LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13385

Jó éjt! Én is megyek szunyálni.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13386

Kimni, Te írtad a Benedek Eleket? Melyikre gondolsz, több is van?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13387

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
agiviki, a soroksárit dicsérték.
Gratula Miminek :) Úgy látszik, ez a PECS neki nagyon bejött! És, hogy beindult a kommunikációja, csak így tovább :)
Szerintem a suli kérdéssel ráérsz, mert és akkor mi lenne, ha találnál most sulit? Úgysem jövőre megy, nem?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13388

Kimni, a soroksárit nekem is dicsérték. Mimi 2 vagy 3 év múlva megy, de lehet állítólag feliratkozni várólistára....

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13389

Labolen, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13390

Kimni, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13391

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13392

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Labolen, szerintem van, hogy szakemberek és akár a gyereket "jól ismerők" is mondanak olyan dolgokat, amit ha az ember végiggondol, egy idő után rájön, hogy tévednek. Nálunk volt többször is ilyen. Te ismered a legjobban a fiadat és van annyi rálátásod, mi lehet a suli perspektíva. És még van egy évetek. Szóval menekülj tagadásba, és ha hiszed, akkor L. képes is lesz mindenre!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13393

Champ, Ha Mimi PECS-el kommunikál nem mond semmit. Kizárólag azokat a dolgokat mondja, ami nincs benne a PECS könyvében, mert mondjuk eddig nem csinálta azt a dolgot és ezért nem készült róla kártya.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13394

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Sziasztok!

Labolen, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Szanya, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Viki, Nagyon örülök, hogy beindul Mimi beszéde és kezdi valóban kommunikációra is használni. Szerintem az egy nagyon hosszú folyamat amíg átmenet van a pecs-es kommunikáció és a normál beszéd között. Nekünk kb 3/4 év volt. Mi most már nem használjuk a pecs mappát. Gergő beszéde annál jóval választékosabb mint amit a pecs lehetővé tesz.
Meglep amit írsz, hogy Mimi amit pecs-szel tud kérni azt csak azzal kéri és pont amit nem tud azzal kérni, csak azt próbálja mondani. Gergőnél ez nem így volt. Előfordult egyre gyakrabban hogy odajött és kérte már mondatcsík nélkül is a pecsmappában is meglévő tárgyait. Én sokszor nem értettem és akkor odamentünk a mappához és kiraktuk a kártyákkal. Vagy volt hogy meg is értettem , de annyira torz volt a kiejtés hogy azért erőltettem még a kártyát is. Viszont, és ez ANNA SZERIT NEM JÓ NE CSINÁLJUK MONDTA ő: amikor már mondani is tudott, úgy mint Mimi most, én eröltettem (amikor kártyán hozta a csak a kérését és persze csak mutogatta, de mondani nem mondta hozzá) hogy bizony mondd is ki. Anna azt mondta nehogy elvegye a kedvét az hogy nem tudja mondani és én eröltetem. (De hiszen már tudta mondani én úgy gondoltam a mi esetünkben Anna nem jól itéli meg)Én úgy vettem észre kedvét ez nem vette. Ezért írom, sztem megpróbálhatnád kicsit eröltetni hogy mondd Te is, miután Te már szépen felolvastad a mondatcsíkját.
Hangsúlyozom a szakember szerint ez nem jó (lehet Nálatok ez nem lesz jó), viszont nálunk akkor is működött. Egy próbát sztem megér. Ha látod 1-2 hét után hogy merev ellenkezést vált ki, ne forszírozd tovább.

Újabb képeket gyártani, amíg ennyire aktívan használja a pecyset mindenképp érdemes!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13395

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Ma bevittem egy fényképezőt az oviba, remélem lesz ideje az asszisztensnek pár képet kattintani.
Gergő tegnap extrém hisztis volt volt ám utcán lefekvés is. Pedig nekünk pont a múlt héten, (őszi szünet a suliban a nagyomnak), ezért Gergőt sem vittem a hét első felében sem és nagyon kisimultak a ráncaink, jó volt. Érdekes nyáron és a most ebben az egy hétben is azt vettem észre, hogy a közös családi programokon (apa is szabit vett ki) kétszer annyit fejlődik!!!

Tegnap délben is ebéd után nagyon aranyosan elmotorozott azzal a kisfiúval az ovi udvarán aki állítólag a barátja, a másik kisfiú legalábbis annak tartja Gergőt. Gergő ezt a szót még nem érti, de Nándit nagyon számon tartja és mondd is róla egy egy mondatot. Tegnap elmondta hogy mit játszott az udvaron és úgy hogy nem emlékszem rá hgy azt valaha is abban a formában előmondtam volna neki. Már nem csak késleltetett echolália van igenis építkezik a szavakkal!!!

