LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9236

HáromMackó, sajnálom, a körünkben maradhattál volna úgy is, ha nem lenne érintett a kisfiad. :( Legalább kaptál bővebb infót?

Sephora, kár, hogy nem jöttök, de még tervezünk egy talit augusztusra, az csak összejön.

Csinálunk képeket és összefoglalót is írhatunk éppen. :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9239

Szanya1:

Itt maradtam volna a fórumon akkor is, mert a problémák attól még meglettek volna, és azért kaptam már innen sok hasznos infót, meg hát a társaság végett is. :) Azért örülök, hogy nem dobtatok volna ki. :)

Hát két órát beszélgettünk, de nem sok újat mondtak. Annyit, hogy jóval átlag feletti inteligenciát mutat az általuk végzett nonverbális tesz alapján az IQ-ja, és ez is megerősítette őket abban, hogy auti, mert ehhez képest fennállnak a társas viszonyokban, viselkedésben a problémák. Valószínűleg a spektrum felső részében van, de ez ugye életkoronként változhat, így nem mondtak konkrétat. Gyermekkori autizmus kategóriájába teszik ők, de csak azért, mert megkésett a beszédfejlődése, mert egyébként aspergeres lenne, így ha bárhol olvasunk, vagy érdeklődünk mondjuk bátran azt, hogy aspergeres. De ugye amúgy is meg fog szűnni az a különbség tétel hamarosan. A fejlesztése jó irányba halad, kiemelten kell foglalkozni vele a társas viszonyok, szociális viselkedés, érzelmek felismerése (alapérzelmeket felismeri ezt mondták, még az idegeneknél is) stb területén, valamint a beszédfejlődését kell segíteni, mert ha ezek rendben lesznek, akkor a magas inteligencia, és a nagyon megindult beszéd alapján nagy az eséj rá, hogy integrált iskolába mehet, és hogy ott segítséggel, és kisebb osztálylétszám mellett (na ez az), meg tudja állni majd a helyét. Kiemelték, hogy a lehető leghamarabb drasztikusan meg kell emelni az óvodai tartózkodásának idejét, jellemezően persze a csoporton, közösségen belül.

Azt is mondták, hogy nagyon igyekszik megfelelni, sok helyzetben egészen jól kompenzál, alkalmazkodóképes, alkuképes, barátságos, betanult helyzeteket jól alkalmaz, jó az utánzóképessége stb.

Szóval ha nem nézzük azt, hogy benne volt a pakliban az is, hogy esetleg nem autista, végül is jókat mondtak.

Papírt még nem kaptunk, ezért azt nem tudom, hogy ott mit is fognak leírni. A Vadaskertben is mást mondtak szóban, mint amit leírtak.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9240

esély (nem eséj)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9241

Ezek nagyon jó dolgok, ha már érintett, legalább kompenzál a magas IQ-val.
"Azt is mondták, hogy nagyon igyekszik megfelelni, sok helyzetben egészen jól kompenzál, alkalmazkodóképes, alkuképes, barátságos, betanult helyzeteket jól alkalmaz, jó az utánzóképessége stb."
Ez tényleg arra mutat, hogy be fog válni a sima suli. Remélem, hogy belemegy az óvoda szeptembertől a "teljes munkaidőbe", mert biztos sokat dobna rajta.
Szerintem a kisebb osztálylétszám nem oszt, nem szoroz, 15 gyerek mellett ugyanúgy nem tudna figyelni rá a tanár. A szünetben meg úgyis kint vannak mind a többszázan.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9242

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
3Maci, örülök, hogy ennyi pozitívat mondtak a fiadról! Ez persze várható volt, az írásaid alapján sokszor úgy éreztem, talán Zolika nem is auti.
De miért megkésett a beszédfejlődése? Az általad elmeséltek alapján nagyon ügyesen beszél (Az, hogy később kezdett, az még most is érződik, le van maradva jóval korosztályához képest?). Már nem emlékszem az összes kifejezésre és szófordulatra amiket felsoroltál, de az biztos, hogy számtalanszor rácsodálkoztam mennyire jókat mond E/1, lehet, kell, valaki..stb

