LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #822

3 évesen az én fiammal sem lehetett fogalkozni (lehetett vele játszani, de mesét olvasni, vagy megpróbálni tanítgatni valamire azt nem). De most 4 évesen szinte issza az új információkat. Most sem egyszerű, mert ha ő egyszer nem akar valamit... :)
És az a sok kérdés! Mi ez? Miért? De miért? És ez mi? ... :laugh:
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #825

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
De jó lenne, ha mi is itt tartanánk, hogy kérdezget! :laugh:
A meseolvasás nálunk sem nyerő, de nem csoda, ha nem tud beszélni, és nem érti. Neki csak felesleges karattyolás. Nekünk a tanulás szerencsére jól megy. Fogjuk a könyvet, és leülünk. Mutogat, mondom, aztán kérdezgetek is, és Ő mutogatja. Vettünk játék laptopot, azzal is jól lehet fejleszteni. Mond szavakat, számokat, és lehet kérdező funkcióra is kapcsolni. A számokat már fél éve nagyon ügyesen tudta. A laptop kérdezi a számot, és egy pillanatra megmutatja, neki meg azt a gombot kell megnyomni. Nem tanítottuk rá, egyszer csak arra figyeltünk fel, hogy mondja a játék, hogy ügyes vagy, ügyes vagy... :laugh: Néhány betűt is felismer, szereti a betűket, és ami a legjobb, próbálja is mondani a kedvenceit.
Nem tudom, Ti hogy álltok a zenével, arra általában fogékonyak. Én kerestem neten gyerekdalokat, betanultam, és tapsolással éneklem. Ő nagyon szereti, meg a tapsolós mondókákat is, és próbál ütemre tapsolni. Szeret dallamokra táncolni is, ezt használom ki, mikor mindenféle egyszerű koreográfiákat találok ki neki, pl. malomkörzés. Már egyre ügyesebben csinálja.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #826

3 évesenek nekem se kérdezgetett. Most jött el az idej, de eljött. :-)

Szereti a zenét, de nem különösen. Néha hallgatunk, de sokszor nem gyerkőcnek való zenét kér, de pl az Alma együttes: Szuper kutkák száma, meg az egyszer volt hol nem volt egy ici-pic házikó, azt szereti.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #829

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Ez a kérdezgetés minden gyereknél 4-5 évesen jön el. :

Hárs László: Miértek és hogyanok
Hogyha nyár van hol a tél?
Egész télen hol a nyár?
Mikor nem fúj, hol a szél?
És hogyha fúj, hova száll?

Fényes délben hol a Hold?
Sötét éjjel hol a Nap?
Ha kimosták hol a folt?
Ha nem habzik, hol a hab?

Ha beszélnek, hol a csend?
Ha felszárad, hol a sár?
A mente, az hova ment?
A várkastély mire vár?

A félóra mitől fél?
Az aludttej hánykor kel?
Két adagot mért nem kér,
ki nyaklevest ebédel?

A golyóban mi a jó?
Kiabálban mi a bál?
Miért folyik a folyó?
A tó vize miért áll?

Mért nem úszik a csibe?
A hal mért nem repül el?
Az eső miért esik le?
Mért nem esik soha fel?

Miért mindig ma van ma?
A holnap mért nem ma van?
Minden csupa hol meg ha,
csupa miért és hogyan.

Mondják: néhány év alatt
nagyra növök biztosan,
s mind az összes titkokat
megfejthetem egymagam.

De marad majd egy titok,
amit akkor se értek:
hogy lesznek a hogyanok,
és miért vannak miértek?

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #833

:)

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #836

A Parkolási kártyát mire és hol tudom használni egészen pontosan?

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #837

Remélem Edina bejelentkezik délután, és leírja, mert ugyan megírta ezt nekem már vagy háromszor, de mivel nem intéztem el, nem nagyon jegyeztem meg.
Az biztos, hogy rokkant helyen lehet vele parkolni, meg olyan helyeken, ahol amúgy tiltva van. Mintha azt is írta volna, hogy egyirányú utcába be lehet vele hajtani ellenkező irányban. Remélem nem írok totál hülyeséget!

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #838

Mi most szándékozunk megcsináltatni. Nagy sétáló voltam, de pár éve gyakorlatilag már csak autóval közlekedem mindenhova, főleg mióta a legkisebb is megszületett.

