LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11562

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya, jobban vagytok? Váltottatok gyógyszert, vagy elég volt az augmentin?

Labolen, milyen képről beszél Szanya?
Almás rajzok: nem, az utolsó rajzot is a googlen találtam németül írtam be hogy leesik az alma:). Magyar német és angol nyelven szoktam keresgetni :) Mindig másikon találok jobbat..
Egyébként rajz ide vagy oda a dalból csak az alma, piros alma fenn a fán ment be. Tovább nem érti sem a nyújtózkodás, sem hogy nem éri el, de szeretné, sem a szél lefújja ,sem az hogy azt várja. Közölte, hogy a fa alatt a Teri néni fekszik és kész. Hiába magyaráztam egyik fülén be a másikon ki. Viszont tegnap egy másik almás dalt (a Hej, a sályi pacon, Almát árul egy asszony..) is tanultak,az asszisztens ezzel fogadott, hogy Gergő énekelte B) is. Ismerte?-kérdezte
Mondtam hogy én igen, de a gyereknek még sosem énekeltem. Kicsit hitetlenkedtem, mivel méga halálba énekelt dalokat mondókákat sem akrja mondani énekelni. Erre hazafelé bandukolva magától elkezdte dudorászni az új, aznap hallott dalt (a piacost)TISZTÁN!!!!
Tegnap este még többször is énekelgettem ezeket neki és mindig nagyon vigyorgott. Érdekes, hogy én rávenni, hogy na énekeljük már el, egyszerűen nem tudom, de magától ha hajlandóságot érez már tudja..
Úgy döntöttem ezeket a dalokat és mondókákat megpróbálom mind lerajzolgatni...

Gergő 2. hete jár az oviba és nagyon szépen beilleszkedett, tegnap állítólag megpróbálta hívni az egyik kisfiút, de nem értették mit mond ezért nem ment vele a gyerek, mesélte az asszisztens (későn vette észre és már nem tudott segíteni)
Ma egy vizes horgászós játékot játszottak, amikor beértünk és Gergő is beállt a tülekedő gyerekek mögé. Halkan, de mondogatta, hogy kéjem, kéjem. Persze esélye sem lett volna, hogy a horgászbotot megszerezze, de mégis megpróbálta már.
És van egy másik kiscsoportos fiúcska aki ugyancsak most szokik be, nem nagyon akar leválni az anyukájáról, minden nap nagyon sír. Ők figyelgetik egymást a fiammal, a fiúcska meg akarta fogni Gergő kezét és egy alkalommal, Gergő pedig felült mögé a biciklire. Talán lesz ebből valami :)

Tegnap megvolt a szülői, az óvónők unszolására elmondtam a diagnózist.
Utáltam az egészet, persze sajnálkozást láttam az arcokon. Szanyával értek egyet. Ha nem mondok semmit tuti észre sem veszi egyikük sem, hogy mi a helyzet fiammal, annyira szépen megállja a helyét.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11563

Lucy, ez jó, hogy nem egyértelmű a helyzet, ugyanis akkor biztosan nem súlyos eset a kisfiad! Kíváncsi vagyok, mit mond a logopédus!

Tomger, nekem mára szinte teljesen megjavult a torkom, még az antibió utóhatásait érzem, de ez már nem vészes! Viszont a gyerek állapotát nem tudom behatárolni. Már megint a hőmérős kínlódás, amiről már egyszer beszéltünk. Nekem úgy tűnik, hogy jól van, nem panaszkodik ma már, nem kért lázcsillapítót. Viszont reggel melegnek tűnt és az egyik hőmérő 38-at mutatott, a másik 37,2-t! Ilyenkor mi van? Tegnap telefonon azt mondta az orvos, hogy ez még belefér. Ma már csütörtök van, holnap egészséges papírt kéne kérnem, hogy hétfőn oviba vihessem. Mi csináljak??? Szerezzek be egy harmadik hőmérőt??? Egyébként még mindig elég taknyos.

