LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12268

A facebookon az autis oldalt értem, aminek itt jobb oldalt van a linkje. Privát fiókom most nincs, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12269

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12270

• gizus
  • gizus profilkép
Úristen, de rég voltam itt, én is beteg vagyok, rendületlenül....miközben dolgozom. :angry:
Kérdezni akartam már korábban, hogy valakinél jellemző az, hogy a gyerek a mese világában él? Gaxi imádja Miki egeret, Elmot, Noddyt és imádott kedvence Pán Péter.
Ezeket a meséket kívülről fújja - pedig ha csak a sorozatokat nézem van belőle jó pár -, és állandóan ezeket játssza. Csak persze a maga nyelvén, néhány értelmes szóval fűszerezve. Én tudom, hogy épp kinek a bőrébe bújt, de idegenek számára ez elég fura lehet. Pl. Amikor a fiam Pán Péterként bitang módon küzd Hook kapitánnyal. :ohmy: Elég teátrális...
Tegnap vettem neki egy cuki felsőt, Hook kapitány van rajta. Ma rá akartam adni, ki volt készítve. Először nem értettem, hogy miért zokog, miközben hangosan mondogatta, hogy "Segítség!!!!!". Aztán, amikor jött a felső, na akkor aztán totális kiborulás volt. Hisz az ellenséget akartam ráaggatni!!!! Jaj.... Azt is vágom mostmár, hogy Hook kapitány bőrébe sose bújik......
Szóval, furcsa kicsit ez a világ, amikor színház van úgy néz ki, mintha tényleg nem is köztünk lenne. Szinte érezni lehet, hogy a fejében épp pörög a film....
Vonatos, autós meséket szerintem ezért sem néz, nem szereti. Azokat nem lehet eljátszani.
Szóval, fura............

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12271

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Kimni!
Köszi, hogy elmesélted, nálatok miként zajlott az ovi kezdés. Teljesen egyetértek azzal, hogy ha minél később kezdjük el, akkor nem biztos hogy olyan eredményes lesz az ovi hatása a szocializációt illetően, hiszen csak egy időszakosan bejáró gyerekként fogja a többi gyerek kezelni, és nem a csoport teljes jogú tagjának.
Abban is teljesen igazad van, hogy ha nem tudnánk, hogy AS-es, tuti nem agonizálnánk ezen annyit! :blink: Előbb-utóbb beszokik és kész.
Mindenképp törekszem arra, hogy kibírjon ott egy napot, mert kb. 1 év múlva szeretnék visszamenni dolgozni…
Most a jövő héttől, minden nap vinnénk, de ebéd előtt érte mennék. Ha ebbe a rendszerbe beleszokik, akkor megint próbálkoznánk az ott alvással.
Bizakodó vagyok!!!

Ez az úszás nagyon jó! Sajna Levi még a fürdés miatt is kikészül, annyira nem szereti a vizet.

Szanya!
A kép a BKV nyílt napon készült a múlt hétvégén. Rengeteg Aspi gyerkőcöt, kamaszt láttam.
Komolyan mondom jó érzés volt ott lenni, otthon éreztük magunkat.

Erről jut eszembe, ma voltunk a veresegyházi Medve otthonban. Milyen jó lesz, macik stb... De a fiamat hidegen hagyták a medvék, mivel ott volt egy vasút kiállítva. Annak a kerekét kezdte el szerelni, teljesen a hatása alatt volt.

Tomger!
A délelőttöket Levi jól viselte, de láttam rajta, hogy mennyire örül, hogy hazamegyünk és visszakerül a saját kis megszokott közegébe.
Még örült is nekem - meglátott és tényleg ott volt az öröm az arcán!!!! Ez nagyon jó érzés volt, mert ritka az ilyen pillanat az életünkben. Ő sajnos nehezen mutatja ki az érzelmeit.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12272

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya: Örülök, hogy jobban van a fiad! Talán jobb lenne még otthon tartani csak 1-2 nap + hogy erősödjön, ne nyomd vissza rögtön az oviba.
Idegennyelvként tanítani az anyanyelvet, nekem is furcsa, sőt valójában ez annál több, mert idegennyelvként tanítani + mintha süket lenne képekkel! valami ilyen amit csinálunk szerintem, de működik!!! Ráadásul még ennél is több kell, mert egy egy szót legyen az főnév, ige vagy melléknév millió helyzetben meg kell neki MUTATNI, hogy általánosítani tudja.
Most megint elővettem egy csomó igét és elkezdtem minden igéről több fényképet is csinálni, bár mi már túl vagyunk az egyszerű tőmondatokon, de szerintem még most is nangyon jó ez Gergőnek, mert mélyíti a tudását.(Hamarosan felteszem a DB-ba is, bár ez csak nem beszélőknek v kicsit beszélőknek lesz ötlet, (gyakorlatilag az Én is tudok beszélni kibővítése nekünk személyreszabottan, amit mindenki megtehet a gyerkőcének)

