LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Te hogyan vetted észre?

Válasz: Te hogyan vetted észre? 9 éve 8 hónapja #38414

Szia Halacska!

Tuti biztos vagy benne, hogy ez autizmus? Én elvinném valahova máshova is megnézetni ha nem akarod az egyhetest. (Meg amúgy is.) Fejlesztés az mindenképpen kell, főleg a szoc. vonalon, ezt az auti fejlesztőhelyeken igénybe lehet venni, és az is elég egyértelműnek látszik, hogy van valami idegrendszeri fejlődési zavar, de hogy autizmus-e... Az ADHD-nak is utánaolvastál? (Eléggé "rokonszakma" a kettő és lehet egyszerre mindkettő is és egyik sem. Nem akarlak elbizonytalanítani vagy kötekedni, csak nekem nem tűnik annyira egyértelműnek.)
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 7 hónapja #38839

• Nembiztos0323
  • Nembiztos0323 profilkép
Sziasztok! Én új vagyok itt. Van egy lassan egy éves kisfiam, aki számomra kezdettől fogva furcsa.
Az első furcsaság az volt, hogy amikor rám tették, miután megszületett, nem nyugodott meg, sőt, az első három napot szinte végig ébren töltötte és átsírta. Ezen kívül hátra feszült. Csak úgy volt hajlandó szopizni, hogy teljesen ívbe feszítette magát.
Ennek, mint kiderült az volt az oka, hogy ferde testtartással született, ferde nyakkal. Ez a ferdeség a Dévény tornának köszönhetően megszűnt, még a kúszásnál volt nyomon csíphető utoljára. Laikusként én most csak annyit érzékelek,hogy ha pelenkázom, akkor nem marad meg teljesen középhelyzetben, hanem elmozog. Fejét még azért szereti jobbra hajtani, ha pl. alszik stb.

Szopizni nem szeretett, csak akkor, amikor dőlt a tejem. Elég erős tejleadó reflexem volt, azért eleinte ezt történt. Ettől sokszor félrenyelt és vagy ettől vagy a hasfájástól, de hat hónapos korában befejeztük a szoptatást, mert egy rémálom volt már mindkettőnk számára. Viszont a tápszert imádja azóta is. Sokszor elaludt cicin is, de a tápszeren teljesen "ellazul".

Az első 4-5 hónapban úgy vettem észre, hogy kevésszer tart szemkontaktust. Azóta kiderült, hogy +4 körüli dioptriája van, születésekor még nagyobb volt. Valójában azt lehet mondani, hogy az idegenekkel sokkal jobban felvette anno a szemkontaktust, mint velem. Lehetséges, hogy megérezte, hogy aggódom miatta.
A szemkontaktusa most jónak mondható. Idegeneket illetve a játszótéren a gyerekeket árgus szemekkel nézi. Van egy 3,5 éves kislány, akivel minden hónapban találkozik. Most legutóbb megérintette (kivette a gumit a hájából) és elvett tőle egy rágókát.
Ha akar valamit, akkor is felveszi a szemkontaktust és ha érdekli, amit mondok, tartja.

Amik jó jelek:

- Rámutat a neki tetsző dolgokra mutatóujjal
- embereket megkülönböztet
- idegen helyen, ha elmegyek, keresni kezd és sírni, amíg vissza nem jövök
- nagyon sok mindent megért a beszédből
- mosolyog, ha rámosolygok
- nem válogatós, imád enni - szilárdat is
- nem túlérzékeny semmire

Nem tudom, hogy jók-e:

