LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #9991

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Piros.zsuzsa: az én családomban a Sehányéves Kislány kötelező tananyag, nekem is ez a könyv jutott eszembe a témáról. Középiskolás koromban én vettem meg az akkor ovis öcsémnek! :)

Labolen: köszi, köszi, köszi! Egész más lesz így olvasni a fórumot!

Miri kisfia annyira tetszik nekem! Tini koromban mindig vörös hajú kisfiút szerettem volna! :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #9992

• piros.zsuzsanna
  • piros.zsuzsanna profilkép

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #9993

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szerintem nem korai a kisbabás téma, ha a gyereket érdekli vagy olyan utalásokat tesz, amik nagyobb zavart kelthetnek benne. (esetleg ciki)

Nos, mi megmutattuk apával, mit tesz be és hova, nem magát az akciót :D, hanem, hogy neki mije van,meg nekem és, amikor nagyon akarjuk, akkor bele tud menni az egyik a másikba. Mindkét gyerek nézte bambán, aztán két napig a kicsi ezen röhögött, a nagy konstatálta, néha olvassuk a könyvet, azóta érti, hogy a kisbaba a nénik pocakjában indul útnak és egyszer megszületik, kijön onnan (mivel ő pl sima szülés volt, az öcsi meg császár, már azt is tudja, hogy kétféleképpen születnek a babák). Azóta az a ciki, hogy minden nagyobb hasú nőre közli, hogy ott a baba. Vagy néha azt játssza, hogy az enyémben van baba és a játszón fennhangon mondja. Na, akkor kell csak magyarázkodnom a többi anyukának, hogy nem, nem csak az első trimeszter titkolom, hanem nincs ott semmi. De, hogy konkrétan hogy kerül oda a baba, az valahogy feledésbe merült a nagy mutogatás után.
Aztán hónapokig mondta,hogy akar kisbaba tesót. És egyszer rájöttem, miért akar. "Azért akarod, mert akkor nézheted a Baby tv-t?" (már nem engedem neki, nagy hozzá) "Igen, azért akarom, hogy nézhessem én is a kisbabával a baby tv-t." Megnyugodtam, hogy akkor továbbra sem cserélték ki a fiamat.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #9994

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: Tök jó fejek vagytok! Nem nekem mindkét gyerek tisztában a külső jellegzetességekkel, külön neműek, időnként még együtt fürdenek. A honnan-hová-hogyan? még nem hangzott el nálunk, de ha konkrétan rákérdeznek én is el fogom mondani nekik. Lehet, hogy úgy mint, ti, bár a fiam egy szimpla műsorelőzetesből felvilágosulni látszik! :laugh:
Azért bíztam benne, hogy ebben a témában van még néhány évünk. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #9995

• piros.zsuzsanna
érdekes ez a baby tv,meg a jimjam nálunk is téma. Kb. fél évre kikapcsoltattam a TV-t, azóta csak a jim-jam a menő, mert azon nem változott a műsorok sorrendje! (marha uncsi!!!! BRrrrr! De ő imádja. Pl. legozás közben felpattan: most Pingu aztán Pöttöm Bolygók és még egy Pingu, léci,léci...(még sosem tévedett aaarrrgggghhh..)a baby-t már én sem kapcsolom be, mert attól végképp ellágyulna za agyam!!!!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #9996

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Piros.zsuzsa: én ezért nem várom, hogy nálunk bővítse a kábel TV szolgáltató a csomagunkat. A múlt heti 2 napos horgászást a fiam végiga faházban töltötte, mert ott volt a minénkhez képest + 5 gyerekcsatorna! :angry:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #9997

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Jó éjt, nekem reggel 5-kor csörög az óra!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #9998

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Champ: szívesen, nem volt akkora meló. remélem mindenkinek eltaláltam a gyerek nevét is! :blink: :laugh:

Kimni: Milyen racionális ez a te fiad! Az enyém szimplán amiatt akart kistesót, mert a páratlan számok nem jók! :D Mit hallgattam, te jó ég hetekig, hogy szüljek még egy gyereket, vagy vigyük vissza a kicsit. :) Bár érdekes, mert 9 gyerekkel is elégedett lett volna... Az valamiért már okés szám.

