LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13879

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Kimni: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13880

Továbbgondolva a normál osztály témakört, annyit még hozzátennék a témához, hogy Labolen, abban valószínűleg igazad van, hogy egy jól beszélő, ámde nehezen szocializálódó aspi esetén a normál osztályban lehet, hogy abban lehetne csak gondolkodni, hogy peremen álló csatlakozna a gyerekhez (már csak azért is, mivel segítséget úgyse kapna), mivel nem lógna ki eléggé, de ahhoz már igen, hogy ne illeszkedjen az átlaghoz. Viszont az én fiam annyira jól láthatóan más, hogy neki az működne csak (és tavaly ez volt az oviban, amíg voltak a nagyok), hogy egy domináns, jól kommunikáló személyiség felkarolja. (Persze kérdés, hogy meddig. És akkor még mindig ott van a kis pszichopaták garmadája, nem felejtem el, Süni.)
Ellenben egy alapítványi osztályban vagy EGYMI-ben nem lenne senki, aki felkarolja. Csak a felnőttekhez tudna csatlakozni. Ugyanúgy, mint magántanulói státuszban.
De ez csak a szocializációs oldal. Ha a kommunikációs és kognitív szintjét nézem, abból a szempontból a legjobb a szegregált csoport.
Nem jön össze nekem ez sehogyse.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13881

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: Süni gondolatát továbbvinném: a sulit túléli, és délután majd keres magának megfelelő barátot egy szakkörön, vagy valami ismerős anyuka gyerekét a játszóról, vagy ilyesmi. Nem minden az iskola, bár tény, hogy sok időt van ott, és ott is érvényesülnie kell a gyereknek. De barátja lehet máshonnan is.
Azt is gondolom, hogy ami oviban még működik, az valahogy az iskolás korra elvész a gyerekekből. Oviban még felvállalják a fura gyerkőcöket, később szerintem ez már ritkább. Lehet, hogy megvédik, vagy tolerálják, de nem hiszem, hogy vele fognak focizni a szünetben. Jaj, nem tudom, nem akarok butaságokat mondani, nincs iskolás gyerekem, és én már régen voltam az. Pláne, hogy az alsóból nincs is emlékem...
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13882

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Ez nagyon nagyon durva Lebolen, hogy ha sürgős MEGPRÓBÁLNAK egy decemberi, januári időpontot adni... és ha nem az? akkor majd májusban találkozunk? ALAP, hogy sürgős egy iskolakezdőnek nem?

Én most eléggé ki vagyok akadva. Ugye mi is iskola kezdők volnánk jövőre és én még azt sem tudom milyen szinten van Á :( jó volna tudni.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13883

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Írjátok ezt a befordulást. Nálunk ez nincs. Lehet én csinálom rosszul, de a gyerek szabadon van délután 1-4 ig. Nekem egyik sem alszik (igen már a kicsi sem, de majd szétesik délutánra, de egykor nem megy el aludni, 3-kor meg már hova...). Szóval mi egytől-háromig mesét nézünk, közben a gyerek számítógépezhet (logikai játékokat játszik, vagy most biliárdozik), vagy együtt játszanak a gép előtt. Van hogy a telefonommal játszik, és így pihen. Háromtól én uzsit készítek, háztartási munkákat csinálok, és aztán fél négytől indulunk ki. Fél hattól meg fürdés, vacsora, héttől altatás. Itt is sokat megy a gép meg a tévé. A kicsikkel szoktam játszani délután, társasozunk, kártyázunk, építünk, de van hogy én is olyan hulla vagyok, hogy csak pihenek velük. (Nekem a kicsi sokat kel fel éjjel, nem alszom soha 3 órát sem egyben). Szóval nekem valahogy mindig elfoglalja magát a gyerek. Amikor olyan korszaka van, hogy nem ül éppen a gép előtt, akkor volt, hogy elvonult.
Nekem erre a gyógyped azt mondta, mindenkinek jár a pihenés és kikapcsolódás egy nehéz délelőtt után, és hagyjam, hadd pihenjen. Pláne, hogy nem is alszik.
Szóval lehet túl sokat hagyom a gép és a tv előtt ülni, bár 2,5 óra az alvás helyett szerintem még belefér. Aztán úgyis megyünk a játszóra, vagy mamához, aztán jön apa, meg az ugrálás és visítozás, mert estére mindenki nagyon fáradt már. :D