Játékai:
- poharakat egymásba rak (kettőt)
- két kockát egymásra tesz
- fajátékokat összeütöget
- formabedobóval próbálkozik, de még nem tud (annyi, hogy picit nagyobb gyerekeknek való formabedobóink vannak)
- csörgőt rázza
- kisautónak a kerekei egyáltalán nem érdeklik jelenleg
- néha tolja a kisautót, de nem mindig - egy hónapja sokkal jobban érdekelte a tologatás
- nincs el egyedül, de ha kiveszem a kiságyból és leteszem a földre eljátszadozik
- a NEM szóra eddig egész jól reagált, most viszont csak a határozott, hangos NEM-re figyel és akkor hagyja abba azt a tevékenységet, amit én nem szeretnék
- ha valami nem sikerül neki, akkor két kezével csap egyet (napi 1x-2x)
- egyelőre nem vettem észre más fura kézmozdulatot
- gombokat benyom (pl. zenés játékon, csengőn)
- kérésre, ha van kedve, pápázik - spontán csak ritkán
- kérésre 80%-ban tapsol
- eddig kérésre megmutatott csomó dolgot (lámpa, kiscsiga stb), kb három napja nem hajlandó, csak azt, ami érdekli (pl mondom neki, hogy papucs, ahhoz egyből jön oda és próbálná bevenni a szájába)
- Hangjai vannak (az apát egész jól mondja, de még nem hinném, hogy apának szólna olyankor). Azt mondhatom, hogy hangjai mindig is voltak. Gagyogott (bababa, mamamma stb), most viszont ezt az apát mondja meg néha csak úgy mondja a saját nyelvén a dolgait
- utánoz sok mindent (pl ha fújom az orrom, ő is felhúzza az orrát és szipog)
- az örömét úgy látom, hogy megosztja velünk (pl. amikor iszik apa bögréből, apa megdícséri, akkor mosolyog és rámnéz)
- játékot kezdeményez velem (pl. kukucsot stb)

Ami nagyon megijeszt:

- mutatás irányába nem MINDIG néz kb 50-50%ban
- ha vicces fejet vágok, nem mosolyog
- ha vicces hangot adok ki, akkor igen
- a mesekönyvek annyira érdeklik, hogy megrágja őket vagy maximum lapoz párat, de nem érdeklik még benne az ábrák
- ha belemerül valamibe, hiába mondom a nevét, csak akkor figyel, ha már tényleg hangosan szólok rá
- a belemerülés viszont nem azt jelenti, hogy órákig eljátszik valamivel, sőt. Inkább elég gyorsan vált játékot. Nehéz lekötni a figyelmét
- nagyon akaratos
- ha elveszek egy neki tetsző játékot, akkor nem borul ki, tudomásul veszi
- testkontaktust néha szereti, néha nem. Elég bonyolult leírni, mert pl. úgy alszik el, hogy fogom a pociját és átölelem. Ha idegenek jönnek hozzánk, akár 20 percet is el van az ölemben, viszont az esetek nagy részében csavarodik ki és megy; megy,megy...van energiája bőven, viszont sokszor el is fárad (napi kétszer alszik és még éjjel is alszik 10-9ig).
- egyelőre nem vettem észre mintha játékot nála, bár nem tudom, hogy ez mikor szokott kezdődni
- testrészek, amiket tud: keze, lába, talpa...

Voltunk néhány helyen, ahol megnézték, egyelőre szerintük kizárt az autizmus, de én valahogy sok alarm jelet látok rajta. Az olvasottak alapján ti mit mondtok? Figyelgessem azért? Esetleg hiperaktív lehet? Mi a különbség?
Az, hogy mutogat kizáró ok vagy az csak maximum jó jel?
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 7 hónapja #38840

Szia Nembiztos! :)

Én ugyan nem vagyok szakember, csak autis szülő, de ez szerintem is kizárt. Bár egyébként nagyon pici a babád, ilyenkor még nem szoktak mondani semmit, de ebben az esetben annyira nem utal SEMMI az autizmusra, hogy ezt az egészet szerintem elengedheted. :) Más még lehet, de ahhoz én nem értek.
Ha majd lehet, akkor írass neki szemüveget, én nagyjából ennyit javaslok. :)
(A GYIK-ban van leírva, hogy hogyan tudsz leiratkozni a témakövetésről, ha esetleg feliratkoztál. Azt hiszem, nem lesz ránk szükséged. :) :) De ha csak úgy szeretnél velünk beszélgetni, akkor szívesen látunk. :) )
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 7 hónapja #38841

• Nembiztos0323
Szia Szanya1!

