Hárommackó:
A kisfiam 4 éves korától járt a Korai Fejlesztőbe, heti kétszer csoportos foglalkozásra, és ott a 2. félévben bevezették, hogy minden hétre rajzoljunk egy-egy élményt(a rajzolást jobban szerették, bár volt aki fényképeket nyomtatott ki) és szempontok alapján írjuk le E/1. személyben, hogy mi történt.
Ezek voltak a szempontok:
Mi történt?
Hol?
Kivel?
Mivel (játszottál, csináltad, stb.) Mit (játszottál, csináltál, stb.)?
Milyen volt? (pl. jól éreztem magam, örültem, nem tetszett, nem akartam, féltem, aztán tetszett, stb.)
Egyéb fontos részletek...
Ott a foglalkozáson a köszöntés után mindig az élménymesélés következett, és a leírtak alapján még kérdezgették is a gyerekeket, ha nem ment olyan jól a mesélés.
Viszont otthon is jó hasznát vettük, mert ez alapján sokszor mesélt belőle a rokonoknak, barátoknak, akik vendégségbe jöttek hozzánk. Volt, amikor az oviba is bevitte, és ott is nézegették.
Ezek az élmények a mai napig megvannak, lefűzve egy dossziéban, műanyag tasakokban. A fiamnak nagyon sokat jelentenek. Tavaly vettem észre, hogy amikor beteg, bizonytalanabb, mindig előveszi a régi (főleg a legrégebbi) élményfüzeteit, azokat nézegeti és meséltet belőle, mint egy mesekönyvből. Ilyenkor sokkal fontosabbak ezek, mint bármilyen mesefilm vagy mesekönyv. A nyaralásokra, utazásokra is mindig visszük ezeket magunkkal (persze az Én-Könyvét is), hogy ezekből is "biztonságot tudjon meríteni".
Naplót mi nem vezettünk, próbáltuk ugyan, de az oviban egy év alatt összesen 2 eseményt rajzoltak pálcikafigurával, valahogy soha nem jutott erre idő, és a fényképezés sem ment.
Nálunk egyébként az vált be, hogy minden este lefekvéskor, a sötétben megbeszéltük a napját, hogy mi is történt aznap. Ilyenkor több mindent is elmesélt az oviról.