LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9154

• Aspie
  • Aspie profilkép
  • Nem elérhető
Még eszembe jutott egy alapítványi iskola, amit nekem is ajánlottak korábban, a Gyermekház zuglóban és újpesten.
www.gyermekhaz.hu/

Létezik még a Vadaskert iskola (a kórháztól független), járt oda aspie kislány, de ott úgy tudom inkább felsős osztályok működnek.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9156

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Aspie: Köszönöm szépen az infókat és a mailt.
Azon gondolkozom, hogy valószínűleg pont ez a suli volt az, amit felhívtam. Felvennék a gyereket (már ha befér a keretbe, mert nem vagyunk Budapestiek), és egy ilyen osztályban járhatna a suliba. De én úgy tudtam, hogy itt csak sni-s gyerekek vannak az osztályban. Ezek szerint a tietekben van minden probléma nélküli tanuló is?
És a viselkedészavaros nem befolyásolja a fiadat? Az enyém nagyon hajlamos az utánzásra, és félek, hogy rossz viselkedésminta hatására ő is viselkedészavaros lenne.
A mi alternatívánk a helyi, normál általános suli, ahova az óvodai csoporttal együtt mehetne, és az unokatesójával kerülne egy osztályba, akivel most is együtt vannak, és barátok. De semmi szaktudás és szakmai segítség nem lenne itt az autizmushoz. Csak a tanítónénin múlna minden.
Nagyon nehéz kérdés ez...

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9166

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
@Aspie Én is köszönöm az infókat!

A probléma az sajnos, hogy az enyhe autiknak kb 3 választási lehetősége van; bevállalják a szegregáltat; egy integráló, de kvázi SNI-s csoportban tanulnak; vagy mehetnek normál iskolába, ahol teljesen esetleges a szakmai segítség (de inkább valószínűtlen),illetve magát a problémát is alig képesek felfogni.. (az állami óvodában eltöltött 1 év előrevetítette,hogy mire számíthatunk..)itt próbálnak ellavírozgatni, aztán vagy belerokkannak ,vagy nem. Elengedhetetlennek tűnik,hogy egy asszisztens csak 1 gyerekkel foglalkozzon, de nem is tudom ,hogy ez valahol létezik -e itthon (azt leszámítva ,ha saját zsebből kifizeti az ember, ami nekem kb. hosszú távon irreális).
Gyakorlatilag a jelenlegi magyar iskolarendszer egy totális szívás a magasan funkcionáló autistáknak, egész egyszerűen semmilyen jelenlegi intézményi forma nem optimális nekik. Arról nem is beszélve, hogy szerintem az MO-n lévő ósdi frontális, tanár-központú oktatás sem kedvez általában az autiknak.Úgy tűnik,ha igazán jót akarnék a gyerekemnek, itt kellene hagyni ezt az országot..
Visszatérve az aktuálisabb dolgokra: A Gyermekháznál már találkoztam az igazgatónővel, nagyon szimpatikusnak tűnt az ottani attitűd, csak jelenleg sajnos a létezésük is bizonytalan a normatíva-megvonás és egyéb finomságok miatt..
Sajnos én nem úgy látom,hogy alakul itthon a helyzet, inkább úgy tűnik,hogy azokat az alapítványi iskolákat is módszeresen próbálják ellehetetleníteni, akik a hasonló gyerekekkel foglalkoznak.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9169

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Lehet asszisztenst saját pénzből felfogadni és bevinni? És ezt felvállalja a suli? Erről nem is hallottam még.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9170

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
Hallottam már ilyenről, de azt nem tudom pontosan,hogy technikailag hogyan zongorázták le.
Bár pl. a mi (fizetős) ovinkban, amikor világossá vált, hogy nem tudjuk kiharcolni se az autispec segítséget, se az asszisztenst, akkor a felvetésre, hogy esetleg megpróbálnánk mi önkéntest izzítani, elég elutasítóan reagáltak :" hogy gondoltuk, hogy a gondosan összeállított pedag csapatba(...) kívülről idehozunk bárkit",blabla.:) Úgyh lehet ,hogy még a saját zsebből finanszírozós dolog is nehézségekbe ütközhet. Az iskola szempontjából finanszírozásilag meg aztán végképp' nem tudom,hogy lehet ezt összehozni.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9171

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
No nem mintha mi megengedhetnénk ezt... Akkor már mehetne a fizetős magánsuliba is, havi 80ezerért. Azt már csak nem zárják be...
Mi most ebben a nagycsoportos tanévben kipróbálunk egy egész délelőttös iskola előkészítőt, ahol pár másik kisgyerekkel lesz együtt, szintén aspergeresek. Nagyon sokat várok ettől a fejlesztéstől, és attól függően, hogy mit mondanak az ottani szakemberek, az alapján döntünk, hogy kiscsoportos suliba visszük-e, vagy megpróbáljuk a helyit. Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányi.
Nekem amúgy az eddigi gyógypedjeink azt mondták, próbáljuk meg a helyit, és legfeljebb ha nem megy, még mindig válthatunk.
Marcoverde ti végül melyik irányba indultok el? Bocs, ha már írtad, csak most nem emlékszem...