Szóval lényeg a lényeg, nekem azt mondták nem gond egyáltalán, mert pihenteti őket ez a dolog.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13884

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Szanya!
Máté a Szellőben , minden csoporttársának segített ,sőt ha kellet meg is védte , hívta játszani a másikat így megtanult barátkozni a csoportársa is. .Egy szegregált csoportban is alakulhatnak a dolgok. Mindig akkor derül ki minden ha már a gyerek min. fél évet eltöltött az adott helyen.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13885

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Labolen!
Én nem ezt látom az osztályomban . November van és egyik auti segíti a másikat , normál gyerekem abszolut figyel az autira , segít neki kinyitni az üveget ha látja nem tud inni. Segít bepakolni a táskáját , de az öltözésnél is stb . Pedig mind Fiú :silly:

Szünetekben együtt is játszanak , a fogócska ami már jól megy. Focizni nem akarnak velük az autik , lehet azért mert a labdán nincs METRÓ, BKV, vagy TV logó :)

Az egyik gyerköcöm busz menetrendet rajzol a másiknak .Most már "megrendelésre" :cheer: erről sokat társalognak. Most kaptak játék buszokat , amivel közösen tudnak játszani és építenek megállókat együtt .De van aki inkább társasozni szeret .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13886

Edina, hogy a gyerek hol fog félévet eltölteni, arról halvány fogalmam sincs, de hogy én a diliházban, az tuti. :unsure:

Labolen, az enyém se fordul be. Csak nem igazán akar önállóan elfoglalódni (hogy szép magyarsággal fogalmazzak), inkább zaklatja a macskát, ha mi nem reagálunk. Bár egyébként újabban megint elkezdett mesét nézni a laptopon, ami lehet, hogy nem épp egy hasznos tevékenység, de bevallom, kicsit örülök neki...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13887

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Chris: Ha januárra kapok időpontot, én már boldog leszek. Mostanában van, hogy 3 hónapot is kell várni, ha jól emlékszem. Bár most szigorítottak, és elvileg csak az mehetne, aki körzetes. Legalábbis a Sotéről engem emiatt küldtek el, mikor érdeklődtem náluk.
Ti most hol kaptok éppen diagnózist? Ott biztos megmondják majd, hogy kb milyen szinten van. Bár a fene tudja, nekem sehol sem mondták. Pláne nem jósolnak, hogy hova fog eljutni. Én is csak a többi itteni anyuka gyerekéhez képest tudom belőni a fiamat a skálán. Meg már kb látom, hogy a három (most már majd csak kettő az összevonással), szóval a három fő területen mikben van lemaradva. Kommunikáció-szocializáció-rugalmatlan gondolkodás. (Szanya jól írtam a végét, ezt mindig keverem :)) És ezeken próbálok itthon is fejleszteni.
Ja azt el akartam mondani, hogy én az elmúlt két évből mit tanultam, és minek örültem volna, ha elmondják két éve.:
Minden nagyon lassan megy. Az ügyintézés is, de legfőképpen a fejlődés. Sok-sok hónap gyakorlás után egyszer csak úgy veszem észre, hogy valamiben fejlődött, hogy mikor visszagondolok, akkor látom, hogy jé, ez meg most már jobban megy, mint régen. Persze vannak nagy ugrások is, mikor valahogy bevillan neki, hogy mit akarok tőle. Mikor kezdetben nem kért, csak tolta a széket, hogy majd ő egyedül vág kenyeret, vagy valami, aztán a gyógyped tanácsára egyszer megállítottam, és aztán mindig mondtam neki, hogy kérd, amit akarsz. Na onnantól mindent kér, aztán kezdhettük tanulni, hogy nem azt mondod, hogy szörpöt, hanem, hogy kérek szörpöt. Most már meg kérek szépen van. :) Vagy kezdetben nem válaszolt, hosszasan nyaggattam sok ideig a legalapvetőbb válaszért is, percekig mondtam neki, hogy mondani kell valamit, mondd, hogy igen vagy nem. Aztán lassan ez is beért. Egy éve csináljuk a babzsákozás alapját, és dobálom a labdát, akinek dobom válaszol. Így most már ez is elég jól megy, hogy válaszolgat mondatban is.
Bár lehet, ha nekem valaki két éve ezt előre megmondja, hogy ennyi gyakorlás és idő kell ehhez, akkor megijedek. De az jó volt, hogy itt olvashattam a nagyobb gyerekek szüleinek a hsz-eit, és láttam, hogy mi is eljutunk egyszer majd oda, ahol ők vannak.
Szóval csak annyit akartam mondani, hogy keressél fejlesztőhelyet, és bízom benne, hogy neked is úgy beválik majd, mint Kimniéknek. Lehet mi nem a jó helyen voltunk eddig. (mi most kezdtük csak a spec fejlesztést, eddig kb azt sem tudtam mi az.) Szóval nem biztos, hogy hamar meglesz a várt eredmény, de lesz. És nagyon fontos az a mondta, amit én a Vadaskertben hallottam. A legfőbb fejlesztő a család. És főként a testvér. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13888

