LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9802

• Glor
  • Glor profilkép
  • Nem elérhető
Tudtam, hogy itt lesz a megoldás! Leszoktató bugyi pelenka is létezik! Hűűű, Szanya köszi!
Én ezt nem tudtam! Holnap megyek is venni!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9803

• piros.zsuzsanna
  • piros.zsuzsanna profilkép
Hűű Kimni,ténylegnagyon érdekes a történeted..5letem van, demég agyalok rajta kicsit. Jó nyaralást a Balatonon! Pihenj sokat, a fórumot majd utóléred!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9804

• piros.zsuzsanna
Kedves Kimni: az állandó arcüreggyulladáshoz: azt sajni tényleg fenntartja a nagy orrmandula. Nekemis egész gyermekkorom erről szólt,és néhamégnevetni is féltem,mert ha hirtelen elnevettem magam, hát jajj! Van egy nagyon jó kis könyv a szülőknek ebben a témában, régen az Alexandra is árulta: Győzelem a nátha felett a címe. Remekülle van írva, hogyan lehet kikúrálni a gyermeket. Az én kisfiam is limfoid hiperplaziás, de neki főleg a fülére mentminden az orrmandulája miatt, a torkában meg csókolóznak amandulák. Eleinte sokat volt beteg, de szépen csináljuk az orrszívást meg a többit, már 5 hónapja nem voolt vele gond. Csak hát aspi dolog: a porszívósorrszívó reménytelen ügy (hangos), a csapra szerelős, vagy az elektromos reménytelibb. De így semegyszerű....

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9805

• piros.zsuzsanna
Szanya: sok sikert a sütikhez! egy helyen ezt találtam atémában horganyzott (vékony cinkréteggel bevont) acél az anyaguk. Hogy ilyet hol lehet szerzni, nem tudom. Egyet találtam, Debrecenben van: BÁDOGOSIPARI TERMÉKEK HAJDU COLOR KERESKEDŐHÁZ, interneten is fent van, azt írják ők árulnak. De gondolom nektek nem kéne ipari mennyiség... :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9806

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
piros.zsuzsanna, az orrszívás nekünk is hatalmas gond az aspi fiamnál! Megtanultam csinálni ezt a Proetz féle átmosást (a tűzoltó utcában :D), ez baromi hasznos, sima salvussal, de hogy milyen ellenállás van és rettenetes az egész, jaj... ami segít, az a motiváció, nagyobb jutalom jár mindig egy ilyenért, előre leírom neki, lerajzolom, mi lesz a juti, ettől picit megnyugszik, aztán végül mindig le kell fogni, de utána elmúlik rögtön a félelem, örül, hogy ügyes volt és készen van, mégsem hagy benne olyan érzést, hogy ez rettenetes volt. Csak a félelem előtte nagy, utána mindig mondja, hogy nem volt annyira vészes. De a jutalom gondos kiválasztása tud segíteni!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9807

• piros.zsuzsanna
Nálunk az jön néha be, hogy előbb én...szóval 2 szettünk van, előbb én, de aztán nekünk is le kell fogni, de aztán "zsinórozhat"...ez nálunk nagyon menő jutalmazás. Kap egy spulni cérnát, és azzal játszik. Az egész lakás egy nagy rókacsapda lesz, mert összeköti a bútorokat, a játékait, mindenhova felcsavargatja. De végtelenül logikus rendszer. Nem tudom hogy tudja megtervezni, mert olyan térbeli információkat használ, elképesztő. kihúzod a széket (már ha eljutsz addig, és fejedre esik Bob a mester a szomszéd helyiségből...Waw...Szóval eztért ritkán kap szalagot, vagy cérnát, főleg egész spulnival! Egyszer kint voltunk egy erdei futóversenyen, ahol nagyon örültem milyen jól el van, még beszélgetni is tudtam, egy katonai sátor előtt, ami kerékpár tárolóként funkcionált. Aztán jött egy pali megfogta a cangáját és el akarta tolni, mire felborult az összes bicikli, és bedőlt a sátor! Kiderült a kisfiam a beszélgetésünk alatt a sátorzsinorral kijátszotta a rendszert :))

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9808

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Nagyon jófej a fiad :) :D Az NT unokatesónk csinál ilyet különben, ő is tud ilyen ügyesen kötni mindent :) (vitorlászsinórral) A te fiadnak sincs baj az IQjával, sőt!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9810

Piros.zsuzsanna, akkor úgy látszik Champnak tényleg igaza van ezzel a bádogos dologgal! Utánajárok!