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9179

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Mennyivel előbb érdemes sulit keresni?
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9180

• Aspie
  • Aspie profilkép
  • Nem elérhető
labolen: Nem csak SNI-s gyerekek járnak a suliba, ill. az osztályba, hanem olyan is akivel nincs ilyen probléma. Bár az iskola elvileg nem osztja meg a szülőkkel, melyik gyereknek milyen problémája van (hiszen nem is teheti törvény szerint, azért néha kiderül. Hogy a viselkedészavaros befolyásolja-e?
Az én fiamra is először ezt mondták problémaként, az évek alatt sokat változott, a ped. asszisztens is azt mondta, hogy nagy fordulat történt nála.
Egyébként komoly viselkedés problémás gyerek normál iskolában, osztályban, ahol nem kifejezetten foglalkoznak SNI gyerekekkel, ugyanúgy előfordulhat.
Tehát óhatatlan, hogy átvegyen rossz mintát.
Itt is azért szűrnek, néhány év alatt előfordult, hogy áthelyeztek gyereket másik osztályba v. magántanuló lett v. elküldték. Úgy látom, ha látnak javulást, fejlődést egy gyereknél és a szülő is együttműködő akkor jól működhet.

marcoverde:
szakmai segítség? Mivel még diagnosztizálni sem tudják mindig időben, szakemberek sem látják egyformán. Szakemberek mint gyógypedagógus v. pszichológus nem is látott ilyen gyereket, nem sokat tud róla.Egy kórházban amikor a fiammal üvöltöttek és az orvosnak jeleztem, hogy a fiam Aspergeres. Válasza: "Az mi?" Akkor mit is várhatunk az oktatásban? Ez még idő lesz, ha változik egyáltalán MO-n.

A Gyermekháznál anno én is voltam, sajnálatos lenne, ha ez is megszűnne.Gimnáziumuk is működik.
A Laborcttól pár éve én is ezért tartottam, mert ugyanígy áltak.Nem akartam, hogy elkezdje ott az iskolát, aztán év közben szóljanak, hogy nincs tovább. Jó néhány évvel ezelőtt még több ilyen alapítványi iskola indult, amelynek a Laborc is tagja volt, de nem tudtak fennmaradni.
Sajnos az állam nem dotálja, ha ilyen marad a helyzet a külön gyerekenként ped. asszisztens csak álom lehet.
Én ezért is örültem annak, hogy valami elindult ebben az iskolában és legalább néhány órán ott a segítség.
"Külsőst" bevinni meg szerintem nem szívesen engednek. Nem minden pedagógus nyitott arra még iskolán belül sem, hogy besegítsen más, egy ped. asszisztens.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9181

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
3mackó: nekem középsős volt a fiam, mikor megkérdeztem pár sulit a környéken, hogy hova vennék fel. De mint írtam is, annyit fejlődhet 7 éves koráig, hogy most előre nem tudom megmondani, mit fog bírni. Ha nem fejlődik, akkor meg nem mehetünk a helyibe, mert nem bír majd alkalmazkodni. Nem bírná a hossza ülést, figyelést. Vagy csak nehezen. Emiatt vagyok még mindig gondban én is.
Viszont már nagycsoport telén kell jelentkeznem időpontért a bizottság elé, és még a beiratkozások előtt le kell tárgyalni a sulival a dolgot, mert vinnem kell nyilatkozatot a bizottsághoz, hogy fogadják a gyereket. Szóval nagycsoport őszén már nézelődni kell.
Én legalábbis most így csináltam.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9182

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Aspie: köszi. Nagyon sokat gondolkoztam már ezen, és azt hiszem még sokat is fogok az elkövetkező évben.
Igazából tényleg nincs jó megoldás.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9183

• Aspie
  • Aspie profilkép
  • Nem elérhető
Tájékozódni akár most.Konkrétabban szerintem a kezdés előtti évben. Mint, ahogy más is írta, az alapítványi iskolák léte sajnos bizonytalan. Nem tudhatod, hogy az iskola amit most kinéztél, a következő évben működik-e.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9184

