LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #8042

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Szia Marcoverde!

A barátnőm 9 éves fia a Szivárvány Magántanodába jár (X. kerület) és jó véleménnyel vannak a suliról.
Majd írok neki levelet, hogyha ha van kedve leírhatná nektek a sulis tapasztalatait itt a fórumon.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: suli 11 éve 5 hónapja #8043

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Elméletileg , ha III.ker lakos , akkor 30 ezer + kaja és egyéb .Ha külső kerület vagy más város akkor nem támogatja a gyereket a III,kerület és ezért 40 ezer . De lehet kérni méltányossági összeget , szociális alapon. Nekem most például amíg nincs állásom el engedte az igazgatónő ,csak ebédet fizetek. Ha lesz keresetem , akkor leülünk megbeszélni ismét .

Válasz: suli 11 éve 5 hónapja #8047

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
@Edina

Köszönöm szépen az információt! Fel is hívtam őket, elég szimpatikusnak tűntek, a videóból is úgy tűnik (már ami persze leszűrhető egy 5 perces videóból), hogy elég jó munka folyik ott.
Ha sikerülne megoldani, hogy Marci egy ilyen suliba járjon, viszonylag nyugodtak lennénk (persze megint más kérdés, hogy ő hogy veszi az akadályokat).

@Sephora

Köszönöm,nagyon,kíváncsian olvasnám, ha meg tudná tenni,hogy leírja pár sorban, milyen ott a helyzet:)

Válasz: suli 11 éve 5 hónapja #8048

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Marcoverde, ha akarsz Edinával élőben is beszélni (a kevésbé publikus dolgokról): 24-én koradélután szülőtalit tartunk!

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #8049

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Marcoverde: Én is nemrég csatlakoztam a fórumhoz, a hozzászólásaimnál megtalálhatod, amit az iskoláról és a kezdeti és jelenlegi nehézségekről írtam.

Röviden annyit, hogy elsős kisfiam Alapítványi Iskolába jár, Budapesten.
Az iskola is, és a tanítónő is nyitott autizmus ügyben. Több auti témájú könyvet elolvasott, később konzultált a kisfiam korábbi fejlesztőjével, megfogadta a javaslatait is valamennyire. Van napirendi kártyájuk a táblán egyénenként, de az az egész nap folyamán ott van.

Van több pedagógus is az iskolában, akik elvégezték a Delej autizmus tanfolyamát, a fiam tanítónője még új, neki még nem volt rá lehetősége.

Az osztály kis létszámú, vegyes összetételű (autista/ Aspergeres, hyper, diszes, magatartászavaros gyerekek), a tanítónő mellett egy asszisztens is van.
Az iskola szimpatikus, vannak fejlesztések: heti 4 Delacato, 1 finommotorikai és 1 kiscsoportos fejlesztés a pszichológusnál.

Jelenleg nem fizetős azoknak, akiknek a Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság konkrétan ezt az iskolát jelöli ki, és ez a gyakorlatban úgy működik, hogyha viszek az iskolából Befogadó Nyilatkozatot, akkor kijelölik. Igaz, aláírattak velünk egy nyomtatványt, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy mivel Alapítványi Iskoláról van szó, bármikor bevezethetnek tandíjat.

Ha érdekel, és küldesz e-mail címet, megírom az iskola adatait.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #8051

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Szia Miri!
Engem (is) érdekelne az iskola, kérlek, küldj egy emailt!Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #8052

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
Ma beszéltem a lányom iskolai jövőjéről a fejl pedagógussal. Nálunk a fő gond a mások érzéseinek és gondolatainak meg nem értése lesz a gond és a kortársakkal a viszony... épp elég, hogy ne érezze jól magát a lányom. Nem is tudom, mit csináljak, most egyházi suliba fölvették szeptembertől. Kicsit várok, hátha bejön és rugalmasak lesznek, ha megtudják, mi a gond a lányunkkal.
Aztán majd jön a fiam 2-3 év múlva, aki kicsit jobban érintett...

Válasz: suli 11 éve 5 hónapja #8057

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
@ Szanya, köszönöm az invitálást:) Sajnos 5-ig dolgozom, úgyh némileg problémás, de lehet, h a kedvesem el tudna menni, ő is elég aktív ebben a témában.

@ Miri, köszönöm szépen,mindenképpen érdekel, megtennéd,hogy elküldöd nekem a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre? (vagy ha itt van lehetőség privát üzenetet küldeni.

