LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12248

Champ, én is bőgni fogok amikor először Mimi kér valamit. Már vannak kezdeményezései, ami nincs meg a PECS könyvébe azzal próbálkozik "szóban".
De ezek egyelőre ritka és egyedi esetek. Z. nagyon ügyes szinte mindenben!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12249

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Vettem mágnesszalagot, mágnesfestéket, és vastag kartontáblát. Remélem működni fog, és ha kész, beszámolok, milyen lett. Tépőzár nem volt a hobbiboltban, csak olyan, ami nem öntapadós. Viszont vettem kis színes virágokat, azokat lehet majd mágnesesen feltenni a jól teljesített feladat mellé. Ezt kell gyűjteni, ha mind megvan jár a jutalom. Csak működjön, és a gyerek hajlandó legyen dolgozni ezzel.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12250

Most értünk haza, azt hittem, van 5 percem, hogy megismételjem a tegnapi hsz.-t meg a maiakra is reagáljak, erre most közli a fiam, hogy fáj a füle. :( :( :(
Majd egyszer jövök. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12251

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: jobbulást a fiadnak!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12252

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szanya, jobbulást a fiadnak!! Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Labolen, fantasztikus, milyen ügyes vagy! Bárcsak én lennék ilyen találékony és ügyes...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12253

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Labolen!

Örülök, hogy tudtál valamit hasznosítani a BM Share anyagból. :)
Alvásügyben ugyanez a helyzet nálunk, mint korábban nálatok volt. Pechemre az ovi 3 hosszú buszmegállónyira van… Ha közelebb lenne az ovi úgy, tuti oldanám meg mint te!

Kimni!
Szerintem is hasonlóak lehetnek a csemetéink! :)
Igazándiból az ovis ott alvással az a gond, hogy nagyon elfárad és valószínű nem tudja a kis rituáléit végigcsinálni, és jár az agya – emiatt nem tud ott elaludni. Párna így legyen, a játék élére beállítva amivel legutóbb játszott, zavarja a mellette szuszugó gyerek stb… Szerintem ilyen gondolatai lehetnek és persze próbálja feldolgozni az élményeket. Alapjáraton nem aggódnék, hogy nem alszik, de nála sajnos úgy vettem észre, hogy berögzült szokássá válhat a nemalvás. Volt egy ilyen időszakunk, és elég komoly jutalmazási rendszerrel tudtuk csak visszaállítani a délutáni alvást, amire láthatólag szüksége van.
Ha alszik, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb. Ha nem alszik, akkor 15h után előjönnek a kényszeres rituáléi, az autók sorba rendezgetése stb... elkezd pörögni ezerrel és egy rémálommá válik az egész délutánunk.
Valamint a másik fő gond az, hogy nem szól amiatt, hogy éhes, szomjas stb… és félő, hogy nem eszik, iszik odabennt semmit, vagy csak nagyon keveset. A kajálás még hagyján, de az hogy nem iszik, amiatt jobban aggódok. Szóval a szükségleteit nem tudja jelezni, annak ellenére, hogy hihetetlen választékosan és pedánsan beszél, csak úgy nyomatja az autókkal kapcsolatos ismereteit - de pl. inni kérni, azt nem tud.
:woohoo:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12254

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: még nincs kész, de remélem működni fog, legalább a mágneses része! :D
Annak azért örülök, hogy az óvónénik lelkesen várják, hátha könnyebb lesz rávenni őt a dolgokra. :)
Amúgy most belelndültünk a feladatozásba, ma már egy igen bonyolult társast játszottunk végig. (Carcassonne gyermekei). És a csnedjátékot ő akarta levezényelni, hogy én csörgőzzek, ő meg dirigál. :D
És ma megvettük a vonatot végre, amit kb egy hét múlva kap meg, ha ügyesen gyűjtöget továbbra is. Nem apró ajándék, de nagyon vágyik rá. (1500 ft). Legközelebb majd valami kisebbet választok, bár azt hiszem ez azért belefér, két hétig dolgozik érte legalább.
És van még egy vonat, amit nagyon szeretne. Szóval még egyszer két hétig jók vagyunk. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12255

