LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13817

Chris79!Üdv a fórumon ! :)

Kimni !Annyira szeretnék neked valami biztatót írni a "nehéz ordítozós napokkal" kapcsolatban (valamilyen hasznos tanácsot ) :blink: Az a baj ,hogy ezek a problémák tényleg mindegyik gyereknél más és más színben jelentkeznek ,sokkal jobban kéne ismernem a fiadat ,hogy valami kézzelfoghatót írjak . Próbáld meg esetleg megfigyelni ,hogy ezek az ordítozós ,kiakadós percek mikor jelentkeznek . Mi pl .megfigyeltük ,hogy M akkor leginkább ilyen ,ha fáradt (du . Fél öt körül van egy hatalmas mélypont ;) ,M.-nél egy" leeresztős ,kiakadós ,pörgős egy óra ",ilyenkor csak csináljon ,amit akar ,némi kontrollal ;) ,és szabad tevékenység.Akkor is szerezhet M. nekünk kellemes perceket ,ha zavarja valami (ezt el is mondja ),vagy beteg ,unatkozik ,stb .... Sokkal jobb lesz a hétvégénk ,ha elvisszük valahova ,szereti a pörgést . (utálja otthon mindig "ugyanazt "csinálni ).Ha nagyjából rendben van a "lelkiélete ":nem fáradt ,nem beteg ,stb . ,akkor viszonylag kezelhető (általában ). Az a para ,amikor nem tudjuk ,hogy mért nyafog mégis ,mért ordítozik . Amikor úgy gondoljuk ,hogy nem zavarja semmi ,de mégis katasztofálisan viselkedik .Ekkor egyszerűen csak rossz ,furcsa napja van . Ez általában kiderül estére ,hogy miért volt fura (lehet tök nonsens dolog is ,ami elcseszheti a kedvét ,egy rossz álom is ),de lehet ,hogy ő sem tudja . Egyszerűen csak offra kerül az idegrendszere . Hát ,sajnos ez nem egyszerű műfaj ,nem mindig tudjuk megfejteni őket . Esetleg nem tudsz konzultációs időpontot kérni N.fejlesztőitől,akik segíthetnének ezzel kapcsolatban ?Én most kértem konzi időpontot M. feejlesztőjétől,épp ezért - Mert bár bizonyos szabályszerűségek vannak M viselkedésében ,mikor mért úgy viselkedik (ha minden ok ,tud tanult sablonokat alkalmazni a viselkedésében ),de egyszerűen én sem tudok belenyugodni ,hogy ha különösen rossz napja van ,akkor nyafog mindenért ,ordít is esetleg ,vagy a változatosság kedvéért verekszik . Én azt mondtam ,hogy ha M minden napja ilyen lenne ,mint a "furcsa napok ", M szerint ,akkor már tuti nyugtatókón élnék .
ESetleg a rajzok nem segítenek ?Vagy tanulságos mesék ?(Én múltkor már egy csomó rajzot készítettem M-nak :"M .dühös ,verekszik _anya sír ,szomorú -Anya sokat idegeskedik ,beteg lesz -ágy -beteg )Muszáj volt ,már kiakasztott!Ilyenkor úgy tűnik ,hogy érti ,hatással vannak rá a a rajzok ,de ez az ,hog y nem mindig jutnak eszébe a szituk ,rajzok ,mikor ,hogy viselkedjen. :unsure:
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13819

