Sziasztok! Régóta olvasgatlak titeket, szeretnék én is hozzászólni. 5,5 éves a fiam, diagnózisunk még nincs, a Vadaskertben voltunk vele egy egy órás konzultáción, megfigyelésen, ott azt mondták, valószínűleg rajta van a spektrumon, de ezt egy egyhetes bentfekvéses vizsgálattal lehetne eldönteni. Mi viszont diagnózis nélkül is biztosak vagyunk benne, hogy az. (igaz, én sokáig ellenálltam, letagadtam magam előtt, hogy ordító jelek vannak, de most már én is belátom). A tünetei sorban:
- kiskorától fogva állandó opponálás, szembenállás a szülőkkel szemben minden téren. Bármire mondtuk, hogy nem!, ő csak azért is csinálta, és közben a hatást figyelte, hogy reagálunk. Ez a mai napig megvan, emiatt küzdünk vele a legtöbbet. Rettentő öntörvényű és makacs, amit nem akar, azt nem csinálja meg, vagy hosszadalmas alkudozások és kérlelések után hajlandó. 15 hónaposan a játszóházban, amíg a többi gyerek szépen csöndben a szülei ölében ülve csinálta a feladatokat, addig ő ment a játékokhoz, úgy kellett állandóan erőszakkal a feladatban tartani. 3 évesen csoportos tornára hordtuk, ahol a szülők is bent voltak a gyerekekkel, és ő ahelyett, hogy a feladatokat csinálta volna, direkt a földön fetrengett és zavarta az órát. A helyzet akkor javult, amikor átraktuk egy olyan csoportba, ahol a szülők már nem lehettek bent, és egy szigorúbb, következetesebb mozgásterapeuta volt velük. Na, ott csinál azóta mindent, mint a kisangyal.
- ha valami nem tetszik neki, nem úgy történik, ahogy ő akarja, megrúg, leköp, káromkodik.
- állandóan rajtunk lóg, állandóan foglalkoztatni kell, egyedül nem képes hosszabb ideig elmélyedni semmiben, ez ma már valamelyest lazult, illetve mi is efelé tereljük. Első gyerek, első unoka a családban.
- 11 hónaposan beindult a beszéde, 2 éves korára folyékonyan, mondatokban beszélt. Jól ragoz, érthetően artikulál, illetve mindig elmondja mit szeretne, mit kér. Élményeit megosztja velünk, elmeséli kivel, mi történt az oviban, kivel játszott, stb. Állandóan kérdez, rengeteget beszél, nem tud csöndben maradni. Nem veszi észre magát, a szavunkba vág, nem lehet mellette két értelmes mondatot elmondani, mert állandóan azt akarja, hogy rá figyeljünk. Nagyon jó a memóriája, két évesen az utcán mentünk és az összes autómárkát felsorolta, ahogy haladtunk a parkoló autók mellett.
- a játszótéren sokáig nem találta fel magát, míg a többi gyerek a nyakába vette a világot és ment felfedezni, őt mindehová kísérgetni kellett. Mozgásában nagyon ügyetlen, még most is le van maradva a kortársaihoz képest, de hála a mozgásfejlesztésnek, (TSMT, Dévény), ebben rengeteget javult. De hintázni, biciklizni, úszni nem hajlandó. Kisebb korában el kellett jönni sokszor a játszótérről, mert ott gyerekek vannak. Szocializációja a bölcsiben és az oviban sokat javult (3 éve jár intézményes keretek közé). Viszonylag könnyedén beszokott mindkét helyre, az elején voltak kisebb sírások, de aztán a helyzet fokozatosan javult. A bölcsiben és az oviban sem volt vele soha semmi gond. Sokáig nem kezdeményezett kortárs kapcsolatokat, ez a mai napig is megvan, bár az ovi erre is jó hatással volt. Van 2-3 jó barátja, velük sülve-főve együtt van az oviban, és velük játszik egész nap. Az óvónőktől külön kértük, hogy figyeljék őt autizmus szempontjából, és ők ennek eleget is tettek, és nem láttak a gyereken semmi eltérőt. Az oviban minden szabályt betart, jól viselkedik, nem káromkodik, nem köpköd, játszik a barátaival, minden csoportos feladatba bevonható, cserfes, beszédes, mosolygós, kedves. A mondókákat, verseket könnyen megtanulja. Csak itthon vadul meg, ha velünk van.
- szerepjátékozik, bár játéktevékenysége szegényes, nem talál ki újat. Amit egyszer megmutattunk neki, azt következő alkalommal is úgy csinálja. Nála az a legózás, hogy mi építünk helyette, az a homokozás, hogy mi ülünk a homokozóban és homokozunk helyette, ő meg mellettünk ül és dumál, ahelyett, hogy ő is építene.
- állandóan etetteti magát, meg hogy én öltöztessem, én adjam rá a ruhát, én etessem, holott képes lenne rá egyedül is, de nem akarja. Az oviban bezzeg önállóan csinál mindent.
- bújós, szeretettel teli. Sokszor elmondja, hogy mennyire szeret minket, anyát és apát szereti a legjobban a világon. Ha fáj valamim, megsimogatja és megkérdezi, hogy most már nem fáj, ugye? Nemrég született kistestvére, őt nagyon szereti, reggelenként üdvözli, összebújnak, dögönyözi, büszkén mutogatja az ovistársainak, és mondja, hogy majd megtanítja sokmindenre, meg nekiadja a játékait is.
- nem tud viselkedni. Sose tudhatom, hogy mikor jön rá az ötperc. Pl. orvosi rendelőben ülünk, és amíg a többi gyerek betegen, lázasan csendben kókadozik, addig őneki be nem áll a szája, rohangál, izeg-mozog, hangoskodik, muszáj valamivel lekötni, akkor is ha full lázas. Káromkodik, mint a kocsis, és élvezi, hogy ezzel milyen megrökönyödést vált ki. Néha el is mondja, hogy ő szeret rosszalkodni. Sokszor voltunk már kellemetlen helyzetben miatta. Ilyenkor elmondjuk, hogy mi az elvárt viselkedés, meg is érti, majd lekgözelebb újból megcsinálja. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy mondd meg, ha velünk vagy, vagy a nagyszülőkkel, akkor miért viselkedsz így, az oviban meg miért fogadsz szót? Azt felelte, azért, mert ti nem vagytok szigorúak, az óvónénik meg azok.
- vannak megrögzött esti rutinjai, emiatt a fektetése elég hosszúra nyúlik. Még egy mese, még egy utolsó mese, meg még egy mese, és ha nemet mondunk, elkezd hisztizni.
- Nagyon rossz étvágya van, csak kevésféle ételt eszik meg, szinte állandóan édességen élne.
- 3 évesen lett szobatiszta, de 4,5 éves koráig visszakérte a pelust a kakiláshoz.
- a játékaival egyébként rendeltetésszerűen játszik, nem pörget kerekeket, vonatokat tologat, most már pályát épít, közlekedési balesetest játszik, beöltözik lovagnak, képzeletbeli sárkányt öl, királylányt szabadít ki.
Tudom, hogy sok a nevelési hiba is, illetve az öröklött dolog (én is ellenálló típus vagyok, mindenre nemet mondok én is és vannak rugalmatlanságaim nekem is, illetve a káromkodást sajnos tőlem is hallhatja), de vannak tünetek is. A VAdaskertben azt mondták, hogy jó az az út, amin haladunk a fejlesztését illetően, sokkal többet ők sem tudnának javasolni. Az egy hetes bentfekvéses vizsgálattal egyelőre várunk.
Elnézést a hosszúra nyúlt bejegyzésért.