LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Iskolakezdés

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25274

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Marco:Örülök, hogy ilyen jó karácsonyi műsoron vettél részt. Az látni, hogy közösségé értek és egymást segítik szerintem nagyon jó.

Champ: Kellenek az ilyen lelkes anyukák! ;)

Hogy én is meséljek vmi jót, hát két napja a postás meghozta Andris karácsonyi üdvözlő lapját, amit a suli küldött. Nagyon meglepődtem, hogy gondoltak rá. A suli ünnepsége után kaptak saját kis meglepi csomagot. Ő Túró Rudit. :ohmy:
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25278

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Süni: ez tényleg kedves tőlük :)

Marco, igazán örükök, h M-nak ennyire jó ez a suli és kimnnivel is egyetértek. De sajnos nt iskolák között is oly nagy a különbség, vajon milyenbe sikerül majd átvinni?

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25475

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
iskolaérettség:http://divany.hu/poronty/2014/01/03/iskolaerettseg_kriteriumai/

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25480

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Süni, köszi, tök jó összefoglaló volt! Sajnos, elolvastam a kommenteket is, azoktól idegbajt kaptam :)
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25481

"disz-faszos" :ohmy: :ohmy: :ohmy: Ezt a sok sujjjosan primitív egyént....
De Kimni! Nem Te mondtad, hogy nem olvasunk blogokat és kommenteket? ;) :P :laugh:

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25482

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Ahhh, kísértésbe estem :)

"disz-faszos" - fel sem tűnt... uuuu....

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25503

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Na a kommenteket nem olvastam, csak most.
Hát mondanék ennek a "disz-faszosnak" +hiperaktív, akarnok. Champ mondta múltkor, hogy addig volt okos, amíg ki nem nyitotta a száját! Ez nagyon igaz most is.

Csak merem remélni a gyereke érdekében, hogy soha ne legyenek problémái. Egy ilyen szülővel!ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25504

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Na, most erőt veszek magamon és nem olvasom el ezt a cikket meg a hsz-eket... :(

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25738

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Mi is elmélkedünk a sulival kapcsolatban, mindig jönnek új infok. Taktikázni kéne, mert nyakunkon a bizottsági vizsgálat februárban.
A lényeg: én most azon vagyok, hogy a fiamnak még egy év ovi szükséges. A szakértői viszont több, mint valószínű suliba küldi Petit (voltak kint az oviban és az én vonatozgató játékos fiamat iskolapadba alkalmasnak minősítette első ránézésre és az óvónő felé is jelezte ebbéli szándékát). Februárban lesz a hivatalos szakértői vizsgálat és az intézmény kijelölés. Ha iskolába küldi, amire jó esélyt látok, akkor max. fellebbezni tudok, és akkor mi a garancia, hogy nekem adnak igazat a felülvizsgálatnál? Addigra meg elfogynak a helyek a szóba jöhető iskolákban. Na ez a dilemmám. Ma voltunk egy szóba jöhető szegregált suliban, ahol azt mondta az igazgatónő, hogy a helyek száma korlátozott, és már többen érdeklődnek. Ha észnél vagyok, lesz befogadó.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25745

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Manka, neked válaszoltam emailben :D

OFF: Azt akarom kérdezni, hogy tud-e itt valaki segíteni abban, hogy milyen tornát érdemes csinálnia egy 5-7 éves gyereknek, hogy megelőzze a diszlexiát? A figyelmeztető tünetek midn megvannak, bal kezes, de átszoktatta magát jobb kézre, magyarul kétkezes, figyelemzavar, memóriazavar, rossz ragozás, nem tud szótagolni (bár ezt tanulja most logopédián, kezd benne fejlődni), rendezetlen mozgás stb stb, a konduktor, aki felmérte, ő maga is mondta, hogy muszáj lenne járnia valahová (a kisebbemről van szó, aki az NT). A vicces, hogy a gyerek rendesen kúszott, mászott, csinált mindent jól (még dévényezték is), csak ez a bal kéz jobb kéz dolog zavart okozott az idegrendszeri fejlődésében.

