Szanya, azt hiszem, másra gondolok, mint ami lejött. Nem a tanár feladata a gyerek nevelése, hanem az iskolával szembeni elvárás, hogy ne csak gyerekvigyázó legyen, az ovival szemben azért ez nem így van. És ez az az elvárás, ami miatt már egészen más szemmel tekintünk az iskolára, mint pedagógiai intézmény. (és szerintem ezzel nincs baj) A másik, hogy a gyerekek iskolás korra elég érettek ahhoz szociálisan, hogy menjen a bullying. Ekkor már gonoszkodnak rendesen. Tehát, akinek nehézsége van a beilleszkedéssel, annak kellene segítség, amit itt nem kap meg, mert nem lehet egy normál suliban ilyenre figyelni.
Nekem is az áltsulival volt nagy gondom, 3x akartak kivágni, tele voltam intőkkel. Az egyetemet meg kifejezetten élveztem. De én az elvárások megváltozásairól beszélek, hogy más elvárásunk van az áltsulival kapcsolatban, más a középpel és más a felsőoktatással. És a csalódás az mindenütt ott van, kivéve, ha nem valami tökéletes, szuper tanuló és sportoló, társaság középpontjával lévő gyerekünk van, vagy éppen valaki, aki sikeres pályát választott magának (ez sem mindennapi). A felsőoktatással más a gond, mint az áltsulival.
Rengeteg családot ismerek, ahol az áltsuli elment, középben már voltak gondok és baj volt a felsőoktatásban - na nem azzal, amivel áltsuliban szokott baj lenni.
Autiknál a középiskola a nagyobb gond - ha nincs jó helyen a gyerek. A szocializálódás miatt. A nagyon súlyos helyzetek ekkor szoktak megtörténni, ami akár öngyilkosságig is fajul. A kamasz ASesekkel foglalkozó gyógypedek erről sokat tudnak mesélni.
Amit még szerintem rosszul írtam, hogy nem jó ez a rendszer, aminek örülni kell, hanem pocsék, rossz az egész iskolarendszer, NTknek is, mindenkinek, ez nyilván hatványozódik az autiknál, DE: nincs más esélyünk. Aki ezt kihagyja, annak nem lesz esélye később beilleszkedni. Szerintem ezzel mindannyian egyetértünk. Az autiknak különösen fontos a szocializálódás, ha ez kimarad gyerekkorban, akkor biztosan nem lesz esélye kihozni magából a maximumot és nem lesz önálló.
Más helyzet, ha nincs iskola, amibe beleillene a gyerek. Nem mindenáron kell iskolába menni, csak szerintem eleve elvetni nem szabad.
Szerintem nem mondunk nagyon mást, csak más oldalról közelítünk.