LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14666

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Sziasztok
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Na mindegy... kaptam egy listát azokról az iskolákról, ahová integrálni lehet auti gyermeket. Hosszú lista. Körbenézünk mi jöhet szóba. Ezek a nem alapítványi iskolák, de köztük van a Laborc és a Gyermekház is.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14667

• Chris79
  • Chris79 profilkép
bocs, kétszer ment, pedig csak ezt az alábbit akartam hozzáfűzni

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14668

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Chris: Leírnád esetleg ezeket a sulikat? Érdekel, miket ajánlanak az EMÚ-ban. A Laborc és a Gyermekház alapítványi amúgy, a többi amit írtak állami?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14669

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Nálunk karácsonyi díszítés még nincs, adventi naptárat készítettem neki, azt nyitogatjuk reggelente. Majd készítünk kézzel ajándékokat, de még arra is rá kell készülnöm.
Meg majd csinálunk valami díszt is. Nálunk nincs adventi koszorú se, csak útban lenne. Amúgy sem gyújtanánk gyertyát. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14670

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Chris,

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14671

Chris, ha eddig még nem sikerült, akkor ismét javaslom, hogy olvasd végig a menüpontjainkat. Van közte egy olyan, hogy integráló iskolák.

Azért hoztuk létre ezt a portált a férjemmel, Edina rengeteg munkájával, valamint a fórumozóink és olvasóink segítségével, hogy az általunk összegyűjtött információkat megosszuk a szintén érintett szülőkkel, hogy nekik már ne kelljen ezeknek az anyagoknak a gyűjtögetésével bajlódniuk.
De ehhez persze szükséges, hogy el is olvassák.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14672

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Kimni,
Tegnap este sétálni voltunk abban a szép esős időben, de megígértem Á.-nak, hogy megnézzük az ünnepi kivilágítást, meg a Bazilikánál a karácsonyfát, adventi koszorút (koszorú nem volt most) és betlehemi jászolt.
Ami meglepetés volt, hogy Bazilikánál ki van állítva a legújabb Mercedes busz ;) (tavasszal 150-et állítanak majd be a forgalomba ilyeneket, meg csuklós változatot is). Fel lehet menni rá, nézegetni, gondoltam rátok :) . December 30-ig lesz ott, azt mondták a BKV-sok.
Ja és ami klassz volt még, "fényfestés" volt a Bazilika falára, átdolgozott klasszikus zenére. Ezt sajnos nem tudom, hogy van-e minden este, az egyik árus azt mondta, hogy hétvégenként biztos van (szombaton is volt).
Gyógyuljatok minél hamarabb!

Labolen,
Nálunk két éve a méhviaszgyertya volt a slágerajándék, ezt elég könnyű elkészíteni, bár nem túl olcsó. Hobbiboltokban lehet különböző színű méhviaszlapot kapni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14673

Labolen, nálunk van adventi koszorú, de már tegnap mind a 4! gyertyát meg kellett gyújtani és legalább százszor!!!! és ugyanennyiszer el is fújták:-)

Kimni,Hogy van N.? A fiam 122 cm és 20 kg. És alig beteg. Sztem vannak betegesebb időszakok, amikor legyengül az immunrendszerük... Talán a téli szünet alatt kipiheni magát N. és megerősödik kicsit.

Chris, tavaly volt az első igazi szuper karácsonyunk, Mimi akkor volt 4 éves. De mi együtt díszítettük a fát, amit imádtak! Jézuska pedig akkor jött pont amikor délután elmentünk egy kicsit sétálni. Apa visszament az én kesztyűmért mert "véletlenül" otthon felejtettem, segített kicsit Jézuskának aztán utánunk szaladt. Mikulás dettó. Aji a garázsban, Apa munka után az ablakba csempészi, ha nem sikerül, akkor fürdés alatt. A fiam 6 és fél (ő NT) és igazából ez neki szól, Mimi csak simán örül, talán idén már tart ott beszédértésben és minden másban, hogy vizuálisan megtámogatva érteni fogja, hogy ezt a csomagot a Mikulás hozza. Jézuskát nem hiszem, neki a Betlehemben kisbaba van, néni, bácsi.... :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14674

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Miri, köszönöm szépen, ha sikerül mindenkinek meggyógyulnia, akkor remélem, eljutok ahhoz az új buszhoz velük :) Nektek szép sétátok lehetett, ezek szerint a fiad értékeli ezeket a díszített dolgokat?

