LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: óvodai integráció

Válasz: óvodai integráció 10 éve 4 hónapja #33570

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Igen, minket négy évesen is elküldtek minden megnézés nélkül, már telefonban. 7 évesen kérdeztem, hogy van-e valami mozgásfejlesztési lehetőség, de nem, nem lehet, mert auti.
De mondom, van ahol fogadják őket, csak nálunk eléggé merevek. :(
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 4 hónapja #33571

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Igen, szerencsétek volt, a nevtannak nem feladata a BNO kódos gyerekek ellátása, az már a szakértői dolga. Gondolom az lehet, hogy ha van kapacitásuk, akkor fogadják. De azért célszerű ennek is utánanézni a jogszabályokban, mert ez is változhatott. Csak gyanítom, hogy előnyére semmiképp...

Válasz: óvodai integráció 10 éve 4 hónapja #33574

• Anya
  • Anya profilkép
Labolen: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 4 hónapja #33576

• Anya
  • Anya profilkép
Szanya: akkor az a szerencsénk, hogy még nincs BNO kódunk. Aha. :huh:

Válasz: óvodai integráció 10 éve 4 hónapja #33577

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Hát igen, és ha nincs kód, akkor még a logopédus is jár. (Amúgy is járna, csak nem jut.) Csoda dolgok vannak itt.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 4 hónapja #33579

• Anya
  • Anya profilkép
Szanya:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 4 hónapja #33582

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Jól teszed.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 4 hónapja #33602

• airelle
  • airelle profilkép
  • Nem elérhető
Én is azon lennék, hogy ha a gyerkőc nem okoz galibát az oviban, akkor nem kell a szakértői papírt erőltetni. Nálunk azért lett, mert nem akartam, hogy rossz gyereknek vagy rosszul nevelt gyereknek gondolják.

És egy gyakorlati kérdés: van aki vitt már be az oviba hangvédő fülest a túlhallás miatt? Már a gyerekem szemével/fülével nézem a világot és megértem, ha előbb-utóbb sok neki a 25 gyerek visítozása. Elkülöníteni ilyenkor nem nagyon tudják, arra gondoltam, hogy ha néhány decibellel sikerülne a hangot tompítani, máris nem lenne olyan megterhelő neki az óvodai lét.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 4 hónapja #33603

• airelle
  • airelle profilkép
  • Nem elérhető
Szanya1: volt már arra precedens, hogy valaki bejelentette volna valahol ezt a logopédia-anomáliát? Mármint ha BNO-s a gyerek (és a BNO nem a beszédfogyatékosság), akkor nem kap logopédiai ellátást? Nálunk is ez van. Szinte az összes gyereket viszik logopédiai fejlesztésre, de mi így kimaradunk.

Nem vagyok otthon a jogszabályokban, de ha ezt valaki bejelentené az EBH-nál vagy az oktatási jogok biztosánál, akkor el lehetne érni valamit. Volt már erre példa?

Labolen: melyik suliba jártok? Ti vagytok a Gyermekházasok? Vagy a Heuréka?

Válasz: óvodai integráció 10 éve 4 hónapja #33605

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Itt a kerületi szülők szervezete reklamált az önkormányzatnál. Nem értek el semmit. Az EBH-ig nem mentek el tudomásom szerint. De a még súlyosabb az az, hogy még a beszédfogyatékos gyerek se kapott ellátást az első óvodai évében. Aztán valahogy a második évre kiverte a szülő, de nem kis munkával.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 4 hónapja #33612

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Nálunk a legalább 5 éves gyerekek kapnak csak logopédiai fejlesztést, és ha belefér a keretbe néhány kisebb (nem szoktak, egyszerűen túl van terhelve a logopédus így is). Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: óvodai integráció 10 éve 3 hónapja #34247

• mariann.zsakovics
  • mariann.zsakovics profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Szülők, Fórumozók!

Integrált, Budapest közeli magánóvodánkba keresünk rész és egész munkaidős gyógypedagógust, aki autista és asperger szindrómás gyermekekkel foglalkozik.

Jelentkezni fényképes önéletrajzzal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen lehetséges!

Köszönjük a segítségüket!

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35685

• teóteó
  • teóteó profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok! Új vagyok, de már régóta olvasom a fórumot, amiből sok erőt, ötletet és segítséget merítettem, sok kérdésre választ kaptam, amit nagyon köszönök nektek. Egy olyan helyzetbe kerültünk, amihez hasonlót olvastam, de ilyet nem. Ehhez a szituhoz szeretnék tanácsot kérni.

