LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9196

• Aspie
  • Aspie profilkép
  • Nem elérhető
Edina 21

Igen, láttam a TV riportot is a Laborccal. Már ez alapján is láttam, hogy sokat változhatott. Más alapítvány vette át, mint amivel indult még. Ezek szerint sikeresebben működnek.
Amikor én kerestem iskolát, még bizonytalannak látszott a megmaradás is az ismert támogatás hiány miatt. No meg a próbanap nem sikerült jól az egyik pedagógussal, az igazgatónő szimpatikus volt és a többi ped. is. De nagyon fontos, hogy milyen pedagógus az, aki foglalkozik a gyarekkel, akár több éven keresztül.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9197

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
marcoverde:
"Ami a tananyagot illeti , itt van egy kis probléma: ha jól tudom, az oktatási törvénytervezetben benne van, hogy akinek pl. auti diagnózisa van,az csak SNI-s tananyagot tanulhat (integrálva is!), az egyik iskola igazgatójával való beszélgetésünkkor került ez elő, aki szerint többek között emiatt sem garantálható a színvonalas integrált oktatás (persze,ha elfogadják)."
DE miért kell neki SNI tananyagot vennie, amikor várhatóan a fiam jó lesz matekból, talán jobb mint az átlag, és még sorolhatnánk ... :ohmy:
Azt még megérteném, hogy esetleg egy-egy tantárgyból kaphat felmentést ...
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9199

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Aspie.
Nem ,,,ugyanaz az Alapítvány. Laborc suli vette át a másik alapítványi suli gyerekeit. Ők voltak a mostani Vihar uti suliban , de megszüntek.

A III.ker önkormányzattal és polgármesterrel jó a kapcsolata a sulinak , támogat minket a kerület, és a polgármester egy-egy rendezvényre el is jön. Ezért most bízom abban, hogy nem fog megszünni a suli jó pár évig.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9200

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Hárommackó!
Nálunk ez nem így van.Normál tananyagot veszik minden osztályban.
De adnak hosszabb ídőt a gyereknek ha kell , mert mondjuk nehezebben érti meg az anyagot. Abszolut személyre szolóan adják le az anyagot .
Az Én gyerekem matekból szárnyal, a magyarral van gond , ezért ebből többet is gyakorolunk. De a normál tananyag szerint.

Én most úgy tanultam, hogy kötelező a normál tananyag minden suliban ami nem EGYMI .

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9201

• Aspie
  • Aspie profilkép
  • Nem elérhető
Edina 21

Ez jó hír, örülök neki. Ha a támogatás megvan az önkormányzattól, fejlesztettek, új épület stb. biztosan marad még sokáig. Azért van pozitív példa, csak sajnos kevés.
Tananyagról annyit, hogy integrált osztályban logikusan szerintem normál könyvből kell tanítani. A jó pedagógus személyre szabottan ebből is nagyon jól taníthat. Nálunk tanártól függő, de ki szokták még egészíteni fénymásolt egyéb anyaggal, feladattal.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9204

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Annyira örülök, hogy megindult az információ dömping ebben a témában! :)

Aspie:
Az önkoris támogatásról: igazad van, az én fiam szeptembereben kezdi az elsőt egy 30 km-re lévő város alapítványi sulijában. Mivel a helyibe nem járhat, ezért az önkri fizeti a tandíjunkat. Egyenlőre 2012.12.31-ig ítélték meg, a változó önkormányzati törvényre való hivatkozással, de nem zárkóztak el a jövő évi támogatástól sem.
Az általunk választott iskola nem a NAT szerint oktat, mindenki egyéni tanrendben tanul, nincs jegyre osztályozás, de a minimum szintet mindenkinek teljesíteni kell. 3.-ban, 4.-ben vannak összevont évfolyamok is. Ősszel 8 gyerek kezdi az elsőt, bár a tanárok tapasztalatai szerint év végére 12-15-re duzzad az osztálylétszám.
Nekünk, főleg a fiamnak nagyon tetszett, két nyílt napot töltöttünk a suliban. Nagy reményekkel várjuk a sulit, és imádkozunk, hogy bírja a gyerkőc, és megfelelő legyen az oktatás színvonala. Jelenleg minden évfolyamon vannak autik, különböző érintettséggel, ép intellektussal. A diri szerint még nem vettek ki szülők innét gyereket azért, mert a suli nem bírt el velük.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9205

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Iskola ügyben egy nagyon fontos infó!
Az aspiknak soha nem a tanulással van nagy próblémájuk.

