piros.zsuzsa, kérdezhetnék tőled priviben pár dolgot a volt férjeddel kapcsolatban? Egészen meghatott, amit írtál róla, valami iszonyú elementáris erővel át tudom érezni, milyen lehetett és miért hagytad ott... az én email címem
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , ha ide írsz nekem akár egy üres emailt (és, hogy te vagy az

), akkor megköszönném! Csomó dolgot szeretnék kérdezni, de nem akarom offolni a topikot.
Marcoverde, nekem nagyon sokat jelent, hogy leírtad apukád jellemét, problémáit! Mivel anyukáddal tudok a legjobban azonosulni (bár teszem hozzá, veled is, mert apukám is érintett, csak ő nem ennyire, azért is nem írok róla), egyre világosabb számomra, hogy nem szabad a férjemre áldozni a saját életemet. Hiába a gyerekeim apja. Azt hiszem, azért nem fogadja el az AS dolgot, mert akkor kiderülne, hogy valóban a semmiért áldozta föl az életét. Senki ne értse félre, nagyon is szép dolog egy ASest segíteni, de amíg az ember nincs tisztában az ASssel, azt hiszi, hogy a másik nagyon is jól tudja, mit tettünk érte és azt hisszük, hogy ha bajban leszünk, számíthatunk majd őrá (az ASesre), de az AS felfogása után hirtelen megvilágosodik az ember (az NT, akinek fel kell fognia, hogy a társa ASes), hogy abszolút fogalma sincs a másiknak, hogy mit tettünk érte és nem, soha nem fog tudni nekünk segíteni, ha kellene - akár érzelmileg, a szeretet kimutatásával (ezzel a legkevésbé...). És ettől üressé válik az egész. Az anyósommal is futottam pár kört, hogy értse meg, hogy a férje ASes (kb pontosan olyan, mint az apukád Marcoverde, már 10 éve nem megy emberek közé sem, csak éjjel a tescoba, hogy megvegye a legújabb gyűjteményéhez tartozó új dolgokat, egy sikeres könyvelő vállalkozást vitt majdnem csődbe, az anyósom segít neki, azért nincs csődben még, pedig az apósom is egy zseni, én 10 év alatt nem váltottam vele a politikán és egyéb közéleti, baromira nem fontos témán kívül másról egy mondatot sem, de a férjem sem). Anyósom is teljesen ellenállt. Aztán felfogtam, hogy azért, mert egy 60x embernek már nem lehet megmondani, hogy mi volt a baj a férjével 40 évig, amiért az ő saját élete egy nagy semmi lett. Ugyanis ezen lehetett volna segíteni, változtatni és ezt szerintem nem lehet 60 évesen elfogadni már, abba beleőrülne. Azt azért elmondta nekem, hogy látja, hogy pontosan olyan a kapcsolatom a fiával, mint neki a férjével és sajnál, tudja, mi vár rám, tudja, micsoda kemény feladat ez. Én pedig nem merem azt mondani neki, hogy nem tudja, mi vár rám, mert én már most tudom, mi várna rám, ha mellette maradnék és én nem ezt az utat választom. Tudatosan nem fogom tönkretenni az életemet. Mert ugye az is más, ha nem fognám ezt fel és csinálnám, amit kell, amikor reggel felkelek, végigviszem a napomat, ahogyan eddig és nem filózom a jövőn. De én filózom... és nem vállalom így a sorsomat.
Egyébként van olyan aspi pasi, aki nagyon is jó társ lehet és az is. Többnyire azok, akik tisztában vannak az AS okozta hátrányaikkal (ha az ASsel nem is) és megpróbáltak segíteni ezeken, segítséget kérni és nem súlyos esetek, tényleg csak a spektrum nagyon szélén vannak. Szóval, a fiad így, hogy megkap minden segítséget, egyáltalán nem biztos, hogy olyan társ lesz, mint apukád volt anyukád, sőt, nem hogy nem biztos, hanem biztosan NEM lesz olyan. Én szentül hiszem, hogy az én fiam sem lesz olyan a majdani feleségével (aki most egy Dorina nevű lány a fiam szerint, bár a lány nem tud róla), mint a férjem velem. Úgyhogy el ne küldd majd a hazahozott NT lányt

Én inkább segítenék a meny-jelöltnek tisztában lenni a problémákkal. Tudja, mit vállal és aszerint döntsön. A pszichológus, akihez járogattam idén (auti hozzátartozókkal foglalkozik) elirányított hozzám egy olyan nőt, aki most ment hozzá egy aspi pasihoz, nagyon hasonló a kapcsolatuk, mint a miénk, de még nincs gyerek és a nő dönteni akar, nem tudja, hogy így be tudja-e vállalni vagy sem. Leveleztem vele sokat, durván leírtam, hogy én miért nem tudom vállalni és sajnálom, hogy nem a gyerekek előtt jöttem erre rá (nyilván ma már nem adnám vissza a gyerekeket azért

). És a végén azt írta, hogy döntött. Ő így vállalja. Tudatosan fog tenni azért, hogy az érzelmi támogatást a barátaitól kapja vissza a jövőben is (azaz tudatosan ápolja nagyon az NT barátságokat) és természetesen a férjével közösen azon lesznek, hogy a férje szaksegítséget is kapjon. Van ilyen is!
Bocs, hogy nem tudok most másra reagálni, megint a balatonon vagyok és most egyedül vagyok a gyerekekkel. Elég kiborító... az érintett fiam ma Keszthelyen (vasútmodell múzeum: aki tudja, nézze meg!!!!) egy szobron fetrengett egy fél órát az öccsével, csúnya, koszos szobron, összetapenyolta, ahogyan azt kell, majd egy elegáns mozdulattal lenyalta a tenyere aljától az ujja hegyéig a kezét. Nálunk alapszabály, hogy nem nyúlunk a szájunkhoz, de nem bírja betartani, de ez akkor is több volt egy szájdörzsinél. Labolen, ha lesz bacis rajzod, kérlek, küldd el nekem... most nincs itt lehetőségem ilyenekt készíteni, de annyira stresszes állandóan figyelni ezt. A férjem 2 hét múlva indul, szeretném addig egészségesen kihasználni ezt a két hetet.