Van egy 5 éves auti kisfiam és egy 2,5 éves nt dumaláda kislányom. A fiamnak most keresünk integráló óvodát, ami nem egyszerű. Most még szegregáltba jár (megcsúsztunk a szobatisztasággal) 2. éve, de mindenképpen szeretnénk elhozni onnan (ez is egy külön történet) elsősorban azért, mert jövőre már nem lesz neki fölfelé húzó erő. Azonban most kezdünk szembesülni az első nehézségekkel az óvodakereséssel kapcsolatban. Gyálon lakunk, 3 óvoda van, 2013-ban mindhárom autista integráló lett. Azonban 2014 októberében egyszerre mindhárom óvi alapítójából szépen kivették az autizmust. Felhívtam az önkormányzat intézményi igazgatási csoportvezetőjét, megkérdeztem az okokat. Azt mondták, hogy azért, mert nincs szakember, gyógypedagógus. Megkérdeztem, hogy akkor mégis milyen lehetőségeim vannak. Ajánlották a lakcímkártyás trükköt, sőt, az egyik „segítőkész” igazgatónő már egy „lerázós” listát is készített, amibe összegyűjtött néhány környékbeli óvodát, ahová a szülők vihetik az auti gyereket. Nekem is elküldték ezt a listát egy olyan email kíséretében, aminek lényege, hogy az iginő azért állította össze ezt a listát, mert az ő ovijába is jár egy auti kisfiú, akinek ellátásához nem rendelkeznek megfelelő szakemberrel, ezért az új alapítóban már nem szerepel az autizmus. Szegény gyerek, alig tette be a lábát, már azon voltak, hogy ne legyen több ilyen. Persze, könnyebb megváltoztatni az alapítót, mint a hozzáállást. Azt is megtudtam, hogy van egy család, aki elindította az alapító módosítását a szakértőin keresztül a jegyzőhöz, de nem lesz belőle semmi, mert albérletben laktak és beköltöztek Pestre. Én is fontolgatom ezt a procedúrát, de nem tudom, hogy lesz-e rá elég idő és hogy érdemes-e. Nem mintha félnék, de ez az iginő nem csupán tudatlan, hanem kifejezetten rosszindulatú. Amikor integráló óvoda keresése miatt megkerestem, azt írta, hogy az alapító értelmében nem fogadhatja a fiam, és keressek speciális intézményt. Mindezt úgy, hogy soha nem látta a gyerekemet és nem az ő kompetenciája eldönteni, hogy integrálható-e. Nem tudom, hogy érdemes-e jogi úton beerőltetni a fiamat egy ilyen 19. századi gondolkodásmódú helyre. Vajon származhat-e valami jó az ilyen kierőltetett helyzetekből?
A konkrét kérdéseim:
- Ahhoz, hogy az alapítóból kikerüljön az autizmus, kell-e a szakértői hozzájárulása? Azt tudom, hogy a bekerüléséhez sok esetben igen, de vajon a kikerülés csak az önk. hatásköre lenne? Vajon tud-e erről egyáltalán a szakértői? Csak azért, mert az oktatas.hu-n és az ovik honlapjain lévő alapítókban még szerepel az autizmus, ezért is csúsztam meg az intézkedéssel. Meg a szakértőitől azt kértem a felülvizsgálati kérelmemben, hogy amennyiben integrálhatónak találják a fiamat, Gyálon, esetlen környékén jelöljenek ki óvit. Csak a levelem után jött a pofára esés, hogy módosították az alapítót.
-Szerintetek törvényes-e, hogy az összes óvi alapítójából egyszerre veszik ki az autizmust? Mert ezzel full ellehetetlenítik az itt élő érintetteket. De vajon ez törvénytelenség, vagy csupán szemétség? Itt a környéken sincs integráció. Tudtommal Vecsésen se, és a hozzánk közeli XVIII ker-ben szintén a fű se nő. Mindenképpen jelezni fogom az AOSZ-nak és az EBH-nak is ezt az oktatási hiányosságot, azonban előbb nektek akartam leírni.
Ti mit tennétek a helyemben?
Teó (Teodóra)

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35687

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szia Teó!

