LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24414

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Engem a férjem nem enged visszavenni a lendületből. Nem ül le fejezeteket gyártani az énkönyvbe, viselkedés problémákról plakátot rajzolni Z-nal, de folyamatosan olvassa a neten, hogy mi a helyzet AS ügyben a közigazgatásban és ha valamit talál, arra ráuszít engem, vagy intézi maga. Az első parkoló kártyát és a közgyógy igazolványt pl. mind ő "szerezte". :) Hivatalos leveket mindig én írok, de számon kéri rajtam! :laugh:
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24416

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
A lendületet úgy értettem, hogy kevesebbszer kerülök konfliktusba, mert inkább nem reagálok a levelekre. Azért két éve még nem így írtam... ;)
Nálunk amúgy az itthoni dolgok inkább a fiam miatt akadtak meg. Az én-könyvet elutasítja, mert bekerültek negatívumok is (miben vagyok gyengébb, miben erősebb, mitől félek...). Lehet ezt ki kéne venni, és akkor talán újra kezdeni. Amúgy is aktuális, mert sokszor kiborul, hogy miért nem járhat oda, ahová a többi ovis társa.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24419

• nagyorsolya
  • nagyorsolya profilkép
Akinek nem inge... De persze nyugodtan lehet rám haragudni, akkor is ezzel találkozom lépten nyomon.
Azzal az EGYMI-vel, ahol rendesen ellátják az ép intellektusú gyerekeket ép tanmenet szerint, azzal mi a gond? Ha amúgy a hely szimpatikus és valamit azért az autizmushoz is értenek, akkor szerintem az tud nagyon jó lenni.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24420

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
nagyorsolya beküldte:
Azzal az EGYMI-vel, ahol rendesen ellátják az ép intellektusú gyerekeket ép tanmenet szerint, azzal mi a gond?
Az, hogy igen korlátozottan lehet bejutni. Ez elég nagy gond. És nincs 8 osztály belőle, csak alsó, vagy 1-2. évfolyam. Ez is nagy gond.
Szerintem nézd meg visszamenőleg, ki mit küzdött a gyerek beiskoláztatásáért. Mert sajnos ez is a valóság. Én is sok olyan szülőt ismerek, akikről te írtál, de sok olyat is, akik mindent megtettek a gyerekért és mégsem sikerült megfelelő intézményt találni neki. Szerintem nem alulról kell indulni a cél eléréséhez, hanem valahonnan középről. Nagyon szép lenne, ha minden autit nevelő szülő összeállna és egy hatalmas felvonulást rendeznénk a Hősök terén a teljes médiával karöltve, ezt jó sokszor ismételve én el tudom képzelni, hogy sikerül valamit el is érni. Vagy ugyanezt jogi úton, sok aláírással. De ez lehetetlen, a legtöbb szülő a homokba dugja a fejét, márpedig, aki homokba dugja (az tuti nincs is itt a fórumon és blogot sem olvas...), azt a gyereke sem igazán érdekli és inkább rárakat ért.sérült pecsétet és egymibe küldi (nem a normál tanmentes osztályba). Legalább annyira eleve elrendelt dolog ez, mint az, hogy az államtól várjuk a megváltást.
Szerintem csoportok, szakemberek csoportjai, ehhez kapcsolódó szülők csoportjai tudnak valami elérni.
Ezen a fórumon, ahogy Szanya is írta, csak a tettre kész szülőket éred el, akik ugyanúgy kijártak minden utat, ahogy te is (csak nem mindenkinek volt szerencséje). Az ő szemükbe nem lehet odavágni, hogy kicsit jobban kellett volna küzdeni és most jó iskolája lenne a gyerekének, mert sokan tényleg mindent megtettek (pl olvasd el Labolenék történetét, nagyon tanulságos) és egyszerűen nincsenek meg a feltételek. Nem minden kerületre igaz ez, nem minden városra, csak nagyon sokra. Ha pl a XI. kerületet veszem, itt Bundáskenyér jogi úton intézte el, hogy egyáltalán legyen egy iskola, ahová felvesznek integrációba autit, mert nem volt. És akkor még mindig nincs helyük azoknak, akikről itt szó van, akiket nem lehet 25-30 fős osztályokba,normál iskolába integrálni. Az egész kerületben. És ez csak egy kerület. Itt hova tud küzdeni az anyuka? Az én sztorimat is elolvashatod. Végigjártam vagy 6 iskolát, köztük még fizetőset is, de ahol megmutattam a papírunkat (és még csak nem is sni-s a fiam), egyből kitettek, meg sem nézték a gyereket, "nekünk nem kell autista". Protekcióval sikerült bejutni egy normális iskolába, de nem kap semmilyen fejlesztést, nem is snis (akkor ide sem vettek volna fel), én viszem őt külön fizetős fejlesztésre és retteghetek, hogy lesz valami gond, mert azt ők nem tudják kezelni. És még ez sem mindenkinek adatik meg (főleg a protekció), ebből nem általánosítanék így, hogy "ha nagyon küzd az anyuka, akkor menni fog"...