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
És persze azt hozzá kell tenni, hogy a mágnes, mint alapvető ötlet elsőként Champ-től ered. Köszi érte megint! A mágnesfesték meg a hobby boltos ötlete volt. Szóval ennyit a kreativitásról! :pinch: :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12256

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Köszi Labolen! :)

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12257

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Sephora, megértem, hogy mennyire más lehet diagnózissal a kézben elindítani az oviban egy ASes gyereket, mint enélkül. Te már tudod, hgy mit gondol, mit miért csinál, nem csinál, így sokkal több gondot tudsz érzékelni is, mintha nem tudnád. Nehéz megtalálni a határt :( Az enyém is ilyen volt, nem tudott kérni enni, inni, mert fogalma sem volt róla, hogy éhes vagy szomjas. Nem szólt semmiért, sőt, be is pisilt állandóan. Beszélni sem nagyon tudott ráadásul, megkockáztatom, hogy rosszabb helyzetben, állapotban volt, mint Levi. Csak mi aztz hittük, ez normális, így hagytuk, menjen csak oviba, aludjon ott stb. Aggódtam az elején, de mivel azt hittem, más is ilyen, nem merült fel bennem kétség. Ha újra csinálnám, már tiszta para lennék.... De akkor az, hogy nem hagytuk, hogy a képességei szerinti szinten legyenek a körülmények, jól sült el. Tudtunk nélkül. Keveset ivott amúgy, de ivott, mert ebédnél kínálják őket, itthon alig evett, akkor is csak bébiételt evett, nem tudott pl rágni sem, de egy idő bent evett, csak a rágós kaját tolta félre, de képzeld, megetették!! Segítettek neki, figyeltek rá, pedig még csak sni-s sem volt. És pl képtelenek voltunk elaltatni máshol, mint otthon és neki is kellett az alvás, de simán ottaludt, pedig ezen pl paráztam. Azz enyém is ilyen kis furcsa volt, hogy mindennek úgy kellett lennie, ahogyan megszokta, szerette, igényelte. De az oviban nem, legalábbis az alvásnál nem.
Nem hagyják nem enni és nem inni, emiatt szerintem ne aggódj! Én azt gondolom, hogy ezt időben el kell kapni, ha 5 évesen kezditek el, akkor nem biztos,hogy olyan eredményes lesz, mintha most kezdenétek. Az, hogy otthon, vagy akárhol, de veled hogy viselkedik, az nem mérvadó egy óvodai közegben. Én megpróbálnám az evést és alvást is, ha nem, akkor nem! Mégha ideiglenesen zavar is alakul ki nála a délutáni alvásban, biztosan vissza tudod szoktatni őt! Az enyém is ilyen és nekünk is volt ilyen renitens időszakunk, és nehéz volt, de mindig sikerült visszaszoktatni őt. Ellenben, amit nyerhetsz azzal, ha bejön az ottalvás, messze lehúzza a mérleg ezen oldalát :) De megértem az aggodalmaidat, mondom, ha tudtam volna az ASről, tuti nem lettem volna ilyen bevállalós.... csak így utólag látom, hogy mennyire jó volt, hogy bevállaltuk ezt az ovit így, evéssel, ottalvással, mert a beszokásban és a szocializációban hatalmas előnyre tett szert a fiam végül.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12258

Na most talán lesz 5 percem.
Tehát tegnap azt írtam, hogy
Labolen, teljesen jók a napirendik, kettőt le is fogok szedni, amint lesz időm. De nem vagyok ám én szakértő, hogy jogosult legyek elbírálni! :cheer:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Azt hiszem, tegnap mást nem írtam. Vagy legalábbis most nem jut eszembe.

Kimni, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Labolen, tényleg nagyon kreatív vagy, de hát ezt mondtam néhányszor. :) Kíváncsi vagyok, hogy válik be a mágneses.

