Hú, ne haragudj Labolen, nem akartam bántó lenni, én egy teljesen más, velem konkrétan megtörtént esetre utaltam. Egy férfi volt nagyon lehúzó véleménnyel a W pedagógiáról, mint egészről a szomszédjait látva, ahol "egész nap ordítanak a gyerekek"!

egyáltalán nem rád céloztam. Dehogy merném megengedni ezt magamnak, főleg frissen becsatlakozva egy új közösségbe.
Ahogy írtam nagyon sokat számít az osztálytanító személye egy iskolában. Lehet nagyon bomlott az osztály, ha a tanító nem tud a gyerekekre hangolódni akkor élve felfalják nap, mint nap. Van ilyen. Elképzelhető, hogy egy ilyen osztályból nem felkészülve kerül középiskolába egy gyermek.
Nálunk mindig elmondják az iskola bemutatáskor, hogy ez egy komplett RENDSZER, tehát ha ezt választod üdvös, ha 12-13évre tudod választani ezt a pedagógiát, mert akkor biztos a végeredmény. Ha menet közben kerül hagyományos oktatási rendszerbe egy gyerek 100%, hogy nem lesz egy szinten a NAT szerint tanuló gyerekekkel.
A w-nak saját pedagógiai módja van, azt hiszem 4edikben sé 8ikban, ill. érettségikor kell 1 szinten lenniük a gyerekeknek a NAT szerint tanuló gyerekekkel. Én azt látom, hogy megvalósul ez. De ugye a gyerekek sem egyformák, biztos kerül ki hagyományos iskolából is olyan kisgyerek, aki 8ikban még nem számol jól, mert mondjuk nem az ő világa, de a szülei reál irányba szeretnék irányítani. Van ilyen.
Nem művészképző a waldorf.
Egyébként Á fiam változóan kreatív. Nagyon az volt, mostanában nem az. Csak autókat rajzol és csak 3 éves szinten. Ez van. Most ez van. Azt hiszem a belső képalkotó képessége most nem jön elő. Ha van neki ilyen.
A kisebbik viszont olyan szinten használja a festést, a színeket, hogy leesik az állam, holott ő alapvetően egy mozgásos kis sajtkukac, de ha festés közelébe kerül lenyűgöz a színkezelésével.
Nem érzem sajnos kompetensnek magam, hogy hathatósan bemutassam nektek a w pedagógiát, de konkrét kérdésekre nagyon szívesen és legjobb tudomásom szerint, szeretettel válaszolok.
Amiben szerintem jó a w iskola egy auti gyereknek az, hogy elfogadó a közösség és erős az egymásra figyelés. Nyilván itt is előfordulna csúfolás, vagy piszkálódás, de lényegesen kevésbé tudom elképzelni, mint egy hagyományos iskolában.
A szabadság mint olyan 80%ban tanári felügyelet melletti szabadság. 1db 30perces szünetük van, amikor felügyelet nélkül vannak az udvaron, de nyilván egy SNI-s gyerekre figyelnek, vagy kapna feladatot a szünetre is, ha nem akar mozogni.
Ilyenkor - nálunk legalább is - nincs tömve az udvar, órási udvar és 1-2 osztály van kinn. 3 részre osztott az udvar, vagy egy hatalas, fakéreggel borított rész, ahol mászóka van, fából, kézzel készített. Van nagy homokozó. Farönkök. Van egy focizós betonozott rész és egy kosárlabdás rész, ahol a nagyobbak szoktak lenni, de nálunk pl. ami lenyűgöz, hogy a rágózó, gatyalógós kamasz, ha jössz a kapuhoz megáll és tartja az ajtót, hogy kényelmesen bemehess az ovisoddal. Tehát ők is festik a hajukat, megélik a kamaszságukat, de emberségesek maradnak. Minden nap meglep ez a dolog
na de ennyit a waldorfról, tényleg nem akarom elferdíteni a topikot és még egyszer, én kérek elnézést, ha félreérthető volt a pedagógia védelmembe vétele.