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24421

Orsi, szerintem meg Dorotheának van igaza.

Nem tudom, mennyire profik, lehet, hogy hibátlan. A fő gond: ez az iskola egész napos, ez pedig nekünk nem jó. És egyébként nem valószínű, hogy egy olyan kis szobába,mint amik ott vannak, el lehetne helyezni pluszban ennyi autit, mint amennyien most a kerületi óvodákban integráltan vannak (még akkor sem, ha pár mehet simán integrációba).
Ez a kerület az autik ellátása szempontból kiemelkedően jó, ha valahol van jó esély megcsinálni az auti-egységet az ez a kerület (meg pl. a 3.).

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24422

Nagyorsolya:

Nem haragszik rád senki, csak szimplán azt hiszed,ha neked valami csoda folytán pozitív tapasztalataid voltak, akkor az mindenki számára ugyanilyen energiabefektetéssel elérhető - ez azért nem vall valami széles látókörre. Ha valami, akkor itt nem céltalan kesergés folyik, hanem rengetegen minden követ megmozgatnak, hogy a gyereküknek a legjobb lehetőségeket szorítsák ki, csak közben folyamatosan falakba ütköznek.
Az én - fejlesztett - fiamnak iskolát találni kb egy év volt Budapesten(!), rengeteg esetben már az asperger diagózist hallva elzárkóztak, mondván, nincs megfelelő apparátusuk ,hogy egy ilyen speciális igényű tanulót fogadjanak. Az állami támogatással kitaposása is attól függően sikeres, hogy az önkormányzat mennyit bír el; biztos az én hibám pl., hogy olyan önkormányzatból nem tudtam fejlesztések finanszírozását kipasszírozni, akik a helyi iskolában és óvodában dolgozó gyógypedagógusokat egytől-egyig elküldik, mert nem tudják őket fizetni, de még a helyi művház fűtését sem tudják kiköhögni (nem Szabolcs, hanem Pest megye).
Szerintem kicsit tájékozódjál, mielőtt a fejedben élő sztereotípiák által vezérelve másokat minősítesz.
Ezt a 'szakma felkészült' mondatodat inkább nem minősítem, de egy keserű gúnykacaj lehet, hogy elhagyta a torkomat, mikor olvastam. Nagyon remélem, hogy nem kerül arra sor, hogy a lelkedben minden alap nélkül dédelgetett tündérmese szertefoszlik. Én inkább azt sajnálom, hogy vannak olyan hozzád hasonló szülők, akik képtelenek észrevenni, hogy Magyarországon nincsen integráció, kellemes tudattal nyugtázzák, hogy megtalálták a gyereküknek a legjobb megoldást, minősítgetik azokat, akik nem tapsikolnak annak, hogy megtalálták a rengeteg rossz megoldás közül az egy kevésbé katasztrofálisat (ha ez egyáltalán sikerült) aztán csodálkoznak, ha a gyerekük felnőttként a hálószobában fog netezni egész álló nap, mert nincs olyan munkahely, ahová bekerülhetnek, vagy nem értek el arra a szociális szintre, ami ezt lehetővé tenné.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24426