Champ, nálunk már volt egy ilyen időszak, amikor magához képest lefogyott és mindent elkapott. Fel kellett hizlalni, mert nagyon durva dolgokat szedett már össze (amint kikerekedett picit, abbamaradtak a betegségek is). Akkor is ilyen csont és bőr volt. Nyilván ez gyerektől függ, de én azt nem tartom normálisnak, hogy 10 centit nő és nem hízik hozzá semmit, pedig eleve nem volt rajta felesleg. Nagyon szélesek a csontjai, nehezek is, szerintem nálunk ez mindenképpen gond, ez mindenképpen alacsony súly. Az unokatesója is hasonló pataméterekkel rendelkezik, de ő mindig ilyen magasság-súly arányban nyomult, ő nem volt sosem beteges, de neki nagyon vékonyak a csontjai, a csípője majdnem fele olyan vékony, mint a fiamé.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14675

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Szanya, nem értem a kissé leteremtő hangvételű írásod. Biztos csak én értem félre, természetesen szétnéztem a honlapon, a minket érintő, most érdekes információkkal kapcsolatban, amennyire időm engedte.

Én nem utánamentem az iskola kérdésnek, hanem KAPTAM egy gyűjteményt az EMÚ-ban, 36 iskola van felsorolva, ebből 1 pont általános: Waldorf iskolák, az összes többi konkrét iskola neve, ha nem budapesti, akkor település megnevezéssel együtt.

Egyébként a főoldalon a autistákat fogadó intézmények menüre kattintva a Jogi nyilatkozat jön be :( de ez most nem is érdekes, mert mivel amíg nem tudjuk Á milyen szinten van, hol tart, ezért egyelőre nem is tudok konkrétan iskolát keresni, csak informálódni, olvasgatni hol mit tudnak nyújtani, mik az odajárás feltételei.

De mondom elképzelhető, hogy félreértem és nem is erre gondoltál az írásodban, amit nekem címeztél!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14676

Chris79:
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14677

• Chris79
  • Chris79 profilkép
akartam is kérdezni tőletek egy auti gondolkodású gyereknek mennyire fontos, hogy ő díszítsen, mennyire érti, fogadja el azt, hogy az angyalok díszítik, vagy ki-ki hite szerint mit mond.

Eddig mondjuk nem volt gond vele. Rácsodálkozott....

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14678

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szerintem ez a karácsony kérdés semmiben nem különbözik egy auti vagy nt gyerek esetében. Nálunk nagyon örül a fiam a fának, és az ajándékoknak, ilyenkor sokat utazunk, meglátogatjuk a rokonokat, jókat eszünk iszunk. Nálunk is éjjel díszítünk még fát, ha nagyobbak lesznek, akkor majd együtt. Ahhoz képest, hogy ateisták vagyunk, simán azt mondjuk, hogy a Jézuska hozta az ajándékokat! :D Ha belekérdeznek, majd mondunk valami magyarázatot, de ez akkor is így lenne, ha csak nt gyerekeim lennének.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14679

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Érdekes ez az iskola téma, nekem bejön a lista rendesen. A listádon amúgy milyen vidéki iskolák vannak? Gondolom nem szegediek, hanem a környékből? Szentendre nincs fent?
Szanya, én átnéztem a listát, komolyan csak az érdekel, mit mondanak egy fejlesztő helyen, és mi alapján. Ha 36 iskoa van fent, és abból csak két alapítványi, akkor ez olyan, mintha ők a teljes integrációt javasolnák inkább.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14680