A lányom enyhén érintett , ímád tanulni és szereti a tanárokat .Ő tényleg a tudás miatt jár suliba. Emiatt ő kilóg a sorból. Kiközösítik stb.
mikor az osztály kicsinálja, sírva ül a könyv felett este 10-kor , hogy nem megy be az anyag .

Akkor lehet a Teljes integrációba belevágni, normál iskolában 20-30 fős létszámnál, ha enyhe az autizmus és van elfogadó és befogadó környezet a tanárok ,diákok és szülők részéről. Egyébként az aspi gyermek rá megy idegileg .Saját tapasztalat , több éves .Lányom 7-dik osztályba megy.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9215

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
"Nálunk ez nem így van.Normál tananyagot veszik minden osztályban."

Edina, erre most jelenleg valóban van lehetőség, a hatályos oktatási törvény lehetővé teszi. A probléma az, hogy a jelenlegi törvénytervezet alapján ez változhat 2013 szeptemberétől, mint ahogy ez sem világos, hogy lehet -e majd alternatív tananyagot tanítani, vagy csak a központilag diktált tananyag mehet -e. Egy rosszabb (de probléma nélkül elképzelhető) forgatókönyv esetén az adott iskolák nem szólhatnak bele a tananyagba; az SNI-seknek is olyanok írják majd a külön kis tananyagukat, akiknek halvány fogalmuk nincsen, hogy milyenek azok a gyerekek, akikre ez vonatkozik, ráadásul nem túlzottan differenciálnak.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9246

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
marcoverde .
Ez azért függ az iskola hozzá állásán is , mi fér bele.
Nálunk az adminisztrácciós részt megfogják oldani, hogy jó legyen . :)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9308

• enyediktunde
  • enyediktunde profilkép
  • Nem elérhető
Szia!

Hasonló cipőben járok. Én is Komárom-Esztergom megyei vagyok, nekem sikerült a kisfiamat a helyi iskolába beíratni, de bár ne sikerült volna. Tulajdon képen csak a utána felvett pénz a fontos. Az első osztályt végezte idén, egy nagy létszámú osztályba, egy év alatt legalább tízszer átültették egyik helyről a másikra! A fejlesztő gyógypedagógusnál egyszer sem volt. Az órarendet második félévtől úgy alakították ki, hogy a fiamhoz a logopédus péntek délután járt! Jövőre már nem is jön, pedig három évre szól a szakvélemény. Egy éven keresztül mindenáron azt akarták bebizonyítani, hogy a kisfiamnak nincs semmi baja (mert ők okosabbak a negyven éves tapasztalattal bíró pszichiáternél), év végén meg egy olyan bizonyítványt állítottak ki, hogy ne tudjam elvinni másik iskolába! Folyamatos megaláztatás! Most Budapesti iskolát keresek, mert inkább elköltözöm innen, de ebbe az iskolába nem fog járni szeptembertől! Utolsó héten elárultam nekik, hogy melyik iskolába szeretném vinni a gyerekeket, és aznap mikor mentem oda telefonáltak, és jól megijesztették az Igazgatónőt! Ahol tudnak keresztbe tesznek nekünk! :(
Enyediné Kerekes Tünde

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9309

• Aspie
  • Aspie profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Tünde!

