piros.zsuzsa, nagyon örülök, hogy írtál az öcsédről! Itt biztos sokan örülni fognak, hogy milyen sikeres ember lett egy AS-es gyerekből felnőttként, pedig még segítséget sem kapott. Nekem a férjem ASes, de sajnos ő nem ilyen sikersztori. Bár valamennyire sikeres, de - talán ez nagyképűségnek fog hangzani, de nem az, bár csak az lenne - az előrejutásai mögött én állok. Szakmailag természetesen nem,abban ő zseni, de ő nem tudta magát (most sem tudná) elmenedzselni picit sem, már az egyetemet nem tudta elvégezni konkrét segítség nélkül (rossz anyagot tanult vizsgára, nem tudta, hogy külön jelentkezni kellett vizsgára, a saját verzióját adta elő a bigott tanárnak,ezért buktatták stb stb, ott álltam mellette és mondtam a végén - mikor 5. évesen a 2. éves tárgyainál tartott, ellenben 25 specit végzett el kedvtelésből az 5 helyett), az első állását is én kerestem, a mai napig én mondom meg neki, mikor mit kell mondania a főnökének, hogy mondjuk ne ragadjon be egy adott munkakörbe. A mostani munkahelyén felmondott éppen, erre kiderült, hogy de jól tette, mert a főnökei utálták, mert olyan súlyos kommunikációs problémáik voltak vele (valszeg kirúgták volna), eddig azért nem rúgták ki, mert tényleg szakmailag ő a legjobb a cégben (és talán az országban), mert szuperkoponya. Szóval szegénynek még ahhoz sem volt elég "NT-ssége", hogy a világban megtalálja szakmailag a helyét segítség nélkül. Mi pedig válás előtt állunk, ezt sem nevezném sikernek. De a férjem is csodálatos ember, fantasztikus egyénisége van, neki is van sajátos humora, nem véletlenül voltam bele anno én is szerelmes

A férjemmel az a baj, hogy nem érzi igazán gáznak, hogy ő más. Nem érzi,hogy baj, hogy segítség nélkül nem lenne állása sem (normális legalábbis nem), hogy segítség nélkül mondjuk éhen nem halna, de nem tudná rendesen ellátni magát (a számláinkat fizette ő egy darabig, húha... mindent befizetett, ami jött, de nem tudta, hogy egy adott hónapban már jött-e villanyszámla vagy sem, de ha kétszer jött, kétszer fizette). Szerinte nem kell neki semmiben változnia, nem fogadja el az AS-re irányuló segítséget (a mindennapi életviteli segítségeket igen persze, anélkül nem menne semmi). Tulajdonképpen tagadja a diangózist, amit ugyan papíron nem kaptunk meg, mert nincs 40 ezrünk rá, de kimondták az AA-ban. Én küldtem el őt oda. Szóval, nekem az a bajom vele, hogy szerintem javulhatna csomó mindenben, ha elfogadná az állapotát és ABBAN kérne, tudna kérni segítséget. De abban nem kér és nem fogad el semmit. Szinte büszke rá, hogy ASes, mert az olyan jól csengő dolog, ezzel egyértelmű, hogy ő nagyon okos (tényleg az), egy kis különc zseni, de a nehézségeivel nem akar szembesülni. Nem kérdeznéd meg az öcsédet, hogy nincs-e kedve felvenni a kapcsolatot a férjemmel? Az a helyzet, hgy a férjemnek barátai sincsenek. A családjával sem ápol különösebb kapcsolatot (én ápolom a családjával a kapcsolatot, amikor én nem voltam, nem is találkoztak), senkije nincs rajtam és a gyerekeken kívül, mi pedig szét fogunk menni. (jó, nem hagyom magára, nagyon szeretem őt, de azért akkor sem élet ez így, ennyire egyedül, pedig neki is kellenek az emberi kapcsolatok, csak nem tudja megfogalmazni a vágyait) Azon is gondolkodtam, hogy keresek neki egy aspi felnőtt fórumot (gondolom, csak USAban van ilyen, de nem baj), hátha megérti másokon keresztül, hogy amivel ő szenved, azzal nem biztos, hogy szenvednie kellene, ha elfogadná a segítséget. Esetleg társasága lenne, mégha aspik is (velük úgyis jobban megérteti magát).
Labolen, én nem tudom elképzelni, hogy valóban lesz ilyen egységesítés. Értem, hallom, tudom,hogy ez a terv, egyszerűen nem tudja befogadni az agyam, ez túl brutális lenne. Őszintén bízom benne, hogy nem lesz valójában bevezetve. Egyetlen út még maradt, hogy magántanuló legyen valaki, de ez meg a szocializálódás miatt nem szerencsés, bár, ha választani kéne, ezt választanám az egységesített snis tanterv helyett.