LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13839

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szanya: szerintem arányaiban, vagyis négyzetméterben ugyanannyi hely jut rájuk. Az meg hogy 30-ból csak lesz valaki... 30-ból lesz kb 1-2 peremen, de azok amiatt, mert kövérek, vagy csúnyák, de nt-k. Jó persze van kivétel is, de nagyobb eséllyel nt-k. 15-ből nagyobb eséllyel lesz olyan sni-s, aki vele egy szinten kommunikál, vagy épp hasonlít az érdeklődési körük.
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Viszont 30 gyerek nt az rengeteg.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13840

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Labolen, el sem hiszed, mennyire örülök, hogy ezekt leírtad a Waldorfról!!! Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13841

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Jaj utálom az elrejtést! Ha vmit később írok ez lesz, mint előbb!

Kimni:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Csibnyusz: Az első lépések a legnehezebbek! Egy csatát megnyertél, de a háború még nem ért véget! Az erő legyen veled! ;)

Glor: Andris is csinált ilyen kis csalafintaságokat amiből következtetni lehet, hogy van ott ész :lol: Pl.: A számítógép elől volt, hogy úgy paterolt ki, mikor apró nyomkodásra nem adtam át a helyet, hogy PECS-el kért kekszet, teát tudta erre csak felállók. Mire ő nagy diadalmasan elfoglalta a helyem! :laugh: :laugh: :laugh:

Champ: Annyira örülök, hogy találtatok egy ízig vérig pedagógust! 5.-ig viszi csak őket?

Öltözés: hát a Szellőben egy pici szekrényben nyomorog 2 gyerek, nem tudom mi lesz, ha már csizma, kabát, síruha kell. Tegnap megkaptam a lepisilt ruhánkat a textil zacskónkba begyömöszölve a tiszta ruhák között a zsákba!ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁá

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13842

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, a helyhez nem tudok hozzászólni, hogy mennyi jut egy gyerekre, de azt tudom, hogy 30 gyerek mellett a tanár semmilyen tág térben nem tud úgy figyelni egy adott gyerekre, mintha szűk helyen 15-en lennének

Labolen, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13843

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Andesz: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Kimni: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13844

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Süni,Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13845

Szanya !Ne haragudj ,de semmiképp nem javaslom a nagylétszámú osztályt .Értem a logikádat ,de gondolj bele ,hogy egy nagylétszámú osztályban eleve kevésbé tudják a pedagógusok figyelembe venni a gyerekek egyéni nevelési szükségleteit ,kevésbé valósul meg az egyéni bánásmód . A gyerekek sem feltétlenül (általánosságban )tudnak annyira minden gyerekhez "közel kerülni" ,nyilván nem egy átlag dumás ,nyitott gyerekről beszélek ,hanem egy félénkebb visszafogottabbról.Egy nagyobb osztályban ,gyakoribb lehetnek a klikkesedések ,kiközösítések . Míg egy 8-12 fős osztályközösségben a pedagógus is jobban tud figyelni rájuk , a gyerekek figyelme is jobban orientálódik a társaik felé (jobban megismerhetik egymást ,toleránsabbak egymással szemben ,jobban el tudják fogadni a gyerekek "másságát "is -nagyban függ a pedagógus hozzáállásától !!)Nem beszélve arról ,hogy egy auti átlag "több ingert "kell ,hogy megszűrjön :vizuális ,hang ....Nekik ez a zsibongás marha fárasztó lehet . De erre sincs teljesen jó recept ,mert pl . a fiam sikítva menekült a 25 fős csoportból kiscsoportban ,de két évre rá ,már "elviselte "a 23 fős csoportot is . Igaz ,hogy ilyenkor ,ha sokan voltak általában pörgött ezerrel. Tudod az előadáson is elmondták ,hogy ált .ezért jobb nekik a kis létszám (egyb . a normál gyerekeknek is jobb lenne a kislétszámú). Viszont volt erre ellenpélda is ,hogy kislétszámúban nem foglalkoztak a gyerekkel ,de a nagylétszámúban mindkét pedagógus odatette magát ,jártak továbképzésekre ,figyeltek az auti gyerekre . Nem mindegyik auti bírja a nagylétszámút (az enyém biztos nem bírná ),eléggé el is vesznek a tömegben . Az asszisztenssel bizti könnyebb lenne.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13846

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: 15-30 gyerek tök mindegy szerintem. Én éreztem magam 30 ember között is kívül állónak, meg nem értettnek és 6 ember között is. A fiad meg inkább a felnőttek társaságát keresi nem, mint a korosztályát? Az is lehet, hogy pár évvel idősebbek v. kisebbek fogják tolerálni és nem is a saját oszt. társai. Pl: a fiam most két osztállyal fölötte járó fiúkkal barátkozik, tavaly meg egy 4 évvel idősebb csaj tolerálta (anyásodott) felette, de van még általános isis kis csaj is a társaságában. Soha nem tudhatjuk!

