LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Te hogyan vetted észre?

Te hogyan vetted észre? 8 éve 7 hónapja #41748

Szanya, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 7 hónapja #41749

Babasz, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42242

• kjazmin
  • kjazmin profilkép
Sziasztok!
Nagyon nehezen vettem rá magam, hogy írjak, de úgy érzem muszáj kiírnom magamból a fájdalmam.
2 éves, pontosabban 25 hónapos a kisfiam, és az utóbbi időben vettem észre furcsa tüneteket rajta.
30-án megyünk fejlesztő központba az első vizsgálatra, hogy megfigyeljék, autista-e?
Én sok mindent látok rajta,pl. nem fogja meg a kezem ha sétálni megyünk, a tesóját aki 4 és fél éves lesz, ellöki magától, hozzám bújik és az apukájához is. Előre hátra mozog négykézláb, a kiságyban állva előre hátra, főleg ha ki akar jönni , ezt is jelzi szerintem. Ha szólok hozzá nem figyel , viszont ha azt mondom kérsz inni, vagy inni? arra figyel és jön. Nem beszél, hangokat kiad , pl. mmma, mmm, vagy pl nyam nyam, néha mintha szeretne már megszólalni, mintha a száján lenne a szó. Ritkán mondja, ga , ma-ma-ma.
Nagyon el vagyok keseredve, nem látom a jövőt, tudom míg nincs diagnózis, nem kellene idegeskednem.
Mik a kilátások kérdezném azoktól akiknek van tapasztalata ebben. Tudom széles a skála, de rosszabbodhat, javulhat?
Köszönöm
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42243

Szia Kjazmin!

Melyik fejlesztő központba mentek?
Nagyon keveset írtál írtál a kisfiadról, ebből még semmi nem derül ki. Korábban az volt a jellemző, hogy aki hozzánk eltalált és úgy saccolta, hogy a gyereke auti, az be is igazolódott később. Mostanában viszont gyakori az ellenkezője. Ennek valószínűleg az az oka, hogy mindenhol autizmusról lehet olvasni. (Egyéb problémákról meg nem, amik szintén okoznak autis jellegű tüneteket is.) Szóval azt mondom, hogy 30-a már mindjárt itt van, érdemes kivárni.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42244

• kjazmin
  • kjazmin profilkép
Kedves Szanya1!

Igen, igazad van, hogy mindjárt itt van 30-a, nagyon nehéz. Éjszaka nem tudok aludni, nappal próbálok erős lenni, de nem megy.A XX kerületi fejlesztőházba megyünk első körben. A védőnőt ma felhívtam , mert ugye nem régen voltunk 2 éves státuszon, azt mondta nem hiszi hogy ez autizmus. De több tünet illik rá. KÉrdezném ha az lenne és ugye korán megkezdődne a fejlesztés, mennyi az esély úgy általában hogy be fog illeszkedni a jövőben közösségekbe? Gondolom ez a súlyosságtól is függ. Illetve még egy kérdésem lenne, hogy olvastam néha értelmi fogyatékossággal is párosul. Ez már latszana 2 évesen? KÖszönöm
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42245

Sziasztok!

Kicsit kapcsolódok én is a témához. Korábban már írtam, kb. 3 éve, amikor az ovi elküldött minket a nevelési tanácsadóba beilleszkedési problémák miatt. Akkor azt kaptuk, hogy minden rendben. Bennem akkor fogalmazódott meg az Asperger, mint diagnózis...rá is kérdeztem az akkor vizsgálódó pszichológustól, de határozottan azt mondta, hogy nem. Ovit váltottunk, ahol hol jobb volt a helyzet, hol nem..bennem pedig hol erősödött a gyanú, hol nem. Eljutottunk az iskoláig, itt megint voltak gondok az elején, talán akkor értem meg arra, hogy ezt már nem húzom tovább. Szerettem volna végre tudni, hogy most tényleg a a nevelésemmel van gond, vagy itt esetleg más van a háttérben. Az orvos az első vizsgálat után megmondta, hogy igen....jól gondolom Asperger ...viszont nagyon a spektrum szélén a jó irányba és ha a suliba sikerült beilleszkedni, nagy gondok nincsenek akkor ne nevesítsük meg a dolgot.
Azt nem mondom, hogy most könnyebb lett...hisz legbelül mindig tudtam ezt.
De mi is elhúztuk ilyen sokáig. Szerintem a fejlesztés az mindig csak előnyére válhat!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42246

• kjazmin
  • kjazmin profilkép
Nálunk még nincs diagnózis, de egyszerűen félek, most úgy érzem, hogy ha kiderül nekem is segítség kell az elején biztos lelkileg. A férjem pozítivan áll hozzá, támogat engem, mellettem áll, látszik rajta hogy nem mutatja ki, de belül biztos őrlődik ő is.
Az Asperger a legenyhébb fajtája az autizmusnak?
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42247