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szia Chris79! Üdv itt a fórumon! Jól tetted, hogy írtál :) Mindenkinek sokat segít, ha sorstársakkal tud beszélgetni!
Hogy, hogy foglalkozz a fiaddal, azt majd a fejlesztéseken meg fogják mondani, tanácsot fogsz kapni. Inkább azt kéne eldöntened, hogy hova fogtok járni. Vannak helyek, ahová járhattok, itt sokan tudnak ebben tanácsot adni, azt viszont nagyon gyorsan el kellene kezdeni, mert már nem olyan kicsi a fiad. Amiket én ismerek és szerintem mindkettő nagyon jó, az az Autizmus Alapítvány és az EMÚ (Egy Másik Út alapítvány). Mindkét helyen (és a többiek majd javasolnak mást is) van egyéni fejlesztés, ami a kezdetekkor szükséges, később csoportos van. Hogy kell-e napirend, azt ott majd megtudod, nyilván az elején kérni fogják, hogy használd, de ezek rettenetesen gyerekfüggő dolgok, nincs két egyforma, de még csak hasonló auti kisgyerek sem. Az én fiamnak pl nem kell, csak akkor csinálok napirendet, amikor rossz passzban van pár napig.
Szóval, szerintem nagyon jó úton haladtok, csak a fejlesztést kell mihamarabb eldönteni. Túl sok választási lehetőségeket sincs, így nem lesz hosszú döntés, csak be kéne jelentkezni valahová, mert hónapos átfutási idők vannak mindenhol.
Egyébként nagyon hasonló cipőben járunk! 6 éves az érintett fiam és mindjárt 4.5 a kicsi, NT fiam. Engem még nagyon érdekelne, hogy nálatok a tesóviszony milyen? Írnál róluk? Meg, hogy nem vesz-e át a kicsi a nagytól ilyen auti jellegű viselkedésmódot (úgy reagál dolgokra, ahogy látta a nagytól, csak simán utánozza, azt sem tudja, miért csinálta azt a nagy, de ha egyedül van, sosem csinál ilyeneket). Hogy játszanak?
Kérdeznék még tőled, ha nem bánod :) Pont tegnap írtam ide, hogy mi is iskolaválasztás előtt állunk és voltam nyílt napon a helyi suliban és én nem akarom normál suliba vinni. És a Waldorf az alternatívánk. Vinném is simán, de azt hallottam, hogy túlságosan magukra hagyják a gyerekeket, hogy oldják meg maguk a konfliktusaikat. Ez mennyire igaz? Mennyire állnak a fiad mellett ilyen szociális helyzetekben? És szeretném megkérdezni, melyik waldorfba jártok, de jó, ha priviben megírod nekem! Köszönöm!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13820

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Andesz, köszi a segítségeket, valóban hasonló szitukat élünk át mi is a fiammal, mint ti. Most az a bajom, hogy ezek a visítások állandósultak, mert ezeket leszámítva, nincs "rossz napja", azaz amúgy kezelhető, nyugodt, kooperál sokszor... És egy valamiről biztosan tudom, hogy állandó frusztráltság neki, az az oviban a közösség. Mert ugye lényegében elvesztette a barátját (de még rosszabb a helyzet talán, mert a kisfiú azért, ha nincs ló alapon, játszik a fiammal is, így aztán teljesen össze lehet kavarodva a fiam) és amióta Tomi így viselkedik vele, azóta tart ez a visítós, frusztráltabb állapot. Már sokszor nekiálltunk beszélni erről, de megmondom őszintén, fogalmam sincs, mit kéne lerajzolnom! Azt sem tudom,hogy mi zajlik az oviban. A dilettáns óvónőnk (ez az egy, akiről már írtam, ez a nő hihetetlenül nem ért a speciális gyerekekhez, csak szeretné azt hinni és olyan hülyeségeket hord össze állandóan, de segíteni azt nem bír a fiamnak!) meg nem mond semmit. Szerinte a fiam 4. éve minden nap mindig mindenkivel játszik. Mivel fluktuálódnak mellett az óvónők, a második óvónők mindig elmondják, hogy csak a Tomival játszik. De ők csak pár hónapig látják a fiam, aztán elmennek, így lényegében normál képet nem kapok a fiamról az oviból, tehát eléggé tehetetlen vagyok, hogy hogyan segítsek neki ebben. Időnként leülünk beszélgetni erről, próbálok kiszedni mindent a fiamból, de hm... Szóval, ha a probléma gyökerét keressük, én lefogadnám, hogy ez az. Egyébként ez az egyik, ami miatt tényleg nem akarom a fiam a normál suliba adni, mert osztálytársa lenne a Tomi itt. Persze, ha csak ide tud menni, akkor ide fog...
Igazából minden este az van, hogy 1-2 órán keresztül azt csinálhat, amit akar, még játszani is tudok velük, ha kérik. Mondjuk abban igazad van, hogy szeret az enyém is pörögni és menni ideoda, de lehetőségeim most elég korlátoltak, így csak hétvégén tudok velük menni. Most ez a szálloda is jót tett, amíg ott voltunk, kevesebb volt a visítás, de azért volt ott is bőven :) A legtöbb visítás aznap van, amikor az ovi után még foci is van Tomival. Akkor kész az egész este, nagyon durva. Nálunk ilyenkor az még megy, hogy berakom azt a filmet, amit szeret, akkor legalább a film ideje alatt boldog és nyugodt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13821

