Kjazmin, ezzel a felméréssel nem mész sokra, nem fogsz tőle megnyugodni. Ha ennyire aggaszt a dolog, akkor jelentkezz be valamelyik helyre a diagnosztizáló helyek menüből.
2 eset van, vagy auti, vagy nem. De ez még komplikálódik azzal, hogy elsőre ritkán adnak diagnózist. Ezenkívül meg fejlődik a gyerek, egyes fura viselkedéseket elhagy, jön másik, közben elkezd jobban kommunikálni, ezért aztán az ember úgy van vele, hogy
- tévedtem, nem is auti
- de mégis az
- nem mégse
stb... Aztán később egyértelművé válik, de addig ez a hullámvasút megy. Ráadásul vannak még egyéb problémák is hasonló tünetekkel, ahogy írtam korábban.
Kár ennyire ráparázni erre a dologra, mert nem segít, ellenben sokat ront a helyzeteden. Ha esetleg auti, akkor majd fejleszted. Hatalmasat tudnak fejlődni ebben az életkorban. Értelmi fogyatékosságban nem vagyok otthon, azért annyira nem gyakori autiknál. Gondolom a súlyos értelmi fogyatékosság látszik már ebben az életkorban, de ezt biztos meg tudják mondani a fejlesztőben.
Nem biztos, hogy a férjed őrlődik, van aki az ilyesmit könnyebben fel tudja dolgozni. Feladatcentrikusan állj hozzá, a pillanatnyi dolgokat meg kell oldani, látszani fog az eredmény.
Az Asperger abban különbözik, hogy a beszéd normál időben indul és nincs értelmi fogyatékosság. De attól még lehet súlyos viselkedészavar, gyenge finommotorika, beszűkült érdeklődés, stb. Tehát ezen belül is széles a spektrum.
Funtinel, maximálisan egyetértek, a kommunikációs és szociális fejlesztés mindenkinek jót tesz! Amennyire a magyar iskolarendszer nem foglalkozik ezzel... Pedig a legfontosabb dolgok egyike.