Miből gondolod, hogy nem az? :) Picit megnyugodtam, hogy így látod, de az alarm jeles videóban én néhol ráismerek a babámra. Vagy szerinted várjak még fél évet és úgy nézzem meg újra a videót? Szemüvege van, amit folyton levesz magáról, bár most már jobb a helyzet.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 7 hónapja #38842

Amiket ijesztőnek írtál le, az egyik se autis dolog. Amiket pedig a jó dolgokhoz írtál, az alapján meg egyértelműen nem auti.
Én globálisan nézem a képet, ahogy leírtad és az alapján nem az.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 7 hónapja #38843

• Nembiztos0323
Köszönöm a válaszodat!
Azért én úgy vagyok vele, hogy figyelem. A döntő úgyis a beszéd és kommunikáció lesz és az, hogy fog-e szerep játékozni. Valahogy nem hagy nyugodni, hogy vannak furcsa dolgai. Ha nem is ez, de érzem, hogy van vele valami. Lehet, hogy csak makacs a természete és picit nehezebben nyílik meg szociálisan, ez lenne a jobbik verzió.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 7 hónapja #38858

• makilla
  • makilla profilkép
Szia Nembiztos!
Amiket írsz játékevékenységre az teljesen rendben van ekkora gyereknek ez a dolga. Szoktak még ki be pakolni, egy tárgyba pohárba, kisebb dolgokat, újra kiszórni , visszapakolni, akár fél óráig is! Ekkora gyerek most ismerkedik a világgal,a tárgyakkal, tapintásukkal, ízükkel, semmi ijesztő dolgot nem látok az írásodban.
Mintha és szerepjáték 2.5 év után 3 év körül kezd kialakulni és az egymással való játék is. Addig a gyerekek csak egymás mellett játszanak. Az akaratosság is rendben van, kezd kialakulni az én tudata, és ezért próbálja érvényesíteni a kis akaratát.(állandó szabályok, következetesség fontos)
Az, hogy utánoz jó jel!
Ha letapadások, rugalmatlanságok jönnek az rossz jel. Letapadás alatt azt érzem, hogy egy témáról beszél, azzal játszik, az élteti non stop.
Később nézesd meg ha még gyanakszol.
üdvözlettel
egy autis anyuka (kisgyermeknevelő, gondozó, mozgásfejlesztő)
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 7 hónapja #38859

• Nembiztos0323
Szia!
Köszi a választ! :)

A Koraiba járunk három havonta-fél évente kontrollra, mert engem az megnyugtat, ha mindig látják és megosztják velem, hogy éppen mit, hogy kellene csinálnia. Illetve kapok néhány jó tanácsot, hogy mivel tudom elősegíteni az aktuális fejlődési szakaszt. Pl. nekem nem jutott volna eszembe tálakat elővenni, amiből pakolhat. Bár azóta eljutottunk a pakolási szint egy magasabb fokára.

"Szoktak még ki be pakolni, egy tárgyba pohárba, kisebb dolgokat, újra kiszórni , visszapakolni" - ezt csinálja, igaz nem fél óráig, de 10 percig igen.

