Üdvözlet
Tegnap és ma iskolákat nézegettem. Az egyik egyházi (Patrona) a Másik pedig a IX. kerület Mester utca.
A legtöbb iskola már az ovisoknak délutánokra szervez vmi elfoglaltságot, ahol figyelik a gyerekeket, miként működnek a közösségben, mennyire illenek az iskola profiljába.
Iskolaérettség szempontjából: test séma, térbeli, időbeli orientácó, kötelesség, feladattudat, feladattartás. Max 15! perc intenzív koncentráció.
A "fejlesztések" meg ahogy mi csináljuk életszerűen, játékosan. Legyen motiváció. (mi még idetesszük a jutalmat is)
Mindkettőnél elmondták, hogy a szülőnek és a padagógusnak partnernek kell lennie. Együtt nevelik a gyereket!!!
Kezdem a Mester utcával Ma volt nyílt nap, láttunk órákat a jelenleg 4. osztályos tanítókkal, merthogy ők lesznek a fogadó tanítónénik.
Most alapvetően csoportos munkára ösztökélték a gyerekeket, játékos formában. Mindenkinek volt részfeladata. Nemcsak passzívan ültek. Láttam matematikát, angolt, fogalmazás órát. A tanító megvárta, amíg a jelentkező elmondja amit szeretne, monattanilag, nyelvtanilag javította a hibát.
Nem kell karácsonyra folyékonyan olvasni és írni. Van rá 4! évük a gyerekeknek.
A gyerekre nem szóltak rá, hogy édes fiam, ülj egyenes háttal, ne zsizsegj stb.
Ez egy iskolaotthonos intézmény. Megnéztem az órarendjüket is. A szabadidő, nem kötetlen, hanem az osztály felének mondjuk angol órája van, addig a másik elkészíti a magyar házifeladatot.
Alsó tagozatban nincs csengő!!! Az óra ha a tanár úgy látja lehet csak 25 percig tart, de ha bírják a gyerekek 45 percig.
A szülő bekísérheti a gyerekét a tantermig (nem csak az első héten!!)
A "mi gyerekeink" vihetik a vizuális segédeszközeiket. A bizottság által előírt fejlesztő foglalkozásokat megkapják.
Külön örülnek, ha a szülő "használati útmutatót" készít a gyerekről.
Nem tagadom, elég vegyes az osztály összetétele, ahogy az igazgató fogalmazott 14 nemzet van jelen a IX. kerületben. Aki nem tudja elfogadni a sötétebb bőrű gyerekeket, az ne írassa ide a gyereket.
Alsóban és felső tagozatban is tanítják a másság elfogadását. Nem hagyják, hogy bárkit piszkáljanak, kiközösítsenek stb a gyerekek..........
2014 szeptemberében 25 fős osztályokat szeretnének indítani max.
Patrona: Itt hatosztályos az iskola, mert úgy oktatják a gyerekeket, hogy majd 6 osztályos gimnáziumban folytatják......... (A gimnáziumi rész tudomásom szerint csak lány iskola, a fiú gyerekekkel mi lesz még nem sikerült kiderítenem)
A férjem megkérdezte miért ágálok az ellen, hogy P. majd ha úgy alakul 6 osztályos gimibe folytassa Hát csak azért, mondom, mert itt LÁNY iskola van...
Ez az iskola sokkal merevebbnek tűnik a másikhoz képest. Itt is van délutánonként elfoglaltság, ahol nézik a gyerekeket.
Sajnos nem mi szülők fogunk igazából dönteni, hanem az iskola, hogy hová veszik majd fel a fiamat.
Más:
Úgy tűnik le kell nyeljem a békát és el kell vinnem a gyereket a bizottsághoz. Kérlek titeket segítsetek nekem azzal, hogy mely kérdéseket fontos, hogy lepapírozzak velük. Ha privátban megírnátok hálás lennék érte.
Az én fiamat még soha nem látta a bizottság, ezért nincs ebben tapasztalatom.
Köszönöm.