Ami a tananyagot illeti , itt van egy kis probléma: ha jól tudom, az oktatási törvénytervezetben benne van, hogy akinek pl. auti diagnózisa van,az csak SNI-s tananyagot tanulhat (integrálva is!), az egyik iskola igazgatójával való beszélgetésünkkor került ez elő, aki szerint többek között emiatt sem garantálható a színvonalas integrált oktatás (persze,ha elfogadják).
Mi egy tétova kísérlet erejéig felvettük a kapcsolatot egy iskolával,ahol szegregáltan oktatnak autikat, de látva a többieket, úgy éreztem ,hogy ezt csak végső esetben, pedig a nagy részük ép értelmű, csak eléggé antiszociálisak voltak, a fiamnak pedig úgy éreztem szüksége van húzóerőre.Az ilyen helyen ráadásul az enyhébbekre esik kevesebb figyelem, mivel hozzák azt, amit a többség nem tud. Önállóságra nevelés szempontjából abszolút nem tűnt jó választásnak (pl. mindenki csak kísérettel közlekedhet az épületben, még a WC-re is..)Valószínűleg, a gyereknek ez a legvédettebb közeg,ahol tanulhat,rendkívül jó és elszánt pedagógusok vannak, de ha valakinek az a célja,hogy a gyermeke egyszer majd valamilyen szinten önálló legyen (pl. mi is álmodozunk ilyesmiről, bár sokszor elképzelhetetlennek tűnik), akkor szerintem muszáj kihívást támasztani a gyereknek, hogy próbáljon alkalmazkodni a "normális társakhoz", még akkor is ha a gyereknek adott esetben sokkal nehezebb lesz. A vezető pl. az említett intézményben azt mondta, hogy nem kifejezetten gyakori, hogy 4 év szegregált után sikeresen integrálhatók, bár mástól hallottam ellenpéldát is..Nehéz dönteni.. Amit biztos,hogy kihagynék az a 25+-os osztály ..(bár persze gyereke válogatja,lehet ,hogy valaki kibírná, a fiam biztos hogy nem tudná). A szegregált vezető pedagógusa pl. azt mondta, hogy személy szerint előbb rakna egy magasan funkcionáló autit auti-csoportba, mint egy 30 fős normálba asszisztens nélkül. Szerinte olyan károkat tudnak ott szenvedni , amit aztán nagyon nehezen vagy sehogy nem lehet helyrehozni.
Én biztos, hogy csak kis létszámú integráltba akarom íratni, még ha az utolsó vasunk is megy rá