Ez a kötözős hobbi nagyon jóóó! :laugh: :laugh:

Glor, sok sikert! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9811

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Orrszívás:
Nálunk csak ez működi nátha esetén. Nem szereti, de nincs cirkusz, előtte ő is kitisztíthatja az enyémet.. :) Nekünk nagyon bejött az infra lámpa is. Vettem egy utazáshoz használt szemlefedőt, felhúzzuk a konyhai órát 8 percre és amíg ő ül a lámpa előtt, addig én olvasok neki. Tökéletesen együttműködik! ;)
Már egyszer írtam, hogy mi vagy másfél évig nem tudtunk bemenni a rendelőnk földszintjére, mert ott 2 éve átmosták az orrüregét. Nagyon hasznos lett volna, ha sikerül végig csinálnunk a 4-5 napos tisztogatást az orvosnál, de képtelenek voltunk a második délután berángatni. Azt hiszem lehet kapni valami edénykét a gyógy. segédeszköz boltban, amivel itthon is meg lehet csinálni. Kimni, piros.zsuzsa, tudtok ebben segíteni?

P.zsuzsa: klassz hobbija van a fiadnak! :laugh: Olyasmi, mint a videón, ami ide is fel lett töltve 1 éve(a busz kötözgető srácról)

Szanya:
A réz ok, nem lesz tőle semmi bajotok!

Glor:
Kislányod van, mi lenne, ha szoknyával gyakorolnátok a bilizést, azt csak fel kell emelni. Én már csak arra emlékszem, hogy amikor három évesen (májusban)levettem a fiamról napközben a pelust, akkor már nem adtam vissza rá többet. Volt baleset jó pár, nyár végén vittük tisztítóba a szőnyeget, de szeptemberre elértük a nappali szobatisztaságot. A wc-t egyébként valamiért jobban szerette, de azért sokat tévézett a biliről! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9812

• piros.zsuzsanna
champ, ez az infra ötlet óriási!
Az orröblítéshez tényleg van valami kütyü, a betegektől tudom, utánna nézek.

Ó, a buszkötözgetőset nem láttam, keresem! :)

Glor, a szobatisztaságról: nekünk sem ment ez a pellus dolog, pedig estére már vagy féléve szobatiszta volt, mindig szárazon ébredt, reggel is, délután is. Ebből tudtam, hogy érett erre testileg. Aztán meguntam a dolgot, és az alváshoz nem adtam pellust, és a reggeli pizsama levételnél ráültettem a bilire. Na igy kezdtük. Már egy év telt el, de a nadrág, gatya lehuzásban-felhuzásban most is kell segíteni. Kicsit szoktam vele kényszerítőzni, változó sikerrel. A jó hír: oviban nem csinálnak ebből ügyet, a dajka segít neki. De a kisfiam annyira utálja ezt a wc ügyet most is, hogy van, inkább egész nap tartogatja, vagy aparánként bepisilget. Szóval nekünk még mindig nem 100% ez a dolog. De a pelust levettük kb. egy éve.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9813

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Piros.zsuzsa:
Itt a buszos video:
index.hu/video/2011/05/18/buszkotozes/

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9814

• piros.zsuzsanna
Köszi!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9819

Labolen, láttam a hoxán kérdeztél a "listáról". Vidéken vagyunk, nincs nálam a gépem és nem emlékszem a hoxás jelszavamra, azért írok itt.
Kérdéses még ez a sztori, épp ezért nem akarom nyilvánosan megbeszélni, de írok róla jövőhéten privit otthonról!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9820

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Champ: www.nasipur.hu/ nekünk ilyenünk van,de én használom, bár gyerekeknek vettem :) A fiamat erre nem lehet rávenni, de még ki sem próbálta. De a dokim szerint ezt jobban szeretik a gyerekek, mint a porszívót, szóval semmit nem jelent, hogy az enyémmel ilyen nem megy (víz van benne, ez a baj, az enyém fél a víztől). Nekem a Proetz orrszívás jött be (azaz ez volt hatékony). Felszívok fecskendőbe 5ml salvus vizet, a gyerek fejét picit hátra kell dönteni, nem elég a vízszintes, Apa fogja a gyereket és közben nyomja be egyik orrlukán apránként a salvust a fecsiből, én addig masszírozom a másik, szívandó orrluka mellett az arcüregét és közben szívom. Mindezt enyhén hátrahajtott fejjel. Ez jobb, mint a nasipur. A masszírozás frenetikus, háromszor annyi trutymák jön ki így, mintha csak szívnám (körkörösen masszírozom az arcürege felett, meg elfelé húzom a bőrt az orrától). Hát, nem túl egyszerű és a gyerek egyszerűen gyűlöli, de meg lehet vele úszni antibiot.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9822

