nagyorsolya beküldte:
Azzal az EGYMI-vel, ahol rendesen ellátják az ép intellektusú gyerekeket ép tanmenet szerint, azzal mi a gond?
Az, hogy igen korlátozottan lehet bejutni. Ez elég nagy gond. És nincs 8 osztály belőle, csak alsó, vagy 1-2. évfolyam. Ez is nagy gond.
Szerintem nézd meg visszamenőleg, ki mit küzdött a gyerek beiskoláztatásáért. Mert sajnos ez is a valóság. Én is sok olyan szülőt ismerek, akikről te írtál, de sok olyat is, akik mindent megtettek a gyerekért és mégsem sikerült megfelelő intézményt találni neki. Szerintem nem alulról kell indulni a cél eléréséhez, hanem valahonnan középről. Nagyon szép lenne, ha minden autit nevelő szülő összeállna és egy hatalmas felvonulást rendeznénk a Hősök terén a teljes médiával karöltve, ezt jó sokszor ismételve én el tudom képzelni, hogy sikerül valamit el is érni. Vagy ugyanezt jogi úton, sok aláírással. De ez lehetetlen, a legtöbb szülő a homokba dugja a fejét, márpedig, aki homokba dugja (az tuti nincs is itt a fórumon és blogot sem olvas...), azt a gyereke sem igazán érdekli és inkább rárakat ért.sérült pecsétet és egymibe küldi (nem a normál tanmentes osztályba). Legalább annyira eleve elrendelt dolog ez, mint az, hogy az államtól várjuk a megváltást.
Szerintem csoportok, szakemberek csoportjai, ehhez kapcsolódó szülők csoportjai tudnak valami elérni.
Ezen a fórumon, ahogy Szanya is írta, csak a tettre kész szülőket éred el, akik ugyanúgy kijártak minden utat, ahogy te is (csak nem mindenkinek volt szerencséje). Az ő szemükbe nem lehet odavágni, hogy kicsit jobban kellett volna küzdeni és most jó iskolája lenne a gyerekének, mert sokan tényleg mindent megtettek (pl olvasd el Labolenék történetét, nagyon tanulságos) és egyszerűen nincsenek meg a feltételek. Nem minden kerületre igaz ez, nem minden városra, csak nagyon sokra. Ha pl a XI. kerületet veszem, itt Bundáskenyér jogi úton intézte el, hogy egyáltalán legyen egy iskola, ahová felvesznek integrációba autit, mert nem volt. És akkor még mindig nincs helyük azoknak, akikről itt szó van, akiket nem lehet 25-30 fős osztályokba,normál iskolába integrálni. Az egész kerületben. És ez csak egy kerület. Itt hova tud küzdeni az anyuka? Az én sztorimat is elolvashatod. Végigjártam vagy 6 iskolát, köztük még fizetőset is, de ahol megmutattam a papírunkat (és még csak nem is sni-s a fiam), egyből kitettek, meg sem nézték a gyereket, "nekünk nem kell autista". Protekcióval sikerült bejutni egy normális iskolába, de nem kap semmilyen fejlesztést, nem is snis (akkor ide sem vettek volna fel), én viszem őt külön fizetős fejlesztésre és retteghetek, hogy lesz valami gond, mert azt ők nem tudják kezelni. És még ez sem mindenkinek adatik meg (főleg a protekció), ebből nem általánosítanék így, hogy "ha nagyon küzd az anyuka, akkor menni fog"...