Csibnyusz, kérdezted egy korábbi hsz-ban a furcsa, pontatlan kiejtést. Nálunk ez nagyon dominál, Gergő 3/4 éve kezdett szótagokat, majd szavakat mondani, csak magánhangzókkal, majd fokozatosan bejött 1 mássalhangzó a K.
A beszéde szépen fejlődött tartalmilag a következő fél évben, de a mássalhangzók nem jöttek. Most nyáron -talán a hallásterápiaának köszönhetően - bejött még néhány mássalhangzó ezért már többé kevésbé érthető idegenek számára is, de még mindig nagyon nehezen és még mindig nagyon rossz ez a kiejtés. A fiam és a tiéd is kicsi a klasszikus logopédiai feladatokhoz, de mi azért próbálkozunk. Már több mint fél éve jár hozzánk logopédus is, de eddig inkább csak auti gyógypedfejlesztést adott ő is és csak újabban hoz egyre több szakirodalmat nekem és javasolja, próbálkozzak a gyerekkel én, mert ő még nem tudja ezekre hosszan 45 percben rávenni. Jobb lenne ha én tanulnék rá és próbálnam egy picit a hét összes napján. Szóval most már Montágh és egyéb logopédiai fejléesztőkönyvket is olvasgatok, de be kell valljam ezek már nagyon untatnak. Viszont itt is az a tapasztalatom, hogy mintha nem tudná a gyerek, hogyan képezze ezeket a hangokat, mintha ezeket is meg kéne neki egyesével tanítani... :angry:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12273

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Tomger, nálunk a nagypapa, azaz apukám az akkor 4 éves fiamnak rengeteget olvasott a Montágh-ból, gyakorlatoztak játékosan (valahogy a nagypapától elfogadta, tőlem soha, de a logopédustól sem), és igen, egyenként tanított neki hangokat! Szerintem tök hatásos volt. Csak visszajelzésként írom, mert ennek azt gondolom, van értelme, nekünk segített, bár jobb volt a kiejtése a fiamnak a tiédnél, de azért messze nem volt érthető vagy normális. Most meg szuperül beszél!

Sephora, drukkolok nektek, hogy sikerüljön a fokozatos beszoktatás! Nagyon nagyon hasonlíthatnak a fiaink, mert nekem is ez volt a szívfájdalmam, hogy az állatkertben tett az állatokra, csak a fent repülő repülőket nézte és a villamost, ami belátszott kis lukakon. És az első időkben az oviban én életemben először láttam az igazi örömöt az arcán, amikor megjöttem, azaz, hogy NEKEM örült :) Előtte és sosem láttam rajta ilyet.
De most már semmi ilyen gondunk nincsen, pedig az én gyerkőcöm még azt sem engedte, hogy 3-4 évesen megfogjam a kezét vagy átöleljem, nem különböztetett meg másoktól (tudta, hogy én vagyok az anyja, csak nem ragaszkodott hozzám), folyton dühös volt rám, nem tudta, ki idegen és ki nem - ooooh, mennyit változott, el sem tudom mondani. Már semmi ilyen gondunk nincs! Nektek sem lesz 6 évesen :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12274

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12275

Gizus, szerintem ez nem jellemző autizmusban, pont a sérült fantázia miatt. De pl. Edina fiának nagyon jó ez a képessége, ő játszik ilyesmit, igaz, nem ilyen fokon, de egyértelműen szerepjátékozik. Szerintem ez nem akkora gond, csak a határokat kell megtanítani, meg aztán ha az NT fejlődést nézem, iskoláskorra úgyis csökkenni fog ez a dolog jelentősen.

Sephora, nekünk a medvéknél az egyetlen érdekesség a kerítés volt. :unsure: Igaz, már nem voltunk ott vagy 2 éve, lehet, ki kéne próbálni, hátha legalább már a mozdony érdekelné...

Tomger, ez már olyan, mint ami nem igaz. Lement a hője, tegnap már azt hittük, meggyógyult. Ma folyik az orra és tüsszög. :( :( :( Ráadásul az orvos azt mondja, ne tartsam itthon, mert annyira fontos neki a szocializáció. És ez igaz is. De ha ennyire taknyos, megint nem tudom bevinni. :( :(

Most ahogy írtátok a kiejtést, kicsit jobban figyeltem és rájöttem, hogy a fiam V helyett M-et mond... Meg még sok más is hibás, de ez eddig nem tűnt fel.

Képzeljétek, helikopterbaleset következtében diszM-es lettem. :laugh: :laugh: :laugh:
(Rápottyant a gyerek távirányíthatós helikoptere a laptopomra, M betűnek annyi, most a bütyköt nyomkodom... Remélem, lesz a szervízben az a kis műanyag bigyó, ami a billentyűt tartja.)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12276

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,

találtam néhány érdekes és hasznos feladatgyűjteményt, többek között logopédiai programok is vannak közte. Érdemes szétnézni, a Blog címszó alatt, ott vannak felrakva.
zsibrak.multiply.com

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12277

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Bundáskenyér:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12278

Kimni, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12279

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Sziasztok!

