LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11217

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Pongi:
Nem kaptam üzit... :(

Gépjármű adó kedvezmény:
A férjem most volt az okmányirodában intézni a 2013-as évre. Vitt minden papírt a gyerkőcről. Volt egy formanyomtatvány nyilatkozat, amin két "kedvezmény" opció volt: adókedvezmény és parkoló igazolvány. Az uram mindkettőt bejeleölte. Én nem biztos, hogy így tettem volna, mert a roki kártyánk (csak azért hívom így, mert egy ténylegesen mozgásában korlátozott barátom is így hívja) még egy évig tuti érvényes, nehogy most azt is elvegyék... :( Bár parkolókártyás jogszabályban egyértelműen benne van az AS-esek jogosultsága. Szóval, leadtuk a papírokat, 60 napon belül jelez vissza a bizottság, hogy elfogadják-e a kérvényünket. mi voltunk az elsők ebben a körzetben, nem tudott mit mondani az OI-ban az ügyintéző arról, hogy milyen eredményre számíthatunk.

Tegnap voltunk az iskolában a szülői értekezleten. Tök jó érzésekkel jöttem ki! :) Végül is 5!!! gyerek lesz az osztályban, ebből kettő auti. A fiam "osztályfőnöke" most szerzi a x. diplomáját, és milyen szakon? Gyógy.ped, auti! Nagyon nagy reményekkel állunk az iskola előtt, remélem nem lesz gond és a fiam is bírni fogja!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11218

Bundáskenyér, elolvastam, ez iszonyat. :(

Tomger, hát persze, leszakadni a Sinlacról.... :laugh:
Kíváncsi leszek, tudnak-e majd a másik pépevővel kezdeni valamit.
Örülök, hogy Gergő már jól viseli a vizsgálatot! :)

Sünöcske, mondom neki, de nem hallgat rám. :( Éjszaka majd megfulladt, fel kellett ébreszteni orrsprézni aztán meg rájött a tüsszögőroham. :unsure:
Nekem mindegy a játszó, lehet az, amit mondtál Őrmezőn! Ha alábbhagy az orrozás.

HáromMackó, hát ez az, hogy nem, mert 1600-at vontak, nem 600-at. És a patikus se értette, hogy miért ennyit vont a gép. Kérte, hogy nézessük meg a dokival és szóljunk vissza.

Champ, ez milyen suli?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11219

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11220

Champ, köszi!

Pongi, nekem szuperál, nem tudom, nálad miért nem jó. Úgy próbáltál üzit küldeni elsőre, hogy a nick melletti ikonra kattintottál? Én most azt próbáltam ki. Az jó. (Többé-kevésbé, nem tudom, miért tette a kukába.)

Mások próbálták már a privát üzit?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11221

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya:
Igen, én írtam már több levelet is priviben.
Bele kattintasz, mondjuk a kimenő postában és a felső menüsoron az üzenet írást választod. A címzetthez a pontos Nick nevet kell beírni!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11222

Champ, tegnap problémája volt vele Ponginak, azért nyomozom, hogy jó-e. Én nem próbálgattam. De akkor eszerint jó.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11223

Bejöltem az auti.hu-t ismerősnek a bm-en (ugye 'member'-ként kell ezt megtenni?, mert a csoporthoz nem tudtam csatlakozni.

Más: Úgy tűnik, hogy utolsó évre végre ki tudtunk fogni igazán rendes óvónőket, legalább is tegnapi megbeszélés alapján nagyon úgy tűnik.

