Sziasztok!
Folyamatosan nyomon követem a fórumot,de csak ritkán szoktam hozzászólni.
Most is csak azért, mert ahogy sokatokat, mi is az iskolaválasztás előtt állunk. Marci most elsején lett 7 éves. Jelenleg normál oviba jár, ami nem integráló, de két remek óvónénik lett az utolsó évre. 4 éves és 10 hónapos korában kapott nem meghatározott pervazív fejlődési zavar diagnózist. Azóta is ez maradt, és a Vadaskertben is ezt állapították meg.A tavalyi szakvélemény szerint integráltan nevelhető , az IQ-ja átlagos. Ennek ellenére én a szegregált csoport mellett döntöttem. Én lennék a legboldogabb, ha normál suliba tudna menni, de be kellett látnom, hogy ez nem fog menni. Oviba még elmegy, de iskolában már annyira "kilógna" a sorból, ezáltal szinte 200%, hogy sok atrocitás érné, aminek nem szívesen tenném ki. Alapítványi iskolák jók, de jelen helyzetben számomra megfizethetetlen.
Maradt a szegregált csoport, de itt se mindegy, hogy milyen! Nekünk szerencsénk van, mert az ovi egy intézményi egységben van az autista csoportot működtető iskolával. A csoport vezetője már 2 éve heti 2X másfél órát foglalkozik a fiammal. Átjön érte az oviba és átviszi a csoportba. A szinte semmit nem beszélő fiam mára bővített mondatokban beszél, használ igekötőket és egyre többször kérdez is az ő munkájának köszönhetően. Hozzá fog járni szeptembretől Marci is. 12 fős a csoport, elsőstől nyolcadikosig vegyesen. Van ép értelmű, de középsúlyos értelmi fogyatékos is. A gyerekekkel 3 tanító van (az egyik gyógypedagógus is), 1 gyógyped. és egy asszisztens van. Azért merem, nyugodt szívvel ide íratni, mert azt láttam és tapasztaltam, hogy nem elégszenek meg azzal, ami a gyerekek papírjában áll, hanem megpróbálnak többet elérni. Tavaly láttam egy papíron középsúlyos értelmi fogyatékos kisfiút, aki jobban teljesített mint sok NT gyerek. Félek tőle, hogy a nála rosszabb állapotban lévő gyerekek visszahúzzák, de ezt megpróbáljuk kompenzálni azzal, hogy sokat lesz NT gyerekek társaságában. Bennem is felmerült, hogy mi lesz az általános iskola elvégzése után? Nem tudom, de inenn már nem egy gyerkőc ment normál gimibe vagy középiskolába. Lehet, hogy nem ez a legtökéletesebb hely, de a jelenlegi állás szerint ez a legjobb amit biztosítani tudunk neki.