Gergő nagyon-nagyon szépen fejlődik! Nagyon jók a kilátásai! :)
Mielőtt nekikezdesz a rajzolásnak, kérdezd meg, hogy az oviban nem rajzolják-e le. Ugyanis nekünk mondták az óvónénik, hogy csinálnak a kicsiknek füzetet, amibe lerajzolják nekik a mondókákat (nekünk tavaly nem volt ilyen, nem is értette volna, de idén megkérem őket, hogy csinálják meg neki).

A szülőit illetően örülj, hogy csak sajnálkoztak.... :unsure:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11564

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szanya, tök jó, hogy jobban vagy!!! Lázmérő: (férjem állandóan kijavít, ha hőmérőt mondok, totál ideges tőle, mindig elmagyarázza, hogy a hőmérő a 0 fokot is méri, a lázmérő meg csak a mi hőmérsékletünket, másra valóak, másként kell hívni őket :D - tipikus férjem), szóval, milyen a lázmérőtök? Nekünk van ez a Braunk fülhőmérőnk és ezt használják sok kórházban is. Az van, hogy fölé nem nagyon tudnak mérni. Minél magasabbat mér, annál valósabb, ellenben, ha fülben méred, akkor tudnod kell, hogy normál hőnél mennyit mérsz, mert fülben lehet, hogy van, akinek fél fokkal többet mutat. (nekem pl normál állapotban 36.9-37 a fülben, hónaljban meg 36.5) Az máris csak 37.5 lenne a 38 helyett. A legtöbb lázmérő meg totál alámér. Ezt is úgy lehet megvizsgálni, hogy normál hőnél kell összehasonlítani és azt is számolni, hogy százalékos az eltérés, tehát, ha alámér egy mérő, akkor minél magasabb a hő, annál nagyobbat mér alá. A nagy lázat mindegyik jelzi. Tehát 38 fölött már mindegyik jelzi, hogy láz, láz, állítólag erre valóak ezek a lázmérők, hogy ennyit jelezzenek. A fülhőmérő (és ez vajon miért hőmérő? Majd megmondom a férjemnek :)) tud ennél pontosabbat. De, csak ha jól használod. Sok nővér panaszkodott, hogy nem pontos. Nem nem pontos, hanem csak egyféleképpen lehet vele jól mérni, és ha nem pont jól dugja be a gyerek fülébe, akkor alámér. Ha jól dugja be az ember, akkor az nagyon pontos.

Tomger, nagyon ügyi a fiad, csak így tovább :D Érdeklődik mások iránt, fantasztikus! Nektek csak a beszéd a gond, ha ez meglesz, senki nem fogja észrevenni, hogy más, mint egy átlag gyerek! Ez nagyon jó jel!

Mi ma búcsúztunk el az eddig fejlesztőnktől, volt nagy játék, olyan jól érezte magát a fiam... kapott egy ajándékot tőlünk a fejlesztő, elköszöntünk tőle, lefényképeztük a fiammal együtt és mindenkinek valóban könnyes lett a szeme. Olyan szép volt! És bemutatkoztunk az új fejlesztőnek, aki vinni fogja a suli előkészítőt! Ő is nagyon szimpi! És ott volt a fiam kis barátja is a végén, akivel ott lett jóban (akivel kettes csoportba jártak tavaly), én most láttam őt először (apukám vitte a fiam mindig) és olyan helyes kisfiú, egyidősek abszolút, nyitott, szimpatikus kisfiú, megörültek egymásnak, látszott, hogy várják, hogy együtt legyenek (ugyanaz a diagnózisuk).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11565

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Sziasztok!

Jó pár napja nem jelentkeztem, kicsit nyüzsis időszak ez most nálunk!
Voltunk Büki doktornál a fehérje érzékenységi teszt eredményéért. El kell hagyjuk a tejet, a glutént és a tojást! Pedig nagy palacsintás a fiatalúr! :( Nem azonnal, és az előbbi sorrendben vonjuk meg a fehérjéket, kíváncsi leszek, hogy megy majd, és mi lesz az eredménye. Kicsit nézelődtem, a glutén mentes étrend egy kész vagyon!

