LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9159

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Kisstim, az egyedüllét (azaz a magamra maradás :)) sok dolgot kihoz belőlem, pl azt, hogy egy elkészített doboz szendvicset hogyan kell bekötni az ülésre a biztonsági övvel úgy, hogy megmaradjon :D Amúgy ezért tettem a legtöbb szendvics tetejére felvágottat, így ugyanis egymásra tudtam őket pakolni és be tudtam rakni 3 réteget abba a nagyobb dobozba.
Gondolkodom, hogy elviszem a férjemet is. Ő elég jól leköti a gyerekeket (másokat is, nem csak a sajátokat :)) és hátha van, aki szeretné őt is megismerni. Labolen, beleférne még ő? Nem mondom biztosra persze.

Szanya, úgy interpretáltam a hozzászólásokat, hogy minek segítő, így nem kérdeztem meg végül senkit... Megkérdezzem? De olyat nem tudok vinni, akit konkrétan ismerek.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9160

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Mégis milyen b tervem lenne? :ohmy:
Így is tapasztalatból mondom, hogy majdnem mindenki bent lesz...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9161

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Labolen, van nagyobb napernyőtök vagy valami, ami alá be lehet állni (ülni) esőben? A szülők egy része biztosan kint lesz, mert ennyien nem tudunk bent lenni. Vagy annyira nagy a ház? :) Nem irigyellek most, de talán mindenki megpróbál segíteni, amennyit tud és a sok egyszerhasználatos evőeszköz, tányér és pohár után talán nem is lesz olyan sok dolgod, max a játékok elpakolása :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9162

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: 34 ember mellett +1 már semmit nem számít. :)
Szerintem leszünk elegen, hogy felügyeljük a gyerekeket, az én férjem is itt lesz.
Enni+inni hoz mindenki valamit, én csak tényleg pár dolgot fogok venni. Így mivel nem rám hárul a vendégeskedés anyagi terhe, hanem szétoszlik, emiatt nem baj, ha többen vagyunk. Elismerem, lehet, hogy kicsit zsúfolt lesz a lakás, Ennyien még nem voltak itt. :)
Amúgy, ha éppen nem lesz tűző napsütés, hogy hőgutát lehet kapni, akkor tőlünk 20 méterre van egy játszótér is. Aki nagyon elfárad, az átmehet oda is a gyerekkel, vagy kísérővel. Bár ha süt a nap, akkor jobb az árnyékban, az meg sajnos nincs ott sok.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9163

Jég is vihar álló partisátor. :laugh: Szerintem ha nagyon durván rossz lesz az idő, akkor azt előtte már tudni fogjuk 1-2 nappal, és akkor el lehetne halasztani a dolgot 2 héttel, de az kemény átszervezési munka lenne Labolennek, úgyhogy inkább drukkoljunk erősen, hogy jó idő legyen.

Ha tudna valaki hozni egy üveg neszkávét+tejet az jó lenne, hogy ne Labolenék kávéját fogyasszuk el.

Kimni, szerintem nem érdemes, ennyi gyereket nem tudna lekötni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9164

Úgy értettem, hogy eső esetén elmarad-e. :-D

Viszünk plédet, amire lehet ülni, gyerkőcnek meg úgyis hozzuk a babakocsit...

Tényleg? Én pont azon gondolkodtam, hogy a fiamat be lehet-e egyáltalán csábítani majd a házba....

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9165

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Nescafé jó ötlet, tej az lesz itthon, mi kartonszám vesszük. :)
Esősátram nincsen. :(
Amúgy záporeső és 29 fok az előrejelzés. Mint ma mondjuk. Szerintem az nem gond, ilyenkor úgyse esik. :)
Van még egy pincénk is végszükség esetére kanapéval és fotelekkel! :D Ez csak vicc volt, oda csak a férjem és barátai mennek le sörözni egy-egy foci után. :)
Elhalasztás: Csak azt ne, hogy kiglancolom a házat tőlem telhető legjobban, és nem jöttök! :blink: :laugh: Mikor már ki is meszeltem!!! :woohoo: :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9167

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Nálunk eddig csak olyan gyerekek voltak vendégségben, ahol van kert, így az nem buli nekik. :)
Kint van amúgy egy pici homokozó, elől egy sóderkupac, mini csúszda, hintaágy.
Van némi motorunk, játékbabakocsink, krétánk a kocsibeállóra. ott árnyék is van. Meg van egy "kiserdőnk" a tuják mögött, ott lehet tobozt gyűjteni vödrökbe. Legalábbis a mi gyerekeinknek ez a csúcsjáték a kertben. :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9168

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ez a kiserdő ám csak két négyzetméter, mielőtt valaki megnyugodna, hogy akkor nincs semmi gond, ha ekkora a telek! ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9172

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Sziasztok!