Rendkívül nyitottak voltak a problémára (még jegyzetfüzetet is hozott egyikük:), semmire nem húzták a szájukat, szívesen használnának napirendet, szempontkártyát, külön motivációs technikát Marcinak (Marcinál a piros pont gyűjtögetés +beváltós jön be). Félve megkérdeztük minden-mindegy alapon, hogy esetleg szülőtréningre eljönnének -e ,ha megoldanánk, erre simán benne voltak ( ha el tudjuk intézni; mi regisztráltunk de végül nem voltunk,csak 1 tréningen korábban).
Kértük, hogy esetleg pl. társasjátékban nézzenek rá Marcira, mert vannak szabálybetartási problémák, erre azt mondták, hogy mindig együtt társasoznak a gyerekekkel :)
Egyikük, mikor megtudta, hogy autista kisfiú lesz a csoportjában , még a találkozás előtt előkeresett egy autista gyerekek óvodai integrációjáról szóló programot (mondjuk ott konstatálta, hogy pl. az asszisztens elég központi eleme ennek, ami az oviban ilyesmire nem nagyon van, úgyh máshogy kell megoldani a dolgokat). Szóval óvónői részről nagyon pozitívnak tűnik a kép, majd meglátjuk a gyakorlatban hogy fog kinézni a dolog, de beszélgetés alapján nagyon kedves, lelkiismeretes pedagógusoknak tűnnek, akik ráadásul nagyon szívesen tanulnak meg új dolgokat is (nem sok hasonlóval találkoztam korábban).
Remélhetőleg hamar sikerül elintézni, hogy kijöjjön Marci fejlesztője egy kis eligazításra + elmagyarázza nekik az egyszerűbb vizuális dolgokat, és remélhetőleg akkor egy egész jó kis közeg alakulhat ki. (itt azért nem úgy sikerül remélem, mint az előző gyógyped profilú oviban, ahol az önérzetes gyógypedek, kb megsértődtek, hogy mit akarják őket tanítgatni, és kb. semmit nem ért az egész kilátogatás)..
Ha bejön ez a dolog, akkor esetleg még be is vehetnék az alapító okiratba az autizmus-integrációt, és esetleg később ideakadó gyerekek is profitálhatnak belőle -a vezető szerint eddig még nem volt az óvodának olyan autista gyerekkel dolga, ahol ezt a szülő is elfogadta volna, és igényt formált volna az ilyen irányú megközelítésre:)

Bocsánat,ha untattam valakit ezzel, csak gondoltam , ha már beírtam pár dolgot korábban az óvodaváltással kapcsolatban, akkor ezt még hozzáteszem:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11224

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Marcoverde!

Ez nagyon jó hír!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11225

Marcoverde, küldtem meghívót!
Nagyon jó, amit az oviról írsz! Ha ezzel még azt is eléred, hogy később integrálóvá válik, az meg egészen fantasztikus! Ezek után irtó kíváncsi vagyok, hogyan boldogulnak majd.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11226

Az előbb lementünk motorozni, mondtam, hogy csak sétálunk, mert folyik az orra. Aztán persze csak rádumált a játszózásra. Szerencsére nem volt senki,nekiálltunk homokozni. De aztán jött egy kb. vele egykorú srác a nővérével, ástak a homokozó másik végében egy nagy gödröt és sarat gyártottak benne. Ez megtetszett a fiamnak, odament, beszélt hozzájuk!!!!, spontán bekapcsolódott a sárlapátolásba, majd magától elkezdett vödörrel vizet hordani a gödörbe! Mikor el akartam indulni, közölte, hogy nem, ő azt akarja (mármint a gyerekekkel játszani), úgyhogy maradtunk. Közben a feszültség fokozódott, mert a gyerekek beszélgettek ugye, az enyém meg azért elég sajátosan... Úgyhogy korlátozottan bírtam idegekkel (mert ha megkérdezik, miért így beszél, akkor mi a fenét mondjak, szokásos), még hagytam pár vödör vizet hozni, de aztán mondtam, hogy utolsó és eljöttünk. Most mondjátok meg, milyen használhatatlan vagyok. :unsure: Itt a spontán integráció és elmenekülök. :(
Az utóbbi napokban olyan dolgokat mond egyébként, hogy elképesztő, mintha valami gyorsítót szedett volna be. Viszont ha bepipul, akkor eldob valamit, ha elesik, akkor meg sikít egyet. Persze ha időben észreveszem és rászólok, akkor ezeket meg tudom akadályozni, de azért akkor is gáz. Remélem, hipergyorsan leszokik erről.
Ja és TSMT-t tart magának! Ugrálás, bukfenc, hempi, taps. Csinál jópár sorozatot, majd közli, hogy "ez az utolsó", "vége". :cheer: És olyan bonyolult legó várakat épít, hogy csak nézek. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11227

