LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24461

A szeptemberi vizsgálatig mi is úgy voltunk, hogy nagy valószínűséggel Z-t visszatartják még egy évet, ha másért nem, hát a szociális képességei miatt stb.
Az új közoktatási tövénnyel jól megkeverték a dolgokat, de talán idővel kialakul, mi az ami reális és mi az ami irreális benne, és módosítani kell, vagy mi az amit rugalmasan kell kezelni.
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24462

bundáskenyér:
Köszönöm. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24463

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
3Maci!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24464

bundáskenyér:
Z tulajdonképpen Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Igen a 3 évesek ovikezdéséről én is hallottam. Hogy ennek mi volt az értelme, csak kavarás volt belőle ...

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24465

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
3maci, most 6 éves, nem? Akkor 2 év múlva nem 7.5, hanem majdnem 8 évesen kezdené a sulit, jövőre meg nem 6.5, hanem majdnem 7 évesen kezdené, nem?

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24466

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
3maci:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24467

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szerintem itt nem is csak az a fontos, hogy hány éves, hanem amit Maci is írt, hogy mennyire bírja a közösséget, mennyit járt ténylegesen oviba. Hiába 7 vagy 8 éves, ha májusban még 4-5 órákat volt bent oviban, szeptembertől egy nyári szünet után meg elvileg du. 4-ig bent kell maradni... :( Ha meg nincs is így, mert egy papírral ki lehet őket kérni a suliból délben, akkor is megterelő lehet az a délelőtt. Nekem pont tegnap mondta a fiam, hogy a suliban a legrosszabb a "leülés", amikor muszáj azt csinálni, amit mondanak és tényleg tanulni kell. Egyébként az én fiamat hasonlónak látom, mint ahogy Maci leírta a saját gyerekét. Ha valami érdekli, azzal órákig elvan, de ha nem akarja csinálni, amire kérik, akkor nehéz megültetni a fenekén.
Nekünk Z. négy éven keresztül egész napos volt, meg hál istennek kis létszámú osztályban kezdett, de azért volt bonyodalom az elején. Az idei dupla, tripla osztály létszám még még inkább rátett egy lapáttal a nehéz évkezdésre.

Nekem az ovi kerek-perec megmondta anno, hogy a jogszabályok szerint ugyan maradhat oviban 8 éves koráig, de náluk! Ha előírja a bizottság, akkor keressek neki másik ovit, ők nem vesződnek vele még egy évet. :evil:

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24468

kimni:
igen, 2 év múlva 7 éves és 10 hónapos lenne. :whistle:

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24469

Z még mindig nem egész napos, mert nem alszik délben ... de ez már nem gond leszámítva, hogy nem tudok visszamenni dolgozni, mert az érdemi ovis időszakban ott van, de ez még csak 1 év és 1 hónapja megy így és kimaradt 2 hónap nyári szünet közben ...

És igen attól is félek, hogy ő lesz a nagy lakli problémás gyerek, ha várok 7 éves és 10 hónapos koráig :) , de attól is, hogyha meg elviszem normál suliba és még túl éretlen lesz hozzá. Legalább kisnövésű lenne,hogy magasságilag ne lógjon ki a sorból. ;)

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez. Kétségtelen, hogy Z még fél évvel idősebb lenne, ha még egy évet maradna oviban, vagy fél évvel kb fiatalabb lenne, ha meg jövőre kezdené.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24470

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Maci: ez annyira nagy dilemma! :unsure:
Én nagyon akartam volna, hogy maradjon még egy évet, és ő akkor 8 év 4 hónaposan kezdte volna a sulit. Az ovi persze besegített a döntésbe, és most már úgy gondolom, hogy kezdenie kellett 7 évesen.
Lehet, hogy ha elkezdenétek készülni a sulira, játszani iskolásat, aztán egyre komolyabban, akkor már nem is lenne akkora gond a korábbi kezdés.
Mi csináltuk ezt: vettem táblát, minden nap volt egy-két rövid óra, tanultunk jelentkezni, ilyesmik. Szerette otthon csinálni az iskolázást.
Te a kicsid miatt gondolom úgyis elhozod majd délben, azt a pár órát meg csak kibírja. Az én fiam a suli előtti fél évben rengeteget komolyodott, de persze még még most is messze van egy nt. figyelmétől, fegyelmezettségétől.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24471

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
3Maci: az én P.-m és a Te Macid kb. egyidősek, P. januárban lesz 6 éves. Mondjuk, őneki (mármint P.-nek) a beszédértésével is vannak gondok, szerintem, ahogy láttam Z.-t és amiket írsz, az én fiamnál jobb képességű. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24472

A nagyfiam szokott velük iskolásat játszani, feladatok, osztályzat stb, de azért az nem ugyanolyan. Hát nem tudom, szépen végicsinálja kétszemélyesben a 45 perces fogalkozásokat, de az ovis csoportban többször szabotálja a közös foglalkozásokat (főleg az énekeseket), vagy jobb esetben elmegy a csendes helyére. Nehezen tudom elképzelni, hogy napi 5-6 órát végigüljön ... pedig látom, hogy fejlődik, ilyen téren is, de valahogy nem érzem elégnek ...

