Sziasztok! Nálunk nincs diagnózis, egy gyanú van, amit próbálok elhessegetni.

A kislányom 4 és fél éves, és nekem leginkább a szobatisztaság hiányával van gondom, a többi dolgát letudtam egy "ő ilyen"-nel. De ahogy meséltem róla, mit meg hogy csinál, másokban felmerült az autizmus is.
Viszont ő szépen beszél, szerintem kommunikációs szinten csak minimális furcsaságai vannak, felnőttekkel egy rövid oldódási időt követően nyitott, barátkozó, a gyerekekkel mondjuk - a bátyján kívül - nem szívesen játszik, az oviban többnyire egyedül van. De játszik szerepjátékot, mutat együttérzést, sőt, kifejezetten fejlettnek gondolom érzelmileg, tart szemkontaktust, szóval az első említésnél én le is vettem napirendről a kérdést.
Viszont valaki, (aki nem tudott az előzőről, és látott is már autistát), ismét felvetette a lehetőséget. Gondoltam, utánaolvasok. És valóban, olvasgatva egy csomó dolog stimmel. Itt a videók között volt egy, ahol egy kislány ugrál meg pörög. Hát az a lányomról is készülhetett volna. Gyakorlatilag folyamatosan lábujjhegyen jár, és pattogva közlekedik, mint akinek rugót szereltek a lábába.
Imád kis szarokat sorba pakolni, ezzel órákig elvan. Viszont mindent a szájába vesz és megrág, és mivel a milliméteres játékokhoz ragaszkodik, azért ennek nem tudok örülni. Meg annak sem, amikor a műanyag játékállatnak hiányzik a lába, mert lerágta...
Vannak fura mániái, pl. csak felkapcsolt villanynál hajlandó fürdeni, fényes nappal is, a reggelinek külön rituáléja van (csokigolyó. tej nélkül, az első x szemet csak kézzel, utána hajlandó kanalazni, felét megeszi, akkor kell bele tej) azt az ételt, amit ebédre szeret, vacsorára nem eszi meg, új ételt nem kóstol meg, ha rákényszerítem, öklendezik, akkor is, ha egyébként minden összetevőjét szereti. Külön eszi a kenyeret és a rávalót.
És hát ugye a szobatisztaság. Még nappal is sokszor bepisil, nem mintha nem tudna elmenni WC-re, vagy nem ismerné fel az ingert, csak épp nem érdekli. Az se ha pisis, bepisilés után sem szól... Jobb napjain képes rá, máskor meg 3-4-5 baleset is van.
Szóval az tuti, hogy valami gubanc van vele, de valaki nyugtasson meg, hogy ez nem autizmus lesz. Az apja szerint tuti az, én nagyon remélem, hogy nem. (Igen, el fogom vinni vizsgálatra, de az várhatóan hónapokba telik, én meg most érzem azt, hogy megzakkanok.)