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Agiviki, OFF lesz!
Hátha olvasod :) Ti is a Gottsegenbe jártok a fiaddal? Nem bírok bejelentkezni, nem működik az emailes bejelentkezés már 4 hónapja, telefonon sosem tudom őket elérni. Nektek nincs ilyen problémátok?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13822

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13823

Kimni, már a nyári féléves kontrollra is a Rózsakert Medical C-be mentünk, ott rendel a Prof. asszony magánúton. Azért mentünk oda, mert vissza akartak minket irányítani a területi rendelőbe, asszem mi az Örs Vezér térihez tartozunk, és már csak akkor mehettünk volna a GOKI-ba, ha baj van. Nem akartunk idegen, talán kevésbé jó dokihoz kerülni, a Prof. mondta, hogy van magánrendelése, és kipróbáltuk. Sokkal nyugodtabb volt minden, sokkal több idő jutott ránk, 2 percet vártunk, és 30ezer volt. (régen a GOKIban 5-6-7 órákat vártunk!!!)Úgy döntöttünk félévente belefér. Ha baj van úgyis a GOKI-ba megyünk a papírjainkkal.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13825

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Köszönöm, hogy ennyit írtatok.

Az EMÚ-t néztem ki én is. Írtam nekik egy pár soros bemutatkozót és írtak, hogy beillesztenek minket valahová.

Kimni: Waldorfról priviben szívesen!
Ami közérdekű lehet. A waldorf világban NAGYON sokat számít, hogy milyen a pedagógus. A pedagógia csodálatos, azonban mindenki a saját szűrőjén keresztül tanulja és értelmezi.

(Számomra ezért sem elfogadható, ha valaki ismerve 1 W-os családot azt mondja, ez az egész W egy rémes dolog, mert a szomszédunk is...stb.stb. Az, hogy az a család milyen az nem a w hibája, vagy érdeme, hanem annak a családnak a tulajdonsága)

Az óvodában nagyon gyengéden bánnak vele és odafigyelően. Maga a pedagógia nagyon befogadó és nyilván, ha egy osztálytanító felvállal egy autizmussal élő kisgyereket, akkor a felvételi után a hátralevő időben fejleszti magát ebbe az irányba és nem fogja magára hagyni a gyermeket. Ha nem tudna róla, hogy az, akkor lehet, hogy szabadon hagyná (nem magára, hanem inkább szabadon, hogy felfedezze a saját eszközeit, forrásait a kisgyerek) de nyilván előbb-utóbb észrevenné, hogy az adott kisgyerek máshogy reagál a társas helyzetekre, vagy másra, amiben nehézsége van.

Mivel a waldorfban egy tanóra nem olyan, mint egy hagyományos iskolában (nagyon jó videók vannak a "jutyúbon" (bár sokszor nincs benne a waldorf a címében, majd ha akarjátok és a fórum szabályai megengedik másolok be ide egy videót pl. a matematika oktatásról, lenyűgöző számomra) ezért a tanár minden gyermeket lát, állandó a kapcsolat közte és aközött a 24-26 kisgyerek között. "a második apjuk, anyjuk az az osztálytanító" gyakorlatilag. Nagyon szoros kötelék alakul ki, igazi együttműködés.

De ahogy írtam az elején, minden az osztálytanítótól függ.

Általában az iskola bemutató előadások februárban kezdődnek, addig fórumokról innen-onnan tudsz információt szerezni magáról a kiszemelt iskoláról. Azt, hogy autizmussal élő kisgyereket vinnél szerintem nem szerencsés mondjuk mostanában, telefonon megemlíteni.

