LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: óvodai integráció

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35710

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Igen, ezért mondtam, hogy inkább jogi dolgokra kell hivatkozni, mint a lakcímmel trükközni. MI így kerültünk be a fiam mostani sulijába, ami egy másik vársoban van, másik tankerületben, mint ahol lakunk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35711

• teóteó
  • teóteó profilkép
  • Nem elérhető
Champ, csak most olvastam, amit írtál. Eszméletlen durva, amit csináltak veletek, de örülök, hogy jól végződött és jó a suli.
Azonban amit írsz a mi esetünkről, nem jó hír számunkra. Valóban nem kötelezheti az EBH az önkorit? Azért tájékozódom tőlük előre is a lehetőségeinkről, mivel hétfőn az EBH kihelyezett ügyfélfogadást tart Gyálon. Majd beszámolok a fejleményekről.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35712

• teóteó
  • teóteó profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, nem semmi, jól meg vagyunk lőve...

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35715

• mandarin
  • mandarin profilkép
  • Nem elérhető
  • 8 éves auti kisfiú, két kishúg
Sziasztok!

Labolen, nagyon tanulságos, amit írtál! A suli sem lesz egyszerű, és a körzetes ált. iskola nálunk ki van zárva.

Teóteó, az én fiam 4,5 éves, vagyis a tieddel majdnem egyidős. Meg fogod találni a megfelelő ovit, csak sok keresgélést igényel.

Szanya1, képzeld, nekünk olyan rendes volt az igazgatónő, hogy tudta, hogy a lakcímkártyás címünk "kamu", de így is fölvette a fiam.

Lenne azért két kérdésem az EBH-hoz.
- Valóban jogszerű az, hogy egyszerúűen kiveszi az ovi az alapítóból az autizmust, amint megneszeli, hogy lenne egy autista, akit el kell látni?
- Létezhet olyan, hogy a főváros legnagyobb kerületébe egyáltalán nem tesznek legalább egy integráló ovit, ami befogad autit? Minden kerületbe, településre legalább egy kellene, ami tényleg el is látja az auti gyerekeket..... :(

Teóteó, sok sikert!

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35720

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Mandarin, Teo:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35725

• teóteó
  • teóteó profilkép
  • Nem elérhető
Champ, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Mandarin, köszi a biztatást, lenne pár kérdésem, írhatok privit?

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35753

• mandarin
  • mandarin profilkép
  • Nem elérhető
persze

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35755

• teóteó
  • teóteó profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm, küldtem! :)

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35756

• mandarin
  • mandarin profilkép
  • Nem elérhető
Válaszoltam, remélem átment :)

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35758

• teóteó
  • teóteó profilkép
  • Nem elérhető
Átjött, köszönöm, tényleg nagy segítség volt, válaszoltam.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35859

• teóteó
  • teóteó profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!

EBH: champ, sajnos totál igazad van mindenben!

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35862

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Teóteó: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35863

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Teó: nagyon sajnálom, hogy ti is így jártatok. Nem egyedi eset, jelenleg sajnos így megy. :(

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35870

• teóteó
  • teóteó profilkép
  • Nem elérhető
Az a baj, hogy túl közel van Pest, Pestet viszont ez a helyzet nem hatja meg, nincsenek kötelezettségei. Tudom, hogy nem egyedi eset, csak az döbbentett meg, hogy mindhárom oviban egyszerre hirtelen módosul az alapító, persze nem kéne meglepődnöm, hiszen egy önkormányzat áll a dolgok mögött. Én meg azt hittem, hogy még én vagyok válogatási helyzetben, de kezdek kijózanodni.
Köszönöm a tanácsokat és az együttérzést.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 3 hete #36379

• e811lhar
  • e811lhar profilkép
Sziasztok!

Mi is hasonló problémával küzdünk, Pest megyében - Nyáregyházán lakunk és 2,5 éves lányunk 3 éves korába kötelezően el kell kezdenie az Óvodát. 1,5 hónapja diagnosztizálták az autizmust nála a Korai Fejlesztő központba. Az oviba jeleztem, hogy mi a helyzet és rögtön abba a problémába ütköztem, hogy nem tudják felvenni. Pesttől 45 Km-re lakunk én minden nap Pesten dolgozom a 13.-ik kerületben, de itt sem biztattak sok jóval. Tegnap írtam a Polgármesteri hivatalnak, hogy legyenek szívesek segíteni az ügyben, mert gyermek nem maradhat elhelyezés nélkül. Szerintetek milyen irányban induljak el?

Most Pilisen a Bölcsödébe kezdjük a beszoktatást, és Pesten járunk fejlesztésre, hogy augusztusra mire kontrollra megyünk a Pedagógiai szolgálathoz minél nagyobb fejlődést tudjunk elérni a kislányunknál. Egyébként Dorka nagyon kiegyensúlyozott gyerekek társaságát kereső és nyugodt gyerek.