A suliról: az első benyomásokkal ellentétben nagyon közlékeny a tanítónéni! Minden nap, amikor megyek Z.-ért megbeszéljük, hogy mi volt aznap. Sok vizuális segédletet vittem be, aminek nagyon örül és használja is a tanítónő. Vannak gondok, az iskolai szabályokat persze időbe telik megtanulni, de türelmesek vele és nagyon bizakodóak. Ha kell, azért a tanárnő erélyes is tud leni vele, ami nagyon kell nálunk, mert sokszor a hanghordozásból veszi le igazán, hogy mi van. Most látom először igazán hasznát annak a kb. 200 db lelaminált mütyür tv logónak! Nagyon jól tudom én is és a tanítónéni is motiválni vele. Ha "rosszaságot csinál" elvesszük, ha jót, visszakap belőle. Pillanatnyilag mindet elvettem (nem volt hajlandó mással foglalkozni), de mivel hétfő du. suli után ő maga lerajzolta a sulis szabályokat (megcsinálta A4-ben a szabálykártyákat! :) ), ezért párat visszakapott! Érti, hogy ha nincs rá panasz, akkor visszakaphat még!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11566

Kimni, hát igen, én is örülök neki. :cheer:
Teljesen igaza van, lázmérő. Csak mivel általában azért nincs lázunk, ezért én mindig azt mondom a gyereknek, ha mérni akarom, hogy "megmérjük a hődet" :laugh: és emiatt átszoktam a hőmérőre. A füles nekünk is Braun, az mutatta a 37,2-t. Valóban azon múlik, hogy elég jól rakja-e be az ember, de azon is, hogy zsíros-e a gyerek füle, meg azon, hogy mikori benne az elem. Jók voltak a régi higanyosak... Kicsit mérgező ugyan...
Az a baj, hogy még a láz jelzésére sem igen tudnám azt mondani, hogy alkalmasak. Tegnap a homlokhőmérő 38,3-at mért, a füles 37,5-t. Nem mindegy! A biztonság kedvéért kapott lázcsillapítót. Mivel szerencsére jól van, nem izgatom magam annyira ezen a láz ügyön, de most akkor vajon vihetem hétfőn oviba vagy sem?

Örülök, hogy szimpi az új fejlesztő, és hogy a kis baráttal lesznek majd egy csoportban! Biztos nagyon jó lesz, kicsit irigykedem. Tudom, Te inkább egyénit szerettél volna, de én meg pont inkább csoportost... :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11567

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szanya, nem, meg lettem győzve, tudom, már, miért kell a csoportos :) Úgyhogy már a helyén van minden bennem is, várom kifejezetten a csoportosat. 4-en lesznek, 3 fiú és egy lány is szerencsére! Várom már.
Pontosan ugyanezt a magyarázatot adtam a férjemnek arra, hogy én miért hívom hőmérőnek :D nade, ha a szótárban lázmérő, akkor nem tudok tovább vitatkozni :D
Azért volt egy édes sztorija a férjemnek most. Hotelben aludt (heti 4 napot lesz hotelben, mert vidéki bankoknál lesznek mindig, ahol éppen az ügyfél van) és természetesen betette a notebookját a széfbe (céges...), pedig egy Mariotban szálltak meg. Mert ugye azt úgy kell, úgy biztonságos! És beragadt a széf, mert még senki sem használta :D Kiszedték neki persze, aztán a hoteles pasi gondolta, megnézi, hogy valóban gond van-e a széffel és újra betette a notebookot és bezárta (miért kellett ezért betenni bármit is? :)) és persze újra beragadt :D Aztán kiszedték ezt is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11568

Aaaaaaah ez jó. :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11569

Szanya, szerintem hétfőre kutyabajotok sem lesz, simán mehettek oviba. Nekünk homloklázmérőnk van, "microlife" márkájú, 6 éve van meg, most cserélek benne először elemet, szerintem pontosan mér. A mi dokink szerint 38.5 alatt nem kell csillapítani. Kivéve Olivérnél az aorta szűkület miatt. De én szoktam csillapítani, mert általában kutyául érzi magát az ember ha lázas, fáj mindene, és a lázcsillapítók fájdalomcsillapítók is egyben.

Tomger, olyan ügyes a kisfiad! Nagyon jól indult Nektek az ovi! Rengeteget fejlődik majd Gergő az oviban!!!

