LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22860

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22861

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Labolen:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22862

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Süni: én készítettem egy kis kártyát, egyik oldalán piros lámpa, alatta tilos kimenni, tilos pisilni, tilos inni. (mert ezek miatt mindig kiment, és nem jött vissza, de csak indok volt.), mellé zöld lámpa, szabad kimenni, inni, pisilni. Nálunk is ez volt a fő gond, hogy egyszer szabad, egyszer tilos, hát honnan tudná, mikor mit lehet. Most már legalább megy neki, délelőtt nem megy el, mert az jól be van strukturálva, de délután még futkos.
Ha esetleg érdekel, a kártyát átküldöm. Hátha segít.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22864

• frog
  • frog profilkép
labolen

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22866

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Labolen: remélem jól vagytok! :ohmy: Lehet, hogy csak a stressz, a fáradtság, nem?
Ilyen rókás dolog Z.-nal is történt. neki elég érzékeny a gyomra, a lányomhoz képest lényegesen többször hány, de utána iszik egy pohár vizet, pihen negyed órát máris semmi baja.

Nálunk a suliban egyáltalán nem kell szigorúan betartani a csak szünetben lehet wc-re menni dolgot. Minden osztály mellett van wc, elég csak annyit mondani, hogy most kimegy.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22870

Sziasztok!

Írnék én is az első hét tapasztalatairól, hátha hasznos lehet annak, aki esetleg azon gondolkodik, hogy ide írassa a gyerekét valamikor, vagy úgy egyáltalán milyen egy "félszegregált" iskola:)
Ne haragudjatok,ha kicsit hosszú lesz.