A mintha játékot úgy értettem, hogy pl. ő is porszívózni próbál stb. Bár még csak mászik és oldalazva lépeget, szóval addig nehéz bármit is utánoznia.
Az a baj, hogy most nagyon rámentem arra, hogy nézem a szemkontaktusát, a visszajelzéseit. Azt veszem észre, hogy sokszor letapad a figyelem a játékon, de nem úgy értem, hogy percekig, hanem úgy, hogy ha pl. megkaparintja az adott játékot, akkor nehéz felhívnom magamra a figyelmet (pl olyankor hiába mondom a nevét). Ez tart nála úgy 1-2 percig maximum,aztán megunja a játékot. Spontán egyelőre nem igazán ad a kezembe semmit,maximum, ha azt játszom vele, hogy add ide, majd visszaadom neki.
Az alarmos videóban azt láttam, hogy az a jó, ha egyből meg akarja velem osztani az örömét. Viszont, azt nem lehet rá mondani, hogy soha nem teszi ezt, csak annyit mondok, hogy többször nem, mint igen.

A gyerekek viszont nagyon érdeklik és ahogy legutóbb elnéztem, a barátnőm 3,5 éves lányától elvett egy játékot (mármint a kezéből).

Pár hónapja voltam egy akkor tíz hónapos babánál, aki az anyját etette keksszel. Na ő ilyet nem csinált sose. Ha a fiam kezébe adom a kanalat és "megetetjük magamat együtt", azon pl. nagyot mosolyog, de neki eddig nem jutott eszébe.
Egyébként nagy mutogató művész... ha szomjas, a cumisüvegre mutat. Ma pl. adtunk neki egy kis szelet csokit és a TV-hez tettük a lila csomagolásban a csokit. Valahogy tudta, hogy ott van és azt rejti, amit ő akar, mert egész addig mutatta, amíg ki nem vittem.
Azt tudom, hogy 3 év körül kezdenek el egymással játszani!
Olyasmit sose csinált, hogy szín, állag stb. miatt valamit nem fogadott el.

Kíváncsi leszek hogy alakul a második évünk. :) Remélem sok kérdésre megadja a választ és rájövök, hogy csak én paráztam rá nagyon a dologra. Azt hiszem, hogy a kommunikációjából (direkt ezt írtam) egyértelmű lesz számomra, hogy meg fogom-e nézetni.
Valahogy afelé hajlok, hogy picit hiperaktív + a szeme sem tökéletes. Reménykedem benne, hogy minél előbb beindul nála a beszéd.

Üdv és köszi
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 2 hónapja #39927

