LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10969

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Kicsit lemaradtam, de:
Szanya, tök jó, hogy a fiad pénteken pénteket mondott! Most lendületben van, mégha egyes részeken nem is olyan látványos a fejlődés.
Glor: a játszótéres sztrihoz: igen, így van, hogy a felnőttek sokszor nem értik, miről is beszél az ember, nem venni észre a tüneteket, de a gyerekeknek egyből lejön, ha egy gyerek más, mint a többi. Otthon Jázmin jól érzi magát? (mert írtad, hogy ő sem szeretett nyaralni).
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10970

Most leesett az állam! Az előbb odajött hozzám a fiam, épp ebédeltem, segített enni :) (szokott), mondtam, hogy "várj, megrágom előbb és lenyelem", mondja és mutatja: "a pocakba" és szépen megvárta. Tisztában van vele, hogy lenyelés után a pocakba kerül a kaja. Én ezt így sose mondtam.
Ezután odament az apjához, elvette a távirányítót, huzakodtak, és mondta az apjának "nem adom", majd az apja csak elvette, erre "másik filmet!" Kb. havonta nézünk egyszer filmet, azt is, mikor alszik. Ezt honnan vette? Már tök rég leszokott a mesefilmnézésről, de mikor még nézte, nem is beszélt, csak pár szót. Közben meg ha megkérdezem az után egy virágra, hogy mi ez, akkor csak echolál. Pedig tudja mi az. Aki ezt képes megérteni...!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10971

Bundáskenyér, ez nagyon nem szép az orvostól. :( Teljesen igaza van Zsuzsának, ugyan én sem láttam még Vikit, de szerintem is be tudnád tanítani a használatát és mivel az lenne a szabály, Viki képes lenne kezelni. Ki tudnátok magatokat aludni!

Lucy, jól hangzanak ezek amiket eddig csináltatok, meg a tervek is. Szerintem jó úton jártok!

Sünöcske, egy szikla esett le a szívemről. ;)

Zsuzsa, szerintem arra gondolhattak, hogy ne szólj az ovinak, hogy ne húzzák ki addig a létszámból, míg az ügy nincs lezárva. (Jóhiszemű vagyok...)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10972

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Sajnos a tali nem jó nekem, hétköznap két gyerkőccel nem vállalom (Pesten nem vezettem még).
Az ovis gyerekeknek hogy mondjuk el, hogy más a gyerkőcünk: nálunk a Peti még kiscsoportos volt és nem láttam bele, mi történik a csoportban. Talán egy 3 éves gyerek még nem annyira áll a szülők elé kérdezgetni. De Marcinál (Marcoverde) más a helyzet. Talán amit piros.zsuzsa írt, hogy minden gyerek különböző. Az óvó nénikkel nem lehet beszélni erről?
Idén nem tudom, velünk is hogy lesz, mert a fiam 4 és fél éves és kiscsoportosok közé kerül :( . Annyi az SNI-s, hogy így tudták elosztani. Na nem, mintha a 3 évesek komunikációs készségei rosszabbak lennének a fiaménál...
Sünöcske: ez durva sztori, az ovis arcbakiabálós. Az autit segíteni, a toleranciát a NT gyerekeknek tanítani kell, ez a dolguk. Persze ez Mo.-on kicsit illúzió.
Szanya, hogy mi minden van a fiad fejében! Beindultak a fogaskerekek!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10973

Manka, akkor hasonlóan jártunk, ugyanis az én 5 évesem (sőt, addigra 5,5) is kis-középső csoportban lesz.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10974

Marci csoportjában annyi + kihívás jelenik még meg, hogy tiszta életkorú csoportba fog járni, abból a csoportból mindenki iskolába megy jövőre. Itt az sem lehetséges, hogy esetleg a kisebbekhez száll be számára egyszerűbb játékba ( egyébként egy átlag 4 éves is sokkal fejlettebb nála szociálisan)..azért itt már kőkeményen mennek az összetettebb szerepjátékok, ebben segítség nélkül csak rövid ideig tud részt venni (ha egyáltalán van bátorsága beszállni, korábban írtam ,hogy a kudarcok óvatossá tették), de nem érti a váltásokat, nem feltétlenül érti, hogy mi folyik éppen.
Beszélünk az óvónőkkel, de nem teljesen vagyok benne biztos ,hogy mit javasoljak. Kicsit eleve szívesség, hogy bevették, mert nem oda tartozunk területileg , ráadásul ha jól tudom az alapító okiratban sem szerepel az autizmus. Ezek után félek, ha mindenfélébe be akarom őket szervezni, úgy fogják érezni, hogy a fiamra sokkal több energiát kellene fordítaniuk,mint a többiekre, amit nem biztos ,hogy igazságosnak éreznek majd. Sőt, pont azért vették be, mert mert a vezetőnő a személyes találkozás alkalmával úgy gondolta, hogy nem lesznek vele nagyobb problémák (....), ezért nem is kell annyira leterhelni a pedagógusokat. Ezek után nem tudom, hogy ha teletömöm a kezüket szakirodalommal, stb. azt mennyire fogják jó néven venni (egyébként nagyon kedvesek, de ez nem biztos,hogy elég).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10975