(Labolen, tegnap beszéltünk erről, na ma pont felhívott az a nő, aki felmérte B-t még 1 hónapja és azt mondta, hogy muszáj lenne fejlesztésre járnia, mert nagyon nagy esélye van a diszlexiára vagy valamilyen diszre...).
ON

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25750

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Kimni: én az alapozó tornát javasolnám. Ezt egy sima nevtan is szokta csinálni, ott ingyen megkapjátok, szerintem érdemes felhívni őket emiatt. És ha fennáll a lehetőség a diszre, akkor az olvasástanításnál figyeljetek, hogy lehetőleg meixner módszerrel tanuljon. Az nagyon erősen rámegy az irányokra, betűolvasásra, a hasonló betűket időben távol tanítja, szótagol... Jó módszer, kifejezetten diszeseknek, vagy azt megelőzendő.
Van logopédus az oviban? Ja de ezt a fejlesztőt is megkérdezheted, hogy milyen játékos feladatokat tudtok otthon gyakorolni. Egy csomó van, amit nagyon élveznek, játék, és közben meg fejleszt is. Vagy csak azt kérdezd meg, hogy mit kellene gyakorolni otthon, irányokat, vagy keresztcsatornás érzékelést, vagy memóriát fejleszteni, alakokat felismerni, szóval mit alapozz meg, ahhoz már könnyű játékokat kitalálni. (pl ha a kocsiban azt játszod velük, hogy ki talál több kör formájú dolgot út közben, már is fejleszted a formafelismerést, ami az olvasás egyik alapja, a gyerek meg élvezi és még csak nem is unatkozik. )

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25751

Ki
ni ahogy Labolen irta alapozo terapia aWekerlei mozgas studio honlapjat nezd meg. Itt nagyon reszleteslirast talalsz. P is idejar szeptember ota heti ket alkalommal es mar latszik a valtozas. Heti harmat javasoltak de sem idoben sem penzben nem tudom megfizetni. A nevtanba is mehetsz de ott max heti egy alkalom 45 perces foglalkozas, ami igen keveset er.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25752

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Köszi szépen Labolen, Curasso! Az alapozó jónak tűnik, azt szerintem örömmel csinálná is (ellentétben a bátyjával :P). AJánlott ez a fejlesztő két könyvet, de mindkettő hiánycikk, már nem forgalmazzák, de sokkal többet nem mondott. Amúgy én béna vagyok ám ezekben, nem bíznám magamra a dolgot:D Nincs nekem ehhez fantáziám meg türelmem, tőlem nem is fogad el semmit, a logopédiai gyakorlatokra is közli, hogy én rosszul mondom, ő mondja jól :O (nekem is van beszédhibám, de nem olyan, mint az övé :P) Ezért inkább a külső segítséget választom az ő esetében :) (míg Nnál én is "működöm" :)) Körülnézek alapozó témában itt!

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25754

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ez is nevtantól függ, a mienkben heti kettőt adnak, ha jól rémlik. De más terápiát is javasolhatnak, ha az auti gyerekkel nem is de a másikkal már igenis foglalkozzanak! Én is fogom vinni a lányomat hozzájuk, szerintem ki kell használni, ha van lehetőség, ahhoz meg előbb érdeklődni kell.
Én nem is a tornát vagy a fejlesztést mondtam, hogy csináld, de van egy csomó olyan kis játék, ami fejleszti ezeket a részképességeket. Legalább tudd, hogy ha memóriázol, akkor az jó, de pl a tűz-víz-repülő játék, amit szintén szoktak szeretni, az keresztcsatornás fejlesztés, egy varázskosaras játék szintén az, és egy sima kincskeresős játékot is meg tudsz úgy variálni, hogy irányokat gyakoroltok, és nem a hideg-meleget nyomatod, hanem lépj előre kettőt, kicsit balra, annál lentebb nézz... Szerintem ez is olyan kategória, amit nem elég heti egyszer fejleszteni. És nem azt gondolom, hogy ülj le vele feladatlapozni, hanem tényleg labdázni meg ilyesmi. (labdával is van figyelemfejlesztő játék, ha azt mondod pong, miközben dobod, akkor el kell kapni, ha azt, hogy ping, akkor hagyni kell leesni. És milyen mókás az egész, mert ő is mondhatja, mikor visszadobja neked. ;))

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25755

A terem lefoglalva február 8. szombatra fél 10-től fél 1-ig. Az Andrássyban leszünk.
Mindenki készítsen magának kis kitűzőt vagy nyakbalógót: a fórumos nick legyen rajta, az, ahogy szólítsunk (keresztnév), gyerekek száma, az auti életkora, meg ha eszetekbe jut még valami fontos, akkor azt írjátok rá.
Anita, majd ha csinálsz táblázatot, akkor azt írd össze légyszi, hogy ki-milyen kaját-üdítőt, műanyag poharat, tányért, stb. hoz.
A kávégépet visszük mi.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25756

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, ezt nem a másik topikba akartad tenni?