Arra is kiváncsi lennék még, hogy egy autóra, vagy többre is kiadják, vagy nem autóhoz kötik, magyarán bármelyik autóhoz használható, amelyikben a gyerkőc utazik?

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #839

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Én ilyenekről nem is tudtam, hogy parkolási kártya is jár!
Ott tartok, hogy emelt családi pótlék. :blush: Azt mivel lehet igényelni? Kapni fogunk valami papírt a "fogyatékosságról"?
Mintha ott mondták volna, hogy egy papírból lesz nekünk is példányunk, de aztán nem kaptunk. Vagy elvitték iktatni, vagy a nagy izgalomban ott maradt, de azt nem hiszem.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #840

Hirtelen nem vagyok képben, hogy hol tartotok. Ha van diagnózis az autizmusról, akkor lehet továbbigényelni a dolgokat, de ahhoz ki kell töltetni egy papírt a pszichiáternél emelt családi pótlékra. Edina szuperül leírta az egészet a Juttatások menüben a "Hogyan igényelheted a juttatásokat" cikkben.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #841

A diagnózist megállapító orvos adott - elvileg - igazolást a Magyar Államkincstárnak arról hogy a fiad autista (elvileg több példányban, mi 5 db-ot kaptunk ebből). Ezzel az igazolással tudod megigényelni az emelt összegű családi pótlékot. Ha megjött a MÁK-tól a plasztik kártya úgy tudom utána lehet kérni parkolási kártyát, elvileg közgyógyot is lehet kérni, bár erre az én háziorvosom azt mondta, hogy szerinte nem jár ...
Van ahol jár - nálunk az önkormányzatnál azt mondták, hogy nem - súlyadó elengedés, kommunális adó elengedés is. Ja és az emelt összegű családi pótlékot igazoló plasztik kártyával a gyerkőc és egy kisérője helyközi járatokon 90 % kedvezménnyel utazhat, valamint ingyen - ha jól tudom - a helyi járatokon. És ezzel a kártyával van olyan múzeum, állatkert ez-az ami szintén ingyenes, vagy kedvezményes a gyerkőcnek és a kísérőjének.
DE javítsatok ki, ha hülyeséget írtam.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #842

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
A PARKOLÁSI KÁRTYÁHOZ AMI KELL .
-ORVOS álltal kiállított MÁK igazolás .
-GYERMEK SZÜLETÉSI ANYAKÖNYVI KIVONATA
-SZÜLŐ SZEMÉLYI IG. LAKCÍM KÁRTYA .

AMIRE JÓ .
Ingyenes parkolás.
ROKKANT PARKOLÓ IGÉNYBE VÉTELE.

Mozgáskorlátozottak parkolási kedvezményei

A mozgássérült emblémával jelzett parkolóhely olyan várakozóhely ahol csak mozgássérültet szállító jármű várakozhat, érvényes engedély birtokában,a amelyet jól láthatóan el is helyeztek a szélvédő mögé.

KRESZ parkolási kedvezményei

A mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármû vezetõje járművével olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla tiltja. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármû vezetõje a járművével a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat. A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés azonban e járműre is irányadó.

A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) jármûvével a KRESZ által előírt egyéb feltételek (a tengelyterhelés 1000 kg-nál nem nagyobb, a járda szélességének kevesebb, mint felét foglalja el, a gyalogosok részére legalább 1,5 m szabadon marad.) fennállása esetében akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

A KRESZ helytelen és pontatlan megfogalmazása ellenére a közterületi parkolás üzemeltetők a mozgáskorlátozottak díjmentes parkolását kívánják biztosítani. Ehhez érvényes magyar, vagy EU ajánlás szerinti engedély szükséges!

HÁROM MACKÓ .
NAGYON ROSSZUL TUDJA A KÖRZETI ORVOS , IGENIS , HOGY JÁR AZ ATISTÁKNAK IS A KÖZGYÓGY .SŐT HA VAN ÁLLANDÓ GYÓGYSZER AMIT SZED ÉS EZ BENNE VAN A KÖZGYÓGY LISTÁBA , AKKOR EMELT ÖSSZEGET KELL KAPNI A KÁRTYÁRA
Normál esetben 6000ft , de ha rá ír az orvos C, B, vitamint meg stb. adható eseti keret is .Így mi éves keretünk 32 000 ft.
Az orvos jóindulatán múlik csak .

