Szanya, ez szuper, de nem gyakoroltatok ilyeneket? Az ,, igés szerkezet,, = az egyszerű tőmondat a
Megkésett beszédfejlődés könyvben a 2. nagy fejezet, azt gondoltam ezen túl vagytok. Ez jön rögtön a főnevek után. Igaz lehet az igéket is magába tanítani, sőt a könyv is így javasolta, de én erről hamar továbbléptem, amikor kb megszólalása után 2 hónappal benyögte azt hogy a
Kukásautó leesett. A helyhatározók ezután jöttek, meg a jelzős szerkezetek is a
könyvben. Gergő érdekes mód ilyen egyszerű tőmondatokat (Apa elment, maci olvas, Tomika ugrál..) hamar elkezdett mondani, én nagyon sok ilyet ,,mondtam, képeket mutattam neki, és még most is gyakoroljuk. Azért csodálkozom, mert mutattad a helyhatározós gyakorlataitokat, amiből én is merítettem ihletet, azt viszont jóval későbbre teszi a könyv,azokat mi nem rég óta mondogatjuk. Zolika azokat mondja? Ha rákérdezel akkor mondja, csak magától nem?
Olyat mondott már eddig is, hogy
autóban, de olyat hogy
Apa eszik nem?
Azért kérdezem, mert iszonyú mereveb tartom magam a könyv felépítéséhez, de nem tudom, hogy kelle-e, mindenesetre eddig úgy látom működik.
Mi helyhatározókból a -ban-ben, -on -en -ön-t gyakoroltuk (ezekhez van csak feladat a már említett könyvben) alatt-fölött, mellett, elött, mögött, ezekre nincs. Én ezekből a mellettet gyakoroltattam és ilyet is mond már hébe hóba, de keveset. Viszonta többit nem gyakoroltuk még és nem is mondja.
Nem keverem a hol és hovát, a tanításkor mert ez is nagyon nehéz szerintem felfogni, legalábbis, amikor tudatosan feladatokat nézegetünk. Persze normál beszédben nem kerülöm ki de a feladatozásokban csak a hol? kérdésre gyakoroljuk még a választ.
Most pl ilyet mondott magától (ami mellesleg hová kérdésre válaszol) pl:
Tünde lement a pincébe. 
Vagy ilyet is mond: Anya tedd be a táskába!!! Ha magáról beszél pl reggel kijön és közli:
Felébredtél. vagy hogy:
Gergő fűrészel...Ami nem rég óta van, magáról sztem max 1 hónapja beszél.
Azt, hogy mit csináltunk napközben azt nagyon sokszor elmondjuk, szinte minden apró történés, mozzanat után. Pl hazaérünk a boltból és elmondom hogy: Voltunk a boltban. Még most sem mondja ezeket magától, de már kérdésre elmondja és nem csak ha elmondtam előtte 5 perce.
Pl hazaérünk és kérdezem Gergő mit láttunk, mondd meg apának! Akkor mondja, hogy
Láttunk vonatot.
Most a logopédus az analógiás sorokat ajánlotta, ilyeneket kezdtünk el csinálni/mondani, sikerült ilyen gyakorlósort szereznem, ha lesz időm scannelni felteszem a dropboxba (figyelem, emlékezet gondolkodás és beszédfejlesztő feladatsorok)