LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11501

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Labolen, ha megszámolnám, hány olyan hibát követtem el, mint te a gyümölccsel és tejbegrízzel :D De szerintem ez nem hiba, mert sosem tudhatod előre, hogy mire mit reagál. És ha egyoldalúan eszik, akkor valahogy mégiscsak próbálgatni kell. A reggeli nálunk is mindig sarkalatos volt. Most is az a legnehezebb, pedig mi elméletileg túljutottunk ezen a válogatós időszakon (ami 1 éves korától 4.5 éves koráig tartott). Pl nagyon bejött neki egy ideig (és csak egy ideig...) a chocapic meg a nestlé csokigolyó. Zabtejjel persze. Aztán egyik reggelről a másikra nem kért. De most újra.
Nagyon nem irigylek senkit, aki még mindig ezzel a kajálással küzd... ez egy rémálom, én is szenvedtem ezzel több, mint 3 évig, nem kívánom vissza :(
Egyébként, nagyobbaknak tudom ajánlani, hogy meg kell próbálni tiltani valamit. Pl, ha azt akarjátok, hogy egyen meg egy mondjuk túró rudit, akkor megpróbálni azt mondnai neki, hogy ő azt nem eheti. Miért? Mert az túl finom vagy csak naygoknak van, vagy akármi. Nekünk sem válnak ezek mindig be, de ha kitartóan csinálom, akkor megérik benne a kíváncsiság (az enyémben legalábbis) és nagyon akarja. Kajával működik persze, mással nem.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11502

Nem lehet tudni kinél mi jön be. Z-nél a következetesség és az "erőltetés", alkudozás, jutalom viszonylag jól bejön. A belecsempészett étel kísérletével sem kellett a kedvencet elhagyni, mert meg lehetett győzni utána, hogy ez most újra olyan, amit szeret és nincs benne olyan rossz dolog, amit anya a múltkor beletett. Csak a kicsi ne csinálná most azt mait Z csinált ennyi idősen az ételekkel ...
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11503

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget!!!

Mi júniusban szembesültünk a ténnyel fiunk állapotát illetően.
Az új ételeket tekintve nálunk az öklendezős eltolós illetve az öklendezős elfutó variációk léteznek.
Bár jó hír is van, mert kb. 50. próbálkozás után megkostolta a kakaót a sima tejtől kirázza a hideg.
Se vaj se felvágott se sajt. Most jelenleg spagetti és egy sárgarépa húslevel csirkecomb/mell besűrítve tojássárgájával és zsemlekockával az egyetlen főtt étel ami szóba jöhet. Korábban megette a rakott husos-zöldséges ételeket is de most köszöni szépen nem kéri :(
Nekünk is azt tanácsolták, hogy mindig próbálkozni azújjal, nem erőltetni, de állandóan kínálni!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11504

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Csibnyusz: ez a főtt étel, amit írtál, ez valami ízorgia! :D
A fiam egy jó ideje nem eszik semmi szaftosat, mondjuk tejfölös a virsli egy kicsit, mert a tányéromról adtam, azt már ő nem eszi meg. Szóval ez tök jó, hogy egy ilyen összetett ízvilágú ételt elfogad. :) Csak ezt meg kell tartani. Bár tudom, hogy nem tőled függ...
Nem írtad, milyen ovit kezdtek el. Vagy mikor kezdenétek? Ilyen későn, még tudsz találni másikat?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11505

Csibnyusz:

Próbálkozni mindenképpen érdemes, mert van, hogy valami régit elhagy, és van, hogy bevesz a repertoárba valami újat. Nálunk legalábbis előfordul ilyen.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11506

• gizus
  • gizus profilkép
Nagyon köszönöm a tanácsokat! Nekünk azt mondta a pszichológus, hogy mindig együnk együtt és egyszer majd remélhetőleg kialakul a bizalma az iránt, hogy megegye azokat a kajákat is, amit mi eszünk. Fő hangsúly a bizalmon volt. Csak nálunk is baromi nehéz leülni egy asztalhoz, mert mindenki szanaszét van egész nap. A bölcsiben nagyon-nagyon rendesek és mindent elkövetnek a fiammal. Én is viszem a kaját sokszor, eleinte nem akart leülni se az asztalhoz, de most legalább a szabályokat megtanulta és a többi gyereket figyelve egy ideje leül velük és eszik, szépen egyedül. És ami még pláne jó, hogy kivár, amíg mindenki befejezi és ő is elpakol maga után. Szóval, a körítés már meg van, csak végre enne normálisan!! Aranyos volt a bölcsis néni múltkor, mindig próbálkozik, feldarabolt neki kenyeret, amit persze nem evett meg, de hogy ne keseregjek, lelkesen mondta, hogy annyira ügyesen megszámolta a falatokat! :laugh: :laugh: Ha tudná, mennyire unom a számokat.... :) Mert abban már annyira profi, hogy hihetetlen, azokat olyan kristály tisztán tudja mondani, hogy ihaj! Eddig nekem is különleges volt, hogy mindig számtanozik, nem vettem fel, de mostmár egyértelmű, hogy ez azért eléggé autistás dolog. Most épp a betűket tanulja... "Jaj, de ügyes!!" Mindenki mondja, én meg csak nézem, persze büszke vagyok, hogy fogalmam sincs honnan ismeri fel az ABC felét, de közben arra gondolok, miért nem inkább az autókról vagy az állatokról beszél. Azokból is tud párat, de azért messze nem a szenvedélye. Tudja mondani, hogy anya, apa, de azt a szót, hogy "számítógép" tízszer többször használja. Kajára visszatérve, mindenre azt mondja, hogy nyami. De hogy az egész csirkesültről és karfiolról készült képre is?! Pedig szerintem még életében nem látott az asztalon ilyet.... Hát, fura fazonok ezek a gyerkőcök. Közben az én fiam kis megtévesztő, mert mindenkivel haverkodik, úgy néz az emberre, mint aki csodát lát és baromi érzelgős. Hát, én ezért küzdök mindig a kételkedőkkel. Magam is sokáig kételkedtem, de mostanra legalább eljutottam arra a szintre, hogy nem tudnak megingatni. Tudom, hogy abszolút érintett.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11507