A motorozás alatt viszont kijött hogy Nándi mindenáron versenyezni akart, de ezt Gergő képtelen volt felfogni. Meg akarom vele értetni hogy mi a versenyzés (tudom hogy ez nagyon nehéz, de megpróbálom), úgyhogy a következő napokban autóversenyzős videókat fogunk nézni:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13396

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Tomger: ez tök jó, hogy van barátja! :) A versenyt L. sem érti, de szívesen szaladozik a többievel. Mondjuk nem szakítja szét magát. :D A futóversenyen is szépen begyalogolt utolsónak, de végigment. :)

Suli: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13397

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Tomger, Ágiviki:
Az én fiam a PECS első percétől úgy csinálta, ahogy Anna: kirakta a kártyát és mondta a mondatot. Tök mázlink volt, hogy ilyen hamar leesett neki. Amikor elkezdett új mondatokat alkotni, (kérek + telefon + miskolci mama) akkor is úgy mondta, ahogy jöttek sorban a kártyák, vagyis semmi megfelelő ragozás. Ez a mai napig gond. Nem tudom, hogy a PECS-es berögződés miatt van-e, de nem kötöm ehhez feltétlenül. Simán kever olyan igekötőket (ki-be, fel-le), amik a kártyákkal szóba se jöttek.
Amit Viki ír, hogy pecs-el csak kártya, nélküle viszont beszél, az nekem is kicsit furi, de hát ilyenek ezek a gyerekek! Kis furik! :P

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13398

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Labolen:
Z. sem érti a verseny lényegét, de általában rész akar venni. Nem akad ki, ha nem ő az első, csak őt is tapsoljuk meg. Tök jól leosztotta a két gyerek, mert a lányomnak is kell ugyan az elismerés, de neki az a lényeg, hogy ő nyerjen. Ha nem így van, akkor hiszti! Úgyhogy Z. általában udvariasan átengedi az első helyet a huginak (nem mintha pl. futásban le tudná győzni :unsure: ), övé az ezüstérem és mindenki boldog! :laugh: Csak memóriázni ne kezdjenek, mert abban mindketten nagyon jók, ott a fiam nem fogja vissza magát, lévén szellemi, nem fizikai teljesítményről van szó, és akkor előfordul, hogy a lányom veszít! Világvége! :woohoo:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13399

Labolen:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13400

Versenyről: M. utál a versenyben részt venni, mert semmi értelmét nem látja az egésznek ,ha nem ő nyer, és futásban meg hasonló gyermekversenyekben nem igazán ő a favorit a higany mozgásával:)Egyébként is borzalmasan utál veszíteni, egyszer véletlenül elvertem memoryban (egyébként jobb az ehhez szükséges vizuális memóriája ,mint az enyém) , és onnantól kezdve nem volt velem hajlandó játszani :D
Szerintem nagyon jó Z. és L. hozzáállása, akik a részvétel kedvéért is beszállnak a versenybe. A fiam sajnos nem nagyon áll be, ha sansz van rá, hogy veszít...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13401

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Marcoverde:
Szerintem az én fiam fel sem fogja, hogy mit jelent nyerni és veszíteni. Valszeg. ezért hajlandó részt venni a verseny szituációkban.

Nekem eddig elég jó tapasztalataim vannak a gyógypedek által a fiamról hangoztatott véleményekről. Sőt! Egyet-kettőt olvasva / hallgatva még az is fölmerült bennem, hogy kicsit túl van fényezve. Aztán elolvastam még egyszer és szinte az összes mondat így kezdődött: Két személyes szituációban... :dry:
Én úgy gondolom, hogy a gyerek esetleges gyengeségeiről is nekünk van a legjobb képünk, csak nem biztos, hogy azt úgy tudjuk megfogalmazni, ahogy a gyógypedek.
És azt se felejtsük el, hogy a sulit mi választjuk, mi íratjuk be a gyereket és ha mégsem jól lőttük be a képességeit, akkor az is a mi felelősségünk. A gyógyped, főleg egy értelmileg ép gyereknél max. segíthet dönteni (vagy nem), éppen ezért mindenki az ösztöneire és a gyerekkel kapcsolatos saját tapasztalatára hallgasson suli/ovi ügyben.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13402

Viki, az én fiam dettó ezt csinálta! Ezért hagytuk el a PECS-et.