Az emelt összegű családi pótlékról szoló kártyával , lehet ingyen utazni helyi járaton , helyközi 90% kedvezmény.Ezzel lehet Állami fenntartású Intézményekbe ingyen vagy nagyon kedvezményesen bemenni + 1 fő kisérőnek is.

Az onkormányzatoknál mindent kilehet küzdeni , csak vinni kell a kinyomtatott jogszabályokat , mert nem szeretnek ezzel foglalkozni az ügyintézők, könnyebb azt mondani , hogy nem jár .Pedig sok minden járna ha a szülő tudna róla. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #843

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Három Mackó.
a SÚLY ADÓ MEGVÁLTOZOTT CSAK EGY RÉSZÉT ENGEDIK EL .de el kell hogy engedjenek belőle. És többi is jár , vidd be a jogszabályt a kitöltött igényléssel .Az önkormányzat oldalán vannak nyomtatványok , nézd át .Nagyon sok minden jár .

Támogató szolgálattal , lehet utazni .VÁROSOK KÖZÖTT , ÉS városon belül IS , Kedvezményesen , akár napi rendszerességgel. .Ezt az OEP-pel kilehet fizetettni és akkor ingyen volt az út. Persze fontos az egy főre jutó jövedelem összege , azt nézi a támogató is , sávosan van meghatározva kinek mennyi a szállitás.

Ha valakit bővebben érdekel írjon nekem.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #844

Köszönöm. Akkor ezek szerint van még egy-két körünk.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #845

Ezt találtam:
1991. évi LXXXII. törvény 5.§ Mentes az adó alól f.) "a súlyos mozgáskorlátozott személy, a súlyos mozgáskorlátozott kiskorú, a cselekvőképességet korlátozó (kizáró) gondnokság alatt álló súlyos mozgáskorlátozott nagykorú személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő szülő - ideértve a nevelő-, mostoha- vagy örökbefogadó szülőt is - (a továbbiakban együtt: mentességre jogosult adóalany) egy darab, 100 kW teljesítményt el nem érő, nem személytaxiként üzemelő személygépkocsija után legfeljebb 13 000 forint erejéig. Ha a mentességre jogosult adóalany adóalanyisága és adókötelezettsége az adóévben több személygépkocsi után is fenn áll, akkor a mentesség kizárólag egy, a legkisebb teljesítményű személygépkocsi után jár.
E szerint valóban nem jár nekünk szerintem, mivel szerencsére a gyerkőc nem mozgáskorlátozott.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #846

Szerintem ez vitatható, mert a mozgáskorlátozott kártyára viszont az autista jogosult. Ha pedig arra jogosult, akkor szerintem mozgáskorlátozottnak minősül.
De Edina azt írja, hogy megváltozott a törvény, ez már valószínűleg nem is jó. Viszont nem találom a mostanit.
Bundáskenyér, ha olvasod, tudnál segíteni?

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #847

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Három Mackó .

Ha csak nem nagyobb teljesítményű az autó akkor , HIDD EL JÁR NEKTEK IS .

Nekünk SX4 Suzukink van .2009-BEN TELJESEN ELENGEDTÉK AZ ADÓT ,2010-BEN IS
Most változott a törvény így most 2011 második felében elengedték egy részét ahogy írtad .

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #848

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
A kártya jár az autistáknak is nem csak a mozgáskorlátozottaknak .Így őket is megilleti minden ami a mozgáskorlátozotakat .

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #849

Hát akkor, ha meglesz a parkoló kártya, még egyszer megkérdezzük. Hátha. A teljesítmény nem nagyobb (szerintem), bár most váltottunk pár hónapja egy nagyobb autóra, mert a Suzuki Wanon R+ -ben nem fértünk el öten, hátha még a nagymamát, nagypapát, vagy a dédit is vinni kellett. De mégis nagyobb lenne a férjem autójának a teljesítménye, az én autómnak (kicsi 3 ajtós Swift) tuti nem nagyobb.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 5 hónapja #850

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
A parkolókártyát azt autóhoz adják, vagy személyhez rendelik? A férjem munkája miatt szerencsére van céges autónk, de természetesen a cég tulajdona, így elvileg nekünk nincs autónk. Mondjuk nem igazán használnánk ki, de néha lehet, hogy jól jönne. (pl. leparkolhatnánk a Bizottság épülete előtt)
Oldalmegjelenítési idő: 0.146 másodperc