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9243

@3 Mackó

Ezekkel a szuper készségekkel szerintem is kérdés nélkül az integrált suli irányába kell mozdulni, plusz még az iskolakezdésig nagyon sokat fog fejlődni. Az,hogy a kiscsoportost ajánlják..én pl. az összes létező gyereknek azt ajánlanám,mert csak így juthat mindenkire figyelem.25-30 embernél a jelenlegi oktatási rendszerben max arra, aki egyébként is előtérbe tolja magát,rengeteg a megbúvó gyerek.
Eleve az is jó prognózist jelent, hogy ilyen határeset. Az én fiamat a tervezett 1 hét helyett már az első nap eseményei alapján ellátták a gyermekkori autizmus diagnózissal a vizsgálaton, és még rá is azt mondták,hogy mindenképpen integrálandó, úgyh szerintem nálatok elég biztató a helyzet:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9244

Köszönöm mindenkietől a biztatás. :)

tomger:
3 évesen kezdett el beszélni. Pár szót mondott már előtte is. Az utóbbi 1 évben nagyon meglódult a beszéde. Majd csak kb 6 éves korában lehet megállapítani (ők mondták), hogy az autizmus mellett valóban van-e még megkésett beszédfejlődése is, vagy csak az autizmusból adódóan kezdett később beszélni. De a későbbi beszédindulás miatt nem tudják betenni az asperger kategóriába, hiszen az aspergereseknek jó beszédkézségük van.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9247

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
HáromMackó.
Az Én fiam még mindig nem beszél jól , mégis Aspi a diagnózis.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9248

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
3maci, mi novemberben kaptunk diagnózist, aspi és pontosan így indult a beszéde, mint nálatok, csak a diagnóziskor a fiam már 5 éves elmúlt és már normálisan beszélt. Sok gyereknél valóban autizmus nélkül is 3 éves korban indul csak el a beszéd, én ismerek sok gyerekek a kisebbik fiam csoportjában, aki tök NT, idén már 4 éves lett és mégis nehezen, keveset, nem is teljesen érthetően, rosszul ragozva beszél. Ezért szerintem csak akkor lehet kijelenteni, hogy megkésett beszédfejlődés, ha 5-6 éves korában még mindig késik. De nálatok, ha jól sejtem, nem így lesz. Az én fiam 4 évesen még számomra kétségbeejtően rosszul beszélt, most pont 4 éves az öccse és tökéletesen beszél már 2 éve majdnem. Szóval, azt gondolom, biztosan az autizmus miatt késett a beszédfejlődés, de itt már sokszor írtunk róla, hogy ezek a kategóriák egyszerűen nem választhatók külön és nincs értelme ilyen kicsi korban bármit is így kijelenteni. Azt gondolom, hogy azok az autik mindenképpen aspik, akik átlag vagy fölötti IQval rendelkeznek és enyhék a problémáik. Hiába késett a beszédfejlődésük.
Megértem, ha picit szomorú vagy, hogy most már nincs remény, ez van, viszont tényleg nagyon enyhe eset a fiad és én már írtam is ide, hogy talán csak azért érzed nagyobb problémának, mint ami, mert az ovi ennyire elzárkózik. Lehetséges, hogy a ti esetetekben jobb lett volna az oviban még nem nyíltan kezelni, de ismerem a történeteteket és tudom, hogy ez már a második ovi és én is belefutottam ilyesmibe, hiszen honnan tudtam volna, hogy mit, mikor nem szabad elmondani az oviban, nekünk csak mázlink volt az ovival tulajdonképpen. Mindenképpen az kéne, hogy az ovi teljes napra vegye fel a fiadat, mert az ilyen enyhe eseteknek az én véleményem szerint az a legfontosabb, hogy pontosan olyan közegben legyenek, mint az NT társaik! Ha szeptembertől sem nyitnak egész napra, akkor én elvinném máshová tényleg!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9249

Edina, nekünk is, noha alig beszél. Épp a napokban dumáltunk erről a besorolásdiról. Én határozottan nem bánom, hogy ez a kitétel megszűnik, végeláthatatlan viták vannak belőle. Ha szorosan vesszük az aspit, miszerint időben indult, jó beszédkészség kell hozzá, még akkor is van olyan aspi, aki olyan merev viselkedésű és magatartászavaros, hogy nem integrálható. Ez esetben viszont nem sok értelme van ennek a besorolásnak. Több értelme volna annak, ha egy részletes leírása van a gyereknek és ez alapján legalább nagy vonalakban látható, hogy milyen óvoda-/iskolatípusba illik.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9250