Tomger, nem gondolnám, hogy távlatilag be akarnám csatlakoztatni az iskolarendszerbe. Nem (csak) a gyerekemmel van gond, hanem a rendszerrel. Nem azért nem akarom vinni, mert szociálisan nem érett rá. Ez a rendszer normál fejlődésű gyerekek képzésére sem alkalmas, beleértve az alapítványiakat is. Egyetlen jóról hallottam mindössze (kb. 20 éves várólista és csak jól kommunikálót vesznek fel.)
Ez nem visszalépés, hanem kényszerpálya. Az iskola maga a visszalépés az óvoda után.

Marcoverde gondolatmenetéhez kapcsolódva: az én fiamra is azt mondta minden gyp., hogy nem fogja tudni elviselni a 20-30 fős óvodai csoportot. Ehhez képest ezzel semmi gondja nincs, a súlyos hangérzékenysége kb. pár nap alatt szűnt meg a közösségben. (Ettől függetlenül nagyon sokáig rászóltak az óvónők a gyerekekre, hogy ne zajongjanak, mert zavarja a fiamat. Szerencsére már nem kell ezt sem.)
Fenntartással kell kezelni minden véleményt, és ha a szülő úgy érzi, hogy meg kell próbálni, akkor próbálják is meg. Ha viszont nem megy és struktúrával, segítségekkel sem lehet ezt áthidalni, akkor más megoldást kell keresni. De ha egy kis esély is van arra, hogy sikerül, akkor meg kell próbálni! A gyerek is fejlődik, a tanár is lehet tehetséges, az osztálytársak is lehetnek akár empatikusak is. Hátha. Szerintem.
Most látom, Champ ugyanezt írta kb. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13403

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Tomger: verseny témához: jó ötlet a versenyautós műsor, csak nehogy elvárd, hogy ebből megértse :D Én azt hiszem, ezzel nem kéne foglalkoznod (azaz úgymond fejleszteni erre, de témának jó nagyon), az én fiam sem fogta nagyon sokáig ezt a versengést, kb fél éve (5.5 évesen!) esett le valami neki ebből, de az is inkább a társasjátékokban való nyerésre vonatkozott(zik), ilyen, hogy bringával versenyzünk a játszó körül, amiben 3-4 fiú csoporttársa vesz részt, plusz az öccse, ilyen még nem megy. 1 éve (5! évesen) még semmit nem fogott ebből. Ma már valamit ért, de nem izgatja, megy egy kört velük, aztán leáll "postásozni" a házaknál, nem érdekli. Talán még mindig nem érti igazán. És nálunk nonstop téma volt a verseny már az öcsi 3 éves kora óta, azaz 1.5 éve. Ennél jobb "fejlesztést" el sem tudok képzelni, mégsem esett le neki. A társasokban való nyerés is csak pár hónapja, és magától, nem volt köze hozzá semminek. Amikor erre irányuló dolgokkal foglalkoztunk, beszéltünk róla, téma volt, akkor semmi. Ahogy írják a többiek is, sztem ez olyan, amit nem lehet megtanítani, főleg nem ilyen kicsin, mint G.. Foglalkozni szerintem kell vele, csak ne legyenek elvárásaid, mert én azt hiszem, hogy ez majd egyszer beérik benne valamennyire és azt nem tudod irányítani. De legyen téma, én így csináltam legalábbis és most előrébb is vagyunk.
A másik: G. már jobban teljesít az oviban, mint az én fiam teljesített ekkor! Nagyon büszke lehetsz rá is és magadra is, ezek szerint fantasztikusan ügyesen csinálod! Azért merem a fiamhoz hasonlítani, mert a fiam a tipikus olyan aspi, akiről szinte senki nem tudja, csak egy fura kis okoskaként van számontartva sok szülőnél és sok helyen.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13404

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Marco, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Igazatok van a gyógypeddel kapcsolatban, a véleményekkel kapcsolatban. Az a helyzet, hogy nekünk az ellenkezőjére van példánk, tehát a gyógyped szerint jóval több segítségre kellene, hogy szüksége legyen a közösségbe járáshoz, mint amire valójában szüksége van. A lényeg, hogy nálunk is egyértelműen én ítéltem meg jobban a helyzetet és pont a közösséggel kapcsolatban tévednek nálunk is a gyógypedek.
Magamba kavarodtam, ez nem az ellenkezője, hanem az ellenkezője az az, hogy azt pedig nem tudják megítélni, hogy itthon milyen gondok vannak, szerintem nem hiszik el nekem, mert ott nem produkál olyat, mint itthon meg akárhol, ahol hozzászokott a helyhez. Ez az ellenkező gyógyped tévedés, így értettem...
Oldalmegjelenítési idő: 0.711 másodperc