@Manka, bocsánat, ha túl személyes,de te vagy a fórumon az első,akit ismerni vélek, szerintem a gyerekeink egy csoportba jártak rövid ideig fejlesztésre; nem Kingának hívják a kislányodat véletlenül?(Marcell apukája vagyok).

Válasz: suli 11 éve 5 hónapja #8060

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Marcoverde, szeretettel várjuk a párodat is! Majd mailben küldöm Neked is az időpontot és helyszínt.

Miri, jössz 24-én?

Válasz: suli 11 éve 5 hónapja #8080

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
@Szanya , köszönöm , mehet az andreawerba@gmail-re is .

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #8087

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Manka, Marcoverde: Küldök mailt.

Manka: Szerintem nagyon jó, hogy megpróbáljátok egyházi suliban (mi is szerettük volna, de nem jött össze).
Lehet, hogy a kislányod majd nagyon jól elboldogul ott, és a pedagógusok hozzáállása is pozitív lesz.

Szanya: Köszönöm a meghívást! Szívesen elmennék, és egyelőre úgy néz ki, hogy tudok is. :)

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #8088

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Miri, szuper! :) Majd küldöm a mailt a részletekről.

Marcoverde, felírtam a mailcímet! :)

Válasz: suli 11 éve 5 hónapja #8101

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
Macroverde, igen, akkor ismerjük egymást (illetve a gyerkőcöket...). Ti mentetek át egy másik csoportba, ugye? Kinga most fejezi be, pedig imád erre a fejlesztésre járni... Remélem, nektek is bejött!

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 5 hónapja #8102

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
Miri, köszi a mailt! És úgy legyen, ahogy írtad...

Válasz: suli 11 éve 4 hónapja #9139

• Aspie
  • Aspie profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Marcoverde!

Iskolai tapasztalatról kérdeztél itt, bár látom 1 hónapja megállt a fórum, talán a nyári szünet miatt :D.
A megfelellő iskola keresése nem egyszerű még Budapesten sem. Hivatalos intézményektől nem nagyon várhatsz segítséget, akár TKVSZB. Nincs friss információjuk, szülő többet tud. Hivatalosan a Bizottságnak kellene kijelölni az iskolát. A gyakorlatban Neked kell megkeresni a megfelelő iskolát, ha megegyeztél velük, akkor adja ki a Bizottság a határozatot.
Az én fiam jelenleg Asperger diagnózissal rendelkezik (2 éve kapta). A jelenleget azért írom, mert előtte más diagnózist kapott ugyanott (figyelemzavar stb.) és nem minden szakember ért a mostani diagnózissal egyet, mivel nagyon a határon mozog.
Sajnos a szülő saját magára van utalva, illetve ilyen fórumon sorstársaktól kaphat segítséget. Az integrációról annyit, hogy ma MO-n nem igazán működik jól. Több iskola beveszi az okiratba az SNI-t, gyereket még esetleg fel is veszi (talán a kvóta miatt), azt amikor probléma van akár első hónap után elküldik. Sajnos mi is így jártunk. Nagyon tisztában kell lenni a jogokkal is. Simán megteszik, hogy azt mondják holnap vidd el a gyerekt. Ezt nem szabad hagyni, küzdeni kell.
De azért van jó is, nem szabad feladni.
Sokáig kerestünk iskolát,Laborcot is próbáltuk, de nekünk akkor nem jött be.A III. kerületben találtunk sulit, ahol integráltan fogadtak, ugyan akkor még nem aspie diagnózissal. Itt kis csoportos osztályok vannak felsőben is, max 15 fő.Alsó iskolaotthonos, tehát egész napos, felsőben napközivel.
Sokat fejlődött az iskola amíóta itt vagyunk. Bár itt is meg kellett küzdeni, volt év amikor felmerült, hogy menni kell.
Itt több gyógypedagógus, fejlesztő padagógus, pszichológus dolgozik. Kísérleti jelleggel kezdett néhány éve az osztállyal egy konfliktus kezelő pedagógus is, nagyon jó eredménnyel működik, s most van ped. asszisztens is.
A ped. asszisztens nagyon sokat segít a fiamnak, bár nem tud minden órán ott lenni, de amikor probléma merül fel mindig segít. Az 5. osztályt végezte és várakozáson felül jól működött, pedig mindenki tartott attól mi lesz felsőben.