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
3Maci:
Kimninek igaza van az oviról, mi is becsődöltünk az első kettővel. Az az ovi, ahova 2 éves korában beírattuk, 3 éves korában azért nem fogadta, mert még nem beszélt. Akkor még senki sem sejtette, hogy pontosan miért is van ez. A vezető óvónő egyből egy spec. ovit javasolt. :woohoo: Óvatosan elküldtem a fenébe, azt sejtettem, hogy nem értelmi fogyatékos. A második ovi fogadott minket, de csak heti két délelőtt, szigorúan a foglalkozás után, és egy percre sem hagyhattam ott, végig maradnom kellett nekem is. Ez két hónapig csináltuk, aztán Apa berágott, és telefonálgatni kezdett az ovikba. A szüleim lakhelyéhez közel eső ovi felvette. (Én is ide jártam! :) ) Tudták, hogy beszédindító fejlesztésre járunk a nev. tan.-ba, de bevállalták. Voltak gondok, de a pozitív fordulat a diagnózis után jött, összességében elégedett vagyok az ovinkkal! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9251

Igen szerencsére egyenlőre úgy néz ki, hogy enyhe eset. Mondták is, hogy megértik miért kételkedtünk a korábbi diagnózisban, de ők, mint szakemberek, már azért az első alkalommal látták, hogy kb hol is vannak a problémák.

kimni:
Mi azt gondoljuk, hogy elég jól beszél, de ez ugye relatív, nem tudom, hogy kellene beszélni, de ő ragoz, igeidőket használ (ahogy kell), összetette mondatokat alkot, feltételes módot használ stb, egyre választékosabban beszél stb. Néha átmegy motyogóba, amit mi szülők még megértünk, de aki nem találkozik vele rendszeresen lehet, hogy nem, de a 3 alkalommal amikor vizsgálták, szerintem nem volt ilyen. Remélem az ovi tényleg megembereli végre magát.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9252

champ:
Hát még ilyet se hallottam, hogy nem veszik be oviba, mert nem beszél. Nem semmi. :ohmy:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9253

Pedig a mi ovinkban is felsorolták beiratkozáskor pl. a szobatisztaság mellett, hogy el kell tudnia mondani, ha éhes, szomjas, melege van, fázik, wc-re kell mennie. Felvételi alapkövetelmény. Vagy vinni kell az SNI papírt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9254

A nagyfiam óvodájában csak kíváncsiságból megkérdezték anno, hogy hogy beszél, és én mondtam, hogy inkább hány szót mond. Picit több, mint 3 évesen talán, ha 10-15 szót használt és azok is nyakatekertek voltak, aztán pár hónapra rá meglódult és ő is ugyanúgy, mint az öccse hipersebességgel behozta a lemaradását.
Igaz tulajdonképpen mind a két fiam tudta jelezni, hogy szomjas, éhes, pisilni kell stb.

A korábbi hozzászólásomhoz hozzá tenném még, hogy mind a két logopédus aki foglalkozik vele (az egyik inkább csak általános fejlesztés végez, nem annyira logopédiai fejlesztést), azt mondta, hogy a beszéde szerintük most már megfelel a korának, a szókincse még kicsit kisebb (nem jelentősen, de azért eltér az átlagtól).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9257

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Érdekes, mert minekünk az első "diagnózisunk", amivel eleve bölcsödébe(!) javasolták az a megkésett beszédfejlődés volt. Azt mondták, hogy mivel nagyon sok szót ért, de nem beszél, gyerekközösségben a helye, és mivel én meg veszélyeztetett terhes lettem a kistesóval, a gyerek 18 hónapos korától bölcsis volt, először félnaposan, aztán teljes időre. Igaz ettől sem kezdett el beszélni, de éppen hogy ez volt az a pont, ami miatt közösségbe ajánlották.

De közben a fiam láthatóan tanulta a nyelvet. Én voltam a szótár. Ha valamire rámutatott, akkor ki kellett mondani a cucc nevét. Így néztünk könyvet, így sétáltunk az utcán ... jóval többet értett, mint a kortársai, és közben csak cirka 20 szót használt. De ebben már benne volt a traktor (!) :D Még nem tudta azt mondani, hogy igen, vagy hogy szomjas vagyok, de a traktor, az már ... két R betűvel. :D

Aztán 3 éves kora előtt kicsivel egyszer csak robbantunk, és onnantól mint a vízfolyás, csak érteni nem lehetett semmit. Mi a szülei is, néha 4x elmondattuk vele, amit hadart, és utána sem értettük. Szegény gondozók a bölcsiben és utána az oviban.