labolen:
Az enyém se eszi a szaftosat, de legalább jó neki, ha kiveszem a szaftból (pl pörköltből a husit) . Amit viszont ki kell válogatni, az a hagyma, petrezselyem, paprika darabkák és egyebek, amiket az ember lánya bele szokott főzni egy normál ételbe. Hogy kiakadt szegény, amikor az istenitett krumplipürébe a mama petrezselymet tett, mert ő úgy szokta.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11508

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Bocs a kicsit offért, de talán valamennyire kapcsolódik azért a topichoz. :whistle:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11509

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
3maci, ez nálunk is így van :) A paprika darab, paradicsom darab, ilyesmi. Szerencsére a petrezselyemre még nem ugrott... De az az arc és kétségbeesés, amikor meglát egy kis paprika darabot a kajában :) Mindig röhögnöm kell...

Szanya, most mi kezdünk valami betegséget :) Azért nem semmi rekord, a kicsi 1 teljes napot volt oviban, már taknyos volt délután és fáj a torka :D Hát, gondolom, kivételesen nem az oviból hozta haza, én speciel az MR napjára saccolok, amikor 6 órát töltöttünk egy szellőzés nélküli, tömött váróban étlen (miért húzza alá a helyesírás elemző az étlen szót??), szomjan.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11510

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Hűha! Petrezselymes krumplipüré engem is ledöbbentene! :D

Csak hogy egy új hír Latkáról is legyen: Kiesett egy foga. Persze már egy ideje tervezem elkészíteni a Mi lesz, ha mozog a fogam oldalt, de hát egy dolog, hogy mit tervezek, egy másik, meg hogy mit csinálok meg szűkös időmből... :blink:
Szóval kiesett, szupi, semmi gondja nem volt, csak hát egy napig próbálta visszatenni! :woohoo: :laugh:
Tapasztalat: akinek aktuális lesz, csináljon előre valami képes magyarázatot, mert mi lemaradtunk erről, és nagyon kellett figyelni, hogy nehogy tényleg bennhagyja a fogát a szájában.
És most mozog megint egy... De ezt már rutinból letudjuk. :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11511

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Labolen, drukkolok nektek a kicsihez! Szerintem nincs probléma, vagy ha van is, annyira enyhe lehet, amivel talán különösebben foglalkozni sem kell! drukk!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11512

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: köszi, én is nagyon bizakodó vagyok most éppen. Az a vicces, hogy egy hónapja egy órát bőgtem miatta, hogy hát biztos ő is aspergeres. :unsure: Majd kiedrül 3 évesen.

Paprika: oké, lehet a színe zavarja a gyerekeket, de az biztos, hogy én rosszul leszek a paprikától. Ha nyersen csak belefő az ételbe, és nem is eszem meg konkrétan, már attól is beteg lesz a gyomrom egész napra. De csak a nyerstől, a szárított pirospaprika nem gáz. Szóval én egyetértek a fiúkkal, a paprika fújjos dolog! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11513

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Gratula a foghoz :) Nekünk a 3. esett ki 4 napja és nagyon megrémültem, mert hatalmas luk tátongott rajta :( Most már tudom (SÜNI gyere segítssssss!!!), hogy kéne enni tejterméket, hogy az édességek után ne szuvasodjon könnyen a fog, egyrészt a kálcium, másrészt a tejtermékek okozta jó ph érték miatt. Hát, ez nálunk évek óta nincs, ellenben mindig gumicukor a jutalom. Most át kell állnunk más jutira. Ami nem édesség... pedig se nekem, se a férjemnek nem volt rossz fogunk gyerekkorunkban, pedig én cukron éltem 12 éves koromig (akkor lettem cukros - és nem, nincs összefüggés :), mivel egy influenza hozta ki belőlem a cukorbetegséget, ami genetikai).
Na, és erre is mondta a fogdoki, hogy minél később esik ki a foga valakinek, annál jobb, úgyhogy nektek ez nagyon klassz! Nekünk lassan 1 éve, hogy kiestek alul a fogai.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11514

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ja, és jobbulást a kicsidnek! Remélem semmi komoly!
Meg Szanya nektek is, csak ezeket valahogy mindig elfelejtem írni... :blush:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11515

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
labolen, a fiamnak egyértelműen a főtt, sült paprika a gond csak és csak a kinézete miatt, ez totál nyilvánvaló. Be sem veszi a szájába. Mert az milyen...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11516

labolen: Írtam privit.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11517

Semmilyen kis izé ne legyen az ételben ez a lényeg. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11518

labolen:
Ez azért aranyos lehetett, ahogy megpróbálta visszarakni. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11519

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
válaszoltam.
Igen, azért így leírva tényleg murisan hangzik. :D Szerencsére elhagyta valahol, de nem izgatta. Aztán megint megtalálta másnap, de akkor már nem volt annyira érdekes. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11520

• gizus
  • gizus profilkép
Ez a paprika!! Nem is látszik a kajában, de messziről kiszagolja a fiam és elrohan. Mi lehet benne??? :)
Oldalmegjelenítési idő: 0.877 másodperc