• Andesign77
  • Andesign77 profilkép
Sziasztok!
Először is szeretném mondani ,hogy gyanakvó anyukáknak ez a fórum tényleg segít a döntéshozatalban!
Nekem három kislányom van. Niki a középső . Bármi kicsit"fura" dolgot tett, vagy mondott beleillett a "középső gyerek érvényesülni próbál "sémába.Édesapámmal ikerházba lakunk.Imádja az apát és a papát.
Amikor megszületett nem sírt fel,majd 6 hónapos koráig egyáltalán nem. Azt hittem a hangszála fejletlen vagy ilyesmi ... vittem minden létező szakorvoshoz mindenhol azt mondták ,hogy boldog baba azért nem sír. Hat hónapos kontrolon a gyerekorvos megszúrkálta több helyen a nagylábújkörménél is amikor végre felsírt ok. Igenám ,de jött az apnoe diagnózis magas a fájdalomküszöb és mivel nem gyakorolta nem tud sírni -és levegőt venni egyszerre.
Bölcsi renben kicsit irigy és bármilyen verset-mondókát hallás után visszamond,nagyon okos.Otthon ugyan az a mese 60szor.
Ovi os nagyjából jól ment csak visszahúzódó és kicsit irigy. Volt pár kirohanása érthetetlen módon apróságok miatt,de a tünemény dadus azonnal tudta kezelni ,bár nem tudta mi az.Otthon kiválaszt egy-egy játékot pl kirakós majd kirakja párszor.Dvdn ugyan az a mese 50szer majd egy másik mese 50szer.Hugi születése érdektelen.Apa elköltözik,felszívódik tendesen.Niki teljesen kiakadt.
Jött a suli... Niki kinézett magának egy férfi tanárt a férfiakhoz nagyon vonzódik. Persze mondanom se kell nem tudtuk elintézni ,hogy oda mehessen. Dühös volt. Utálta a sulit egyik pillanatban tünemény a másikban pánikrohamok ,dürohamok váltogatták egymást a tanári kar teljes hozzánemértése fokozta a bajt. Barátok száma 0.Papánál hasnyálmirigy rákot diagnosztizáltak.Heti két három alkalommal volt sulin keresztülkergetőzés,kirohanás az iskolából fejvesztve menekülés. Az osztálfőnök nevtan segítséget kért (szerinte a gyerek gonosz és direkt szemétkedik és pofátlan is főleg a felnőttekkel) oda el is mentünk. Figyelemzavar diagnózis fejlesztés ,pszihológus. Tovább romlott már heti 3szor hívtak ,hogy menjek érte. Iskolaváltás félévkor. Új suli Kitűnő bizonyítvány. Új tanítónéni bevált valameggyire aztán sulifotózás nagy tömeg ...balhé kéthavonta egy. Nyáriszünet elején Papa elment...egész nyáron Papa zenéjét halgattuk.Rákattant a telefonos játékokra minecraft játék.Sulikezdés szeptemberben szívesen bement lett egy kis barátnője annak ellenére hogy naponta volt cirkusz.Legkésőbb 11órakor telefonáltak ,hogy menjek érte. Közben persze jártunk a fejlesztésekre mindent kipróbáltunk pránanadi,kineziológus.Egyik nap végre fogadtak a Heim Paál pszihiátrián ( ide tavaj ilyenkor kértem időpontot). Egy hetes bejárós eredmény:Perdox nyugtató. Ok! Nem akartam nyugtatózni ,de más opció nem volt. Persze nem használt, az sem amikor megemelték az adagot 2szer .Egy zombi volt ugyanolyan rohamos kiborulásokkal. Suliba mentőt hívtak rá. Azóta nem megyünk .Magántanulói státuszban várjuk a 3-as sz. orvosszekértőit. A kiscsaj 8-10órákat dolgozik végig velem...minden fickónál akihez hozzászólok akár csak köszönök megkérdezi megölelheti-e.
Most várunk... A papírok már tavaj megvoltak. Arra várunk ,hogy engedélyt kapjunk az Éltes Mátyásba. Ja féléves vizsga tragédia volt... Az osztályfőnöknő előző héten megígérte hogy ott lesz persze mondanom se kell nem volt ott. Még csak oda se köpött pedig arra kellett volna mászkálnia...helyette ott volt az ig.h.-nő akivel utoljára akkor találkozott amikor a mentőt ráhívták+2idegen tanítónő. Ági néni mindent megtett amit csak lehetett tényleg tündéri nő.Első nap tragédia volt. Niki nem működött együtt semennyire. Másnap az Ági néni kipuncsolta,hogy ő jöhessen vizsgáztatni .Ő gyógypedagógus. Megkérdezte a vizsga után ,hogy autizmusra vizsgálták-e pl.szerinte ez ASI.
Itt kötöttem ki nálatok. Borzasztóan megnyugtató ,hogy másnak már vannak ilyen jellegű tapasztalatai amik segítenek majd.
Esetleg ha az Éltesről van valami infótok az érdekelne!
Hú kicsit szófosásom volt...Bocsi!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 2 hónapja #39928

Szia!