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Látom a járművek közös pont a csapatban :lol: nálunk is minden a vonat, meg a metró, busz. Ha építkezés van akkor is megálló épül :D de vicces :)

alig várom hogy visszaolvasgassam a régebbi hsz-okat, de egyszerűen nincs elég időm most rá. Pedig nagyon szívesen olvasgatnék....

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13889

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Edina: félreértettél. Én azt mondtam Szanyának, legalábbis azt akartam mondani, hogy egy többségi osztályban lehet, hogy egy bandavezér nem fogja őt felvállalni, csak megvédeni. De nem fog vele focizni, vagyis nem fognak a "menők" vele barátkozni, pedig az oviban ilyen is előfordul. Ez onnan indult ki, hogy én azt gondolom, hogy egy többségi osztályban a perifériára szorulók megtalálják egymást, jobban megy ott a klikkesedés.
Én bízom abban, hogy pont a kis létszámú osztályban épp az lesz, amit Te is írsz. Vagyis hogy jobban elfogadják majd egymást, jobban, mint egy többségi osztályban, ahol 30-an vannak. Jó hallani, hogy így segítik egymást. :)
Szóval egyforma a véleményünk. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13890

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szanya:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13891

Champ, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Iszonyúan frusztráló, hogy valamit nem tudok jól megoldani. :unsure: :angry: :(

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13892

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Chris: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13893

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Köszönöm ezt a hosszút Lebolen!

Nem tudom kapunk e valami támpontot, amikor rákérdeztem, akkor azt mondta a doktornő, hogy majd a fejlesztő helyen. Ő majd tavasszal csinál iskolaérettségi vizsgálatot, hát köszi, majd akkor kiderül, mikor már késő lesz. Ezért mondta, hogy haladéktalanul vigyük fejlesztésre.

Sote I. amúgy. Nagyon szimpi volt a dr néni, csak hát ennyit kaphatunk tőle, diagnózist és fejlesztő címeket.

Még nem tudom mi lesz. Mondhatni teljesen tanácstalan vagyok.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13894

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Nekünk Vadasban P. Cs. azt mondta, hogy keressük meg a suli, ovi legvagányabb, de nem gonosz gyerekét és barátkoztassuk össze vele az érintett gyerekünket, hogy legyen neki "testőr". ;)
A Marslakóban volt egy sztori egy srácról, aki a középsuliban a saját "ízlése" szerint, nagyon furán öltözködött. Ez bejött a grunge rockereknek és befogadták, bandatag lett! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13895

Chris, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13896

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya én hetek óta így érzem. Mikor mentünk csütörtökön egy suliba, szó szerint majdnem rosszul lettem a kocsiban, olyan gyomoridegem volt. Mintha egy nagyon fontos állásinterjúra mennék, és nem tudok felelősséget vállalni a jó megjelenésért és jó benyomásért, mert nem rajtam áll. És állok a sikítozó, csapkodó fiam mellett, hogy igen, őt szeretném ide beíratni. :(
Közben hallom a rosszabbnál rosszabb tapasztalatokat, amiket minden suliról el lehet mondani. És hogy én ide vigyem a fiamat? Közben meg arra is kell gondolnom, hogy egy év múlva lehet egy másik anyuka, aki pont ezt gondolja majd, miközben valaki mesél egy sztorit a fiamról... Vagyis hogy ő lehet hogy pont olyan, akiktől most én félek. :dry:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13897

Champ, ez az én gondolatmenetem! Jó is lenne, ha a kajaügy és a többi nem lenne...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13898

Labolen, ezen már csak az iskolakezdés fog segíteni. Ha túl leszünk a döntésen! :dry:
Oldalmegjelenítési idő: 0.124 másodperc