Kimni, nekünk is könnyesek szoktak lenni ezek a búcsúk.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11570

Segítségeteket szeretném kérni!
Sajnos nincs időm visszakeresni. Írtatok egy könyvről amihez kis kártyák is kaphatók képekkel vagy külön, vagy a könyvvel együtt. A Krasznárnál is kapható ha jól tudom. Jó lenne nekünk most már ha meglenne. Ha valaki tudja vagy emlékszik megírná?
Köszi!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11571

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
tomger: teljesen off téma a kép, egy falfestés.

Gratulálok, a kisfiad nagyon ügyi! Örülök, hogy ilyen jól megy az ovi. :)

Kimni: Igen érdekes lehet a hotelos gondolkodásmódja is, minek betenni valamit, hogy tényleg beragad-e... Jót nevettem ezen! :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11572

Ma sikerült összehozni a találkozót a dietetikussal. Hát, ha az orvos is rábólint akkor nagy kihívás előtt állok én is. Tej, tojás, liszt, rizs, zab, szója, földimogyoró, borsó stb............... nem fog szerepelni az étlapon nálunk.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11573

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ezek a diétás dolgok rettentően hangzanak. :(
Milyen mértékű intoleranciát mutattak ki, vagy mi alapján kell ezeket megvonni? Biztos, hogy ennek lesz hatása is? Mert szerintem a szervezetet ez igencsak megterheli, vagy nem?
Én nem értek hozzá, csak érdekel, hogy mit mondtak a diétának erről a hozadékáról...
Champ: milyen élelmiszerek vannak, amik ezeknek megfelelnek? Mikor én tejfehérje diétán voltam a pici miatt, alig tudtam enni valamit. :( És azt is csak igen drágán... Ha háromfélét kéne néznem, meg is őszülnék.. :(

Nagyon sajnálom, hogy ez vár rátok, biztos nehéz lesz eleinte. Vagy még később is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11574

Viki, legyen igazad!

Tomger vette meg a könyvet, Talán az Én is tudok beszélni kiegészítése?

Curasso, Champ, ha én mindazt kivenném a gyerek étkezéséből, amire az allergiateszt pozitív lett, akkor kizárólag húson élne a fiam. Arra lennék kíváncsi, hogy valaki találkozott már olyan gyerekkel személyesen, akinél a diéta bármilyen eredményt hozott? Nem csak autizmusra és az abból adódó dolgokra gondolok, hanem akár ekcéma javulására, fertőző betegségek csökkenésére. És azon belül is inkább az érdekelne, hogy kívülálló lát-e javulást, nem annyira a szülő meglátása, mert az ember hajlamos nagyobb eredményt tulajdonítani a saját maga által kitalált terápiáknak.
Tehát magyarán Ti láttatok már olyan gyereken diéta hozta eredményt, akit korábbról ismertek? (Nem a cukorbetegekre és lisztérzékenyekre gondolok, akiknek muszáj diétázni.)
Nem kötekedés, tényleg érdekel.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11575

Kicsinek a tej megvonása az ekcéma visszahúzódását jelentette, tej visszaadása ekcéma felerősödését hozta magával, és ugyanez némiképp a székletét is befolyásolta. 3 éves kora után viszont már csak akkor jelentkezik daraszerű kiütésféle az arcán, ha mondjuk megivott egy liter tejet (néha megteszi, ah nem figyelek), de ez is elmúlik egy nap alatt, ha egy picit visszafogjuk ezidő alatt a tejfogyasztást.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11576

Hűűűűűűűűűűű micsoda repülő (vagy űrhajó)!!! :cheer:
Ezt a gasztrós nekünk is mondta, de tök érdekes, a fiamnál ez az ekcéma ügy jön-megy, pedig ugyanazt eszi 4 éve. A füle mögött folyamatosan ekcémás kisebb-nagyobb mértékben, a combhajlatánál viszont időnként nagyon durván előjön, és eddig semmivel semmilyen összefüggést nem sikerült felfedeznem. Most nincs éppen, pedig azt gondolnám, hogy a betegségektől rosszabb lehet, de nem. Viszont érdekes felfedezésem, hogy a Sudokrém olyan hatékony a megjavításában, mint a gyógyszertári kevert.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11577