Nyilván előnyben részesítik azokat a gyermekeket, akik w óvodába is jártak, de nem kizáró ok, ha nem. Egyáltalán nem. Nincs diszkrimináció. Az osztálytanító mindig "összeválogatja" a gyerekeket. Tehát a gyerekek megismerésével alakul benne egy kép a leendő osztályról és úgy válogatja egymáshoz a gyerekeket.
Azt szokták mondani, ha ott a helyetek bejuttok! :)

rég óta írom ezt a hsz-t, közben történt egy baleset itt a sarkon (egy kutyussal), lent töltöttem majd 1 órát alig ruhában a sarkon, így most üres a fejem, inkább elküldöm!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13826

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szia Chris, üdv a fórumon!

Szanya: gratulálok a Nők Lapjás megjelenéshez! Azért nem semmi ez! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13827

Szia Chris79!

Sokan ezen az oldalon "okosodtunk" meg, már amennyire ez lehetséges, sokat segít a fórumozás, ha másban nem hát abban, hogy örömünket, gondunkat, bánatunkat megoszthatjuk másokkal, olyanokkal, akik értik is, hogy miért örülsz annyira anna, hogy a gyerek megette a krumpligombócot, vagy 5 évesen hajlandó volt társasozni, vagy lifteset játszott a cicával, vagy kimondott egy új szót. Sok ötletet, tanácsot is kapunk egymástól, illetve az oldalon felhalmozott információ mennyiség is sokat tud segíteni.
Ha hirtelen valami krédésem, gondom van, nem a fejlesztőt hívom, hanem ide írok, és sokszor meg is kapom a választ, vagy ha valami rossz dolog történt, pár hozzászólás után elmúlik a búskomorságom. :) Ezért maximálisan hálás vagyok itt mindenkinek (könnyen el tudok kenődni).

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13828

Szia Chris79!

Érdekes, amiket a Waldorfról írsz. (Betehetsz videót róla.)
Azt olvastam valahol, hogy vallásos alapokra épül, ez igaz?
(Remélem, a kutya egyben maradt!)

Lucy, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Bundáskenyér, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13829

Bundáskenyér, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13830

Champ, köszi! :) Én még nem is láttam. Délután megveszem az újságot. (Nem kéne ilyenkor szólniuk, hogy beteszik?)

Hárommaci, látom, a liftes mély nyomokat hagyott benned. :) A lanovka is hatalmas volt, amit Süni javasolt. :cheer:

Képzeljétek, kisfiam féltékeny! :blink: Az asszisztensünkre. Ugyanis a héten kisebb átszervezés van a csoportban és az óvónéni van a fiammal, az asszisztensünknek más feladata van. De bent van, csak épp nem a fiammal. Úgyhogy volt tegnap sírós követelődzés utána. :ohmy:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13831

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Szanya!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13832

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13833

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szanya: szerintem is szólni kellene, ha megjelentetik a honlapod címét egy újságban. :( Viszont legalább jó helyen jelent, a legszínvonalasabb hetente megjelenő női magazinban! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13834

Továbbra is az iskolakérdésen kattogok. :unsure:
Azon filóztam most, hogy egy normál iskolában, ahova ugyan 500 gyerek jár és 1 osztályban 30-an vannak, nagyok a terek. Tehát ugyan sokan vannak, de eloszlanak a nagy térben és a gyerek tud szeparálódni.
Ha viszont egy alapítványit nézek, akkor oké, hogy kevesebb a létszám és egy osztályban mondjuk 8-15 gyerek van, de milyen picike térben! Nem lehet elvonulni. Egymás szájában vannak.
Meg aztán 30 főből nagyobb az esélye, hogy van valaki, aki szóba áll vele.
(Most elvonatkoztatva a tananyagtól meg egyéb dolgoktól.)
Vélemény?