Kjazmin, ezzel a felméréssel nem mész sokra, nem fogsz tőle megnyugodni. Ha ennyire aggaszt a dolog, akkor jelentkezz be valamelyik helyre a diagnosztizáló helyek menüből.
2 eset van, vagy auti, vagy nem. De ez még komplikálódik azzal, hogy elsőre ritkán adnak diagnózist. Ezenkívül meg fejlődik a gyerek, egyes fura viselkedéseket elhagy, jön másik, közben elkezd jobban kommunikálni, ezért aztán az ember úgy van vele, hogy
- tévedtem, nem is auti
- de mégis az
- nem mégse
stb... Aztán később egyértelművé válik, de addig ez a hullámvasút megy. Ráadásul vannak még egyéb problémák is hasonló tünetekkel, ahogy írtam korábban.
Kár ennyire ráparázni erre a dologra, mert nem segít, ellenben sokat ront a helyzeteden. Ha esetleg auti, akkor majd fejleszted. Hatalmasat tudnak fejlődni ebben az életkorban. Értelmi fogyatékosságban nem vagyok otthon, azért annyira nem gyakori autiknál. Gondolom a súlyos értelmi fogyatékosság látszik már ebben az életkorban, de ezt biztos meg tudják mondani a fejlesztőben.
Nem biztos, hogy a férjed őrlődik, van aki az ilyesmit könnyebben fel tudja dolgozni. Feladatcentrikusan állj hozzá, a pillanatnyi dolgokat meg kell oldani, látszani fog az eredmény.
Az Asperger abban különbözik, hogy a beszéd normál időben indul és nincs értelmi fogyatékosság. De attól még lehet súlyos viselkedészavar, gyenge finommotorika, beszűkült érdeklődés, stb. Tehát ezen belül is széles a spektrum.

Funtinel, maximálisan egyetértek, a kommunikációs és szociális fejlesztés mindenkinek jót tesz! Amennyire a magyar iskolarendszer nem foglalkozik ezzel... Pedig a legfontosabb dolgok egyike.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42248

• kjazmin
  • kjazmin profilkép
Köszönöm válaszaitokat! Elmegyek először ide, és utána azt fogom tenni, bejelentkezek az egyik diagnosztizáló helyre. Időbe telik.
Mindig az aktuális problémákat kell megoldani,igazad van, csak nehéz látni nap mint nap a jeleket.:-(
Mindenesetre írok majd hogy mit mondtak a fejlesztőben.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42249

Írj majd, addig meg drukkolunk.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42379

• kjazmin
  • kjazmin profilkép
Sziasztok! Voltunk a fejlesztohazban, azt mondtak autisztikus jelek lathatoak rajta. Nem mondtak ki hogy autista de utaltak ra. Ezt ereztem es tudtam. Mar megvolt az elso fejlesztes is. Januarig hetente egyszer jarunk. Utana talan heti 2. Jovore megyunk korai fejledzto es neurologus. Szeretnem majusig megkapni a papirt hogy szeptemberben elkezdhessuk az ovit ahol lesz majd fejlesztes is. A beszed miatt ketsegeim vannak, azt mondtak ha 4 eves korig nem kezd el beszelni utana nem valoszinu hogy fog. Felfogni meg nem tudtam.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42380

Nem is mondhatják, mivel egyikük se pszichiáter. Ahogy korábban írtam, ez még nem jelent semmit. A Budapesti Korai Fejlesztőben van pszichiáter, azt el lehet hinni (bár azt szoktam javasolni, hogy érdemes még egy helyen kontrolláltatni, ha nem egyértelmű a dolog).
Egyébként neked kell ráfeküdni majd a beszédfejlesztésre, úgyhogy ahogy már másoknak is sokszor leírtam, önképzés, minden lehetséges formában, nem szabad belecsúszni a depibe, hogy nem fog beszélni. Az enyém ugyan pár szót beszélt olyan 2,5-3 éves korától, de aztán a PECS hatására először elhagyta, így 4 évesen éppen nem beszélt, aztán szintén a PECS meg sok más dolog miatt valamivel ezután kezdett beszélni, panelekben, tehát kis mondatszerűségekkel.
A lényeg az, hogy otthon kell csinálni a beszédfejlesztést napi szinten, nem a fejlesztőkre hagyatkozni. Az autik többsége elkezd beszélni, csak késve és gyakran rossz nyelvtannal.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42381

• kjazmin
  • kjazmin profilkép
Köszönöm Szanya!