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
bundáskenyér, szerintem tudok nektek segíteni, a nagybátyám az ország egyik legelismertebb gyerekdiabetológusa (írtam már róla neked) és, ha azt mondod, hogy hívhatom, akkor hívom. Ő már nem nagyon rendel, nyugdíjas, de publikál és szakmai bizottságok elnöke, benne van a "krémben". Nagyon jóban vannak B. dokival. Megkérdezhetem, MIÉRT nem kaphat Viki pumpát. Elmondanám neki, hogy szerintem a félelem miatt nem akar pumpát adni, mert nem ismeri az autizmust. (kb 110%, hogy ezért nem akar pumpát adni) És meghallgatnám a véleményét, biztosan mond okosat vagy segítene továbblépni (akár beszélni B. dokival). Nem tudom, ismered-e őt, de iszonyú jó ember, emberséges és a gyerekekért él, nem a hírnévért és a titulusért. Ezért tudott annyira jó diabetológus lenni. Csak mondd, hogy hívjam...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10976

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Marcoverde, a gyógyped mit mond, mit mondjanak az óvónők Marciról a többi gyereknek? Ez már nem mindegy, talán ebben mégiscsak a gyógyped tudja a legokosabbat. Vagy egy pszichológus.

Szanya, igen, a sok piros csúszdás , újépítésű előtt :) A gyerekeim imádják azt a játszót és én is szeretem, van ott egy asztal (vagy kettő) és a felnőttek le is tudnak ülni beszélgetni, ha éppen el lehet engedni a gyereket. Ezért is tetszik. Ami amúgy pont előttünk van a XI. kerületben (Manka ismeri :)), az is király, csak itt többnyire tömeg van, ezért mégis ritkán megyünk oda. Ha már itt is összefutnánk SÜNIvel is :) a XI- kerületben egyszer, akkor jöjjön Manka is!!!

Kecsenge, persze, hogy jöhetsz :), de ez nem fórum tali lesz tulképp, hanem csak páran összefutunk, akik arra járunk amúgy.

Jelentem, hazaköltöztünk a nyaralásból... pakoltam egy keveset. itthon, a lift előtt megkérdezte egy pasi totál komolyan, hogy most költözöm ide? Nyilván új lakó volt :D
Az érintett fiam máris nyugodtabb.

Azt akarom kérdezni tőletek, hogy mit gondoltok, mi ér többet, egy csoportos Ayres szerda este 18:15-kor vagy egy egyéni úszás heti 1x, normál időben? Két dologra kell nekünk a mozgás: idegrendszeri inger és izomépítés (eszméletlen vékony és a hipotóniája miatt sajnos neki kötelező sportolni, mert kb nincs izma). A kettőt nem tudom bevállalni, döntenem kell. (én az úszásra hajlom, mert oda mindkét gyereket el tudom vinni, a kicsire is ráfér a mozgás, meg az Ayres során nem fog erősödni, és szerda este negyed hétkor mit csinálok a kicsivel ott addig 1 órán keresztül, főleg télen... csak nem tudom, hogy az úszás, mennyire ingerli az idegrendszerét, mert ugye az neki nagyon éretlen)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10977

Marcoverde, jó kérdés... Fogalmam sincs mi lenne a jó megoldás. Esetleg kivárni pár napot? Aztán ha kérdeznek, akkor jönni a szakirodalommal.

Kimni, az én fiam is szereti, de nem szoktunk sokat lenni, mert árnyék nincs egyáltalán. De reméljük, hogy szuper idő lesz és nem is kell! :)

Ayres vagy úszás... Oroszlán vagy elefánt? :cheer: Én is úszni vinném, ha hajlandó, ha meg nem hajlandó, vagy beteg lesz tőle folyton, akkor Ayresre. Úszás mellett még lehet tornázni otthon meg mászókázni a játszón.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10978

Labolen!

Köszi a kérdésed, jól vagyunk

Írok privit.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10979

Lőrinci tali:

Szerda nekünk jónak tűnik.

Két gyerkőccel mennék, mert még nyári szünet van akkor.
Délelőtt nekünk jobb lenne, mert du. az mindig nagy talány, hogy lesz-e alvás, és ha igen, nem tolódik-e ki nagyon.

Persze ha a többségnek du. a jó, akkor alkalmazkodunk. :-)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10980

Nekünk még nem tudom, hogy de. vagy du. jobb, szerintem ezt beszéljük meg holnap, addigra többet fogok tudni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10981

Kimni!