Szanya1:
Megtáltosodott! :) Szuper! És legközelebb ne menekülj el. :)
Két nappal ezelőtt kellett azt hiszem először kimondanom egy idegennek (mondjuk ő felnőtt volt), hogy a fiam autista (óvonők, rokonság, orvosokon kívül). Igencsak gyorsan hadartam el, de szerintem meghallotta. Hát nem egyszerű. :unsure:
De én is kerülöm az ilyen helyzeteket azt hiszem ezt természetes.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11228

Egy felnőttnek még csak-csak elmondom, vagy azt mondom, hogy beszédfejlődési zavar, esetleg idegrendszeri fejlődési zavar, de egy 10 és egy 6 évesnek mit mondjak? Nekik aztán mondhatom, hogy auti, nyilván nem is hallottak még erről.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11229

Bundáskenyér+Szanya:

Köszönöm szépen! Bárcsak év közben is kitartana a lelkesedésük::)

@Szanya

Nagyon szépen rákapcsolt a fiad mostanában, jó optimizmus turbóval teli időszak lehet ez most nektek is lelkileg. A legóvárat nagyon irigylem, egy olyan egyedüli elfoglaltság, ami kreatív, az ilyenek sajnos hiányoznak a fiam repertoárjából. Ha szökőévente eszébe jut, hogy a duplóból (lego szóba sem jöhet nála valami miatt) épít valami egyszerűt, az már keményen eseményszámba megy itthon.
Szerintem annak ellenére,hogy végül elhoztad, ez így is egy kiváló integrációs happening lett: spontán beállt játszani a gyerek, beszélgetés. Ezek fantasztikus dolgok, én már kis mennyiség is esetén el vagyok borulva, ha Marci véletlenül ilyenbe keveredik.Nekem egy ilyen játszóteres esemény elég ahhoz, hogy egy hétig nagyon jó kedvem legyen, és hihetetlen optimista legyek (azért még finoman szólva ritkaságszámba mennek az ilyen sztorik)
Totál úgy érzem magam, mint ahogy te leírtad, amikor látom, hogy a fiam bekapcsolódik játszani. A leírt millenárisos sztori is ilyen volt: először nem hiszem el, instant küldök egy sms-t Andinak, hogy milyen nagy esemény történik, külön kiemelve, hogy BESZÉLGET VELÜK, 10 perc múlva felhívom ,hogy még mindig! Közben persze kitartóan monitorozom őket, aggódom, hogy mikor jönnek rá esetleg, hogy valami nincs rendben vele, és 20 másodperenként nézem az órámat. Eszembe jut,hogy a fejlesztőjének is küldök egy sms-t, de azért már mégis csak túlzás lenne. 20 percnél azt érzem, hogy ez már igazán kiváló időmennyiség volt, viszonylag balhé nélkül és most kéne gyorsan lelécelni, gyarapodva a nem várt sikerélménnyel. Végül Marci megunta a dolgot, én pedig felszabadultan vittem a forgóhintára, és dicsértem agyon, hogy mennyire ügyes volt, stb. , "Ugye milyen jó volt a gyerekekkel játszani"? Aha.. mondja Marcell, miközben már valami teljesen máson pörög az agya, és elrohan valamerre. Úgy látszik én jobban ráizgultam ennek az egésznek a jelentőségére:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11230

Marcoverde, azért hurráoptimista nem vagyok. Végigolvastam a Cifraárnyakat és azért vannak benne súlyos dolgok. Ez még eléggé bennem van. :unsure:

Duplóval játszunk mi is, csak valamiért legónak hívjuk. Ugyan van egy kisebb tonna legó is, de ahhoz nincs alaplap.
Igen, hajszálpontosan ez volt és ahogy hazaértem, már írtam is a fórumra az esetet. :laugh: Apának most nem tudtam elmesélni, mert Bécsben van. A következő gondolatom az volt, hogy az asszisztensünknek írok azonnal, de én is túlzásnak ítéltem. :cheer: De anyámat mindjárt felhívom... :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11231