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: Én értem mire kérdezel, de az ekcéma tényleg lehet ételallergia miatt. Vagy nálunk a picinél egyértelmű volt 4 hónaposan, mikor csak anyatejen volt, hogy azért bűzös a széklete (bocs), mert én tejet iszom, ő meg nem bírja. Amint abbahagytam a tejfehérjét, semmi gond nem volt, látványosan egyik napról a másikra.
Viszont a viselkedés, autizmus kapcsolatát diétával még én sem láttam, csak olvastam és a hoxa fórumon van olyan anyuka, aki erre esküszik.
Én amiatt vagyok annyira szkeptikus, mert a gluténra fél egy évet szoktak mondani, ennyi idő alatt az én fiam rengeteget fejlődik amúgy is az idő miatt, és a folyamatos fejlesztések miatt is.
Valamint, ha tényleg érzékeny a gyomra és mondjuk folyamatos hasmenése, vagy székrekedése van egy gyereknek, ami a diéta miatt elmúlik, akkor szerintem az általános közérzetjavulás miatt is lehet jobb állapotban a gyerek.

Ezért kérdeztem, hogy milyen intoleranciát mutattak ki, és mit mondtak, ezeket a tápanyagokat mivel lehet pótolni, vagy kell-e esetleg.
Ha nekünk most kötelező lenne elkezdeni egy ilyen a diétát, a fiam éhen halna. :( No jó nem, mert előbb elkezdeném adni neki újra azt, amit elfogad.

És Champ, Curasso: tényleg nem kötözködni akarok, csak érdekel, mivel győzött meg Titeket a dietetikus, neurológus, vagy aktuális szakember.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11578

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: időjárás is befolyásolhatja, meg a ruházat is szerintem. Pl harisnyában rosszabb a helyzet, nem? Már ha hord harisnyát. :)
Nekünk szerencsére ekcéma nincs, csak egyszer egy vírusfertőzés ment Bobek bőrére, tiszta kiütés volt, akkor lett ekcémája is. De elmúlt mikor a vírus is lement.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11579

Szanya1:
Űrhajó, ami nemcsak a vilgűrben tud repülni, hanem a földi légkörben is, és a vízre is le tud szállni ... fel vagyok homályosítva. :)

A térdhajlatában néha neki is megjelenik, összefüggést itt én sem találtam, és a sudokrém valóban csodaszer!!

labolen:
Pórbáltam már a csoki, kakaó megvonását, de semmiféle viselkedésbeli eltérést nem tapasztaltam, a tejtől sem. De lehet, hogy van akinél igen.
Annyi mindent besorolnak az autizmusba, hogy simán lehet olyan autista, akinél használ. Jelenleg nem a kiváltó ok miatt adják az autizmus diagnózist, hanem a tünetek csoportja alapján.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11580

Labolen, el tudom képzelni, hogy valakinél a tej elvonása javít az ekcémán, de gyanítom, hogy mástól is lehet valaki ekcémás. Nálunk ilyen székletprobléma pl. nem volt. Ellenben arra gyorsan rájöttem, hogy a fiam a banánt meg az almát nem bírja, mert fáj tőle a hasa, a szőlőtől meg hasmenése van, úgyhogy ezeket el is hagytuk (elég nagy baj, ugyanis ha akkor kibírtam volna, hogy bőg a hasfájástól, akkor most enne nyers gyümölcsöt és lehet, hogy már bírná, ki tudja). Meg kávét sem kell inni, ha valakinek nem bírja a szíve... Szóval ilyen egyértelmű esetekben természetesen el kell venni azt, ami árt, csak a többi az, amiben én is szkeptikus vagyok.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11581

Labolen, érdekes módon még ezzel sem találtam összefüggést. Pl. most egyszer nyáron jött ki neki, mikor egész nap rövidnaciban volt, ráadásul alig voltunk kint a meleg miatt. Nem rosszabb neki télen se. Erre nem fogunk megfejtést találni, hogy mitől van... Remélem, majd elmúlik idővel.

HáromMackó, remélem mat-fiz. szakos suliba adod. :cheer:
Oldalmegjelenítési idő: 0.147 másodperc