Oviban alvás téma: Az enyém olyan 2,5-3 éves korától nem alszik délután (csak nagyritkán, ha mondjuk beteg). Ennyi az alvásigénye, nem lesz tőle fáradt délután. Nem is maradna egy helyben, zavarná a többit, de nem azért nem hagyom bent (mikor a magánoviba jártunk, ott lefektették és aludt is, na de fent volt utána éjfélig), hanem mert kicsi a csoportszoba, és lefektetéskor kb. egymás szájában vannak. Az még néhány millió bacit jelent szerintem.

Champ, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Már egy ideje akarom írni: Sephora, óriási a kép a buszos táblákkal. :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12259

Még azt akartam írni, hogy tök jó volt a tegnapi fejlesztés Emmánál. Társasjátékoztak, de valami olyan komplikáltat, hogy így, hogy távolabbról láttam, nem is értem 100%-ig a szabályt. És tök jól ment! Itthon is sokat társasozunk, de időmérőset még nem, ők meg most ilyet játszottak. (Többek közt.)

Mivel végre pontosan fejezi ki magát időnként "Ott van a golyó", ezért elkezdtük gyakorolni a többesszámot, úgy nézem, ez menni fog rövidesen, valamint elkezdtük a tegnap-holnap kifejezéseket a múlt és jövő idős szerkezettel. Mindezt azért, mert érdeklődést mutat ezirányban. Van itt fejlődés! :cheer: Csak győzzem kivárni. :cheer:

Talán nem írtam még azt sem, hogy már hibátlanul mos fogat egyedül és jó sokáig.
Az oviban pedig észlelte, hogy egy kisfiú sír "vizes". :laugh: :laugh: :laugh: Ez már valami, mert eszerint ránézett... :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12260

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
  • Kisfiam 7 eves asperger, kislanyom 4 eves NT.
Sziasztok, olvastam hogy 29 en volt egy jo eloadas. Szeretnem meg kerdezni hogy valaki le tudna e nekem irni hogy mit mondtak arrol hogy kit es milyen reszletesen tajekoztassunk gyermekunk problemajarol. Nagyon kivancsi lennek mert nekem mindig ez a gondom. Most peldaul beirattam karatezni hogy egy kicsit tornazzon, nagyon elvezte persze nem midig figyel oda de jol kiugralja magat. Koszonom elore is.
Andi

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12261

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya1 beküldte:
...hanem mert kicsi a csoportszoba, és lefektetéskor kb. egymás szájában vannak. Az még néhány millió bacit jelent szerintem.
Hát, ez igaz! Amikor én nagyon tartottam a baciktól, akkor nem vittem be különben, mivel én nem tudtam ebéd után hazahozni, csak azt akarom ezzel mondani, hogy én is így gondoltam ezt, amikor gáz helyzet volt, akkor itthon maradt, minthogy együtt aludjon zárt ablaknál a sok beteg gyerekkel. Amúgy van egy hiperaktív kisfiú nálunk, akiről mindig mondja, hogy nem hagyja őket aludni és milyen rossz az a kisfiú :) Pedig az a vicc, hogy van ott még vagy 8 másik, akik mocorognak végig és rosszalkodnak, csak ők halkan csinálják :)