Champ, igen, ez tök jó, csak ha beteszik egy olyan cikk alá, amiben ordas sztereotípiák vannak, az azért elég ciki lenne... De megnézem délután.
Jobb volna, ha proaktívan intézném az ilyesmit, el lehetne kerülni a hibákat, csak a nyilatkozás... szereplés... neeeem. :pinch:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13835

• Chris79
  • Chris79 profilkép
Nem ígérem, ne haragudjatok, hogy rögtön megjegyezlek benneteket, de igyekszem :dry:

Még nem tudom hogy kell linkelni, remélem sikerül. Hosszú a videó, de érdemes rászánni az időt. Hatodikosokkal mutatja be az első 4 osztály matematika tanulási módszereit.

Hm, mit is kérdeztetek még.

Milyen a testvér viszony. Nos, durva volt épp kedden jöttem rá, hogy NEM ISMEREM a kicsi fiamat :( ez szívszorító felismerés volt. A nagy beteg kezdett lenni (nálunk ez olyan, hogy már 4kor jajgat hangosan, arra ébredünk, majd ha belemegy jobban, akkor nem hajlandó nyelni és jajgat egész nap, esetleg sír, sikít, majd ha köhögés lesz belőle, akkor minden köhögés után jajgat váááá kész vagyok tőle. Szóval ezt megelőzendő itthon tartottam és itattam mézes teával, még elfogadta, sokkal jobban is lett, szerdán már ment, na de visszakanyarodok) és a kicsivel mentünk csak oviba.

Apukája viszi én hozom ez a rutin. Már az apja úgy jött haza, hogy egész más volt az út, csacsogott, dinamikusan tudtak haladni, kinyílt, mert ha Á is megy velük, akkor mindig olyan járművel, abba a kocsiba, oda ülnek stb. amivel, amelyikbe, ahová Á akar. A kicsi Á meg behódol mindig ennek, már rájött, hogy jobban jár :(

Én mentem érte, egy boldog, beszédes kisfiú jött ki az oviból. Kivirult, mesélt (ha Á ott van nem szokott szinte semmit) hazafelé azzal jöttünk és úgy, ahogy ő szeretett volna: Egész úton beszélt, mesélt, mindenki mosolygott körülöttünk, hogy milyen aranyos (picit "selypít") és aztán egyszer csak mondta, hogy nagyon jó volt ma, mert nem volt Á az oviban, az mindig rossz, ha ő is ott van :( (pedig nem egy bandában játszanak)

délután még könyvtárban is voltam vele. Egy olyan kisfiúval, akiről eddig azt hittem hiperaktív, de legalább is van vele valami gond, mert ha együtt vannak akkor folyton nyüzsög, piszkálódik, hangoskodik, rosszalkodik. Ezen a napon mintha nem is ő lett volna.

A másik felismerés, eddig úgy tűnt neki nincs egyénisége. Ez furcsa így, de ha pl. ajándékra gondolunk semmi sem jut eszünkbe, csak hogy mozogni szeret. Ahhoz meg nem kell semmi. Semmilyen játék, vagy tevékenység vele kapcsolatban. És ezen a napon döbbentem rá ő mennyire elnyomott ebben a családban. Nem tudom mit tegyünk, de azóta ezen (is) jár az eszem, hogy ő hogy legyen egész ember a mi négyesünkben.

A játékban egyébként eddig nagyon Á-hoz húzott. Egyedül semmibe nem fog, azt játssza, amit Á akar, vele játszik, egyedül szinte soha. A nyafogását, a "nem öltözését" átvette eddig, de úgy 2 hete gyakorlatilag teljesen megváltozott a kicsi Á. Már öltözik egyedül, mindent megcsinál, jön, velünk közreműködik és a rosszalkodását, csínytevéseket is abbahagyta. Férjem mondta is szomorúan, hogy szegénynek 4,5 évesen fel kell nőnie? :(

Férjem szerint már nem poén neki, hogy fél órát vonaglunk öltözés címén, hogy mindenért nyafogunk, már inkább odajön hozzánk, részt vesz a mi tevékenységeinkben. Vaaagy, ha Á olyan hangulatban van, akkor együtt bohóckodnak, aminek általában sírás a vége a kicsi részéről, mert Á megunja és megmarja, vagy megveri :( ha fordítva sül el, akkor meg dühroham Á részéről.