Úgy tudom több enyhe autista is tanul az iskolában, de gondolom egyénileg döntenek. Érdemes időben felvenni a kapcsolatot velük, mert nagy a túljelentkezés, a kerületiek itt is előnyt élveznek.
Remélem tudtam segíteni.
Amennyiben érdekel, szívesen adok Neked információt még e-mailben, amit találok még a suliról küldhetek: honlap, alapító okirat, tel szám stb.
Addig is jó pihenést és keresést!

Válasz: suli 11 éve 4 hónapja #9142

• Curasso
  • Curasso profilkép
  • Nem elérhető
Ha lehetséges engem érdekelne az iskoláról több információt.

Kérlek ide írj nekem: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Válasz: suli 11 éve 4 hónapja #9143

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
@Aspie

Köszönöm szépen az információkat, megköszönném, ha meg tudnád írni, melyik iskoláról van szó! (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Az alapján ,amit leírtál, nem tudom mondjuk,hogy mennyire működne a fiamnál, ő azért nem igazán határeset (bár enyhének mondják, de ahogy láttam, a spektrumnak ez a része is elég tág,és ő az enyhék között nem igazán az "élmezőnyben" van :D), és szerintem auti spec. segítség nélkül elég nehezen hasítana. Ha nem történik valami jelentős változás 1 év alatt (bár elvileg ez sincs kizárva, mert csomó dologban sokat fejlődött), akkor nehezen tudok elképzelni egy olyan órát, hogy ő asszisztens nélkül elboldogul..
Ebből a 15 fős limitből kiindulva gondolom ez is fizetős suli, ugye?

Válasz: suli 11 éve 4 hónapja #9144

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Erősen gondolkodom rajta, hogy nekünk mi lenne a megoldás, akik viselkedészavar nélküli, de azért erősebben érintett gyereket szeretnénk beiskolázni.
Az biztos, hogy asszisztensre szükség van, mégpedig sajátra, nem a csoportéra. Az is biztos, hogy az az ideális, ha csak 1 SNI van a csoportban, a mienk. De az a kérdés, hogy normál tananyaggal, frontális oktatással, 45 perces órákkal, stb. ez működhet-e. Valószínűleg nem. Viszont ha alternatív a tananyag, az oktatás részben számítógéppel, részben pedig project jellegű csoportos munkával zajlik, akkor oda beíratnának-e NT gyereket? És ez mennyibe kerülne?

Válasz: suli 11 éve 4 hónapja #9147

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Aspie: Engem is érdekelne a suli neve. A címem Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.. Előre is köszönöm az infót.
Amiket írtál, az nagyon jól hangzik. Az osztály összetétele milyen?
Amit én hívtam iskolát, ott mindenféle sni-s gyereket egy ilyen kiscsoportba tesznek bele, a viselkedészavarostól kezdve az enyhe értelmi-fogyatékosig. Nekünk a gyógypedagógus azt mondta, hogy mivel egy nt gyermek sincs a közelében, ez nem minősül integrált oktatásnak.
Sokat gondolkozom én is a megfelelő iskola kiválasztásán, de pont ez a szegregált jelleg tart vissza egy ilyen speciális osztálytól. Te hogy látod ezt a dolgot, nálatok mi volt a tapasztalat?

Válasz: suli 11 éve 4 hónapja #9153

• Aspie
  • Aspie profilkép
  • Nem elérhető
Az osztályban valóban többféle SNI problémás gyerek jár diszesek, aspie és komoly magatartási zavaros,de velük NT gyerekek is nagyon jó tanulmányi és sport eredménnyel.Itt enyhe értelmi fogyatékossal személy szerint nem is találkoztam, nem tudom más osztályban van-e. Az én fiam például ezért nem is illett bele más iskolába, mert az iskolák elmondása szerint súlyosabbakkal foglalkoznak. Azért az szép, hogy a szakemberek ezt-azt javasolnak, de nálunk is megdöbbentek amikor szembesítettem a valósággal. Nem lehet sok iskola közül válogatni, bizonyos fokig az enyhe autistáknak talán még nehezebb, mert se ide, se oda nem férnek bele. A szakintézményeknek vagy alapítványoknak sincs megfelelő információjuk az ilyen oktatási intézményekről. Nincs még MO-n ez jól megoldva, de talán azért alakul.
Az iskola infókat küldöm mail-ben.
Oldalmegjelenítési idő: 0.121 másodperc