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Orsi: nem is azért haragszom, hogy te kiállsz valamiért és arra buzdítasz másokat, akik mondjuk nem tájékozódnak, hogy nézzenek körül. De az általánosítás, és a becsmérlő stílus igenis rosszul esett. Ez ugyanaz a szint, mikor a mi gyerekeinket élből elküldik, mert autista, és nem veszik figyelembe az egész széles spektrumát. Egyszerűen nem általánosíthatsz, mert épp elég pofont kapunk az élettől, nem kell az, hogy egy sorstárs is belénk rúgjon, és annyit tegyen hozzá, hogy akinek nem inge...

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24427

Nagyorsi:

Szerintem nagyon jo dolog, hogy sikerult ezt elerned a csepeli sulival, ha valoban elindul az osztaly, akkor mas csaladoknak/gyerekeknek is segithetsz ezzel.
Biztosan en is ilyesmikkel probalkoznek, ha otthon lennek, es iskolat kellene keresni a lanyomnak.
Csak a beszuras a kesergo, forumozo, es semmit nem csinalo anyukakrol..
Legalabb az erintett csaladok, szulok ne piszkaljak, bantsak egymast..
Egyebkent, sok olyan szulo is lehet, akinek egyszeruen nincs tehetsege, ereje a hivatalokkal kuzdeni, azert, hogy iskolaba mehessen a gyereke. De a legtobben rengeteg energiat, idot belefektetnek az iskolakeresesbe, ahogy itt olvasom!
Valojaban az allam feladata lenne, hogy minden gyereknek elerheto legyen az altalanos iskola 8 osztalya, szegregalt, integralt, akarmilyen oktatas kereteben.
De hogy ezt hogy tudnak elerni a SZULOK, jo kerdes.
Lányom 10 éves, fiam 8 éves

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24428

• April
  • April profilkép
Ó Istenem. A szakma már felkészült... a szakma kezd esetleg felkészülni, most indult a képzés, könyörgöm, tehát van NÉHÁNY szakember, maradjunk ennyiben.
De biztos nagyon felkészült volt az az utazó gyógypedagógus is, aki megkérdezte tőlem, hogy miért mondom (= miért akarom), hogy a gyerek autista? És hogy ugye tudom, hogy a korai fejlesztő nem diagnosztizálhat. Mindezt az orvos által aláírt diagnózissal a kezében.
Ő azzal is megfenyegetett, hogy ha a gyerek autista, akkor nem járhat abba az oviba. Szóval ő még aljas is volt, a fene nagy felkészültsége mellett. Boldog voltam, hogy a következő évben leváltották, bár a következő sem muzsikált túl fényesen. Vele mondjuk össze is vesztem. A fejlesztő pedagógus pedig, amikor figyelmébe ajánlottam a Különös gyerekek című könyvet (amit nekünk a koraiban ajánlottak), belém fojtotta szót azzal, hogy mert a szülők mindenféle hülyeséget összeolvasnak.
Hát bocs, de ez így volt. Nem mondhatok mást, ha ez az igazság. Egy nagyon jó oviban, amit imádunk, ilyenek vannak.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24435

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Labolen:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Orsolya:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24438

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
No akkorVendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24442

Sziasztok "Siránkozó" Szülőtársak!

