LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10748

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Marcoverde: Nagyon jó ez a Gergely féle mesesorozat, mert minden bele fér. Dávidnak Mátéja volt aki olyan rakoncátlan volt, mint ő. Esténként történtek mindig a tanulságos mesék, bár egy idő után átmentünk abba, Hol lakik? Mikor jön hozzánk? (emiatt messze kell, hogy lakjon) Ő mit szeret, tud-e focizni. Rengeteg lehetőség van az ilyen mesékben!
Ügyesek vagytok csak egyeztess anyával is nehogy ő más barátot, állatnevet ...stb mondjon! Mi ezen majdnem elhasaltunk! :laugh:

Sephora, Tomger: Örülök, hogy hozott eredményt a terápia.
Tomger: nagyon korrekt voltál az érdeklődők felé!
Engem is érdekel ez a dolog nagyon, de a mindennapos menés miatt nem fér bele a munkarendembe.:(
Sephora: Jobbulást a lábtörésesnek!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10749

Na ne megint elszállt az írásom :-(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10750

Curasso:

Nekem is mindig elszáll. Viszont, ha visszalépsz egyet az előzményekhez, akkor ott meg kell,hogy jelenjen.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10751

A Gergely-mese ötlet pedig nem minket dicsér, Marci cseperedős gyógypedagógusának az ötlete volt; adtak már pár olyan tippet, ami fantasztikusan bevált. Igazából azt hittük,hogy Marcinak le fog esni, hogy kamu az egész, de egyelőre beveszi. Sajnos nem volt annyi eszünk,hogy térben kicsit távolabb helyezzük (Gergely Zuglóban lakik, a Fűrész utcában), úgyh nem tudom mi lesz, ha meg akarja látogatni egyszer:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10752

Gergely hirtelen-azonnal elköltözik az Aldöldre. ;)
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10753

Alföldre ... :silly:
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10755

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Sünöcske:
Köszönjük szépen - remélhetőleg 30-án már lekerül a gipsz, akkor megyünk vissza rtg-re.
Levi nehezen viseli ezt az állapotot, előjöttek a sztereotípiái, éjszaka felébred, mindenen kiakad stb...

Tomger:
Ez fantasztikus!!! :) :) :) :) :) :)
Nagyon örülök a terápia pozitív hatásának. Szinte mindenhol azt olvasni, hogy a kezdeti visszaesés után érezhetők a változások.
A terapeutánk azt mondta, hogy a terápia után kb. 4 hónapig az idegrendszerben komoly változások mennek végbe és fokozatosan jönnek elő a pozitív hatások.

Szerintem a hosszabb terjedelmű hozzászólásokat írjátok meg word-ben vagy jegyzettömbben, vagy tegyétek a küldés előtt vágólapra.
Én is már sokszor pórul jártam....

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10756

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Sephora, kedves Tőled!
Két hét az még sok, kiotartás!

Marcovertde,3Maci: nekem is pont ez jutott eszembe, a költözés. :) Viszont Nekem görcsbe rándult kicsit a gyomrom, mert Marci egy nagyon okos,intelligens kisfiúként él bennem, nem tudom meddig tudtok ezzel játszani, ne bukjatok le! Fogalmam sincs, egy NT-vel meddig lehetne egy ilyet lebukás nélkül végigvinni de mivel autiknál ugye nincs hazugság, ő nem fog ilyenre gondolni, valószínű tovább megvezethető.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10757

Tomger, örülök, hogy ilyen jól fejlődik Gergő! Most nálunk is látszik fejlődés, igés szerkezetek jelentek meg, pl. "anya olvas". Persze ez is mind panel, de egyre több, egyre pontosabban jegyzi meg és a kiejtése is nagyságrendileg jobb, mint korábban. Pedig most nem is csinálok vele semmi fejlesztésnek mondhatót.

Szerintem az, hogy nem tudtál belépni, szerverhiba lehetett, a robotok csak regisztrálnak meg spammelnek. Most a férjem rátett még egy ellenőrző programot, nyilván idő kérdése és ezt is át fogják tudni ugrani. Akkor keresünk másikat.

Minden biztos nem fog elveszni ha fel is törik, mert a tárhelyszolgáltató naponta ment, és a férjem is szokott időszakonként.
Köszi! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10758

Marcoverde, a Gergely történetek szerintem is szuper ötlet, NT-nél is ugyanilyenekkel veszik rá a szülők a gyereket sokmindenre. Viszont én ezt úgy adtam volna elő, hogy ez vagy a múltban volt, vagy mese, mert ha ezzel lebuktok...

Fűrész u. hány szám? Átugrom látogatóba. :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10759

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szanya, válaszolt a férjem?