A sztorid nem egyedi, gondolom majd írnak a lányok a hasonló tapasztalataikról.
Először is kell egy szakértői vélemény, hogy integrálható a fiad. Ezután el kell küldeni ezt egy kérelemmel az önkormányzat oktatási osztályához+a jegyzőhöz és a képviselő testületnek, hogy lássák el helyben a gyereket. Kötelesek ellátni. (Ha ezt visszadobják, akkor EBH.) Más kérdés, hogy az óvoda milyen lesz... De lehet még akár szerencséd is, ha az óvónők jók. Több ötletem nincs, én óvoda kedvéért nem költöznék, viszont gondolom iskola se lesz.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35690

• teóteó
  • teóteó profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm, mindenképpen belevágunk, szakértői folyamatban, már várjuk az időpontot.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35694

• mandarin
  • mandarin profilkép
  • Nem elérhető
  • 8 éves auti kisfiú, két kishúg
Kedves Teó!

Amit írtál, abba sajnos belekóstóltunk mi is. A XVIII. kerületben élünk, ahol, mint írtad, NINCS egy ovi alapító okiratában sem benne az, hogy befogad auti gyereket, pedig ez az egyik legnagyobb kerület. Gyálon pedig kivették az alapítóból, ez felháborító.

Az önkormányzat oktatási osztályán tehetsz írásban panaszt, ahogy Szanya1 is írta, de ne számíts segítségre :( csak az idődet pazarlod vele. Azt fogják mondani, hogy sajnos nincs pénzuk asszisztensre a gyereked mellé, asszisztens nélkül pedig nem vállalja az óvoda. Gyalázat...

Keress másik kerületet, ahol van olyan integráló ovi, ami gyógyped. asszisztenst alkalmaznak (pl. XIX, XI ha jól tudom).
Ha megtaláltad azt az integráló ovit, ahol szeretettel befogadják a fiad, be kell jelentkezned egy ottani lakcímre, de lehet, hogy a nélkül is megy, ez az igazgatónőtől függ majd. Ha megvan a megfelelő ovi, a Szakértői Bizottság minden további nélkül rábólint, hogy integrálható a fiad, még akkor is, ha a vizsgálaton nincs formában. De ELŐBB az ovit kell megtalálnod.

Ne add fel, kezd el mielőbb a keresést, én kb. nem hazudok 20-30 ovit hívtam fel (olyat, aminek az alapítójában BENNE volt az autizmus!!!) mégis úgy elküldtek, mint a szél. Mondván, idézem: "Ugyan benne van az alapítónkban az autizmus, de nem értünk hozzá, nem akarjuk fölvenni".
Végül mégis megtaláltam a megfelelő helyet!! Itt szeretettel fogadták, és szeptember óta integráló oviba jár a fiam, asszosztens is van mellette. Ne add fel!
Indítsd el a panasz eljárást, de közben mindenképp keresgélt!!!

Kitartás!

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35699

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Teó: A mi Budapest melletti kisvárosunkban sincs egyik oviban sem benne az autizmus. Mi bementünk az önkormányzathoz, hogy tegyék be, de azt mondták, hogy akkor még több ilyen gyerek jönne és ezt én is beláthatom, hogy nem jó, nem akarnak több ilyen gyereket. (az más kérdés, hogy már akkor két auti volt az oviban, most megint van egy. Vagyis itt vannak, csak semmi segítséget nem kaphatnak így. :( És a vezető kérte, hogy tegyék be az alapítóba, mert legalább lenne szakemberük melléjük.)
Nekünk az volt a szerencsénk, hogy tavasszal felvették a gyereket és csak a nyáron kaptunk diagnózist. Így meg már nem rakták ki a gyereket, az óvodavezetőnk nagyon rendes volt, azt mondta nézzük meg mi lesz. Három évig járt ide a fiam, elfogadták, nem volt semmi gondunk.
És ami fontos, mivel már bent voltunk, mire eljutottunk a szakértőihez, az kijelölte ezt az ovit, úgy, hogy nincs is benne az alapítóban. :blink: Valahogy nekünk ezt meglépték.