Ne keseredj el! Nem tudok szebben fogalmazni, de elég szemét módon jártak el veletek. Bár nem vagy egyedül, én is átéltem hasonlót.
Az iskolának kötelessége lett volna a gyógypedagógiai foglalkozást biztosítania. Bár most megtapasztaltad, sajnos nem szabad minden információt megosztani az iskolával. Nem vagy köteles elárulni, hova viszed.
Kereszbe tettek. Ne hagyd magad!Nem hiszem, hogy nektek kellene helyet változtatni egy ilyen iskola miatt.
Az iskola fentartója az önkormányzat. Fordulj hozzájuk és mond el mi történt!
Itt előzőleg írta Champ, hogy elvitte a gyerkőcöt ugyan kicsit messzebbre alapítváníyi iskolába és az Önko támogatja. Próbálj az Önkormányzat Oktatási osztályával beszélni, hiszen biztosítaniuk kell azt, hogy a gyerkőc a megfelelő iskolai ellátást megkapja. Amíg nincs meg az új iskola, ne is írasd ki. Halottam olyat aki megtette az iskola nyomására és még meg is büntették.
Biztos meg fog oldódni a helyzet, lehet, hogy kemény küzdelem lesz, de akkor is sikerülni fog. Drukkolok! :)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9311

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Egyiktunde:

Teljesen kiakadtam, attól, amit írtál! :woohoo: Nagyon érdekelne, hogy melyik ez a település és iskola, mert mi is voltunk egy olyanban, ami itt van a megyénkben, integráló, járt is oda éppen egy auti gyerek, de az én fiamtól annyira besokkoltak, hogy eszembe sem jutott oda beíratni. Érdekes a helyzetetek, hogy a helyi suli felvette, de nem kapja meg az előírt fejlesztést. Szerintem ez simán ok arra, hogy elvidd máshová, és az önkorinak állnia kell minden ezzel kapcsolatos költségedet! Nekünk egy darabig fizetik az alapítványi suli tandíját, és ha én nem tudnám őt naponta behordani a suliba, akkor az utaztatását is nekik lenne kötelességük megoldani.
Ne hagyd megad, ha kell kérj segítséget az AOSZ-tól!

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9313

• enyediktunde
  • enyediktunde profilkép
  • Nem elérhető
Szia!

Sajnos nálunk az önkormányzatnál nem lehet semmit elintézni! Én amióta tettem egy bejelentést (mert már az óvodával is gondok voltak), azóta feljelentő vagyok, és az első számú közellenség! Plusz a polgármester összekeveri a választást a napi élettel, és aki nem rá adta le a jelölő céduláját, az szintén ellenség! Innen el kell menni, nincs más megoldás.
Enyediné Kerekes Tünde

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9314

• enyediktunde
  • enyediktunde profilkép
  • Nem elérhető
Szia!

Ez a szuper település nem más, mint .......... Nyakra főre veszik fel az SNI-s gyerekeket, ellátni meg nem tudják őket megfelelően! Folyamatosan viszik el a szülők a gyerekeket ebből a suliból. A negyedikes lányom osztályából eddig öt gyereket vittek el, mire elkezdődik a suli alig marad gyerek ebbe a suliba, de ez sem érdekli őket, lényeg a bosszú! Ha egy szülő valamiért szólni mer, akkor a gyerekén csattan az ostor! Ezt a kedves igazgató még az évzárón is elmondta, hogy az okoskodó szülő gyereke szívni fog! Az utolsó tanítási héten a saját szememmel láttam, hogy a gyógypedagógustól a helyi .......... állítólag kitűnő tanulói jöttek mentek? Ezek a gyerekek vannak fejlesztve, pedig nekik nincs SNI-s papírjuk! Az én fiamat meg a gonosz tanárnéni nem engedte ki óráról a logopédushoz, hanem szegény Dóra néninek péntek délután kellett jönnie! Az biztos, hogy bejelentem ezt a társaságot Tatabányán a Kormányhivatalban! És ráadásként a 126-os IQ-val rendelkező fiam kb. közepes tanulónak van értékelve! A magatartása meg csak négyes, mikor kommunikáció zavaros, és gyakorlatilag nem beszél senkivel, nem zavarja az órákat, szót fogad :-)
Enyediné Kerekes Tünde

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9315

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Egyiktünde:
Mi Tatára fogjuk hordani szeptembertől a gyerkőcöt, a neten biztos megtalálod az alapítványi iskolát. Nagyon szimpatikus volt minden, a gyereknek is nagyon tetszett, 8 gyerek kezdi majd az elsőt, szóval bizakodóak vagyunk! Jól teszed, ha elmész a kormányhivatalhoz! A bizottságnál szóltál már? Nekem nagyon pozitívak a tapasztalataim velük kapcsolatban, talán ők is tudnak segíteni!