Nekünk ma különleges napunk volt! Délelőtt úszni voltunk (az összevont, eleve csak délig tartó ovi miatt inkább úszni mentünk, ma ért rá az oktató), és ez az edző csaj fantasztikus, el vagyok ájulva még mindig. Picit kemény, de valahogy pont annyira, hogy a gyerekek szeretik még és végülis megcsinálják, amit kér. Bár a nagyfiam kevésbé, de végülis szépen megcsinálta. Volt egy holtpont, amikor ellenállt mindennek, akkor jöttem a jutalommal (most éppen mosolygós rajzokat gyűtjünk egy játék IFÁért), örülök, hogy most bent voltam, szerintem nagyot lendített ez az egészen. Aztán egyszer bepánikolt az egyik gyakorlatnál, de durván, meg is sajnáltam (senki nem érti, mitől, nyolcadszor csinálták azt a gyakorlatot, nem tudjuk, mi lehetett). De túltette magát rajta. Viszont eszméletlen módon a saját feje után megy, elég szörnyű.
Aztán délután voltunk a leendő ált.sulijában (azaz a körzetesben - még nem tudom, mi lesz, de ide felveszik), kedvcsináló nap volt, ilyet még nem is láttam. A mostani negyedikesek és 2 tanárnéni vártak minket a leendő osztályban, Nálatok vannak-e állatok címmel tartottak kis foglalkozást. Találós kérdések voltak, madárhangokat hallgattunk, lehetett rajzolni, ki lehetett menni, a fejükre tettek egy állatról képet és mondani kellett, hogy milyen színű, mit eszik, csak a nevét nem mondhatta ki senki. (milyen vicces, erre a játékra jelentkezett a kisebbikem, olyan cukker volt, ő volt kint egyedül és neki kellett kitalálnia, mi van a fején) A nagyfiam kb 10 percig lelkes volt és élvezte, majd 20 perc után felállt és tök hangosan közölte, hogy MOST menjünk haza (nem volt csend, azért nem hallhatta mindenki), Akkor a kicsi is rázendített, úgyhogy 25 perc után mi először kijöttünk, pedig még sok program volt. Csomó 6 éves gyerek volt ott, egyiknek sem jutott az eszébe hazamenni vagy kimenni. Nekünk ebből még nagy bajunk lesz, hogy ennyire öntörvényű, ennyire rugalmatlan ebben. Hiába napirend, akkor pisilni megy ki 5x vagy enni kér vagy inni, de valamit akar, ami nem odavaló és kimehet. Mondta is egy anyuka, hogy miért nem keresek alternatív iskolát? Oh, hát az olyan egyszerű.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12262

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
andidem: csak pár mondat volt arról, hogy a nem közeli hozzátartozóknak milyen mélységig mondjuk el. Általában célszerűnek tartják a diagnózist nem titokban tartani még szomszédok előtt sem, persze csak egyszerűen-röviden, egy két konkrétummal. Ezzel és ezzel a nehézségekkel küzd a gyermek.
Ismerősöknek (kisboltban eladó, postás): pár szavas leírás
Idegenek: Toleranciakártya, (a kellemetlen helyzetekben)
Aki viszont foglalkozik is a gyerekkel, edzőnek is, tudnia kell a diagnózisról mélységeiben! Milyen helyzetek lehetnek számára nehezek, legyen engedékenyebb pl a fiaddal, természetesen csak az ésszerűség határán belül, ne vele keménykedjem pl...
Kiváncsi vagyok bejön e a karate:) Ha jól emlékszem dreamréknek igen, az én NT fiamnak nagyon nem. (képtelen volt a koreográfiákat megjegyezni a katák-ban, de ez csak úgy másfél év után bukott ki...)

Sephora, hogy telt Levinek ez a két nap az oviban? Sokat gondoltam Rátok, olyan nehéz tanácsot adni úgy hogy mi valójában nem láttuk hogy boldogul a fiad. Viszont nem emlékszem milyen is volt nálatok a beszoktatás. Abban a pár napban hogy boldogult a fiad, amíg bent lehettél és láttad?
Persze van igazság abban amiket Kimni ír sőt(mélyvíz), de mi van, ha az ovónők mégsem szúrják ki ezt a nem evést, nem etetik meg, ráhagyják és az éhségtől-szomjúságtó kidől a gyerek -lásd Champék esete- nagyon résen kell lenni! Az én fiamnak is nehéz volt az első 1-2 ovis evés és ha nem erőszakoltuk volna végig, lehet berögzül hogy ő ott nem eszik. Ugyanez volt a gyümölcsevéssel is az oviban, 10-kor kapnak gyümölcsöt. Otthon sok gyümölcsöt megeszik a fiam, többfélét szeret mint én. :) De az oviban ez még az ebédnél is nehezebben fogadta el, fogalmam sincs miért. A második hét végén mondta az asszisztens hogy végre elfogadta az almát és evett. Azóta is rendben van ez és vesz a gyümölcsöstálból sőt emlegeti otthon, hogy ettek almát/szilvát...Biztos vagyok benne, hogy ezt asszisztens nélkül nem tudták volna végigvinni. Minden alkalommal körbefolyták hogy vegyen már: És ez egy tipikus autis merevség leépítése volt, amiből nálunk sajnos iszonyat sok van:(

Szanya, örülök, hogy ennyire fejlődik a fiad, nagyon szuper! Nagyon meglódult!
Pont a hétvégén ismételgettük a szomorú-vidám-ot még Gergővel és 2 nap múlva egy totál passzoló helyzetben bedobta, hogy Anya szomorú.
Bentalvással kapcsolatban osztom a véleményedet, ugyanezek miatt nem alszik benn Gergő sem.