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Nem csak integrált iskolák vannak itt. Két iskola fenn van a listán (Laborc és talán a Szellő utcai) amelyek 1-2 év alatt az integrációra készítik fel a gyereket - nekem ez személy szerint egyelőre nem tetszik. A mostani fejemmel, érzelmeimmel úgy érzem, hogy egy auti gyerek amúgy is nehezen nyit, ha végre kötődik valakihez számomra rossz érzés, hogy el kell válniuk és egy idegen, új közegben megtanulni létezni - kicsi másodikos, harmadikosként.
Persze tudom, hogy az élet ilyen, mindig új helyeken és helyzetekben kell majd megállniuk a helyüket, csak még most rossz érzés erre gondolni.

Azt mondta, én nem néztem még meg az iskolákat, hogy van köztük ilyen, amit fent említettem van, sima "lakótelepi" iskola is. Azt mondja mindenhol a tanítónénit kell megnézni, beszélni vele, ő mit tud nyújtani, mit, mennyit vállal fel az autizmusból, a kezeléséből.

Kiemelte, pl. a hidegkúti waldorf iskolát, hogy van gyógypedagógusa az iskolának, ezt jó volt hallani. Mert amennyire tudom a W iskolák külsőst nem nagyon engednek be, vagy nem szívesen.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14681

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14682

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
karácsony: tavaly előttig este, vagy a du.-i alvás alatt díszítettük a fát, múlt évben Apa 24.-én de. becsempészte a befaragott, de még csupasz fát a nappaliba. Volt rajta egy levél, hogy a Jézuska segítséget kér a két gyerekemtől a díszítésben, mert sok a dolga. Ez nagyon bejött: megmaradt a Jézuska vonal is, de részt tudtak venni a díszítésben is.

Az ajándékok úgy jönnek, hogy ők kiválasztják az ajándékokat az újságokból, vagy megbeszéljük ki mit kér. Írunk levelet, de a pénzt is mi küldjük hozzá. Ezt muszáj így mondanunk, múlt évben azt mertem mondani valamire, hogy az nekünk drága, nincs rá pénzünk. Ezt a lányom tök nem értette, hát mégsem a Jézuska hozza? :whistle:

Most idén az lesz a gondunk, hogy a fiam szerint karácsony 25.-én és 26.-án van, az van a naptárban. Minden este elmondom neki, hogy igen, de a Jézuska 24.-én már jön, mert akkor van Szenteste. A erre mindig azt mondja, hogy az nem lehet, mert az nem karácsony! :woohoo: Minden gyerek örülni fog szenteste, az enyém meg cirkuszolni, hogy csak holnap lesz karácsony. :S Jövőre olyan naptár kell, ahol dec. 24 is piros betűs ünnep! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14683

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Labolen: a Laborcról itt láttam belinkelve egy videót, azt hiszem az óvoda, iskola topikban és abban van, hogy "most épp búcsúzunk az egyik kisgyerekünktől, mert 3ikat már integrálva kezdi, de hogy ez milyen öröm is egyben" hát nem tudom. Nekem ez furcsa :( még ha tudom is, hogy ez eredmény, ez jó. De nagyon klassz ez a Laborc, kevés állami iskola tudja ezt nyújtani és a másik, hogy bekerülni egy már 2 éve összeszokott osztályba nem lehet könnyű, pláne autiként. Tehát, mint nem pedagógus, csak szülő nem érzem ezt olyan jónak!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14684

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Chris, még így az elején mondom, hogy nincs jó megoldás. Nyilván rá fogsz erre jönni te is, de talán sok nehézséget, kiborulást spórol meg, ha tudod, hogy autiként iskolába menni ebben az országban annyira nehéz, hogy nem létezik igazán jó megoldás. Az enyhébb eseteknél más a gond, mint a súlyosabbaknál, de mindkét esetben nagy gond az autizmus - akár integrálva akár nem. Azt is figyelembe kell venni, hogy integrálható-e a gyerekünk. Erre az EMÚban válaszolni fognak majd.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #14685

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Mimmo küldtem privit!
Oldalmegjelenítési idő: 0.173 másodperc