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9317

• enyediktunde
  • enyediktunde profilkép
  • Nem elérhető
Szia!

Nem. Merre van ez a bizottság?
Tatára én is gondoltam tavaly, de én pest felé járok dolgozni vonatta, és nem esik útba sajnos. Most a Kelenföldi lakótelepen találtam két iskolát, ezeket megpróbálom, és ha kell inkább felköltözöm pestre.
Enyediné Kerekes Tünde

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9318

• enyediktunde
  • enyediktunde profilkép
  • Nem elérhető
Szia!

Nem. Merre van ez a bizottság?
Tatára én is gondoltam tavaly, de én pest felé járok dolgozni vonattal, és nem esik útba sajnos. Most a Kelenföldi lakótelepen találtam két iskolát, ezeket megpróbálom, és ha kell inkább felköltözöm pestre.
Enyediné Kerekes Tünde

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9319

• admin2
  • admin2 profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Fórumozók!

A 9314-es hsz. moderálásra került. Köszönöm megértéseteket.

Üdvözlettel:

Moderátor
Moderátor

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9320

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Tünde:
A tanulásképesség vizsgáló és rehabilitációs bizottság T.bányán. Az SNI-s gyerekeknek ők írják elő a sulit és az ovit is, meg a kötelező fejlesztések gyakoriságát és fajtáját. Minden évben legalább egyszer meg kell náluk jelenni. Nekünk a vezetőjük sokat segített. A diagnózisunk után az ovi küldött hozzájuk a gyerkőc 5 éves korában. Az első alkalom nem volt túl pozitív számomra (állítólag az én fiam volt az első auti, akit láttak), de tavaly egy olyan gyógyped vizsgálta a fiam, aki az autizmus alapítványtól jött. Idén IQ-t nem tudtak mérni, mert a fiam nem volt túl együttműködő a férfi pszichológussal, akit először látott, de azt megállapították, hogy normál intellektusú és integrálni kell. Nekünk segítettek, megerősítettek minket abban, hogy a suli, amit választottunk jó, és a jogi útvesztőben is eligazgattak minket.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9321

• enyediktunde
  • enyediktunde profilkép
  • Nem elérhető
Szia!

Értem. Mi Budapesten voltunk a Beszédvizsgáló Központban, ott kaptuk először a beszédfogyatékosságról szakvéleményt (amit az óvodában figyelmen kívül hagytak). Nekem kellet a saját költségemen Tbányára hordanom logopédiára, és mikor kértem utazási támogatást, azt mondták nem jár. Iskola kezdés előtt meg hirtelen közölték velem, hogy a fiam a papírja szerint SNI-s (két évig nem is tudtam róla), elkezdődött a kapkodás, de addigra már tönkre tették a fiamat! Az oviban nem akart ott maradni, minden reggel ráharapott a kabátomra, és úgy kellett lefejteni rólam! Az iskola évnyitón is belém kapaszkodott, mert meglátta az óvoda vezetőt, az igazgató meg a polgármester meg rajtunk röhögött, hogy majd holnaptól beülök a fiammal az első osztályba! Én már annyi megaláztatást kaptam, hogy leírni sem tudnám. A Közgyógy kártyát sem tudom elintézni, mert a házi orvos egy üres borítékot küld tovább az önkormányzatnak! Már újság cikk is voltam a helyi lapban, mert véleményt mertem alkotni az iskolai karácsonyi ünnepségről (ahol alkohol tartalmú pezsgővel kínálják a szülőket). A Beszédvizsgálóból küldtek tovább, mert akkor kétesélyes volt, vagy mutista, vagy autista (nem beszélt senkivel). Így kerültünk a pszichiáterhez, de az is Budapesten van.
Jövőhéten benézek oda is, úgy is lesz dolgom Tbányán. Ott már a mi településünknek rémhíre van :-)
Enyediné Kerekes Tünde
Oldalmegjelenítési idő: 0.049 másodperc