Sziasztok!
Sokáig vaciláltam, mire eldöntöttem, hogy regisztrálok, és írok én is. A tapasztalataitokra, véleményetekre volnék kíváncsi.
Van egy kislányunk, aki jövőhónapban lesz 2 éves. Első gyermek, így sok tapasztalatunk nincs, nem igazán tudunk mihez viszonyítani. Épp ezért nem tűntek fel az olyan dolgok, mint például, hogy még nem beszél, vagy hogy 10-8x nem hallgat a nevére, azt hittük ez belefér.
De végül jeleztük a háziorvosunknak, ő egyenesen elküldött minket egy hallásvizsgálatra, amit a Heim Pálban végeztek el. A hallásával nincs gond, amit sejtettünk is.
Ezután felkerestük Budapesten a Fejlesztőházat, és a Nevelési Tanácsadót, már mindkettőt megjártuk.
Mindkét helyen azt tanácsolták, hogy keressük fel a Bethesda KIDSz-et, vagy a Vadaskertet, mert bizony vannak tünetek, amik autizmusra utalnak.
Vadaskertbe szeretnék időpontot kérni a holnapi nap, de szívesen meghallgatom mindkét intézményről a tapasztalataitokat, véleményeteket ha megosztanátok velem, illetve hogy a lentebb leírt tünetek alapján mire számíthatunk.
A gyógypedagógusunk tanácsára jövőhéten már kezdjük a szociális és kommunikációs fejlesztőt.
Alapvetően egy kiegyensúlyozott, vidám, ragaszkodó kislány. Lehet szeretgetni, és sokszor bújik ő is. A mozgásfejlődésében nem volt gond, minden a nagy könyv szerint ment. Viszont szeret gyűjtögetni (ágakat, kavicsokat) séta során. Szeret játszótérre menni, homokozni, várat építeni, hintázni, labdázni, tehát nem ragad le egyféle tevékenységnél hosszú ideig. Elég rugalmas a napirendet tekintve, úgy értve, hogy nincsenek dühkitörései ha valami nem úgy történik ahogy ő azt megszokta. Nem nehéz irányítani, csak annyira amennyire a többi vele egykorút. A tiltást többnyire megérti. Az utasításokat/kéréseket már kevésbé.
Szeret építőkockázni, legózni, könyvet nézegetni, amikbe minket is be szokott vonni magától, illetve mi is betudjuk őt. Sokszor van hogy a kezemet inkább oda tolja, ahova szeretné mondjuk hogy tegyem le a plüssállatot a polcra. A szerepjáték annyiból áll, hogy megmutatom, hogy hogyan etetem/itatom/fésülöm a játék babát, ő is kipróbálja egyszer, és eldobja. A kisautókat rendeltetés szerint használja. De vannak játékok amiket néha sorba rendez (pl.műanyag állatok). Színek szerint nem szortírozott eddig semmit. Általában ha könyvet lapozgatunk, akkor ő mutogatja a tárgyakat (egyébként nem mutogat, vagy csak nagyon ritkán) állatokat, én pedig mondom hogy mi az, vagy épp milyen hangot ad ki. Addig eljutottunk, hogy a kutyát utánozza lihegéssel, a kacsa az a "háp", a madárka az a "ka", a cica nyávogását is próbálja utánozni, meg még pár dolog illetve néhány napja kimondta, hogy "ápá", de azóta nem hallottuk. Az ő kis nyelvén beszélget inkább. Viszont a szavakat tudja mihez kötni, tehát nem csak találomra mondogatja. Öltözködni, vetkőzni még nem tud, bár ha a kezeit kihúzom a felsőből, ő a fejét már ki tudja egyedül bújtatni rajta. A zoknit is leveszi, de a nadrágot, pelenkát nem. Van hogy pár mp-ig repked a kezeivel, viszont nem mindennapos ez a dolog, vagy hogy hintázó mozdulatot utánozva egyik lábáról a másikra dől. Szeret fogat mosni, de még csak próbálgatja, inkább én csinálom.
Az étkezéssel nincs gond, már egész szépen eszik egyedül evőeszközökkel, bár néha segítek még neki. Pohárból is nagyon ügyesen tud inni, illetve szívószállal is. Nem érzékeny az étel színére, állagára, hozzátáplálással sem volt gond.
Amivel konkrétabban gond van, hogy nem tudja kifejezni magát, tehát ha kér valamit akkor nem mutogat. Felmérésen több olyan helyzettel is találkozott a kislányunk, mint mondjuk hogy becsuktuk előtte az ajtót, és nem kér, nem veszi ilyenkor fel a szemkontaktust, hanem csak hisztizik, hogy ő kiszeretne menni, de ránk sem néz, nem jelzi, hogy mit szeretne. Ugyanez van a többi hasonló helyzetben is. Pedig úgy általában meg van a szemkontaktus. Ha valamit szeretne az asztalról, de nem éri el, akkor először lábujjhegyre áll, és nyújtózkodik az adott tárgyért, de nem mutat rá hogy mit szeretne. A kortársaival nem foglalkozik, ott leragad a dolog, hogy megnézi milyen játék van náluk, és esetleg próbálja elvenni, de ugyanezt csinálja a többi gyerkőc is a saját tapasztalataim szerint. Ez elméletileg még nem is 'elvárás', ilyen korban nem játszanak egymással.
Elnézést, hogy hosszúra sikeredett, csak próbáltam minél jobban "bemutatni" a kislányunkat.

További szép estét!