Szanya !Tök jó ,hogy így beindult Zolika beszéde . Mondom én ,egy -két év és szárnyalni fog . Addig pedig nyugodtan mondhatod a játszótéri társaknak ,hogy beszédkésése van (vannak ,akik később tanulnak meg beszélni ,stb ... ). Persze ,itt megkérdezhetik ,hogy miért ,ha vannak olyan merészek . . Vannak ,akik később tanulnak meg járni ,beszélni ,biciklizni ,stb .Azért egy-két "beszédkéséses "gyermek mindig van az óvodai csoportokban is . A gyerekek megkérdezik ,hogy mért nem beszél ,(nem spilázzuk túl ezt a dolgot :Meg fog tanulni beszélni ,vannak ,akik lassabban tanulnak meg dolgokat )Nem másznak annyira bele a gyerkőcök ebbe a témába. Autizmus ?Ezt én ,ha tehetem kerülöm . De csak azért ,mert sajnos sokszor a felnőttek sem értik ,és néznek hülyén ,ha ezt bevállalom . Szomorú ,de ez így van . Több pozitív reklám,videó ,több "Séta az autizmussal élőkért " :) kéne. Egyb . a beszédre visszatérve ,éppen Marcika kérdezte valamelyik nap ,hogy vannak -e olyan felnőttek ,akik nem tanulnak meg beszélni egyáltalán .És kik azok ... Hát itt mondhattam volna a némákat ,vagy az autisták pár százalékát .Nagyon fél ,hogy a testvére nem fog beszélni soha . (Tudod ,amelyik auti 4-5 évesen már beszél valamennyire ,és ép értelmű ,azoknak nagyon jó esélyük van a későbbi éveket nézve . )Ez nyilván teljesen összetett dolog ,de nagyon jó úton jártok !

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11232

Ja,igen a Cifraárnyak elég ütős itt -ott :( :) Egy kicsit tragikomikus . EGY halál intelligens figura ,aki nem érzi át a halál súlyát (apja halála ,nevelőapa halála ,stb )A könyv tulajdonképpen egy visszaemlékezés . Nem tudhatjuk ,hogyan érvényesül a mindennapokban a figura . Azt hiszem most filmrendező ,ha jól emlékszem . Nyilván az érzelmi életéről nem tudni . :blush: Azt írta Brauns ,hogy "arca már érzelmeket fejez ki "ma már .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11233

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Majd eljuttok ide is, amikor nem lehet levakarni a barátokat. A szünetben a fiam napi szinten együtt van az egyik volt osztálytársával. Számítógépeznek, LEGOznak, a réten játszanak ... A másik barátja (szintén aspi), ő csak ritkábban jön, mert nem a közelben laknak, de tegnap ő is itt volt, legközelebb a fiam megy oda.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11234

Andesz, köszi! Ez tökéletes válasz!
Nagyon nehéz ám egy negatív sztereotípiát felszámolni. Évtizedek kellenek hozzá szerintem. És valóban több aktivitás kéne, de hogyan? Pont a negatív sztereotípiák miatt nagyon kevesen vállalják a sajtónyilvánosságot.
Igen, a beszélőknek jobbak az esélyeik, hát majd meglátjuk. Emma mindig azt mondja, nem tudható, hogy meddig képes eljutni.

Igen, a Cifraárnyakkal kapcsolatban erre gondoltam. Szerintem biztosan jól boldogul, csak az emberi kapcsolataiban kevésbé. Szerencséje, hogy ilyen intelligens és tud kompenzálni.

Dreamer, hogy ide vendéggyerekek jönnének egész napra? Uramatyám.... Na erre teljesen alkalmatlan vagyok. Persze reálisan nézve tök jó dolog lenne, de ez nekem túl sok. Főleg napi szinten.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11235

Bundáskenyér, találtam egy ovit, ahol autit és cukrost is fogadnak: Ráadásul ABA van náluk, azt ismered. Sajnos pont a világ másik végén van. csodabogar.ketkez.hu/hu/csoda-bogar-haz-fejleszto-ovoda
Nem hallottam róluk eddig semmit.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 8 hónapja #11236

Mi az autizmis? Hát az például, hogy a kisfiam ezeket a szavakat használja: légnyomás, viharfelhő, üzemanyagtartály, csepfolyós, légnemű, robbanás, kilövés, leváló modul stb, közben meg szegényesebb a szókincse a mindennapi szavak terén, mint a kortársaié. Mindig elámulok. :woohoo:

Ma jó napom volt (lekopogom), így mindent kicsit rózsaszínben látok. Remélem ez így lesz egészen holnap reggelig legalább. :)

Mindenkinek kívánok további szép napot! :)
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Oldalmegjelenítési idő: 0.545 másodperc