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24473

Igen Z-nek jó szerintem a beszédértése, szókincsbeli hiányosságai vannak (teszt szerint még megfelelő egy 6 évesnek még így is), de két fejlesztő is mondta, hogy alapvetően ügyesen kompenzálja ezt a hiányt, egyszerűen körülírja a dolgokat. Nyelvtani hibái is vannak (pl. hol, hová kérdésre a helyes szavak használata fölötte, fölé stb.) A figyelmével, feladattartásával, a szabályok betartásával, az egy helyben üldögéléssel lenne leginkább a gond az iskolában szerintem. Meg hát ha a tanítónéni azt mondja, hogy most nyissátok ki a könyvet itt és itt, és most ezt kell csinálni, meg azt akkor Z-nek is azt kellene csinálni mindig ... hát ...

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24475

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Maci: mintha az én Z-ről írtál volna! :)
Sokan emlegetik azt a 6-7 éves kori megugrást, nekünk szerintem az volt a suli előtti fél év. Szerintem én csodálkoztam a legjobban, amikor múlt márciusban a TKVB iskola érettnek nyilvánította a fiam. Mi azt a sulis játékot elég komolyan vettük, akkor volt az, hogy egy közeli település sima sulija felveszi, ha májusig megtanulja az alapvető iskolai dolgokat. Elméletben tudja, de a gyakorlat... :S
Nem tudhatjuk előre, bíz az ösztönökben! :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24476

Csak azt érzem most, hogy Z nem való szegregáltba, de úgy érzem hogy még a két tanítónénis 20 fős osztály is csücskös. Nem a 20 fő probléma, Z elég jól bírja a gyereksereget maga körül (bár mikor nyáron 21-en voltak nálunk családi találkozón, kinyilvánította, hogy ez mennyire szörnyű volt, mert mindenki beszélt és ő nem tudta kire figyeljen - 15 per múlva el si vittem őt a "tömegből") .

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24477

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
Szerintem sem való Z. szegregáltba, ez az én véleményem, amennyit láttam belőle... a családi és egyéb beszélgetős találkozókon én sem érzem jól magam ;) .

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24478

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Maci: nekem veletek kapcsolatban valamiért eszembe sem jut a szegregált. Van egyáltalán a környéketeken olyan, ahol van ép értelmű auti csoport? Mert ha már szeg., akkor csak ilyen. De inkább ne! :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24479

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Dáviddal én is azon a véleményen voltam amikor visszaakarták tartani, mert bal kezes és erősen disz jeleket mutatott és az ok-okozati összefüggések sem mentek nagyon, hogy max. 2x járja az elsőt. 7 évesen már nem tartottam nyerőnek, ha a szept. 3-3,5 évesekkel lett volna egy csoportba.
Megküzdött a gyerek és mi is, de 1x nem voltunk a bukás környékén se. :silly:

Manka: Örülök, hogy javult a helyzet az óviban! :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24480

De ez egyfajta bélyeg nem, hogy nem elég hogy autista még meg is bukott ... :unsure:

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24482

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Maci: manapság már sokan buknak meg! Van pótvizsga és elsőben ritkán buktatnak meg csak, ha reménytelen v. a szülő kérésére történik.
Én másodikban ismételtem, mert elsőben még átengedtek, mert hashártyagyulladással 4 nap kóma után sokáig lábadoztam és gondolták, majd a nyáron bepótlom. Végig szenvedtem a másodikat, majd a szüleim kérésére megbuktattak úgy, hogy ne is kelljen pótvizsgáznom. Kb. fél évig piszkáltak, hogy bukott szamár, de mai napig azt mondom profitáltam, mert a másodikos anyagot annyira megtanultam, hogy a többi már nem volt gond. Ha meg átlökdöstek volna, mint egy fiú oszt.társamat, akkor minden évben a nyarat végig tanulhattam volna az éppen következő pótvizsgára.
Ja és ha kiderül, hogy rossz a suli másikba is kezdheti az elsőt! ;) (Jó a mi esetünkben nem egyszerű!)
Oldalmegjelenítési idő: 0.163 másodperc