LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #856

Személyhez biztosan, mert vinni kell a kisfiúnkat is, fényképet készítenek róla. De szerintem autóhoz is, bár nekünk is jobb lenne, ha csak személyhez szólna, mert akkor bármeliykünk autójánál használhatnátnk, attól függően ki viszi ide-oda.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #895

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
NIKUC.
A kártyát a gyermeknek állítják ki , tehát az Ővé nincs autóhoz kötve vihet a szomszéd is titeket .
A kiállításnál kell a gyermek is mert fotó kell a kártyára róla.

A Utazási nyomtatvány is személyre szól , tehát vihet a szomszéd , barát bárki autóval az OEP kifizeti a km./ft .

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #896

Ez nagyon szuper. :-)

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #932

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Ismét kérdésem lenne, ezúttal a PECS-el kapcsolatban.
Ha úgy látjuk, hogy nem fejlődik a fiam elég gyorsan a "kötelező" fejlesztésen, és fél éven belül nem tapasztalunk pozitív változást, mindenképpen szeretnénk magánúton megtanulni a módszert.
Erre milyen lehetőségeink vannak?
A bent alvós, x napos tréningek nekünk sajnos megoldhatatlanok, mert a kisebbik gyermekem még szopik, és ha Ő nem dönt másképp, 3 éves koráig nem is szeretném elválasztani.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #933

Szerintem jelen pillanatban nem tudod önállóan megtanulni, mert nincs rá távoktató program (még), és bár leírva roppant egyszerűnek tűnik, nagyon könnyen el lehet szúrni. Nem kellenek hozzá napok, el kell menni egy gyógyped.-hez, aki ért hozzá, az elejét betanítja 1 óra alatt, aztán elég 1 hónap múlva menni.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #934

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Jajj, de jó! Azt hittem, hogy valami nehéz, több napos, bentlakásos rendszerű oktatásként lehet megtanulni.
Egy ismerősöm dolgozott egy speciális bölcsiben, ahol autistákkal is foglalkoztak, Ő biztos tud ajánlani valakit a közelben is. Kíváncsi leszek, hogy mennyi idő alatt kapjuk meg az utazó gyógypedagógust. Ha 1 hónap múlva még semmi, akkor keresek magánúton.
Az egyéb fejlesztési lehetőségeknek már kezdtem utánanézni. A megyeszékhely környékén a fejlesztő tornákra és lovaglásra van lehetőség (a Bizottság segített, utánanéztek nekem), de most pont az ismerősömön keresztül itt közelebb is próbálok találni szakembert, mert nem mindegy, hogy 30 perc oda-vissza, vagy 1,5-2 óra. Szerencsére a fiam szeret a kocsiban ülni, nézelődni, úgyhogy szükség esetén az utóbbi megoldás is megfelel.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #935

Remélem, találsz valakit, mert nagyon kevesen ismerik ezt.
A tornák is jók! De egyre figyelj oda: ne a távolság vagy az óradíj döntsön, hanem a szakértelem, és hogy kialakul-e jó viszony köztetek (a fiad és a gyógyped., és Te és a gyógyped. közt), mert az alapvető.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #936

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Remélem, hogy egy speciális bölcsiben nem csak utazó pedagógus volt. :blush: Természetesen ha nem vagyok megelégedve egy pedagógussal, akkor megyünk tovább, csak úgy gondolom, először közelebb kezdjük.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #937

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Még az jutott eszembe az utazással kapcsolatban, hogy buszutazáshoz esetleg van valamilyen kedvezmény?
Mindjárt átbújom részletesen a gépkocsisokat is, mert valószínűleg itt lesz az ideje saját kocsit venni. A páromnak a munkája miatt sokat kell utaznia a környező városok között, így eddig megoldottuk, hogy útközben felvett, kirakott, a dolga végeztével meg átutazóban hazarakott minket a következő helyre tartva (szerencsére pont a munkahelyek "epicentrumában" lakunk). Ha meg valahova időre mentünk nagy ritkán, a család elvitt, vagy kölcsönkaptuk a kocsit, viszont ha heti rendszerességgel időre kell járni valahova, akkor a közelben marad a busz, távolabbra viszont muszáj kocsival menni. A megyeszékhely kocsival 45 perc, busszal több, mint 2 óra, mert nincs közvetlen járat. :dry: Este megnéztem. Attól is félek, hogy a buszhoz mit fog szólni a fiam. Remélem, szeretni fogja, mert általában a járműveket szereti. :(

