Chris: Ha januárra kapok időpontot, én már boldog leszek. Mostanában van, hogy 3 hónapot is kell várni, ha jól emlékszem. Bár most szigorítottak, és elvileg csak az mehetne, aki körzetes. Legalábbis a Sotéről engem emiatt küldtek el, mikor érdeklődtem náluk.
Ti most hol kaptok éppen diagnózist? Ott biztos megmondják majd, hogy kb milyen szinten van. Bár a fene tudja, nekem sehol sem mondták. Pláne nem jósolnak, hogy hova fog eljutni. Én is csak a többi itteni anyuka gyerekéhez képest tudom belőni a fiamat a skálán. Meg már kb látom, hogy a három (most már majd csak kettő az összevonással), szóval a három fő területen mikben van lemaradva. Kommunikáció-szocializáció-rugalmatlan gondolkodás. (Szanya jól írtam a végét, ezt mindig keverem

) És ezeken próbálok itthon is fejleszteni.
Ja azt el akartam mondani, hogy én az elmúlt két évből mit tanultam, és minek örültem volna, ha elmondják két éve.:
Minden nagyon lassan megy. Az ügyintézés is, de legfőképpen a fejlődés. Sok-sok hónap gyakorlás után egyszer csak úgy veszem észre, hogy valamiben fejlődött, hogy mikor visszagondolok, akkor látom, hogy jé, ez meg most már jobban megy, mint régen. Persze vannak nagy ugrások is, mikor valahogy bevillan neki, hogy mit akarok tőle. Mikor kezdetben nem kért, csak tolta a széket, hogy majd ő egyedül vág kenyeret, vagy valami, aztán a gyógyped tanácsára egyszer megállítottam, és aztán mindig mondtam neki, hogy kérd, amit akarsz. Na onnantól mindent kér, aztán kezdhettük tanulni, hogy nem azt mondod, hogy szörpöt, hanem, hogy kérek szörpöt. Most már meg kérek szépen van.

Vagy kezdetben nem válaszolt, hosszasan nyaggattam sok ideig a legalapvetőbb válaszért is, percekig mondtam neki, hogy mondani kell valamit, mondd, hogy igen vagy nem. Aztán lassan ez is beért. Egy éve csináljuk a babzsákozás alapját, és dobálom a labdát, akinek dobom válaszol. Így most már ez is elég jól megy, hogy válaszolgat mondatban is.
Bár lehet, ha nekem valaki két éve ezt előre megmondja, hogy ennyi gyakorlás és idő kell ehhez, akkor megijedek. De az jó volt, hogy itt olvashattam a nagyobb gyerekek szüleinek a hsz-eit, és láttam, hogy mi is eljutunk egyszer majd oda, ahol ők vannak.
Szóval csak annyit akartam mondani, hogy keressél fejlesztőhelyet, és bízom benne, hogy neked is úgy beválik majd, mint Kimniéknek. Lehet mi nem a jó helyen voltunk eddig. (mi most kezdtük csak a spec fejlesztést, eddig kb azt sem tudtam mi az.) Szóval nem biztos, hogy hamar meglesz a várt eredmény, de lesz. És nagyon fontos az a mondta, amit én a Vadaskertben hallottam. A legfőbb fejlesztő a család. És főként a testvér.