Labolen, értem már, ha nem feladatozásról van szó, akkor persze, hogy csinálom ezeket :) Köszi a tippeket! Memóriázni szoktunk, az éppenséggel jól megy neki! Kirakózni is szoktunk, abban elég béna... labdázni szoktunk, csak nem így, de ezt majd kipróbálom, amit írtál! A tűzvízrepülőt imádja, azt szoktuk itthon, csak ugye picit kicsi hozzá a hely :D De azért szoktuk. És feldobtuk, mert a tűzvízrepülőn kívül van nálunk busz, Trex, meg ilyenek :P

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25757

De. :laugh:

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25758

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Nevtan: az ovi szerint semmi baja a gyereknek (de ezek szerint senkinek soha nincs semmi baja... most mesélte egy anyuka, hogy a fiát bentlakásos iskolába küldte az iskola - tavaly N csoporttársa volt a gyerek az oviban -, mert valszeg ért.sérült és teljesen kezelhetetlen is, na a családja sem éppen rendes, apuka folyton börtönben ül és már 4 kisebb tesója van, de pénzük az kajára sincs, na a lényeg, hogy az ovi szerint még ennek a gyereknek sem volt semmi baja tavaly, pedig mi szülők már mondtuk, hogy gáz van vele, de szerintük N-nak sem volt baja addig, amíg meg nem tudták, hogy van papírunk... ), na szóval, ők nem akarják, hogy nevtanba menjünk, mert paráznak, hogy vissza fogja tartani a nevtan a gyereket és ott fog maradni és utálják a nagyokat, a sulinak meg az első kérdése az volt, hogy voltunk-e már bármi miatt a nevtanban, úgyhogy én nem viszem őt oda, lehet, hogy a mi kerületünk ilyen elcseszett, de ha az fekete pont a bármilyen iskolai jelentkezésnél, hogy voltunk nevtanban, akkor kikerülöm inkább... (N iskolájában is megkérdezték az iskolanyitogatón...) Labolen, nálatok ez nyilván nem téma, megvan B helye már a suliban.

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25763

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Na ez viszont szerintem nagyon gáz, hogy egy iskola emiatt elutasítson valakit. :( Nálunk nagyon sokan járnak a nevtanba, és a helyi suli emiatt nem mondja, hogy nem veszi fel. Oké, ez nem egyházi, nem magániskola, ez csak a sima helyi. De nehogy már egy kis mozgáskoordinációs, vagy finommotorikus fejletlenségre kapott terápia miatt egy gyerek kevesebbet érjen. :(
Ha ez nálatok tényleg negatívumként jön elő egy iskolajelentkezésnél, akkor megértem, hogy kikerülöd őket. Csak így meg fizetheted zsebből a fejlesztést. Két gyerekre most már.
:(

Válasz: Iskolakezdés 11 éve 3 hónapja #25765

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
A tűzvízrepülőben pont az a jó, hogy lehet bővíteni. ;) Amúgy ezt a keresztcsatornás (hallás és mozgás összerendezése, mármint hogy mit hall, aszerint mozog), másképp is lehet fejleszteni, ami kevesebb helyet igényel. Van erre egy csomó játékötlet fent a neten.
(a ping-pong labdás is ilyen).
A kirakót nekünk úgy javasolták, hogy sima oldalú képet rakjon ki, mármint hogy ne segítse a forma, csak a képet nézze. Tudod, újságból kép 4-6 darabra vágva, azt rakosgassa. Na de ez már fejlesztés szagú, lehet ezt már nem fogja megcsinálni. :)
Na szóval ilyen játékos feladatokat kell kitalálni azokra a részképességekre, ami nem megy neki. Ha tudod mi nem megy, akkor már könnyű kitalálni játékot rá. :)
Oldalmegjelenítési idő: 0.169 másodperc