Hogy magyarázzam el ? 13 éve 5 hónapja #941

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Hogyan lehet megmagyarázni a fiamnak, hogy törölje meg a száját? Egyszerűbb kéréseket ügyesen megért, de erre a felszólításra szó szerint a száját törli meg. Kinyitja, és az ajkain, meg a nyelvén végighúzkodja a törlőkendőt. :) Ez szó szerinti értés, vagy még nem elég ügyes? Próbáljam elmagyarázni, hogy fölötte és alatta törölje? :huh:

Hogy magyarázzam el ? 13 éve 5 hónapja #942

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Egy tükörrel bemutatott demonstráció, esetleg kend be a szádat és szóljon rád a párod és Te töröld le mindenütt úgy h gyerek is lássa. Eléggé szó szerint értésnek tűnik, de elképzelem a nagyobb egészséges fiamat hasonló helyzetben. Ha nem látja és nem érzi h pontosan hol maszatos, csak akkor tudja letörölni ha mondod h hol pl orrod alatt is, arcod közepén.... (ilyen pontos helymeghatározásokat ért már a fiad?)Tegyük fel nem pontosan érti miért is ez az arctörölgetés, h megtegye mindenképp látnia kell az arcán a maszatot legaláb2-3 alkalommal és az azt követő letörlési folyamatot. Hogy értse, a maszat nem csak a száján lehet.

Nálunk a piszkos szóval jártam kicsit hasonló módon. Megtanultuk: piszkos a kezed. Egy következő alkalommal egy játék volt piszkos, mondtam ne fogd meg piszkos. Erre előhúzta a kezét és hosszasan nézegette. Akkor még sokáig elidőztünk ezen, h most a játék piszkos és nézegettük innen onnan. Erről hallottam később h nem tud általánosítani. Szóval nehéz. Látnia kell a dolgokat h megértse, vizualizálni, nem elég mondani.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #944

Mármint a távolsági buszt kérdezed? Szerintem arra is van, Edina biztos meg tudja majd mondani.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #947

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Igen, a távolsági buszra gondoltam. A közelebbi város még busszal is alig fél óra. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #948

Az emelt összegű családi pótlékról adott műanyag kártyával 90 %-os kedvezménnyel tudsz helyközi (távolsági) busszal menni, valamint ingyen a helyi járatokon.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #949

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Köszönöm szépen! Ez nagyon jó! :)

Hogy magyarázzam el ? 13 éve 5 hónapja #950

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Szószerinti értés .
Ezért Én mindig azt mondom az enyémnek , SZALVÉTA .És eléteszem vagy a kezébe ha nyúl érte .
Persze tőlünk már látta sokszor mit kell csinálni a szóra .

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #951

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Így van , szól a Távolsági buszra ,vasútra is .90% kedvezmény a gyermeknek és egy kisérőnek .Helyi közlekedés ingyen van a városokban a gyermeknek és egy kisérőnek .A magasabb összegű családi pótlékot igazoló kártyával.

Ha beküldöd a 90% jegyet , és az utazási nyomtatványt kitöltve az OEP-nek postán akkor azt is kifizetik .Gyermek + kisérő jegyei.
De ráírhatod , hogy autóval voltatok és akkor aszerint fizetnek.

Utazási Nyomtatványt adhat a körzeti orvos beutalóval , vagy az ellátó hely , de rögtön első alkalomkor kell kérni a nyomtatványt mert vissza menőleg nem tudják kiállítani , megszigorították . Rögtön akkor kell lepecsételtetni mikor ott vagytok.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #952

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
bocs nem csak a városokban minden helyi járat , falu , stb .

Hogy magyarázzam el ? 13 éve 5 hónapja #953

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Én azt hiszem, hogy csak bohóckodik. Próbálkoztunk tükör előtt is, ugyanazzal az eredménnyel. Én mutattam, hol kéne, ő meg nevetett, és azért is úgy csinálta. Érdekes módon az arcának a részeit már tükör nélkül is elmutatja, ha mondom, hogy "megtörlöm a nózidat", akkor tartja az orrát, de ha a kezébe adom a kendőt, csak a száját törölgeti, még meg is rágja, és közben nevet, hogy de vicces. A húga ugyanezt csinálja, szerintem tőle látta, mert ami számára vicces, azt gyorsan lekoppintja.
Mindegy, nem adom fel, majd gyakorlunk a tükör előtt, hátha valamikor nem vicceli el a feladatot. Ma egyébként megint mondta, hogy "ké", mint tegnap, mikor valamit kérni szeretett volna. :laugh: Ráadásul egy teljesen új képen kérésre megkereste a cicát, ami nem volt épp egy központi nagy figura. :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #954

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
És gépkocsira költségtérítést úgy is lehetne kérni, ha mondjuk apukám kocsijával mennénk gyógylovaglásra, ami ugye elvileg önköltséges? Vagy csak sztk-s kezelésekre érvényes?
Oldalmegjelenítési idő: 0.156 másodperc