Jobbulást mindenkinek, aki nem egészséges, és kitartást az ovi kezdéshez és iskola kereséshez! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12280

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Csak olvaslak titeket, sok jóról én most nem tudok beszámolni. De irigykedem a vizes-szállodás hétvégéért! :)

Nálunk ma vendégek voltak, a gyerek remekül viselkedett, de ő váltig olyan játékot akart játszani, hogy mi mondunk egy számot magyarul, ő meg megmondja angolul. 100 -ig tudja őket, csak nem tudjuk honnan. Meg a színeket is. Persze ez a többi kisgyereket nem kötötte le, de a fiam jól szórakozott. :D

Szanya: jobbulást! Mindenkinek!

Mágneses napirend: elkészült, könnyen kivitelezhető volt. Két rétegben kentem fel a mágneses festéket a vastag kartoncsíkra, így a harmada fogyott el. Tartja a kártyákat és a kis virágokat. A mágnesszalag, amit a kártyák hátára raktam fel, öntapadós, könnyen kezelhető az is. A festék tégelye 870 ft volt, a méter mágnesszalag, amivel kb 30 kártya készült el volt 470 ft. A kártyák hűtőre minden gond nélkül remekül tapadnak, a festék amiatt kellett, mert az oviban nincs ilyen fémfelület. itthonra elég lett volna a szalag is.
Szóval a tépőzárnak ez lehet egy alternatívája is. Kipróbáljuk majd élőben is, ha beválik küldök képet róla Szanyának.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12281

Champ, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Labolen, nagyon kíváncsi vagyok a mágnesesre, szerintem biztos be fog válni. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12282

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12283

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12284

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Csibnyusz:

Szanya:

Labolen:
Százszor írtuk már, de nagyon ügyi vagy! :) Már nem is emlékszem, mi volt a baj a tépőzárral? Vadasban mondták anno, hogy vannak gyerekek, akik nem tudják elviselni a hangját, neki ajánlották a mágnest. Most, hogy írtad a hűtőt, eszembe jutott, hogy ha mi 2,5 éve a mágnes mellett döntünk, akkor nem is kellett volna alapot csinálni a napirendnek és 120 cm hosszban lehetett volna pakolni a kártyákat! :laugh: Az én konyhámban ez nem működhetett volna, mert utálom a hűtőmágneseket! :blush: Az a pár darab, ami mégis van, a gyerekszoba radiátorán lakik.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12285

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam

A mágnest azért találtam ki, mert bénázok a tépőzárral. :) Nem találtam öntapadósat, és amit én itthon gyártok, az könnyen elereszti magát. Nem akartam, hogy ez bent is gondot okozzon, hogy erre külön figyelni kelljen. Vagyis minél egyszerűbb kezelhetőséget akartam. Ez könnyen variálható, azt gondoltam, hogy egymás alá mennek a kártyák, viszont ami problémás, azt kijjebb teszik egy kicsit az oszlopból, arra lehet gyűjteni pontot. Ez lehet a feladat, ami amúgy is kell, de akár az udvar kártyát is kitehetik kijjebb, ha gond van az öltözésnél, és akkor arra is kaphat pontot. Szóval ez így variálható, és remélhetőleg tartósabb, mint az én buherált tépőzáram. :D
Aztán ha nem jön be, akkor ráállok a legerősebb öntapadós tépőzár felkutatására. De egyelőre jónak tűnik. És kis favirágok a gyűjthetők, nagyon helyesek szerintem. Megyek és lefotózom :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12286

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Szanya sajnálom, nagyon összejött a fiadnak, gyúgyuljatok már meg! :(

Labolen, elhoznál ebből a mágneses napirendből párat. Nálunk már tépőzár van, ezen nem fogok már változtatni. Viszont egy csomó házilag elkészített feladatnál szerintem sokkal szebben felfeküdne mágnessel-konkrétan Mimmo féle formakirakó is - szóval kiváncsi vagyok a kivitelezésre:)
Champ nagyon klassz lehetett ez a fürdőzős hétvége, egyik helyszínt sem ismerem, de felkeltetted az érdeklődésemet!
Konkrétan a mostani nyár hozta meg nálunk azt a változást, hogy fiamnak minden új élmény (kirándulás, nyaralás, látogató..) nagyon fejlesztő hatásúvá vált. Sajnos ez korábban pl egy éve még nem így volt, csak megtörténtek körülötte az események és nem túl sok jutott be a kis buksijába. Szóval nagyon jók ezek az építő kirándulások, programok.
Mi másodjára voltunk a Vasúttörténetiben ezen a nyáron, de most annyian voltak ezen a hétvégén (modell/makett kiállítás is volt) hogy én sem éreztem már jól magam a hangzavarban, a gyerek meg totál szétesett, csak rohangált össze vissza.

Sajnos a következő -a viselkedésproblémák- előadásra nem tudok eljönni. :( :( :( (Szerencsére Gergő-még-nem viselkedésproblémás)
Pedig úgy terveztem mindre jövök, de most sajna mégsem! Remélem a többinél már nem jön közbe semmi!
Szülőtali: ugye még nem fixáltatok dátumot. Légyszíí a korábbi hétvége legyen, melyik időpont körvonalazódik??

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12287

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Labolen: Mármint a szülőtalira gondoltam, hogy ott élőben megnézhetnénk:)
Oldalmegjelenítési idő: 0.574 másodperc