Ami Marcit illeti, nagyon kellemes meglepetés, ami a viselkedését illeti. Nagyon aggódtunk,hogy összezuhan, néha kiakad a fáradtságtól, vagy ilyesmi. Ehhez képest ezerszer jobb a helyzet, mint nyáron, úgy látszik sokkal jobban funkcionál strukturált környezetben. Így utólag örülök is, hogy nem Waldorfba írattuk, itt bár toleránsak a tanítók, azért eléggé határozottan tartják a struktúrát; ha nem kimondottan szükséges,hogy kicsit eltérjenek (mondjuk valamelyik gyerek nagyon kiakad, de erre eddig nem volt példa) mindenkinek tartania kell magát a rendszerhez. Ez lehet, hogy valamelyik gyereknek nem jó, de Marci esetében azt látom,hogy nagy szüksége van rá.
Eléggé nagy hangsúlyt kap az önállóságra nevelés (ez az egyik, ami nekem eléggé hiányzott az egyébként nagyon szimpatikus Ferencvárosi Komplexnél, amikor megnéztük). Az elején még irreálisnak és szinte már lelketlennek tűnt a kérés, hogy a gyereket (1-2 hét tréningezés után) csak kísérjük be a kapun (vagy rakjuk ki a bejárat előtt), és onnan menjen fel egyedül, öltözzön át egyedül, stb, és menjen be a terembe. Az elején a fiam egy lassított felvétel volt, tesi óra után pl elfelejtett visszaöltözni. Most már csak bekísérem, és legnagyobb döbbenetemre egyedül átöltözik, tesihez is... A tanítónéni az első napokon pl. finoman megdorgálta, hogy ne én hozzam a táskát, hanem hozza szépen ő be, rakja le, most már ez is szépen megy.
Ami az órákat illeti, bár én elméletileg hülyeségnek tartom, de M esetében nem is rossz a minden napos tesi. Szerintem jót tesz az idegrendszerének a mindennapi strukturált mozgás - ebből heti 2 a TSMT-re nyomokban valamelyest hasonlító alapozó terápia, amit M jobban is szeret a normál tesinél.
A tanítónő kedves, de meglehetősen határozott. Marci emiatt szokott itthon néha puffogni ,hogy lehetne lazább is, de egyébként szereti. Tetszik, hogy ha elfáradnak, mindig van játék (és ez még nem illeszkedik mereven a tanóra-szünet rendhez. Elég jól fel vannak szerelve játékokkal a suliban, kisvasút, autópálya, matchbox, stb, Marci is el tudja foglalni magát. Van játékszőnyeg a teremben, itt szoktak játszani, a tanítónő szépen leguggol közéjük:).
Kicsit csalódást keltő, de végül is lehet, hogy nekem túl nagyok az elvárásaim, de a tanítás azért közelebb van a frontális oktatáshoz. Jelentkezés, ilyesmi.
A motivációs rendszer nekem nem őszintén szólva nem tetszik, annak ellenére, hogy Marcika profitál belőle. Külön díjazzák a jó viselkedést és jó hozzáállást a tanulásban.
A viselkedésre az a rendszer, hogy mindenkinek van 5 mosolygós feje, amiből a tanítónő leszed egyet-egyet, ha a gyerek balhézik. Marci mindig 5 mosolygós fejjel jön haza, mert a suliban megjátssza a mintapolgárt, inkább magában tartja, ha valami sérelem éri, aztán itthon nekünk szidja őket, mint a bokrot,ha valami nem tetszett neki. A tanítónőt pl. mindennek elmondta itthon olyan kifejezésekkel, hogy a "közelben lévő kocsis elfordította a fejét és belepirult" ,ahogy Rejtő írja. A baj az volt, hogy az órán a jelenlétében elkezdett "csokit zabálni", amíg ők feladatot írtak, miközben nekik ugye nem lehet órán enni. Mondjuk ezt meg is értem, hogy sérelmezte, csak a stílus igencsak problémás.
Visszatérve a mosolygós arcokra, van két elég problémás gyerek ,ahogy Marci meséli, akik folyamatosan 0-1 mosolygós arccal mennek haza az ötből, sőt "szomorkát" is kapnak,ami nem tudom miért motiválná őket a jobb viselkedésre .Az ő szüleik helyében valószínűleg némileg berzenkednék.
Ami a tanulást illeti, tetszik, hogy az igyekezetet értékelik, nem az objektív minőséget. Ezeket szintén mosolygós arccal (leckefüzetbe), vagy matricával honorálja a tanítónő. Úgy tűnik valóban van differenciálás. Marci pl. brutál gyenge az írásban, de ha a második sorminta jobban sikerül, mint az első, akkor pl. nagyon megdicsérik és kap egy beragasztott matricát:). Egyébként az írással vesződik nagyon, a többi tantárgy rendben van (csak olyan hülye könyvük van, hogy még a matek órán is rajzzal kell megoldani sok feladatot, amit Marci persze imád..).
M. a második héttől már napközis volt, amitől eszméletlenül féltünk, csak ugye nem tudjuk másképp megoldani, mert Andi megy vissza dolgozni októbertől (tomgerék óvodájába, hehe:). A napközis tanítónő egy 30 éves , iszonyatosan kedves lány, ráadásul azt hiszem ő is elvégzett egy ilyen autispec tanfolyamot (Labolen,ha olvasod: Z. néni, aki L-t is megnézte). Határozott rend van a napköziben is, ha jó idő van kimennek a parkba, aztán 2től szigorúan leckeírás, amit meg is ír a gyerek (!!), és a tanítónő az utolsó feladatig leellenőriz. Gyakorlatilag annyi marad itthonra, hogy itthon mi is átnézzük egyszer,de mindig jól meg van oldva. A 7 éves öcsém, pl. úgy jön haza a suliból rendszeresen fél 5kor, hogy a fele leckéje nincs kész..
Ha vége a leckének, akkor játszanak, a tanítónő aktív részvételével (persze ez nyilván visszaszorul majd). A múltkor amikor jöttem, akkor 3 gyerek autózott a tanítónő körül, aki Marcival beszélgetett a kanapén.
Ja és még utolsó, nagyon kellemes meglepetés, hogy Marci nem fárad el annyira, hogy hazaérve szétbontsa a lakást, vagy minket egrecíroztasson, ahogy ez korábban jellemző volt. Ebben mondjuk része lehet annak is, hogy feladtam a vonatozást (a 33 perc menetidő helyett átlag 60 perc alatt ért be rákospalotára, ahonnan még mindig vagy 15-20 perc a suli), hanem inkább vettünk egy öreg autót, és azzal viszem be.
Mindent összevetve pozitív az összkép.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22871

Labolen:

Jobbulást Latkának!

Nagyon tetszik amit a sulitokról írsz, nagyon jók lennének Marcinak is ezek a terápiák, iszonyatosan élvezné. A mi sulinkból nekem nagyon hiányzik az IGAZI autispec megközelítés (az októberi sulis fejlesztésre majd kíváncsi leszek..). Valahogy ötvözném az ottani nagyon toleráns és magas szakmaiságú megközelítést az itteni pozitív dolgokkal. Még most sem vagyok 1000%-ig meggyőződve, hogy nem lett -e volna neki jobb egy év egy autiszegregáltban. Más részről tetszik, hogy itt nagyobb önállóságót várnak el, és azzal áltatom magam, hogy ez, illetve a nála enyhébb (5 "nem-auti" van) gyerekek társasága talán húzza magával.
Egyelőre sajnos igazán nem barátkozik rendesen, csak beszélget hébe-hóba...

