benneteket vécézés közben? Ha nem akar ülve, lehetne állva is kipróbálni egy vízipisztollyal együtt. ; ) Mi lenne, ha jegyzetelnéd, hogy mikor szokott csurgatni és akkor odacitálni és mondani, hogy kell az óvodához. Bár volt itt olyan is aki tudta bepisil a gyerek, elhallgatta és az óvodában a közösségi csürhe miatt kialakult a gyereknek, ahogy látta a többit. Az én fiam szobatiszta volt, de csak egyedül volt hajlandó használni a wc-t az óvodában v. nem pisilt délig, amíg érte nem mentünk. Másik tanács, ha ráül a wc-re és tényleg kell neki, simogasd -csikizd a gerince alsó szakaszát. : D sok sikert még van idő! Van akinél egy nap alatt megoldódik!
Köszönöm a tippeket!
Pici kora óta jön velem a vécére. Nagy gond volt ha nem látott, amikor 3-4 hós aprócska manó volt, így már akkor a pihenőszékben vittem magammal. Majd utánam mászott, totyogott. Anya-függő! A mai napig előszeretettel jön velem, sőt még a papírt is letépi nekem, és imádja lehúzni a vécét. Próbáltuk ezzel is motiválni.
Volt egy olyan kósza gondolatom, hogy lapítok ovikezdéskor, de inkább nyugodtabb lennék, ha mégis valamilyen szinten szobatiszta lenne. Meg ha végre elérném azt, hogy a vécébe intézkedjen, majd hogy fog jelezni (keveset beszél, és csak azt, amit ő "akar", fontosnak tart, szeret mondani).
Ja, miután megírtam a múltkori bejegyzést, jött egy sikersztori, este a vécébe pisilt. Gyanús volt, hogy kitessékelt a fürdőből, de hallottam a csordogálást. Tehát azt már tudom, hogy egyedül szívesebben...
Próbálok nem görcsölni, de telnek a napok.
nagyszenasi: Akkor csak csináld azt, hogy elküldöd wc-re és max. behajtod az ajtót és mögötte megvárod. Lehet, hogy nálatok is fürdés előtt ill. lefekvés előtt érdemes ezzel próbálkozni. : )