Andrisból kiindulva, őt mindig megkeresik, barátkoznának vele a gyerekek talán a nyugisága miatt v. az aurája miatt ;) 30 fős óvis csoportban is volt aki rácuppant és most az 5-10 másik gyerekből is. Pedig nem játszik gyerekekkel! Viszont az én kisfiam, ahogy a szakvéleményben volt a felnőtt birtoklása ad neki erőt!

Egy elgondolkoztató mondat neked! Nem kell, hogy szeressenek, arra ott a családom, de viseljenek el!- én

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13847

Chris79, 3 percet tudtam eddig megnézni a videóból, de ez eddig zseniális!!! :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13848

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Hú, ne haragudj Labolen, nem akartam bántó lenni, én egy teljesen más, velem konkrétan megtörtént esetre utaltam. Egy férfi volt nagyon lehúzó véleménnyel a W pedagógiáról, mint egészről a szomszédjait látva, ahol "egész nap ordítanak a gyerekek"! :) egyáltalán nem rád céloztam. Dehogy merném megengedni ezt magamnak, főleg frissen becsatlakozva egy új közösségbe.

Ahogy írtam nagyon sokat számít az osztálytanító személye egy iskolában. Lehet nagyon bomlott az osztály, ha a tanító nem tud a gyerekekre hangolódni akkor élve felfalják nap, mint nap. Van ilyen. Elképzelhető, hogy egy ilyen osztályból nem felkészülve kerül középiskolába egy gyermek.

Nálunk mindig elmondják az iskola bemutatáskor, hogy ez egy komplett RENDSZER, tehát ha ezt választod üdvös, ha 12-13évre tudod választani ezt a pedagógiát, mert akkor biztos a végeredmény. Ha menet közben kerül hagyományos oktatási rendszerbe egy gyerek 100%, hogy nem lesz egy szinten a NAT szerint tanuló gyerekekkel.

A w-nak saját pedagógiai módja van, azt hiszem 4edikben sé 8ikban, ill. érettségikor kell 1 szinten lenniük a gyerekeknek a NAT szerint tanuló gyerekekkel. Én azt látom, hogy megvalósul ez. De ugye a gyerekek sem egyformák, biztos kerül ki hagyományos iskolából is olyan kisgyerek, aki 8ikban még nem számol jól, mert mondjuk nem az ő világa, de a szülei reál irányba szeretnék irányítani. Van ilyen.

Nem művészképző a waldorf.

Egyébként Á fiam változóan kreatív. Nagyon az volt, mostanában nem az. Csak autókat rajzol és csak 3 éves szinten. Ez van. Most ez van. Azt hiszem a belső képalkotó képessége most nem jön elő. Ha van neki ilyen.

A kisebbik viszont olyan szinten használja a festést, a színeket, hogy leesik az állam, holott ő alapvetően egy mozgásos kis sajtkukac, de ha festés közelébe kerül lenyűgöz a színkezelésével.

Nem érzem sajnos kompetensnek magam, hogy hathatósan bemutassam nektek a w pedagógiát, de konkrét kérdésekre nagyon szívesen és legjobb tudomásom szerint, szeretettel válaszolok.

Amiben szerintem jó a w iskola egy auti gyereknek az, hogy elfogadó a közösség és erős az egymásra figyelés. Nyilván itt is előfordulna csúfolás, vagy piszkálódás, de lényegesen kevésbé tudom elképzelni, mint egy hagyományos iskolában.

A szabadság mint olyan 80%ban tanári felügyelet melletti szabadság. 1db 30perces szünetük van, amikor felügyelet nélkül vannak az udvaron, de nyilván egy SNI-s gyerekre figyelnek, vagy kapna feladatot a szünetre is, ha nem akar mozogni.
Ilyenkor - nálunk legalább is - nincs tömve az udvar, órási udvar és 1-2 osztály van kinn. 3 részre osztott az udvar, vagy egy hatalas, fakéreggel borított rész, ahol mászóka van, fából, kézzel készített. Van nagy homokozó. Farönkök. Van egy focizós betonozott rész és egy kosárlabdás rész, ahol a nagyobbak szoktak lenni, de nálunk pl. ami lenyűgöz, hogy a rágózó, gatyalógós kamasz, ha jössz a kapuhoz megáll és tartja az ajtót, hogy kényelmesen bemehess az ovisoddal. Tehát ők is festik a hajukat, megélik a kamaszságukat, de emberségesek maradnak. Minden nap meglep ez a dolog :)

na de ennyit a waldorfról, tényleg nem akarom elferdíteni a topikot és még egyszer, én kérek elnézést, ha félreérthető volt a pedagógia védelmembe vétele.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13849

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: a zsák elejében nem találták meg a bugyiját és a rövidnadrágját adták rá, mert nem néztek körül, most már mindent a nagy zsákba rakok, a zsák aljában talált volna műanyag zacskót csak nem túrták fel :blink: !