Marco, szerintem is jó ez a Gergős sztori! Én kb 1 éve találtam ki, hogy mesélek nekik Lóriról és Móriról, akik abban az utcában laknak, mint mi és velük egyidős fiútestvérek. Imádták a meséket, de olyan nehéz volt mindig kitalálni ezt esténként, egyszerűen olyan fáradt voltam mindig este, hogy el-elmaradtak, mostanában már nem volt. Pedig nagyon jó dolog ez. Amikor trauma érte a kisebbiket a mandulaműtéte után (nem engedtek be hozzá az intenzívre és keze lába kikötve, ott ébredt a műtét után, minden csipogott, anya sehol, szegényt nem kicsi trauma érte, utána hónapokig rátört ilyen fél-1 órás brutál sírógörcs), akkor úgy oldottam fel benne végül, hogy meséltem egy kisfiúról, akinek mandulaműtéte volt. És nevetett a kisfiú a műtét után, de anyukája nem lehetett bent mégsem. És ez segített végül, pedig már volt időpontunk a pszichológushoz. Aki összevissza dicsért, hogy ez a legjobb módszer volt. Ez mindenre jó :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10760

Kimni, még nem, de közben a férjem talált valami bot-szűrő alkalmazást és azóta nem is regisztrált be újabb. Gondolom idő kérdése. Nyilván mindig újabbakat kell feltenni, mikor már sikerül a korábbit feltörniük. Találtunk egy másik tárhelyszolgáltatót, ami jó lehet, megpróbálkozunk tárgyalásba bocsátkozni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10761

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, ez szuper, de nem gyakoroltatok ilyeneket? Az ,, igés szerkezet,, = az egyszerű tőmondat a Megkésett beszédfejlődés könyvben a 2. nagy fejezet, azt gondoltam ezen túl vagytok. Ez jön rögtön a főnevek után. Igaz lehet az igéket is magába tanítani, sőt a könyv is így javasolta, de én erről hamar továbbléptem, amikor kb megszólalása után 2 hónappal benyögte azt hogy a Kukásautó leesett. A helyhatározók ezután jöttek, meg a jelzős szerkezetek is a könyvben. Gergő érdekes mód ilyen egyszerű tőmondatokat (Apa elment, maci olvas, Tomika ugrál..) hamar elkezdett mondani, én nagyon sok ilyet ,,mondtam, képeket mutattam neki, és még most is gyakoroljuk. Azért csodálkozom, mert mutattad a helyhatározós gyakorlataitokat, amiből én is merítettem ihletet, azt viszont jóval későbbre teszi a könyv,azokat mi nem rég óta mondogatjuk. Zolika azokat mondja? Ha rákérdezel akkor mondja, csak magától nem?
Olyat mondott már eddig is, hogy autóban, de olyat hogy Apa eszik nem?
Azért kérdezem, mert iszonyú mereveb tartom magam a könyv felépítéséhez, de nem tudom, hogy kelle-e, mindenesetre eddig úgy látom működik.

Mi helyhatározókból a -ban-ben, -on -en -ön-t gyakoroltuk (ezekhez van csak feladat a már említett könyvben) alatt-fölött, mellett, elött, mögött, ezekre nincs. Én ezekből a mellettet gyakoroltattam és ilyet is mond már hébe hóba, de keveset. Viszonta többit nem gyakoroltuk még és nem is mondja.
Nem keverem a hol és hovát, a tanításkor mert ez is nagyon nehéz szerintem felfogni, legalábbis, amikor tudatosan feladatokat nézegetünk. Persze normál beszédben nem kerülöm ki de a feladatozásokban csak a hol? kérdésre gyakoroljuk még a választ.
Most pl ilyet mondott magától (ami mellesleg hová kérdésre válaszol) pl:
Tünde lement a pincébe. :) Vagy ilyet is mond: Anya tedd be a táskába!!! Ha magáról beszél pl reggel kijön és közli:
Felébredtél.
vagy hogy: Gergő fűrészel...Ami nem rég óta van, magáról sztem max 1 hónapja beszél.
Azt, hogy mit csináltunk napközben azt nagyon sokszor elmondjuk, szinte minden apró történés, mozzanat után. Pl hazaérünk a boltból és elmondom hogy: Voltunk a boltban. Még most sem mondja ezeket magától, de már kérdésre elmondja és nem csak ha elmondtam előtte 5 perce.
Pl hazaérünk és kérdezem Gergő mit láttunk, mondd meg apának! Akkor mondja, hogy Láttunk vonatot.
Most a logopédus az analógiás sorokat ajánlotta, ilyeneket kezdtünk el csinálni/mondani, sikerült ilyen gyakorlósort szereznem, ha lesz időm scannelni felteszem a dropboxba (figyelem, emlékezet gondolkodás és beszédfejlesztő feladatsorok)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10762

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Tomger, őszintén örülök, hogy ilyen nagyot fejlődött Gergő!!!! Nagyon megérdemeltétek már. Ezek szerint csak ki kellett várni az időt a hallásébresztés után!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10763