Érthetetlen, hogy nem küldtek már korábban szakértőihez. Egyébként ugyan tényleg vannak autizmusra utaló jelek, de nekem ennyiből nem egyértelmű. A Heim Pálos nyugtatózást se értem. :( Az viszont biztos, hogy idegrendszeri dolog van a háttérben. A megsegítésre nagy szükség lett volna, hogy ne fajuljon idáig a helyzet.
Melyik Éltes? Van belőle néhány.
És melyik szakértői? Mert a hármasból is kettő van.
A magántanulói nem eredményezte, hogy unatkozik otthon? Nem hiányolja a barátnőjét?
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 2 hónapja #39929

• Andesign77
  • Andesign77 profilkép
Szia!
Az Éltes Mátyás az Újhegyi sétányon van kőbánya ,az orvosszakértői zuglóba.
Nem nagyon unatkozik, mert nem otthon van,hanem velem autókázik egész nap. Közben minecraftot néz youtoub-on vagy játszik a telefonon. Hiányzik neki a barátnő és szerencsére a szülei sokszor elengedik velünk közös programokra hétvégente.
Pár furcsaság még kimaradt:olvasni szeret,közben elöre-hátra ringatja magát. Ha valami odafiggyelést igényel akkor a lábaival nem bír és hiába kérem ,hogy ne ugrálva haladjunk az utcán nem érdekli vígan szökdécsel tovább.Elalvásnál pacizik így nyugtatja magát...nem gyenge amikor ezt simán megmutatja kérésre a szakembernek. Azt mondja ha nem pacizhat akkor nem alszik. Az ikolában az egyik dürohamnál megrugdosott több tanárt, letolta a nadrágját megfordult és lehajolt csúnyákat mondott nekik stb. Ha ilyenkor mérges vagyok bocsánatot kér ,de akár aznap megtörténik megint. Azt mondja hogy nem is ő irányít ,hanem a dolgok amiket ilyenkor tesz. Nagyon sajnálom mert látszik rajta hogy nem érti mi van.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 2 hónapja #39930

Ez gyógypedagógiai intézmény, ugye? Egyes gyógyped. iskolák csak ért. fogy. diagnózissal fogadnak gyereket, tehát ha a szakértői csinál egy IQ tesztet és nem jön ki túl alacsony szám, akkor lehet, hogy az iskola fel se veszi (nem tudom, hogy ez a suli konkrétan felvesz-e normál IQ-jú gyereket vagy van-e nem gyógypedagógiai osztálya).
Nem rémlik, hogy itt a fórumon bárkinek odajárna a gyereke, de hétfőn megkérdezhetem a facebookon, hogy van-e róla infó.
Én a szakértői mellett elvinném más diagnosztizáló helyre (a diagnosztika menüben vannak), sőt, előbb vinném máshova és papírral mennék a szakértőibe. Nem tudom ki nézte a Heim Pálban, ha oda mennétek vissza, akkor másik szakembert kellene kérni, aki autiban otthon van. Vagy ha körzetileg lehetséges, akkor Bethesda Sztanó doktornő. (Ha már dolgozik újra.)
És mielőbb el kellene menni olyan fejlesztésre ahol a viselkedészavarokat tudják kezelni. Pl. Symbo, benne van a fejlesztőhelyek menüben. Ők nem csak autit fogadnak, kifejezetten az ilyesmire szakosodtak.
Hihetetlen, hogy ennyire nem kaptatok semmi segítséget eddig. :(
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 2 hónapja #39931

• Andesign77
  • Andesign77 profilkép
Nagyon köszönöm,már böngészem is. A sulinál tehát akadály lehet a 129-es iq? Na erre nem gondoltam. Csak azt tudom ,hogy nyolcan járnak egy osztályba ,viselkedészavar és autizmus a specialitás és két pedagógus van együtt nincsenek sehol egyedül. Speciális spotolási lehetőség itt van.
Még egyszer köszönöm megyünk felmérni a szakértői előtt a helyzetet. Nagyon hasznos tanácsokat kaptam tőled!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 2 hónapja #39932