Ezt a Sehány éves kislányt megnézem könyvtárban.
Még várok a babás oldalaimmal, hátha nem is kellenek. De szerintem sem korai egy majdnem 6 évesnek, és tényleg én a hangsúlyt igazából a baba fejlődésére helyeztem, nem az azt megelőző eseményekre. Az csak úgy van ábrázolva, hogy anyának és apának is van egy félköre, ami anya hasában lesz egy egész. Ha megkérdezné hogyan kerül anya hasába a másik félkör, akkor azt hiszem Kimni módszerével rajzos képeket mutatnék. De remélem még nem kérdezi meg...
A bacilusos és a táplálkozásos most nagyon tetszik neki, el kellett mesélni esti mesének. A múlt heti kirándulások élménynaplóival együtt.

P.Zsuzsa: nem tudom miért nem működik a demo program. Amúgy az csak összesen 30 napig fog működni, arra jó, hogy megismerd. utána kell egy tartós programot szerezned, ha továbbra is használni akarod.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #9999

• piros.zsuzsanna
Okés, értem,de szeretném kipróbálni...majd még megnézem 1szer 2 szer...köszi. De igaz ti szépen leirtátok hogy kell, mint kell, csak a gépen vész össze valamivel. :S

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10000

• piros.zsuzsanna
oké, sikerült,a gépemen akadt össze valamival...de kész :silly:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10001

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
labolen: most olvastam újra a tegnap esti hsz.-edet a babagyártásos viz. segítségről, és erről eszembe jutott valami: az öcsém elsős vagy másodikos volt ált. iskolában, amikor Benedek Elek Csillagszemű juhász című meséjét olvasták. Olvasás óra után hittan jött. A hitoktató nő az óra közben megkérdezte, hogy van-e valakinek kérdése, erre az egyik kislány megkérdezte, hogy mit jelent az hogy: "elhálták a nászt"?. A hitoktató majdnem rosszul lett, a tanárok mondták el neki, hogy honnét jött a kislánynak ez a gondolat. :laugh:
Na, öcsémet ekkor kellett mindenre kiterjedően, teljes körűen felvilágosítani, mert csak dőltek belőle a kérdések! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10002

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya:
Megnéztem a szombathelyi játszóteret, nagyon jónak tűnik! Az a baj, hogy az én fiam retteg a csúszdáktól, a zárt csövekre úgy sem tudom felimádkozni, ha vele megyek. Kötélcsúszda dettó. :( A kislányom viszont nagyon élvezné!
Apával strandon csak akkor tudunk csúszdázni, ha a srácok nincsenek velünk, mi nagy lovak imádjuk! Csak azért nem mentünk még családostúl Mogyoródra az aquaparkba, mert Z. úgysem csúszna egyet sem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10003

Champ, a hosszú csőcsúszdákban az én fiam se mer lecsúszni, plusz a vizes csúszdák is kilőve. De érdekes, mert ugyanezeken nem csúsznék én se. A túlzott óvatosságot tőlem örökölte, bár én legalább nem gondolom azt, hogy a darabos étel ill. zöld palackos ásványvíz halálos. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10004

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Champ: És ha az öledben ülve csúsznátok a vizes csúszdán, Andris így lendült át azon, hogy csak nézte, hogy folyik le a víz.

Piros.Zs: Amikor írtad, hogy mi a helyzet a családi állapotoddal egy részről elszomorodtam, hogy talán az én fiamnak még egy kis ideig se lesz talán ilyen szerencséje. Viszont mikor írtatok a testvéri szeretet erejéről újra helyre billent a lelkem. Örülök, hogy itt vagy és több oldalról tudsz írni és segíteni is. (tegnap kicsit depisen indultam dolgozni, mert nem tudtalak végig olvasni)
A tesód szeretete viszont sugárzik írásodból!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10005

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Sünöcske: 2 éve kipróbáltuk az ölemben ülve a vízi csúszdát, örült az ötletnek, szívesen jött, de nem sikerült elkerülni a végén a víz alá bukást. Azóta nagy ívben kerüli a strandon azokat a medencéket, amibe a csúszda érkezik.
Ennek mondjuk az az előnye megvan, hogy ha pár év múlva már nyugodtan engedem a strandon egyedül kóricálni (remélem :) ), akkor nem kell attól tartanom, hogy egyedül csúszdázik.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10006

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Oké-oké, én is gondoltam, hogy az együtt hálnak, nem éppen találó kifejezés... :) Mindegy, most nem adtam oda neki, majd ha újra kérdeznek valamit a témában, talán majd akkor. Amúgy meg keresem a Sehányéves kislányt.