Szóval ilyenek a mindennapok. Mi meg borzasztóan fáradtak vagyunk és alig haladunk az életünkkel. Ezek a délelőttök vannak csak, amikor oviban vannak (1-ig, de délben már készülődöm és indulok értük)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13836

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szia Chris79!
Én írtam a Waldorfról azokat, amiket most cáfoltál, és nekem jár oda rokonom gyereke. Eddig nem volt senki itt, aki ilyen oviba járt volna, ezért írtam bátrabban a véleményemet, ha hamarabb jelentkezel, körültekintőbben fogalmaztam volna. Remélem nem érzed bántónak a véleményemet. Igaz, csak egy gyereket és egy ovit ismerek, de nekem onnan ez jött le. Nagyon pozitív amúgy a tényleg családias légkör, a gyerekek is sokat kézműveskednek. (No ezt a fiam nekem már biztos nem csinálná velük...) Viszont tényleg azt hallottam, hogy nem segítik őket a konfliktusok megoldásában, csak akkor lépnek közbe, mikor már eldurvulna a helyzet. Nekem ez mondjuk annyira nem tetszik, mert hogyan oldana meg egy problémát két kisgyerek, ha nem kap előtte mintát. (Ez komolyan így megy ott, mert a rokonom engem kérdezett, hogy mi hogyan oldjuk meg ezeket a nézeteltéréseket a gyerekek között, mert az oviban neki így mondták, hogy hagyni kell őket.)
A másik, hogy anyukám sulijában (szakközép) vannak olyanok, akik Waldorf suliból jöttek, és szinte számolni sem tudnak, mert nem azon volt a hangsúly. Ha megnézed, az alpítójukban is valami olyasmi van, hogy művészeti oktatásban részesítik őket elsősorban. Meg az, hogy érdeklődésüknek megfelelően felkészítik őket a továbbtanulásra és az életre. Nem tudom, hogy a többségi tanrendet követik-e egyáltalán. Vagyis innen nehezebben megy majd el esetleg egy műszaki irányba a gyerek. Hamarabb lesz festő, vagy szobrász, vagy akármi ilyesmi. Bár nálunk mondjuk a fiamnak annyi képzőművészeti tehetsége van, mint egy krumplinak. De ez az én fiam, biztos van kreatív auti is, aki újat alkotni is tud, nemcsak a valóságot másolni. de mindettől függetlenül biztosan van olyan auti gyerek, akinek tök beválik ez a rendszer. Én mondjuk félnék a kötetlenségektől, szabad dolgoktól, nálunk az nem működik a gyereknél, hogy nincs beszabályozva, hogy éppen mit kell csinálnia.

No de ennyit a Waldorfról. Én nem ismerek személyesen egy intézményt sem, és nem jár oda egy gyerekem sem. Szóval hiszek neked, hogy nálatok minden jól megy a fiaddal kapcsolatban. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13837