Hát igen, mert még ha most fel is veszik, akkor is csak negyedikig mehet normál tanmenettel, gyógyped. intézményben felsőben csak tanulásban akadályozottak tanmenetével lehet haladni. De azért kérdezd meg, az a biztos.
Meg érdemes megnézni a csoportot, mert azért az auti csoportok általában úgy néznek ki, hogy még ha mind ép értelmű is, akkor is vannak kommunikációjukban erőse sérültek is, és mivel a létszám alacsony, ráadásul a lányok sokkal kevesebben vannak mint a fiúk, lehet, hogy nem tud barátot szerezni. Én a helyedben inkább a korábban Szivárványra hallgató nevű alapítványi sulit nézném meg, most valami Baptista néven működnek, benne vannak a suli táblázatunkban. Van egy auti kislány, akit normál suliból vittek oda, az anyukája dicsérte az iskolát.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 2 hónapja #39935

• Andesign77
  • Andesign77 profilkép
A Szivárványt néztük oda szerettem volna eredetileg vinni de csak falakba ütköztünk. Nem tartozik a kik-hez .magánsuli. Nekem azt mondták teljesen tele vannak és ,hogy ilyen esetet nem vállalnak. Nem tudják biztosítani a felügyeletet .Niki ugyanis hajlamos világgá menni. Esetleg a diagnoszták nem tudnakk ilyenkor segíteni az iskolaválasztásnàl? Vagy ott is a futószalagefektus játszik. Kész van itt a papír mehet tovább . Eddig ez a tapasztalaom sajnos. A "mit kéne tennem"-re az a válasz,hogy Niki mehet a suliba ahova járt joga van bejárni csakhogy ott a kis társait zavarja és feltartja az órákon a tanárnénit a kis harcaival sokszor dacol. Nem mellesleg nem egyszerű egy kis bombával dolgozni járni és családfentartónak lenni egyszerre. Azt hiszik hogy bármikor mehetek mindenféle foglalkozásra most csütötökönként fél kettőre járunk fejlesztésre amiről fogalmam sincs,hogy mi az mert a gyerek szerint a nénivel a szőnyegen fekve játszunk persze anya kint vár. Nem gondoltam ,hogy a gyerekeket ennyire lazán veszik.Most 4 hónapja nem voltunk gyerekek között... Szerintem kicsit kapkodhatnának jobban.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 2 hónapja #39936

Á, teljesen valószínűtlen, hogy tudnának segíteni az iskolai elhelyezésben bárhol. Ha a Szivárvány már volt és kiesett, akkor még mindig jobb a gyógyped. suli, mint a semmilyen. Csak az se jelent biztosítékot, mert mi is jártunk egy ilyenbe egy félévet és épp akkor eltanácsoltak egy gyereket a viselkedészavarai miatt. Van egy suli a 3. kerületben, ahol normál általánosban vannak kiscsoportban az auti és magatartászavaros gyerekek, de nem tudom hányadikig. A Zápor, ha jól emlékszem. Esetleg még azt is meg lehetne kérdezni.
Sok auti van magántanulói státuszban és nem igazán okoz ez itt lelkiismeretfurdalást senkinek se. Teljesen magára van utalva a szülő, én ezt tapasztalom.
Ez brutálisan nehéz ügy, kitartást hozzá!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 2 hónapja #39942

• makilla
  • makilla profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 2 hónapja #39943

• Andesign77
  • Andesign77 profilkép
Köszönöm a támogatásotokat irtó jó érzés olvasni a segítőkész hozzászólásokat és attol,hogy ismetetlenül is foglalkoztok a dolgaimmal hát ez leírhatatlan... Szerencsére elég tökös fajta vagyok és igyekszem nem túlmisztifikálni semmit úgyhogy nem tör le hogy egyedül keresem a megoldást.Illetve most már a ti segítségetekkel! Köszönöm jó érzés levelezni veletek ,nagyon barátságosak vagytok...!
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 2 hete #40427