Az úgysem csúszna dologhoz: Nekem ugyanez volt a problémám az all-you-can-eat étteremmel. Minek vigyem, és fizessem be, ha úgysem eszik. :blink:
Aztán persze elvittük, mert mentek bátyámék is az unokatesókkal, meg vittük a lányomat is, és hát ő is nagyon szeretett volna jönni. Élete legdrágább egy kanál zöldborsó-krémlevesét, három darab sültkrumpliját, és három falat rántotthúsát ette meg. De remekül elszórakozott a játszósarokban, meg élvezte az egész hangulatát. Ja ivott almalevet, és evett egy kis fagyit is. Akkor már megérte! :D (szerencsére a gyerekek után csak félárat kellett fizetni).
És itt volt először az a meghatározó élményünk, hogy úgy döntött, nem jön be velem a lányvécébe, mert hát ő mégiscsak fiú, így egyedül ment be a fiúvécébe. Én meg a résnyire nyitott ajtóból irányítgattam, hogy fiam a nadrágod lent maradt, most már ne folyasd a csapot, meg ilyesmi. Közben meg két pasi is igen furán érezhette magát! :whistle: :)

Nagy kaland volt még a mozi. Aki ki szeretné próbálni, hogy a gyerek bírja-e egyáltalán, annak ajánlom a Bécsi úton a mozit, ott szombat délelőtt van matiné előadás. (lehet máshol is, én ezt sem tudtam... )
Szóval ott csak 500 ft a jegy, és van rajzfilm. Mi elmentük családilag az Aranyhajra. Latka végig dumált, de nem zavart sokakat, mert csak még egy család volt rajtunk kívül. Aztán a felénél kiment tesómmal, majd visszajött. De ez is nagyon tetszett neki. És ennyi pénzért nem bosszankodtam, hogy na végig se nézzük a filmet. ;)
És amitől nagyon tartottam, de nem volt gond, az a hangerő. Szerencsére nem találta túl hangosnak a filmet. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10007

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Labolen:
Nálunk akkor megy a fiú mosdóba, ha én előtte körülnéztem és azt mondom, hogy OK. Egyébként lány mosdó. Már 7 éves, úgyhogy inkább apa kisérgeti, ha kell, nem akarom, hogy megszóljanak. Ahol már voltunk (rendszeresen járunk egy bizonyos étterembe), ott tök önállóan használja a férfi mosdót.
Mozi: Mi tavaly húsvétkor voltunk először, a Hopp!-ot néztük meg. Én is tartottam, de Z.-nal semmi gond nem volt! Ha megszólaltunk lepisszegett minket, 20 perc után pedig a sor másik végére vonult egy üres székre, mert a hugi végig csicsergett, és őt zavarta. Simán végignézte a 100 perces filmet. A Hupikék Törpikéknél még a 3D-s szemüveget is felvette! Azóta is mozizunk, most gyötör a Jégkorszak 4.-gyel meg a Pókemberrel, pedig ezeket nem is nagyon szereti, de ugye nyomatják a TV-ben, meg a joghurtos dobozokon.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10008

• piros.zsuzsanna
labolen: static.book.hu/product_images/00/03/52/339.jpg, és tegnap megtaláltam a LIBRI-ben láttam. Újra lehet kapni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10010