Szanya: lemaradt a végéről! Ne essél egyik végletből a másikba! Hol marad a kevés rossz gyerek szindrómád és a magántanulós elképzelés? Amúgy Andresz írásában ott az igazság!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13850

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Chris: Nem kérdez a gyerek: nekem a fiam volt ilyen, 4 évesen nem válaszolt a kérdésekre, csak a saját dolgait mondta. Nem kérdezett. Mikor 5 évesen rájöttünk, mennyire nem érti az olvasott meséket, akkor kezdtem el neki minden este beszédértés és figyelemjavítás céljából úgy olvasni, hogy szinte minden mondatra rákérdeztem. Nagyon szerette a Thomasos meséket, így azokat olvastuk. Minden eseményre kérdeztem. Miért szomorú Th. Hova viszi P. a postát, Ki repül Th feje felett... És a gyereknek figyelni kellett, viszont csak egy-két mondatot kellett egyszerre átlátnia. Idővel egyre jobban ment neki, most már könyv nélküli meséket simán követ, és állandóan kommentálja a kérdéseivel. pl hogy hány emeletes nagymama háza a Piroskában, és Piroska kosara is Piros volt- meg ilyesmik...
Időbe tellett, de szerintem segített valamit, hogy ezt gyakoroltuk.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13851

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Kimni: hova jártok fejlesztésre? mi az, ami bevált? azt hittem a fejlesztés az ilyen, amit videókon láttam, hogy tedd a piros pálcikákat a kókusz jelű dobozba. Ok, kész, akkor a fehér korongokat a banán jelűbe. Na ez nekem nem kell :D de ha életminőség javító, akkor érdekel!

Privit hogy lehet itt írni? mindjárt megnézem!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13852

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Chris: akkor oké, elmentünk egymás mellett. :)
Nagyon szimpatikus, amit írsz, lehet még a végén én is elnézek egy ilyen suliba... :)

Fejlesztés: többféle van, mi oda járunk, mint Kimniék. Ez kifejezetten kommunikációs és szociális fejlesztés, elsősorban iskola előkészítő jelleggel. Mi csoportosra járunk az EMÚ-ba.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13853

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Tomger:az email-emre küldjél amit csak tudsz! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Sajnos még egyik dologig se jutottam el sem a BM, sem a DDobozig ahova minden jókat feltöltötök!

Ma voltam a CsP, Gyes-t hosszabbítani, eddig mindig a férjemmel mentünk ő a papír szakértő, erre a nő elém rak egy papírt, hogy töltsem ki, hát egy vizsgán nem izgultam ennyire, de megvan legalább 3 évig nem kell arra járnom. :whistle:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13854

Annyit írtatok, hogy esélyem sincs elolvasni ma, talán hétvégén... Vagy hétfőn...
De!

Szanya, gratula a Nők Lapjához, anyukám előfizető, nemsokára eljut hozzá az e heti :)

Chris, üdv a fórumon, Neked is jó az írókád, majd végigolvaslak, hogy képben legyek :)
Egyébként a fiam Waldorf oviba jár, de suliba nem Waldorfba megyünk, ha lesz időm leírom miért nem. (A fiam NT.)

BundáskenyérVendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13855

Sünöcske, beírtalak. Hát igen, jobb ha el van intézve, ki tudja, mikor jön rám megint az ötletelés! :woohoo:
Jó ötlet a vonalvezetős! Van is néhány fölös cipősdobozom, a teteje pont jó lesz. :)

Ez, hogy a zsákba tették a pisis cuccot! Színvonal...

Labolen, Kimni, Süni, ez a kérdés tök elméleti, az én fiamat tuti nem veszik fel normál osztályba, nem is lenne értelme. Azon gondolkodom, hogy csinálhatnánk valami táblázatot vagy diagramot arra, hogy milyen lehetőségek vannak a beiskolázásra. Választós-rajzost mondjuk? Champ?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13856

Andesz, hogy haragudnék, Te vagy a pedagógus, nyilván jobban látod, mint én. Nem tudom igazából, hogy mi a jó kombináció. Nyilván nagyon erősen függ a gyerektől is, de az az igazság, hogy lehet itt filozofálni, de a lehetőségek annyira korlátozottak, hogy az ember kénytelen elfogadni azt, ami van és még örülni is neki.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13857

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Agiviki, köszi a GOKI-s infot! Jól teszitek a magánt! Nálunk csak az UH számít, azért inkább várok pár órát a kórházban, nem fizetek külön.
A Waldorfos dolog nagyon érdekelne! Mi most iskolaválasztás előtt vagyunk és két iskola van a képben, az egyik Waldorf. Akár priviben is!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13858

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, gratulálok a Nők Lapjához! Meg fogom venni most :)
Oldalmegjelenítési idő: 0.575 másodperc