Helyzetjelentés iskola ügyben a részemről. Az elmúlt pár hétben telefonálással töltöttem időmet. Ahogy korábban írtam, lakóhelyemen sem egyszerű ez a kérdés. Felhívtam a XVIII. és IX. kerületi EGYMI-t. Hát kérem ide sem egyszerű bekerülni. A XVIII. kerületből is elég passzívak voltak. A célom az lett volna max, hogy szerzek papírt, hogy a gyerekemnek nem ilyen iskolára van szüksége. Előre fel akartam magam vértezni a helyi igazgatókkal szemben..............

IX. kerület Mester utca: Jeleztem, hogy milyen gyereknek szeretnék iskolát találni. Amit jelen pillanatban tehetnek értem: súgtak, hogy lehetőleg "szerezzek" IX. kerületi lakcímet. A bizottsággal jelöltesem ki az iskolát. Ha megvan a papírom, robogjak az iskolába és nyilvántartásba veszik P.-t. Tavasszal látni fogják a körzetből hány autista kisgyerek fog jelentkezni.
Jelenleg is vannak az iskolában autista gyerekek, igyekeznek megoldást találni a felmerülő problémákra. Bár jól lehet kevés szakemberük van, anyagi forrásuk meg szinte semmi.
Már annak is örültem, hogy egyáltalán szóba álltak velem. Most szerdán van lehetőség megnézni az iskolát, hát el is megyek, mert szabadságon vagyok.

A másik iskola amit még nézegetek az a Patrona egyházi iskola. Itt országos a körzethatár. A nyílt napok a hét elején vannak. Alapjában véve nem fogadnak autistákat, de megmondtam a papunk nevét, hogy javasolja a gyerekem felvételét.
A kölcsönös megismerés végett 2-3 alkalommal kedd délutánonként elviszem a gyereket ide "ismerkedős" foglalkozásra. Leendő elsősöknek tartják. Persze a bizottságos papírt azért be kell majd mutatnom.

Azért még nézegetek sulikat. De nagyon kemény dió.

Olvastam a gondolataitokat és összegezve: Champ nem ezen a Földön járatja iskolába a gyerekét :) és bizony irígykedve nézünk rá.

Labolennek meg abban adok igazat, hogy az általános iskolai oktatásért miért kell nekünk szülőknek a zsebünkbe nyúlni, ha ugyanazt megkapja egy másik gyerek ingyen?????

Esetleg lehet több információt kapni arról, hogy Szanya miféle csatát vív a KLIK-kel?

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24447

Curasso, elküldöm a levelet amit írtam (mindenkinek, aki kérte), de még ne használjátok fel, várjuk meg, mit válaszolnak.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24452

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
Humánus iskola
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24453

Sziasztok!

Bocsánat, már megint csak beesek egy kérdéssel. :whistle:
Csütörtökön megyünk megnézni egy egyházi sulit. Van esetleg valaki akinek ilyen iskolába jár a gyerkőce?
Az új szabályok alapján mennyi az esélye annak, hogy Z-t visszatartják, azaz, hogy nem jövőre megy suliba, hanem azt követő évben? Nekünk még szeptemberben az Autizmus alapítványnál azt mondták, hogy nemigazán van már ilyenre lehetőség, ha betölti a 6 évet iskolába kell mennie, de lehet, hogy akkor még máshogy tudták.
Voltunk az ovis logopédusnál és sok jót is mondott, de azért több elmaradást is, szerinte Z-t jó lenne még egy évet visszafogni, de még sokat fejlődhet fél év alatt is stb. ...
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24454

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
3Mackó: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24455

Megnéztük ma Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24456

Labolen:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24459

• April
  • April profilkép
Mi simán maradhattunk az oviban. Mellesleg a nem sni gyerekek is a csoportban. Igazából ez óvodafüggő is. De meg lennék lepve, ha egy sni gyereket nem lehetne visszatartani. Ha más nem, akkor nevtanos papírral, bár ahogy írtam, nálunk erre nem is volt szükség.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #24460

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
3Mackó!
Oldalmegjelenítési idő: 0.167 másodperc