26 hónapos és a beszéd elmaradása mellett beszédértése sincs, de ez nem minden esetben, mert van amit megért. PECS hány éves kortól ajánlott? Szavakat mondok neki és mutatok a tárgyra. Tavasszal költözünk , ettől is félek egy kicsit, hogy kihoz belőle olyan dolgokat amik most nincsenek. De bizok azért benne nagyon, hogy nem lesz ebből probléma.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42382

Már elkezdhetitek, ha tárgyat-tárggyal tud egyeztetni. (Annó kb ilyen idősen kezdtük vagy még korábban, akkor Emma (Autizmus Alapítvány) azt javasolta, hogy tegyek ki a lakásba több helyre üres cumisüvegeket és azzal kérje a vizet. Ha a tárgy-kép egyeztetés is megy, akkor mehet akár képpel is, de eleinte csak 1-1 képet használva. A technikát gondolom ismered (vagy megmutatják a fejlesztőhelyeken). A tárgyak megneveztetése is jó, csak kevés magában, mert nem világít rá a kommunikációs funkcióra. Az csak címkézés. Ha nem megy semmi eleinte, akkor sem érdemes elkeseredni, majd alakul.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42383

• kjazmin
  • kjazmin profilkép
Ha szomjas akkor hozza magától a cumisüveget, jelzi hogy szeretne inni. Vagy ha azt mondom neki, hogy inni? akkor egyből jön és tudja hogy az mit jelent. Ugyanez van evésnél is. Vagy ha azt mondom tá, tá, akkor megy az ajtóhoz. Viszont ha azt mondom neki, hozd ide a labdát azt már nem hozza. De pl. a fürdésnél is érti, ha azt mondom pancsi. De ha két tárgyat egymás mellé rakok akkor nem tud rámutatni, hogy pl. melyik az autó. Sőt nem is megy oda. Nagyon pozitiv vagyok e tekintetben, csak az út eleje nagyon nehéz, nehéz elkezdeni. Sokat olvasgatok és persze most fogok még csak sok mindent megtapasztalni.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42386

A labdásat nem hallja olyan gyakran. Azt próbálgasd (nem tart még ott, de azért kezd el), hogy mikor hozza a cumist, akkor nézzen a szemedbe és mond hangsúlyosan, jól érthetően, hogy "inni" és csak utána indulj a vízért. Előbb-utóbb majd azt fogjuk elvárni, hogy megismételje. Jelenleg elég, ha az rögzül, hogy kéréskor nézzen a szemedbe legalább egy pillanatra.
Nehéz, nagyon nehéz, nekünk még most is az, de mindegy, lényeg, hogy kommunikáljon.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42390

• kjazmin
  • kjazmin profilkép
Koszonom, nekem ez is nagy segitseg amit leirtal.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42416

kjazmin, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 4 hónapja #42420

• kjazmin
  • kjazmin profilkép
Kedves Frézia,

köszönöm, nálunk most a formakirakó megy, mindig ha látom, hogy elkezd jatszani vele, odamegyek, és közösen játszunk. A szemkontaktus is egyre gyakrabban sikerül, ha kér valamit, megvárom míg a szemembe néz.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 8 éve 3 hónapja #42595

Kjazmin az én kisfiam ugyanolyan mint a tiéd, ahogy olvasom. 24 hónapos és nem beszél csak gagyarászik. Sokszor nem figyel ha szólunk neki, mostanában az idegenekkel totál nem foglalkozik mintha ott se lennének. Vannak dolgok amiket megért, de érzem rendesen levan maradva ezen a téren. Nálunk volt nyáron egy nagy ugrás, már azt hittem semmi baja. Mutogatott, nézett a szemünkbe, idegenekkel kapcsolatot teremtett és egyéb biztató jelek. Ezekután most eléggé megvisel, hogy visszaesett. Érzelmileg kikészítő ez a bizonytalanság. Mi holnap megyünk neurologiára,februárra van időpontunk gyermekpszichiáterhez és mivel koraszülött ezért ha minden igaz márciusban korrigált 2 évesen behívja a kórház egy pszichológiai felmérésre, szóval bízom benne mostmár valahol csak feltűnik valakinek, hogy vannak gondok. Nálunk most volt a védőnő, a gyerek tudomást se vett róla, de szerinte semmi baja, mivel mikor bejött akkor a gyerek odafutott hozzá, rámosolygott és a szemébe nézett. Ennyit a védőnőkről. Én amihez próbálom tartani magam, hogyha a gyerek odajön hozzám valami ügyesbajos dolgával vagy akar valamit akkor addig nem reagálok amíg nem néz a szemembe. Néha kitartónak kell lenni mert sokára történik meg :) Meg nálunk játék közben tud igazán működni a szemkontaktus. Ha valamit nagyon élvez akkor rámszokott nézni vajon figyelem e :) Amúgy tényleg amiket leírtál a gyerkőcödről azokat én is írhattam volna, mert teljesen ugyanezeket tudnám elmondani róla én is :(
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.149 másodperc