Lacus

Válasz: óvodai integráció 10 éve 3 hete #36382

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
e811lhar: Üdv a fórumon!
Az ovis kezdéssel kapcsolatban több szempontot is figyelembe kell venni. Ti szeretnétek, hogy kezdjen három éves korában? Hogy áll a szobatisztaság és kommunikáció terén? Mit mondtak a Koraiban vagy a fejlesztésen, milyen ovit javasolnak neki? Azt hiszem sni-s gyerek bölcsiben tovább maradhat, szóval ezt lehet kérni majd a bizottságtól, ha nem akarjátok, hogy kezdjen még, vagy nem érett még rá, vagy nincs más lehetőség egyáltalán.
A nyáregyházi ovi alapítója szerint fogad enyhe értelmi fogyatékos gyereket. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha ezt bevállalja, akkor egy autit miért nem. :angry:
De oké, nem fogadja. Ha az érintettség a lányodnál olyan fokú, hogy nem alkalmas integrációra, akkor eleve speciális ovit is lehet nézni. Oda pedig talán könnyebb bejutni, ha azt nézem, hogy nem mindenki lakhelyén van szegregált ovis csoport, hogy erre hivatkozhatnának, hogy nem körzetes a lakcím.
Ha alkalmas integrációra, akkor a legközelebbi fogadó ovi lenne nektek elvileg a körzetes. Mi mondjuk ezt a kártyát sulinál játszottuk ki, ovinál sajnos nehezebb erre hivatkozni, mert nem a Klik, hanem az önkormányzatok a fenntartók.
Végső esetben majd a bizottság talán segít. Velük beszéltetek erről, hogy nincs helyben ovi? Mellékesen mondom, nekünk 4 éve kijelölték a nem integráló helyi ovit, bár igaz, a gyereket eleve oda felvették tavasszal és csak nyáron kaptunk diagnózist. Meg az ovi nyitott volt ránk.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 3 hete #36394

• e811lhar
  • e811lhar profilkép
Szia!

Most fogja hétfőn Dorka a bölcsödét elkezdeni Pilisen, itt nagyon nyitottak voltak és felvették. Nem kellene bölcsödébe járnia, de már korábban azt gondoltuk, hogy a gyerek társaság jó hatással lesz rá és talán a fejlődését is megdobja. Most mindenki azzal riagat minket, hogy az új törvények szerint minden 3 éves gyereknek oviba kell mennie.
Az Óvoda vezetője egyébként nagyon nyitott volt a kérésünkre és azt mondta, mivel találkozott már Dorkával, hogy szerinte gond nélkül járhatna hozzájuk, és megpróbál mindent megtenni azért, hogy a megfelelő fejlesztéseket is biztosítani tudják, márciusra igért biztos infót. A koraii fejlesztőben azt mondták, hogy szerintük simán járhat majd normál oviba. A szobatisztaság még egyáltalán nem megy neki, de a héten elkezdte a tárgyak nevének az első szótagát mondogatni, pont a fejlesztésen vették észre.

Lacus

Válasz: óvodai integráció 10 éve 3 hete #36398

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Lacus: Nem találom most a köznevelési törvényben és nincs sok időm, de utána kell nézni, hogy hogyan lehet igazolni, ha a gyerek még nem alkalmas az óvodára. Egyszerűen nem kötelezhetnek pl egy nem szobatiszta gyereket óvodára, mivel ez egy alapfeltétel elvileg. Én felhívnám a bizottságot, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha a harmadik életévét betöltött gyerek még nem óvodaérett, illetve érdeklődnék a védőnőnél is, elvileg ők is adnak valami papírt az óvoda kezdéskor.

Várj, most nem értem. Azt mondtad, az ovi nem akarja fogadni, biztos az Óvoda vezetőjét akartad írni, hogy nyitott a gyerekre? Mert akkor nem értem, mi a gond?

Válasz: óvodai integráció 10 éve 3 hete #36399

• e811lhar
  • e811lhar profilkép
Szia

Hivatalosan az Óvoda álláspontja az, hogy nem tudják fogadni, de egyénileg az Óvoda igazgatója azt mondta, hogy mindent megpróbál megtenni, hogy oda tudjon járni Dorka. Ezért is szálltam rá az Önkormányzatra, a Védőnőre, ill. az Óvodára is, hogy szeptemberig minden rendben legyen az ügyben.

Viszont az utcánkban van egy másik autista kisfiú, aki most 4 éves és tavaly megpróbálták (3 éves korában integrálni) az ovit, őt 2 hét után tanácsolták el az oviból, az ő állapotát nem ismerem, mert mi is csak nemrég tudtuk meg, a párom ma megy el hozzájuk, hogy megismerkedjen vele milyen színten van Dorkához képest.

A szakértői bizottság augusztusra hívja vissza Dorkát kontrollra, a mostani vizsgálat eredményét még nem kaptuk kézhez 21 nap a kiküldési határidő. :-(

Lacus

Válasz: óvodai integráció 10 éve 3 hete #36401

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Na mi pont így voltunk az ovival. Nem integráló, de fogadták. Annyi volt a vezető kikötése, hogy nézzük meg a gyereket a csoportban, mert mi van, ha a csoportot nem bírja, ha sok neki. Vagyis, hogy ne vegyem úgy, hogy minden oké, előbb nézzük meg. De a gyerek működött, szóval maradtunk. A bizottság pedig kijelölte a nem integráló ovit úgy, hogy valami nagyon fura jogi eset voltunk. Amúgy azt kellene elintézni, hogy az alapító okiratot módosítsák szeptemberig, ez az önkormányzat feladata. Ha ez megy, akkor oké, ha nem, akkor valami kiskapuval kell bekerülni. Nálunk nem módosítottak, pedig minden jogszabállyal felszerelkezve mentünk, a jegyzőt is megkerestük. Minket lepattintottak, de ez egy másik kisváros, szóval nektek sikerülhet. ;)
Amit még meg lehetne próbálni, hogy az ovitól viszel valami papírt, hogy várják a gyereket, a bizottság pedig ad valami munkadiagnózist. Nem tudom, ilyenbe belemennek-e, hogy más kódot kapjon a gyerek, ne F84-et. :dry:
Mindenesetre az biztató, hogy az ovi fogadná.
Oldalmegjelenítési idő: 0.158 másodperc