• Aspie
  • Aspie profilkép
  • Nem elérhető
HáromMackónak írtam

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9186

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Köszönöm a válaszokat.
Mivel még kicsi, nem tudható, hogy milyen suliba mehet majd. Elvileg a magas IQ és a viszonylag jól megidnult beszédfejlődése reményt ad arra (kb így mondták), hogy mehet majd integrált suliba.
Mór-Székesfehérvár vonalon van valami alapítványi suli, ahol a jó képességű auti gyerekeket fogadják? Mert én csak az EGYMI-ben indított osztályról tudok, meg azt hiszem talán van az egyik suliban is egy osztály, de ott is érintetebb, de talán normál IQ-ju gyerekek vannak.
Magyarán, ha valamelyik suli nem veszi majd be integráltan nagy létszámú osztályba, és ha be is veszi, de a gyerek nem bírja, nem tudom, hová mehetnénk.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9187

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
&Labolen

Jelenleg a fiam is jár ilyen iskolafelkészítő csoportba (Cseperedő) ,van köztük aspergeres, meg nem-aspergeres is, amúgy látva őket, nem tudnám megmondani,hogy melyik melyik:)
Nyilván nehéz megmondani,hogy a gyerek fejlődése pontosan milyen tényezőknek köszönhető. Mi is csak egy délelőttöt járunk egy héten, ami szerintem nagyon kevés, de meg vagyok győződve,hogy ez az előző egy év (illetve jártunk az azt megelőző évben is egyénire és párosra) nagyon sokat dobott a gyerkőcön, ami a viselkedését, kommunikációját illeti, illetve a feladattudata és a koncentrálóképessége is rengeteget javult, úgyh nagyon bízom benne, hogy egy év múlva még"iskola-kompatibilisebb" lesz:) Az egyik anyuka viszont pl. azért viszi el a gyerekét, mert semmi "kézzel fogható" fejlődést nem tapasztalt, nyilván megítélés kérdése is a dolog, szerintem biztos hogy profitálnak a gyerekek ebből.
Nekünk a fejlesztők azt javasolták, hogy 12 fősnél nagyobb osztályba ne írassuk, ha csak megoldható, úgyh a helyi normálba már csak ezért sem szeretnénk íratni (de egyébként sem tudom elképzelni,hogy szakmai segítség nélkül venné az akadályokat).Sulit tekintve a Gyermekházzal és a Laborccal beszéltünk eddig,akiket nagyon szimpatikusnak találtunk, mind a kettő fogadná ,sajnos, ahogy írtam a Gyermekház helyzete egyelőre bizonytalan, a Laborcnál állítólag (ha jól tudom Edina írta korábban) meg kénytelenek emelni az alapítványi hozzájárulás összegét, amit meg nem tudom,hogy ki tudunk -e csengetni. Más iskoláknál (pl. az Orczy tér közelében van ilyen) adott esetben hajlandóak lennének felvenni, de állandó asszisztensi segítség nincs, illetve 20+-os az osztálylétszám.. Kezd a gyomrom görcsbe rándulni,ha a jövő szeptemberre gondolok :)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9188

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Az a gondunk, hogy ha a gyerek okos, de problémás a közösségi magatartása, akkor sem akarjuk berakni egy többnyire átlag alatti (lehet hogy rosszul tudom?) képességekkel rendelkező gyerekeket tanító intézménybe, ahol jóval a normál alatti szinvonalú tananyagot adnak le neki, ahol meg sem tanulhatja, hogy kell a többségi társadalom tagjaihoz illeszkedni, milyen az elvárt viselkedésforma stb. mert akkor gyakorlatilag elveszem a lehetőségét, hogy a nehézségei ellenére tanulhasson, majd az érdeklődési körének, és inteligenciájának megfelelő munkát találhasson. Ha viszont nem bírja a 25-30 fős osztályt, akkor mit lehet tenni??

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9189

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Persze, egyáltalán nem biztos, hogy megvannak a képességei arra, hogy valaha is önálló életet élhessen, de ha mégis, akkor próbáljunk meg mindent, és ne a második lépcsőfoknál (ált. iskola) bukjunk már el.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9192

• Aspie
  • Aspie profilkép
  • Nem elérhető
Alapítványi iskolák költségével kapcsolatosan. Lehet, hogy érdemes lenne a lakhelyi Önkormányzatot megkeresni, a tandíj átvállalására. A gyerek iskolaérett, trv. szerint köteles lenne az Önko biztosítani neki iskolát. Ha ezt ott nem tudja biztosítani, akkor más kerüleetben elhelyezést kell biztosítania és támogatni. Talán számít az is ha van egy papír a kezedben a TKVSZB-tól, hogy márpedig ez az iskola a megfelelő, a kijelölt a gyereknek.
Az Önkormányzatnál időben érdemes puhatolózni, mert ha jól halottam ilyen támogatás ügyben egy évben 1-2szer döntenek. Én nem vagyok jogász, de lehet, hogy törvényre hivatkozva ki lehetne "verni" tandíj támogatást az Önkormányzattól. Korábban valahol volt a neten erről téma, ha megtalálom, küldöm.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9193

• marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
Ami a tananyagot illeti , itt van egy kis probléma: ha jól tudom, az oktatási törvénytervezetben benne van, hogy akinek pl. auti diagnózisa van,az csak SNI-s tananyagot tanulhat (integrálva is!), az egyik iskola igazgatójával való beszélgetésünkkor került ez elő, aki szerint többek között emiatt sem garantálható a színvonalas integrált oktatás (persze,ha elfogadják).
Mi egy tétova kísérlet erejéig felvettük a kapcsolatot egy iskolával,ahol szegregáltan oktatnak autikat, de látva a többieket, úgy éreztem ,hogy ezt csak végső esetben, pedig a nagy részük ép értelmű, csak eléggé antiszociálisak voltak, a fiamnak pedig úgy éreztem szüksége van húzóerőre.Az ilyen helyen ráadásul az enyhébbekre esik kevesebb figyelem, mivel hozzák azt, amit a többség nem tud. Önállóságra nevelés szempontjából abszolút nem tűnt jó választásnak (pl. mindenki csak kísérettel közlekedhet az épületben, még a WC-re is..)Valószínűleg, a gyereknek ez a legvédettebb közeg,ahol tanulhat,rendkívül jó és elszánt pedagógusok vannak, de ha valakinek az a célja,hogy a gyermeke egyszer majd valamilyen szinten önálló legyen (pl. mi is álmodozunk ilyesmiről, bár sokszor elképzelhetetlennek tűnik), akkor szerintem muszáj kihívást támasztani a gyereknek, hogy próbáljon alkalmazkodni a "normális társakhoz", még akkor is ha a gyereknek adott esetben sokkal nehezebb lesz. A vezető pl. az említett intézményben azt mondta, hogy nem kifejezetten gyakori, hogy 4 év szegregált után sikeresen integrálhatók, bár mástól hallottam ellenpéldát is..Nehéz dönteni.. Amit biztos,hogy kihagynék az a 25+-os osztály ..(bár persze gyereke válogatja,lehet ,hogy valaki kibírná, a fiam biztos hogy nem tudná). A szegregált vezető pedagógusa pl. azt mondta, hogy személy szerint előbb rakna egy magasan funkcionáló autit auti-csoportba, mint egy 30 fős normálba asszisztens nélkül. Szerinte olyan károkat tudnak ott szenvedni , amit aztán nagyon nehezen vagy sehogy nem lehet helyrehozni.
Én biztos, hogy csak kis létszámú integráltba akarom íratni, még ha az utolsó vasunk is megy rá:)

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9194

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
A Budapest III,ker Laborc suli, folyamatosan fejlődik, 2010-2011 tanévben 60 gyerek vólt . Kaptak egy szép új épületet a Vihar útcában és most 120 gyerekük van .
2011-2012 tanévben 2 első osztály índul és 2 második. Annyi jelentkező volt .Vannak SNI és nem SNI gyerekek és van sok aspi is.

Tanárok az Autizmus Alapítványhoz jártak tanfolyamra.

Igazgatónővel lehet megbeszélni a fizetési lehetőségeket, kedvezményeket . Lehet vállalni egyéb önkéntes munkát is egy-egy ünnepség kapcsán.

A fiam 2-dik osztályos , a normál tananyagot veszik , de ha látja a tanítónéni, hogy a reggel nem jól indul a fiamnál akkor türelmes hozzá és megkapja házinak. Folyamatos kapcsolatban vagyunk oszt-fővel és a tanárokkal , minden tantárgyat személyre szolóan tanítják a gyerek képességéhez mérten , egyéni házit kap mindenki.
Minden gyerekre külön -külön szabják rá a tananyagot.
Odafigyeléssel.

Válasz: Iskolakezdés 10 éve 8 hónapja #9195

• Aspie
  • Aspie profilkép
  • Nem elérhető
HáromMackó

Érthető az aggodalmad, ezen én is végigmentem. Tartottam, attól, hogy gyenegébb képességű gyerekek közé kerül, ahol lassabban tudnak haladni, hogy fog fejlődni a saját szintjéhez képest.
A mi iskolánkban ugyanolyan tankönyvből tanulnak, mint más iskolákban (tehát nem SNI tankönyvből. Nem hagyományos frontális oktatással, hanem alkalmaznak kooperatív, kiscsoportos feladatmegoldásokat is

Ismerősöm gyermeke normál iskolába, normál osztályba jár, mégis pl. kötelező olvasmánynak a következő évre adták fel azt amit a fiamék már vettek.
Egy úgymond normál iskolát is ki lehet fogni, ahol sajnos nem megfelelő színvonalú az oktatás.

A Gyermekházban végzettek közül sokan egyetemre v. főiskolára járnak.
Oldalmegjelenítési idő: 0.052 másodperc