Kimni annyi jó dolgot írsz a fiadról, olyan jó olvasni (uszodás). Régen írtál férjedről, jól van?

Süni, jól vagytok? Milyen a szegregált csoport? Nagyon kiváncsi vagyok.

Labolen, melyik napon jártok az iskolaelőkészítőbe, mikor tudod meg, hogy mit akarnak a fejlesztők?
Olyan nehéz elképzelnem, hogy Latka ne állja meg a helyét, legalábbis abban az előkészítőcsoportban, ne engedd a 2 órát.
Egyébként egy elsősnek nincs 6 órája csak 4 max 5. 6 óra az írtó sok. Tanárnak is sok! Nem tudom mit csinálnak az iskolaelőkészítőben, de nagyon remélem nem 4 órát ültetik őket, mert azért mégis csak 1 év van még nekik az iskoláig, nem kell tudniuk még 4 órát végigüln!!! De gondolom, sok játékos mozgásos feladat is van, 20-25 perces blokkok, minenesetre nagyon megnézném!

2 hét múlva mehetek a koraiba és nézhetem a fiamat detektív tükrön:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12263

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
tomger beküldte:
Azóta is rendben van ez és vesz a gyümölcsöstálból sőt emlegeti otthon, hogy ettek almát/szilvát...Biztos vagyok benne, hogy ezt asszisztens nélkül nem tudták volna végigvinni. Minden alkalommal körbefolyták hogy vegyen már: És ez egy tipikus autis merevség leépítése volt, amiből nálunk sajnos iszonyat sok van:(
Azt hiszem, jól megfogtad ezt az evés témát az oviban. Kell a segítség, igen! Nekünk ezek szerint mázlink volt a dadussal, mert nem hagyták éhenveszni a fiam, meg kapott valami minimális innivalót is (bár, a fiam képes és "elmegy" napi 1dl folyadékkal is). Ha nem etette volna a dadus meg az óvónő az elején, biztos nálunk is berögzült volna, hogy ott nem eszik. Viszont ebben a jó hír, hogy nem kell feltétlenül asszisztens, mert ilyenre ezek szerint képesek a nem szakirányú végzettségűek is - de tény, hogy benne van a pakliban, hogy nem képesek, ha nem asszisztens van ott.
Én Sephorának most is azt tanácsolnám (ez csak az én véleményem), hogy ha én lennék a helyében, megpróbálnám. Ha nem etetik a gyereket, nem jut túl ezen, nem figyelnek rá, akkor még mindig vissza lehet csinálni. Vagy kivenni, mert ha erre nem képesek, akkor nem biztos, hogy egy autinak való az az ovi.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12264

Kimni, nagyon jó lehet az úszás! Szuper lehet az oktató, szívesen megnézném, hogy csinálja, de az én gyerekem mostanában biztos nem fog medence közelébe menni. :(
Viszont a suli nagyon nehéz ügy lesz így. Nem annyira a fiad miatt, inkább a többi szülő miatt. :unsure: Ebből még lesz konfliktus, attól tartok. :dry:

Tomger, én is nekifeszülök újra a vidám-szomorúnak, hátha most jobban átmegy. Tényleg nagyon be van gyorsulva, de nekem ez olyan megszokhatatlan, hogy úgy tanítom neki a magyart, mintha idegennyelvet tanítanék... :woohoo:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12265

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12266

Csibnyusz Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Megosztottam két linket a facebookon, a Down Egyesület oldalai, az egyik egy színezős számolós feladat, a másik egy cikk, szerintem érdekes.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 6 hónapja #12267

Oldalmegjelenítési idő: 0.659 másodperc