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22877

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Champ. két hete volt a hétfői hányás, akkor egy hetet itthon volt, mandulagyulladással, bár szerintem semmi baja nem volt. Most egy hete jár megint, csak köhög. De ha itthon tartom köhögéssel, akkor effektíve egész télen itthon maradhatna. :unsure:
Amúgy ő is kimehetne órán, csak tapasztalat, hogy akkor nem jön vissza. :D Ezért inkább úgy gondoltam, hogy órán ne mehessen ki, az a tisztább dolog, jobban megérti majd, hogy mikor mit lehet.

Marco: nagyon köszönöm, hogy ilyen részletesen írtál a suliról, nekem nagyon jól jön a tapasztalat. Terveim szerint, oda szeretnénk menni két év múlva.
Az önállóság amúgy itt is megvan, csak kicsit lassabban. Nekünk egy fél évig lehet felkísérni, aztán már egyedül kell felmennie, és átöltöznie. Megnyugtattak, hogy fog nekik menni, ne aggódjunk. :) Amúgy mióta ide jár suliba, megtanulta felhúzni a cipzárját, a mosdóhasználat is jobban megy, és sokkal beszédesebb, mint pár hónapja az oviban. Már magától is mesél, hogy mi történt, egész kis sztorikat el tud mondani, és elmondása szerinte játszik másokkal is. :) Az osztályban van két enyhébb, igen jól barátkozós gyerkőc, velük próbál "barátkozni". Nem viszi túlzásba, de azért tud mondani valamit, hogy mit csinált más gyerekkel, és ez már nálunk haladás. :)
Nekem nagyon tetszik itt a suliban, hogy keményen haladnak az anyaggal, úgy értékelnek, mintha integrációban lenne, mert hogy itt az a cél, hogy két év múlva kint folytassa a tanulást. Most még noszogatják, de egy é v múlva képesnek kell lennie egyedül is megcsinálni az órai feladatot. Ez tényleg csak egy átmeneti osztály, pont az, amit kerestünk, és amire szüksége van. Legyen idő és türelem ahhoz, hogy megtanítsák, hogyan kell viselkednie egy osztályban. Remélem elég lesz erre két év. :pinch: :laugh:
Szóval Marco időnként kérünk beszámolót, és nagyon örülök, hogy nektek is így bejött a számításotok. :) Szerintem jó helyen van M., és az is jó, hogy jól érzi magát. :) Z. néni tényleg nagyon aranyos, bár én csak egyszer láttam. :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22884

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Marco, Labolen:
Jó dolgokat írtok a sulikról, úgy tűnik, hogy a srácok is bírják! :)
A leírások alapján sokkal nagyobb nálatok a kötöttség, mint nálunk, de ez ugye az alapelvekből (a miénk személyközpontú iskola - ők hívják így magukat) eleve adódik. Itt pl. bármilyen korig be lehet kísérni a gyerekeket, persze egy bizonyos kor után már nagyon égő. Sok harmadikost hoznak osztály ajtóig a szülők, de úgy veszem észre, hogy inkább azért, mert nem akarnak az utcán búcsúzkodni. Én mindig legalább 20 puszit kapok G.-től, ez a kapuban forgalmi dugót okozna. :laugh:

Most jöttünk haza a suli 20 éves szülinapjáról, nagyon jól sikerült. Z. végül nem állt be a kórusba, de az első sorba kellett ülni, az énekesek mellé, és ott, a helyén végig hangosan énekelt. A végén az összképhez beállt vigyorogni, így van egy olyan fotónk, ahol úgy tűnik, mintha mindkét gyerekem aktív résztvevője lett volna a műsornak. :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22896

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Marco: nagyon jó, hogy vettetek autót, mert az utazás tényleg felőrli az embert. Nálunk külön szerencse, hogy A. szeret utazni és még a szardíniás típusú utazástól se akad ki.
Nagyon jókat írsz a suliról és M.-ről, veletek örülünk, hogy bírja a gyerekek és jól teljesít. Amúgy meg milyen igaza van, nem elég, hogy csokit eszik, de még meg se kináll? :angry:
Legyél biztos abban 1000% ig, hogy nem lett volna jó a szegregáltban még egy hónap se annyira különbözik a fiatok az itteni gyerekektől, halálra idegesítenék az auti szokások és, hogy itt "lehet autisan viselkedni" titeket is kikészítene.
Andi remélem jól érzi majd magát és a kicsi se lesz sokat beteg gondolom ő is elkezd dolgozni.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22897