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Bundáskenyér:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Chris79, hát nagyon hasonló az életünk. Bár, nálunk a kicsi roppant erős egyéniség, így esély sem volt arra, hogy ő elnyomott legyen :whistle: De, amiket írsz, a játékukról, a problémákról, azok hasonlóak. Nálunk úgy alakult, hogy külön épületbe kerültek az oviban, véletlenül. Először mérges voltam nagyon, de az év végére rájöttem, hogy ez így nagyon is kerek. Mert így tud kinyílni a kicsi. Sőt, először érte megyek mindig (a házunk mellett van az ő épülete) és amíg elérünk a nagyhoz a másik utcába, beszélgetek vele és olyan édes, pontosan olyan, amilyennek most leírtad a ti kisebbeteket! Én időnként csinálok vele kettes napokat (nagypapa időnként elviszi a nagyot magához, de a kicsit nem), akkor mindig ilyen, mint amilyen most nálatok a kicsi volt. Szerintem, ami miatt nekünk könnyebb a naggyal, hogy a nagyot 4.5 éves kora óta fejlesztjük, és pl amiket írtál, az öltözés, a betegség alatti nem nyelés, jajgatás stb, ezeken sikerült változtatni a fejlesztőnk segítségével! (mondjuk öltözni pont szeretett egyedül mindig, de elindulni nem, órákig tartott, mire elkezdett öltözni, mert nem bírta abbahagyni, amit éppen csinált - de ezen segített a fejlesztés, hatalmasat!) és 3 éves kora óta közösségbe jár, ami nyilvánvalóan formált rajta rengeteget. A betegség alatti nem evés-ivás nálunk többször fajult kórházig kiszáradás miatt. Egy rémálom volt minden lázas betegsége... Ezen viszont az óvoda segített igazából (kb 5 éves korára), mert ott tanult meg (utánozva a többieket) enni-inni rendesen, meg sikerült kitapasztalni, hogy amint jelzi a fájdalmat, azonnal kapott fájdalomcsillapítót, általában azonnal 2-3 félét is (nurofen, cataflam, panadol) és így evett-ivott és nem lett nagyon beteg. De talán, amit a fejlesztésnek köszönhetünk, az egy általános fejlődés az öntudatát illetően, sokkal magabiztosabb és stabilabb lett mindenben és jobban kooperál, könnyebb vele megértetni, hogy mit miért csinálunk (mert ehhez eszközöket tanultunk a fejlesztésen). Szóval, hidd el, a fejlesztések során meg fog változni az életminőségeket!!!
A kicsire pedig muszáj időt szánni, főleg, ha ő nem tudja kikövetelni magának :( Tudom, ez nehéz, de mondjuk időnként jó lenne, ha egyedül tudnál lenni egy pár órát a kicsivel. Egy csoportban is vannak az oviban? Nekem abszolút tapasztalatom, hogy nem jó, ha egy csoportban vannak, egy társaságban, mert akkor mgé nálunk is elnyomja a kicsit a nagy, pedig mondom, a kicsi nálunk rettenetesen erős egyéniség.
Ja, a link nem jött át! Pedig érdekelne :) Megírod nekem priviben, hova jártok Waldorfba? Köszi :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13838

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Sziasztok!

Labolen: Andris annyira nem ügyes, bár mihez képest. Engem nem érdekel, hogy nem érdeklik az állatok v. hogy a rántott hús aranybarna lehet csak, de ez a fránya beszéd a vesszőparipám amit nem adtam még fel, mert mond már meg egy dumagép gyereke, hogy lehet KUKA :angry: ;)

Miri: növény ügyben az a legjobb, ha nálad van! Jössz dec. 8.-án?
Szanya vedd, hogy regisztráltam, csak még a férjemet kell b...-nom, hogy utaljon majd! El kell ezt már intéznem a bankkal, hátha leszel olyan elvadult, hogy jövőre is szervezel vmit. :whistle:

Labolen:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Szanya: Látom már kaptál instrukciókat a vonalon belül maradásra. A sablonos módszer nagyon jó. Mi wc-guriga belsejét használtuk határnak + doboz belsőket. Mesélted, hogy szereti a labirintusos vonalvezetőt, hát csinálj neki dobozból és festesd be az alját, majd mehet a golyó, autó...stb.

HáromMackó:[hideÚszás:]Hát igen az ebihalak nem szeretnek, csak úgy korlátozva úszkálni. Szerintem is sokkal szórakoztatóbb, bukfencezni v. búvárkodva úszkálni. Hát ha nem jön be, mint gyorstempó lehet, hogy a HRG jobb lenne neki ott eszközök is vannak. Viszont az is lehet, hogy még a kötetlen lubickolás kell neki. Vidd csak egyszer a héten és csinálj neki búvár feladatokat! (hozd fel az aljáról a karikát, kis gumilabdát v. bögréből locsolj vizet a forgóba...stb)
Elbújás: olyan aranyos lehet ez a reggeli kis rituálé, de ha ez kell a jó naphoz, hát partner kell lenni benne. Van akinek kávé kell a munkakezdés előtt v. akinek az hogy elolvassa az email.-jeit és még sorolhatnám. Én pl. reggel utálom, ha nincs 15-20 percem arra, hogy magam legyek a rendelőben és úgy készülhessek elő, hogy nincs ott a főnököm.[/hide]
Oldalmegjelenítési idő: 0.138 másodperc