A lényeg, az alapító az önkormányzat hatáskörében van, nem fogja érdekelni a szakértői bizottság. Legalábbis nálunk nem érdekelte őket. Ellátni kötelesek, de nálunk jogszabályokra hivatkoztak, hogy nem kötelező, csak ajánlott, meg hogy nekik lehetőségük van arra, hogy abban támogassanak, hogy eljussunk a megfelelő helyre. vagyis, hogy adnak utazási térítést, csak vigyük innen.
Mehetsz az EBH-ra, de én is javaslom, hogy keress megfelelő ovit, főleg amiatt, mert ennyire ellenáll a vezető. Nekünk az volt segítség, hogy a vezető mellénk állt, és az óvónők is segítették, elfogadták a gyereket.

Lakcímtrükközés: nekünk iskolánál mondták, hogy mivel a körzetes nem fogadhatja a gyereket, íg a hozzánk legközelebb eső, megfelelő iskola a körzetes nekünk. Esetleg erre lehet hivatkozni majd az ottani oviban, vagy az ottani önkormányzatnál. Iskolánál könnyebb volt, mert tudtunk a klikesekkel egyezkedni, de ovinál ez önkormányzati hatáskör, így nehezebb lesz. :(
És igen, mivel már öt éves, lassan kezdhetsz iskolaügyben is nézelődni majd, mihelyst az ovi megoldódott. :(

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35705

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Teo!
Mi az általános iskolával jártunk pontosan ugyan így. Kivették az alapítóból, mikor a fiamnak oda kellett volna mennie. Megtehetik. Én voltam az EBH-nál, más ügyben, de ebből a szituból fakadt. Ők sem fogják tudni kötelezi az önkorit, hogy tegyék vissza az alapítóba, mert ha nem tudják megadni az intézményben a feltételeket (általában a szakembert és mindig pénzhiányra hivatkoznak), akkor tényleg nem integrálhatnak.

Mi is csak odáig jutottunk, hogy én kerestem iskolát, fizetőset, 35 kilométerre, én hordom be minden nap és nagy csatározásokkal sikerült elérni, hogy az állam kifizeti a tandíjat.

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35706

• teóteó
  • teóteó profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok, köszi, hogy írtatok.
Kettősség van bennem. Egyrészt, rosszul tűröm az igazságtalanságot és baromira irritál, hogy a gyáli önkormányzat az óvodavezetőkkel karöltve röhög a markában, hogy milyen jól sikerül egyesével lerázni a szülőket. Miért hagyjam, hogy jól érezzék magukat? Kellene egy szülő, aki rájuk kényszeríti a kötelességüket. De nem biztos, hogy én leszek az.
Mert ott van a másik oldal, hogy jogszabályokkal nem lehet kiharcolni az emberséget, hozzáértést, segítő szándékot. A fiam érintettebb annál, hogy ilyen ellenálló légkörben kísérleti nyúl legyen és csak a szerencsében tudjunk bizakodni. Leginkább kommunikáció terén vannak elmaradásai. Már nem használunk Pecs-et napi szinten, kéréseit elmondja, de az élménymegosztás még nem igazán megy. Ráadásul a mostani ovijában megszokta a 3-4 felnőtt 7 gyerek felállást, ezért amúgy sem lesz egyszerű a váltás.

Mandarin, Labolen, párhuzamosan ovikeresésben vagyunk, lakcímkártyás trükkel, már mozgósítottunk pár ismerőst. A szakértői miatt sem árt a B terv, nehogy keresztbe tegyenek. Ha még tűrhető földrajzi határon belül találunk, akkor ok, de ha nem, az A terv lép életbe, azaz reszkessen a gyáli önkormányzat. :)

Egyébként nagyon tetszik ez a „nincs pénze az önkormányzatnak szakemberre” duma. Arra persze van, hogy egyesével utazási támogatást adjanak a szülőknek.

Mandarin, örülök, hogy sikerült jó ovit találni, ez tényleg ritkaság sajnos. Mennyi idős pontosan a fiad? Enyém most januárban tölti az 5-öt.

Labolen, gratulálok a sulihoz! Az még nekünk is nagy para. Mindenkinek sok erőt és kitartást, aki hasonló cipőben van!

Válasz: óvodai integráció 10 éve 1 hónapja #35708

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Azért csak óvatosan ezzel a lakcímes dologgal. Hozzánk kijöttek az oviból ellenőrizni, hogy valóban itt lakunk-e. Még azt is kiadta nekik feladatba az önkormányzat, hogy nézzék meg, hol van a gyerek ágya. Kellemetlen is volt az óvónőknek, mondták, hogy nem az ovi találta ki, hanem az önkormányzat.
Oldalmegjelenítési idő: 0.150 másodperc