• EvaK
  • EvaK profilkép
Sziasztok! Új vagyok itt, pár napja végső elkeseredésemben találtam az oldalra, miután párom egyre inkább azt feltételezi, hogy a 2 éves fiunk autista. Nem ismeretlen a téma, én csak pár éve jöttem rá, hogy magam is Asperger-szindrómás vagyok, de aztán nem foglalkoztam ezzel túlságosan. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy merre induljunk? 60 km-re Bp-től, megyeszékhelyen lakunk. Ahogy elnézem az oldalon felsorolt árakat (csak a vizsgálat 37 ezer Ft), ezek a bp-i helyek nem igazán nekünk valók. Van valami olcsóbb megoldás, hogy szakvéleményt kérjünk? Most voltunk 2 éves státuszon, a gyerekorvos és a védőnő csak legyintett az aggodalmaimra, mondván még korai lenne bármire is gyanakodni. 2 hónapja bölcsődébe jár, már oda is félve vittük, hogy vajon el fogják-e viselni. A fura, hogy ott állítólag teljesen nyugodt, elvan, bár ott se nagyon játszik, csak 1-2 játékkal, mindig ugyanazokat, a gyerekekkel nem foglalkozik. Most beszéltem a gondozónővel is, azt mondta, ha szükségesnek látják, van ott pszichológus, akivel meg tudják nézetni. Itthon már odáig fajult a helyzet, hogy gyomorgörccsel indul minden nap. Szinte már folyamatosan csak sír, bömböl vagy üvölt szegényke valamiért/bármiért, kimozdulni vele pláne rémálom. Sokáig abban bíztam, majd mindig jobb lesz a helyzet, iskolás korában csak nem sír majd folyton. De félelmetes látni, hogy egyre rosszabb, ez az okos kisgyerek mintha épülne le. Sok jellemző tünet nincs meg (pl. 2 évesen nemhogy beszél, de választékosan, körmondatokban beszél, még sírás közben is, bár nem jól ragoz, ami ugyebár szintén jel), sok megvan. Légyszíves adjatok javaslatot, merre induljunk vidéken, beutaló nélkül, hol tudnák megállapítani, hogy van-e gyanú autizmusra és ha nincs, mégis mi ez és mit lehetne tenni? Mert így kínszenvedés neki az élet...
Téma zárolva.

Te hogyan vetted észre? 9 éve 2 hete #40428

Szia EvaK!

Nagyon jól teszed, hogy nem hagyod magad és utána mész a kérdésnek. Nem kell fizetős vizsgálatra menni. Egyre több helyen tudnak már megfelelően diagnosztizálni vidéken is, viszont mivel nem írtad, hol laktok, ezért maradnék a budapesti lehetőségeknél, azt úgyis jobban ismerem. Azt kellene megnézni, hogy melyik gyerekkórházhoz tartoztok Budapesten (hol hajlandók fogadni) és abba elmenni (Bethesda, Sote, Heim Pál, Vadaskert). Időnként befekvéses vizsgálatot akarnak csinálni, ezzel nem szükséges élni, ha szembetűnőek a tünetek, akkor egy 1,5 órás vizsgálattal is ki tudják szűrni, ha nem annyira szembetűnőek, akkor van arra is lehetőség, hogy több alkalommal megnézzék, ez ugyanúgy eredményes módszer. Ha nem autizmus, hanem valami más, azt is megállapítják. Szerencsére nagyon pici még a fiad, úgyhogy teljesen időben vagytok.
Próbáld minél előbb megcsináltatni a vizsgálatot és ha igazolódik a gyanúd, akkor keress szülőtréninget (ez nem lesz annyira egyszerű, mert az csak az Autizmus Alapítványnál van kiszámítható rendszerességgel (fizetősen), a többi hol így, hol úgy, hol itt, hol ott, hol pénzért, hol ingyen... Néhány kórházban is van szülőtréning, de hogy melyikben épp mi, azt nem tudjuk. Ha van konkrét kérdésed, akkor valószínűleg tudunk itt is segíteni.
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.157 másodperc