Bocsánat, egy kicsit kevésbé kellemes téma.
Aki esetleg jobban képben van (mondjuk van info AOSZtól,ilyesmi)..: mennyi most az esélye e a kötelező SNI-s tantervnek,van valami esély,hogy ne vezessék be?
Javítson ki valaki,ha van ellenérve (érdekel) ,de akinek kevésbé érintett gyereke van és integráló iskolába akarja adni ,az szerintem minden körülmények titkolja el az oktatási intézmények előtt a gyerek problémáját, és ne menjen szakértőihez. Egyre inkább úgy látszik, hogy ez inkább stigmaként fog működni, és nem a gyerek javát szolgálja. Sajnos mi ostoba módon elmentünk az emelt normatíva miatt, hátha ettől jobb lesz a gyereknek az oviban, úgyh már bekerültünk a szakértői látómezejébe. Ebből a gyerek eddig egész pontosan 0-át profitált ,esetleg az óvoda valamit az emelt normatíva miatt, amiből egy centet sem költött a fiamra. Ha a kötelező sni-s tantervet most bevezetik , akkor szerintem sürgősen fel kell készülnünk,hogy húzzunk ebből az országból (amíg le nem zárják a határokat :) ,mert itt egy problémás gyerekre a biztos kirekesztés vár. Nem mintha eddig nem lett volna majdnem reménytelen a helyzet..

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9823

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Marcoverde, én egyetértek. Én ezért küzdöttem az oviban nagyon, de nagyon, hogy ha már olyan hülye voltam, hogy bízva az óvónő diszkréciójában, elmondtam neki a gondunkat (ami neki nem volt az, azaz először nem is értette, hogy egyáltalán gond van a gyerekkel), akkor valahogy megakadályozzam, hogy sni-s legyen. Így nem lett az, de az óvónő "cserébe megígérte", hogy most szeptemberben mindenképpen elküldi a fiam a szakértőibe. Azt persze nem mondja meg, hogy van papírunk (hiszen nem vittem be az oviba, ilyet nem is állíthat a szakértőiben, nade szépen megkértük rá, hogy mégse tegye), de majd ott eldöntik, hogy hogyan menjen iskolába. Szóval, mi meg is úsztuk meg nem is, még nem tudom igazán. Nálunk fűt-fát beküldenek a szakértőibe, aki gyanús, az kap pecsétet már oviban és magasabb normatívát is persze. Így én tulajdonképpen - tökéletesen egyetértve azzal, hogy a problémás gyerekre a kirekesztés vár, és félreértés ne essék, én is az enyhe problémákról beszélek - mennék külföldre. Nem hiszek már benne, hogy itt jó irányba fordulna bármi. Az emberek reakciói az autizmusra, a sérült emberekre nem jobb, hanem egyre rosszabb. Magyarországon.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9824

• Pongi
  • Pongi profilkép
Kimni:mérges vagyok magamra,hogy nem előbb találtam ide.Ezért amit te leírtál mi egy dokinak nem kevés pénzt fizettünk többször is.Úgy hallottuk,hogy a hallásproblémák okozhatnak autisztikus tüneteket ezért felkerestük a dokit és pont ezt csinálta Pongival.Persze semmit nem csökkentett az autisztikus tünetein.Csak én érzem úgy ,hogy nagy lehúzások mennek vagy tudatlan és naív vagyok? :S

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9825

Kimni, ha az óvónő befogja a száját, akkor szerintem nektek simán meg lehet úszni a szakértőis minősítést. Amikor mi voltunk, egy darab ember sem volt, akinek halvány lövése is lett volna az autizmusról, az általunk kezükbe nyomott SOTE diagnózisból másoltak be dolgokat a szakvéleményükbe. Beszélgettem valamelyest a talin a fiaddal,és nekem annyira enyhének tűnt (ha nem tudom,hogy az, amúgy nekem eszembe sem jutna,hogy AS-ses,)hogy szerintem reális esély van rá, hogy egy óra alatt egy autizmushoz nem értő pszichológus ne vegye le, hogy valami nem stimmel.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9826

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Nekünk nem volt más választásunk, mentünk a szakértőihez. A gyerek úgy kezdte az ovit, hogy nem volt diagnózist, amint megkapta, az óvoda értesítette a bizottságot. Az emelt normatívát a gyerekhez a nevelésből az oviba kijáró gyógypedre. költik. A fiam egy hónap múlva normál suliban kezdi az elsőt, de ez egy alapítványi iskola, nem a NAT szerint oktatnak. Nem okozott gondot a felvételnél a meglévő diagnózis.Én inkább attól félek, hogy az új oktatási törvényben leírtak szerint nem kaphatnak engedélyt azok az iskolák a működésre, akik nem a NAT szerint dolgoznának. Én nem vagyok jogász, de suli iskolatitkára szerint ettől egyenlőre nem kell tartani és megmarad a választott iskolánk.
Iszonyat lenne a kötelező SNI tananyag egy olyan állapotú csoportra, aminek a nevében is benne van, hogy "spektrum zavar"! :S

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9827

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Kimni:
Az orröblítéshez: azt csinálták a gégészeten, amit leírtál, ettől sokkolt be a gyerkőc. Lehet, hogy megpróbálom, de mi lesz, ha majd nem akar bejönni a lakásba? :unsure: :laugh:
Oldalmegjelenítési idő: 0.559 másodperc