Én inkább úszásra vinném, Izmot inkább az fejleszt. Sztem mint minden mozgás, az úszás is fejleszti vmennyire az IR-t. Viszont ha túlérzékeny, ki tudja, hogy fogja bírni. Vagy lehet, hogy pont ezzel törik meg majd a jég?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10982

Jó volt olvasni, hogy mennyit fejlődnek a gyerkőcök.

Szanya, nagyon ügyes a fiad, remélem, egyre többször esik le az állad.

Tomger, Gergőn is csak ámulok és bámulok. Őt azért is kísérem nagy figyelemmel, mert fél évvel idősebb a fiamnál, és példaként jártok előttünk.

Fiam beszédfejlődése is hirtelen lódult meg az elmúlt 1-2 hónapban. Amikor betöltötte a 3-at, azután kezdett egy egyik napról a másikra beszélni. Március óta PECSezünk, most abban a kéttagú mondatoknál tartunk egyelőre kérek-kel.

Szóval egyik napról a másikra elkezdett szavakat ismételni spontán és kérésre, illetve a PECS ben már használt szavakat (és újakat is) verbalizálni. Most ott tartunk, hogy mondja, hogy kérek kakaót, tejet bármit. A kiejtése nem mindig megfelelő, és több szónál csak a szótag elejét mondja. Így lett a a kérek kinder pingiuból : "ké kipi" :-D

Sajnos egyéb szavakat is kérekkel kér, pl, vegyél fel helyett, kérek fel, vagy kérek le, kérek buszt (menjünk buszozni) stb. Most előveszem a nagy PECS könyvet és megnézem, hogyan tovább.

Ja és 3 tagú mondatot is mond már: "kérek iPad-en tarktort". Ilyet még PECS ben sem tanultunk eddig, szóval ez tök magától találta ki.

Azért is írom ezt, mert két hónapja még én sem gondoltam, hogy a fiam beszélni fog.
Reméljük fél év múlva beszélgetni fogunk tudni vele, mint Gergővel.

Kimni!

Még annyi, hogy ő is busz mániás lett közben, a busz most a mindene, ja meg a traktor. Traktorozni mondjuk nem járunk. :-D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10983

Kisstim, ez szuper hír! Nagyon örülök! :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10984

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Kisstim: Ez szuper! Nagyon jól haladtok! Remélem tényleg pár hónap, és majd már sokallod is a folyamatos beszédét! :D

Fontos kérdés: nem tudja valaki ki a 12-es Thomasos mozdony? Teljes kétségbeesés, már mindenhol kerestem, de nem találtam. Csak egy excavátor van, de az nem mozdony. van egyáltalán? A fiam szerint van...

Nálunk az óvónők azt szokták mondani, mikor kérdezik, hogy ő miért kiabál, meg minden, hogy ő még nem tanulta meg, hogy nem szabad. De neki semmi kiváltsága nincs igazán. Ott kell ülnie az asztalnál a gyümölcsös résznél is, hiába nem eszik semmit se. Az ebédet is végig kell ülnie. Lehet egyéb dolgokban kicsit lazábban kezelik, de a nagy szabályokat neki is be kell tartania. Amúgy szokták őt segíteni is, mikor nem figyel, megfogják a kezét, ha rosszat csinál szólnak az óvónőnek, hogy most épp veszélyes dolgot művel, mert a szekrényre mászik, vagy ilyesmi. Engem mindig azzal nyugtattak, hogy nincs vele annyira sok gond, ne aggódjak. :) Mikor napokig sírt, hogy ő is bent szeretne maradni a mese alatt ebéd után, azt is megengedték, még ágyat is adtak alá. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10985

Ha minden igaz, akkor Jane.
Elvileg ebben a mesében szerepel:
www.audiogo.com/uk/thomas-and-friends-th...nd-w-awdry-gid-10178
De nem ellenőriztem!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10986

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Kösz a választ! :)
Tényleg van ebben 12-es, de az egy vagon. Sajnos nekünk mozdony kell. :pinch: :cheer:
De köszi szépen! Én már teljesen kész vagyok, ez megy egész nap. :blink:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10987

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Úgy látom ráültünk erre a Thomas témára, Andris biztos tudná! Én a könyveinkben csak 12-es munkagépet exkavátort találtam.

Mért a 11-es megvan? ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10988

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Süni: kösz, Alfiet ismerjük, de ő meg munkagép. A fiam a sorrend és számmániájával teljesen ki van akadva, hogy a 11 Oliver után nem jön semmi, 14 az Charlie. 13 sem tudjuk.
De valamiért a 12 most a legfontosabb. :S
Oldalmegjelenítési idő: 0.546 másodperc