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Labolen: légyszi küld át a kártyákat, bár náluk kicsit lazább a dolgok menete.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22914

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Küldtem. :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22921

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Már meg is néztem! köszi! :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22936

Süni, Labolen:

Köszi szépen , hogy gondoltok ránk:)

Azt azért el kell mondanom, hogy itt sem brutál enyhe gyerekek vannak, van egy - két eléggé keménypapír..
Látva az összes gyereket, tényleg nem akarlak megint győzködni, Labolen, de L. tényleg simán passzolna az osztályba. Viselkedésileg szerintem a civilizáltabb felében lenne, a koncentrációs, feladathelyzetes dolgokat meg gondolom biztosan szépen fejlesztik, úgyhogy szerintem az átjövetel akár jövő szeptemberben is OK lenne :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22938

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Marco: Úgy legyen! :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22946

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Marco, tök jókat írtál a suliról!!!! Bíztam benne, hogy M-nál is olyan pozitív változás lesz, mint N-dál, úgy látszik, nálatok is a struktúra M-nak is ennyire fontos, nyugalmat ad, ezért nem esik szét valóban a nap végére, mint ovi után tavaly. Tulajdonképpen nem írtál negatív dolgot :) Az értékelés kb ilyen minden normál iskolában, ezt kell megszokniuk, ritka, hogy elsőben nincs fekete pont vagy szomorú smiley. Szerintem annyira nem nagy baj ez, bár én sem értek ezzel egyet, de ezt valahogy szoknunk kell.
Az autó iszonyú jó ötlet volt!!!! Én is így gondolom, hogy kell nekik az autó, a nyugodt közlekedés a nyugalmukhoz. Mi is autóval járunk és érzékelem, hogy mennyire jó ez, ha BKVval megy, a sok ingertől már akkor elfárad, ráadásul a kiszámíthatatlanság miatt azonnal szétesik és így indítani a napot nem túl jó. Hát igen, nem csak a fejlesztés kerül sokba egy ilyen hiperszenzitív autinál... De jól tettétek és örülök, hogy M-nak ilyen jól mennek a dolgai, csak így tovább :D

Labolen, szerintem L azért nem fárad úgy el, ahogy sokan írjuk, mert L. nem ilyen hiperszenzitív, mint N meg M meg még többen itt a fórumról. És eleve L nem az az őrjöngő típus, aki kiakad midnen apróságon, hogy hogy szólt hozzá valaki pl. N és M is, ha jól sejtem, ilyenek, nekik ezek az ingerek sokkal megterhelőbbek, mint Lnak lehetnek. És talán ezért kell többet aludniuk is. Meg lehet, hogy L jól ki tudja adni magából a feszültséget. De, ahogy én láttam L-t, annak a feszkónak a töredéke nincs meg benne, mint ami pl N-ban alapszinten ott van :) Ettől még biztos sokat kiakad, tudom, hogy ez nálatok is gond, de valahogy az az alap stressz nem olyan erős benne és kevésbé veszi fel pl az emberek viselkedését. De mondd, ha nem így van :) Csak ez jutott az eszembe elsőre.
Amit írsz a suliról, az tök jó és tényleg, ti pont ilyen iskolát kerestetek :D Milyen jól alakult végül :D Én is úgy gondolom, ahogy Marco, hogy meg fogja szépen tanulni L azokat, amik miatt most nem mehetett intergálóba, és mehet M-hoz 2 év múlva :) Az esze megvan, ha betart bizonyos szabályokat, viselkedni is jól tud, 2 éve van, hogy megtanuljon végig ülni egy órát, szerintem ez simán menni fog :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22947

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: Azért éljenezzük meg N.-t is, hogy neki is jól sikerült a beszokás a suliba.

Gizmoék ma az állatkertben nézelődnek, remélem édesemnek is feltűnnek az oszlopok és rácsok mellett az állatok! :laugh:

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22950

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22952

Jókat írtok, örülök, hogy annyira nem tragikus a helyzet, mint gondoltam. Oké, lehetne még jobb, de ezek egész jók.

Andesz, ez óriási, hogy Tomgerékhez mész dolgozni! :)

Süni, Bundáskenyér, megvettem a könyveket, meg még egy párat, egy kisebb vagyont hagytunk a boltban. Nagyon jónak tűnnek, még megpróbálom leszedni a tanári kézikönyveket is, hogy ne szúrjam el.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 6 hónapja #22953

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Oldalmegjelenítési idő: 0.164 másodperc