Aztán az óvodában 4 éves korától járt logopédushoz. Ott is azt mondták, hogy kevés a hely, így általában 5 éves kortól kapnak logopédiai fejlesztést, de nekünk előbbre megszavazzák. Erre még felfogadtunk egy nénit, aki otthonra is járt hozzá egy évig, és még így is elsőben még visszajárt az oviba logopédushoz.

És ezen előzmények után 9 évesen úgy megkaptuk az Aspi diagnózist, mint a huzat, szerintem 5 perc után tudták, de azért kaptunk egy egyhetes kivizsgálást. :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9261

Dreamer:
A nagyfiamnak nekem is mondták, hogy majd a bölcsi hogy megfogja indítani a beszédét. 2 éves és 2,5 hónaposan kezdte a bölcsit, de max pár szót tanult meg ezidő alatt, úgy mint picő (cipő), meg majtojó (markoló) és jászjó (zászló). :) De ős is szint emindent megértett, és haosnlóképpen igényelte azt, hogy mi mondjuk a tárgyak nevét.

Zolika több szót mondott ennyi idősen, de jóval kevesebbet értett meg. Na ez volt az ami nekünk is feltünt, ezért is mentünk bele simán többek között, hogy elmejünk a nevelési tanácsadóba, mert azt tapasztaltuk, hogy sok esetben nem érti, mit mondunk neki.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9262

• piros.zsuzsanna
  • piros.zsuzsanna profilkép
Igen, van ilyen hogy nem veszik be oviba, mert nem beszél. Minket is küldtek már bölcsiben pszichológushoz, aki észlelt autisztikus jeleket, vonásokat, de nem tudta (ő maga mondta) nem tudta mi ez, mert lehet autizmus, de lehet csak szorong. Valamennyit beszélt, még ha mi nem is értettük. Egy másik pszicholóügushoz is elküldték, ő azt mondta nem megkésett a beszédfejlődése, hanem sajátos, és saját nyelvet használ a gyermek, saját "HALADZSA NYELVET BESZÉl" ezt így is írta a papírra. Aztán az ovit elkezdtük, ahol az volt az első gond, hogy teljesen megkukult, az oviban az első két hétben teljesen néma volt. Utánna is alig szólalat meg, és mondták az a baj, hogy a szükséglelét sem jelzi. Tehát ez volt a fő gond (sok pici egyéb mellett). Így kerültünk a nevelési tanácsadóba. De aztán a dignózis után maradhattunk az oviban, mert a szakpszichológus integrált oktatást javasolt, és azt az ovi elfogadta. Csak néha kétségem van, a kisfiam elfogadta-e :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9263

• piros.zsuzsanna
  • piros.zsuzsanna profilkép
Szanya1: Nekem ez érdekes, hogy időben indult jó beszédfejlődés kell az aspie-hoz, mert nekünk ez nincs meg. 8 hónaposan 3 szót mondott, és két évesen is ezt mondta. Közben megtanult énekelni, de beszélni nem . 1,5 évesen mondókálat tudott, de nem beszélt. Jelenleg is megkésett beszédfejlődést mutat, és névmásokat vagy nem használ, vagy össsze-vissza. Pl. Köszönöm téged a GPS-t! Magát is saját nevén nevezi, Én-t nem használ, etc. De Aspie-nak diagnosztizálták, az IQ-ja alapján. De nem amiatt mert enyhébbek esetleg a tünetei. Az integrálása neki is nehéz, pont amiatt amiket írsz, nem irányítható, nem fogad el szabályokat, időnként a magatartása a társaira is veszélyes, etc. A pszichológusa mesélt, hogy egy hasonló tuéajdonságú aspie gyermek így kötött ki az autista házban, mert kudarcba fulldt az integrálása, a magatartászavarai miatt. Amit én sajnálok, pl. ovi vonalon is, hogy nem tudok olyan ovit, vagy csoportot találni, ami kis létszámú és semmi egyéb. Mert nálunk a fő gond, hogy zavarja a többi gyerek. Ha csak 4-5 gyerek van, még akár jól is érzi magát. De az ilyen kis létszámú ovi, mind speciális...Egyéb képességei miatt azonban ő járhat normál oviba...De sajnos normm ovi ilyen kis létszámmal, még magánban sincs nálunk a városban.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9264

Bölcsiben annó én is elnémultam egy időre. Ez elég gyakori szerintem, valószínűleg az anya utáni sírás helyett van.

Kisfiam ma koronában ment oviba. Unta a sapkát. :laugh:
Oldalmegjelenítési idő: 0.140 másodperc