Tomger, dehogynem. Az Emmával is milliószor, meg a kép dobozba dobálós játék során is. Csak épp nem használta, mert nem érdekelte a dolog. (De már legalább egy hónapja nem gyakoroltunk ilyesmit.) A múlt idős szerkezetek, mint a "leesett a kocka" azok mennek régen, mert ugye az tárgyra vonatkozik. De az, hogy a "fiú ugrál", az még most se, mert ugyan tudja, de kit érdekel? Ami ránk vonatkozott, azokból is mentek az igés mondatok "anya jön", "papa elment", "olvass mesét", de ezek mind panelek. Ami új, az a jelen idős E/3, amivel elmondja, amit lát. De határozottan érzékelhető fejlődés, ma pl. kereste a fellépőjét, amit előzőleg a nappali függönye mögé rakott. "Hová lett a fellépő?" Mondtam neki, hogy a függöny mögött van. "A fellépő a függöny. Igen." Oké, lemaradt a "mögött van", viszont hozzátette, hogy "igen"! És újabban teljesen jól érti a helyhatározós szerkezeteket.
Igen, az "autóban" már régóta megy, az "apa eszik" hát ezt most meg nem mondom, hogy mióta tudja, de ez is panel. Az viszont, hogy "anya olvas", az saját, vagy legalábbis ritkán hallhatta.

Nekünk nem ment a könyv sorrendben, ezért vettem előre más dolgokat. Az egyszerű igék után a tárgyeset jött volna, de az se megy elkülönítve. Szerintem ezért mondja mindig a gyógyped.-ünk, hogy autiknál a sima logopédiai beszédfejlesztés általában nem működik, mint az ábra mutatja, nekünk valóban nem.

Ti már most előrébb vagytok, mint mi. Nálunk párhuzamosan megy egymás mellett az, hogy a hallottak alapján paneleket tanul (amiket egyébként tökéletesen jól általánosít), meg az, hogy az idegrendszer lassú, de létező érése miatt szépen jönnek a normál beszédfejlődési szakaszok is és összekapcsolgatja a panelekkel. Jó volna tudni, hogy a következő 1 évben ezzel meddig jut el, mert ahogy elnézem, további 1 év tanulással még a logopédiai suli jó lehetne neki esetleg. Persze oda elvileg nem vehetik fel, de ki tudja, mit hoznak a változások. Olyan mértékben önállósodott az utóbbi időben az öltözést, étkezést és egyéb önellátást tekintve, hogy ezzel egy iskolában nem lenne már gond.

Szerintem ha Gergő ilyen ütemben fejlődik tovább, akkor a normál sulit kell megcélozni. Bemegyünk együtt megnézni az integráló sulikat valamikor? Meg a Cházárban van egy alapítványi.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10764

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, nagyon szívesen!
Tényleg nem lehet megjósolni, mennyit fejlődik.
Én addig tartom vissza Gergőt, amig csak lehet! Sztem 7 és 3/4 évesen fog suliba menni, mert évvesztes és ezen felül visszatartanám 1 évet. Ez a másfél év + talán kompenzál ezt azt. Baj akkor lesz, ha emiatt viszont valami unalmas lesz neki. Azt hiszem nem bánom, hogy nem kell még ezen törnöm a fejemet. Az óvodás létnek még nincs tétje, most gőzerővel fejlsztünk...
Igen, tudom, hogy nem lehetne, de a mi gyógypedünk azt mondta, szoktak menni..., meg kell oldani:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10765

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Nem tudom, hogy mit célozhatunk meg. Iskolába menve azt is érteni kell, hogy Halkan csopog a kispatak. Nemcsak azt hogy folyik a víz. Nem mondani, de érteni kell!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10766

Tomger, az a baj, hogy nem mi döntjük el, mikor megy a gyerek suliba. Az NT-knek jövő évtől 6 évesen kell menni. A szakértői dönthet máshogy. De még az se biztos, hogy a szakértői úgy dönt, hogy enged 1 év halasztást, hiszen most azt is államosítják és ki tudja, hogy mi lesz a szabályzás és hány embert rúgnak ki. Úgyhogy érdemes úgy számolni, hogy 6 évesen mennek, ha pedig mégis megoldható az évhalasztás, akkor örülünk.
Ja és a gyógyped.-ünk azzal "biztat", hogy a gyerek tünetet válthat, úgyhogy arra ne alapozzak, hogy nincs viselkedésproblémája. Jó, nem? :unsure:
Tényleg ezt mondta? Nahát. :) Már csak azt kéne elárulnia, hogyan kell megoldani. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10767

Gergő még nagyon kicsi, ahogy belelendült, egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy suliig érteni fog sokkal több mindent, mint most. Az átlagos gyerekek is ezeket mesék alapján tanulják meg elsősorban, sokat kell majd mesélned. De erre az oviban az óvónők is nagy hangsúlyt fektetnek. Láttam több szókincs-fejlesztő játékot, foglalkozást, biztosan tetszeni fog Gergőnek.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10768

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Huh, én még a nagyfiamnál szerzett beiskoláztatási tapasztalataimnál tartok. Ez rosszul hangzik. :( Fiam osztályába járók gyakorlatilag 90% ban évvesztesek vagy visszatartott (szülői döntés) gyerekek, csak 1-2 gyerek van aki 6 évesen kezdett anno.
Oldalmegjelenítési idő: 0.510 másodperc