Na, kellemesen megszívatott minket a fiam óvodája. Még áprilisban ,miután hosszas könyörgés után sem sikerült semmi olyat intézni a bevallása szerint gyógyped profilú óvodában, amiből a fiam profitált volna (se a beígért TSMT, se asszisztens,még a fiam fejlesztőivel sem voltak képesek tartani a kapcsolatot), az óvodavezető felajánlotta, hogy inkább biztosít egy nagyobb mértékű kedvezményt (50ről 12e) ,aminek rendkívül örültünk, mivel destabilizálódtunk némileg financiálisan a kicsi megszületése után. + még hozzátette,hogy ne aggódjunk, szeptembertől is meg fogjuk ezt kapni, mi vagyunk itt a legrégebb óta, bizalommal voltunk az óvodához a kezdetek óta,blablablabla (egyébként 2 évig fizettük úgy a max díját, h a vállaltakat sem nagyon teljesítették). Most az óvodavezetőnek július végén(!) jutott eszébe, hogy ja bocs, még sem megy a dolog, visszaemelik 55re, nagyon sajnálják, ha nem tudnánk megoldani.. Egyébként hozzátenném,h kb. azt a 12 rugót sem érte meg a dolog, annyira katasztrofálisak lettek a körülmények időközben: a vezető felvett nyakra főre minden problémás gyereket, akinek nem tudja biztosítani a minőségi ellátását: az állítólagosan 15 főben maximált helyett 23 fős csoport, amiből 5 (!)autista/asperger, van értelmi sérült, mozgáskorlátozott, illetve diszes/logopédia problémások, nyilván ők nem okoznak problémát. A gondozásukat 2 -az előbb részletezett problémák terén nem túl járatos - óvónő és 1 dajka végzi mindössze (szerintem kezdtek is beleőrülni a durva helyzetbe az utóbbi időben) egyik - másik gyógyped néha beugrik. Volt olyan, amikor a gyerekemért mentem ,már csak a délutáni óvónő és a dajka volt ott, szenvedtek a WC-n gy ordító gyerekkel, közben egy másik meztelenre vetkőzve futkározott szabadon, a harmadiknak sikerült épp' akkor bepisilnie, a többi is teljes káoszban.. Ezért kéne 55öt adni (amit egyébként már nem tudunk kifizetni), és mivel a helyzet is sokkal nehezebb lett az óvónőknek, sokkal türelmetlenebbek a fiammal,aki emiatt már nem szeret oda járni.
Közben a fiam is már egész délelőttös csoportos fejlesztésre kezdett járni, ami elég húzós árban, a TSMT saját zsebből megy, a kicsit dévényezni kell, ami szintén saját zsebes móka..Lényeg, hogy nem tudjuk fizetni, és halvány lila gőzünk nincs, hogy hova vigyük szegény gyereket..és van pár hetünk kutakodni..a fél napos megoldás iránt is érdeklődtünk most, de erre nem nagyon vevők.
A helyi óvoda szerintem a legrosszabb az országban. A fiammal undorítóan bántak ott, amíg ott volt, de a kedvesem is ott volt óvónő, amíg el nem ment gyesre, úgyh ismeri a kollektívát, kb. egy hörcsögöt sem lehetne rájuk bízni jó szívvel , ráadásul 30+ fős a gyereklétszám..
Most már iszonyatosan sajnálom, hogy nem vállaltuk inkább a ferencvárosi komplexben az iskolai előkészítőt,most ez a lehetőség sem él...
Aki járatos ebben: jogilag mi a helyzet, maradhat pl. otthon? (persze szörnyű lenne neki, hogy így vinném iskolába, hogy nem volt szociális közegben 1 évig..) . Még az otthon maradás is jobb lenne neki, mint az itteni óvoda.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #10011

• piros.zsuzsanna
Nekünk néhány hete volt 1 remek mozis kalandunk. Nekünk remek volt, a mozinak nem bizti. Szóval meglátta a mozi előtti jégkorszak plakátot és meg akarta nézni. Bementünk, ment a vetités, aznap többször nem adták. Mondta a néni, már ma nem vetítik. Erre: dühkitörés,mert "akkor meg miért van kint a kép???!!!" :woohoo: Mondja a néni, jöjjünk vissza holnap. Sasszem kiszúrja a mozigépészt az ajtórésben és a gépet: HAHA :evil: de hisz vetít! Megint rapli: miért mondja a néni, mikor ott vetíti a bácsi! :blink: , na, jó, 1 jeggyel ketten bemehetünk, bárhová ülhetünk, még van kb. 40 perc! Bemegyünk, menetben meglátja a kiállított régi mozigépet. Leülünk: féloldalt a vászonnak, hogy háttal ülhessen az embereknek: minden vészkijáratlámpát megszámol-persze hangosan...majd háttal a vászonnak: Onnan vetít a bácsi? miért? miért nem a régi géppel vetit? miért igy...miért ugy? miért ilyen hangos? miért nevetnek? na végre nézünk egy kis jégkorszakot is: ez milyen állat?-lajhár-az nem is tud beszélni!-végig csipogott, már azt hittem kivágnak minket! végül vége-kimenet-rapli: miért nem a vészkijáraton megyünk-(mert ugye afölött volt a piktogram a kiszaladó bácsikkal és ráadásul világitott is, szóval ez nem is kijárat!!! :woohoo: . Aztán kifele a kedves pénztáros néni odajött, hogy "Naaaaa, tetszett a film?" mire a kisfiam válasza: Buta vagy!!!! -??????-mert nem is volt igaz, hogy nem vetitettek mesét!-de ezt már csak az utcán mesélt el nekem :)
Oldalmegjelenítési idő: 0.555 másodperc