Elnézést, hogy ennyire eltűntem - a szokásos dolgok (betegség, magas láz + a gyerekek nem hagytak érvényesülni...)
Már meggyógyultunk, de nem biztos hogy vissza tudom az összes bejegyzést olvasni amikről lemaradtam. Jó sokat írtatok!

Labolen!
Mi teljes családostól tudnánk menni ha beférünk a létszám keretbe (2 gyerek + 2 felnőtt).
Mit vihetünk?
Eldobható tányérok, poharak, evőeszközök, üveges Nescafé, üdítő, sütemény jöhet a részünkről? Vagy más cuccokat vigyünk?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9173

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Sephora: Oké, a kicsid mennyi idős? Nem emlékszem... Csak mert lépcső is van, és ha pont olyan korban van, mikor már mászik, akkor nagyon oda kell majd figyelni rá.
Szerintem majd pontosítunk, mert elég egy nescafé. Viszont aki azt hozza, az már mást ne nagyon hozzon, mert sokba kerül. És tányérból is elég szerintem 100 db. Poharak azok fogyni fognak, bár lehet feliratozni, mint Kisstimnél, az jó ötlet volt. :)
Azt beszéltük, hogyha válogatós, vagy diétán van a gyerkőc, akkor hozhatsz nekik valamit, amit megesznek, nehogy semmi ne legyen. Már többen jelezték, hogy sütnek diétás sütit.
Meg érdemes valami tutira bejövő játékot hozni, hogyha minden kötél szakad, akkor azzal elfoglalja magát a gyerek. Ha meg talál mást, akkor játszhat vele valaki más, mert bevallom, 16 gyereknek éppen jut talán majd valami, de azért ennyiféle szuper bejövő játékunk lehet hogy nincs. :)
Majd fotózok, de vannak: kisvonat kétféle, autók, zenélő hajó, építős dolgok, játék laptop, golyópálya meg apróságok.
Szóval jó, ha lesz még egypár egyéb tuti játék is. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9174

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
Tomger!

Levinél tapasztaltuk ezt a túlzott hangsúlyozást és érdekes hanghordozást.
Hihetetlen precízen figyel az elhangzott és általa megtanult tetszetős szavak megfelelő hangsúlyozására.
Az angol kiejtése például zseniális, de általánosságban gépiesen hívja elő ezeket a szavakat a kis agyából.
Egyszer félrehallott egy szót, akkor megmagyaráztam neki, hogy ha egy betűt kicserélünk akkor más érelme lesz a szónak.
Ekkor kihangsúlyoztam az eltévesztett betűt - azóta ő is így mondja, ennek már pár hónapja.

,,Olyan a beszéde mintha visszamondaná pontosan ugyanúgy a betanult mondatokat a legelső hallott hangsúlyozással... De Te nem tanítottad ezeket be neki ugye?,,

- Ez nálunk is pontosan így van, és sokszor már tudom előre, hogy melyik mondat fog elhangzani tőle és gyakori amikor "tévesen" rossz mondatot
hív elő és azt illeszti be a szövegkörnyezetbe. Erre mondta nekünk Prekop Csilla, hogy a beszéd tartalmi koherenciája nem megfelelő, mert nem úgy válaszol, hogy átgondolja, értelmezi a hallottakat - hanem kiválasztja a "listából" a szerinte odaillő mondatot, ami sokszor egyáltalán nem illik oda.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9175

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ez a paneltévesztés nálunk is gyakori volt, most már ritkább. minekünk azt javasolták, ilyenkor javítsuk ki.
pl Egyszer mondtam neki, hogy nem megyünk ki, mert esik az eső.
No onnantól kezdve mindenre, amit nem akart csinálni ezt mondta, mert esik az eső. Ezt kellett javítani, a "mert nincs kedvem"re, vagy "mert nem szeretem ezt"re.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9176

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
Labolen!

A kicsi 1 éves, még nem jár csak mászik- úgyhogy őt a férjemmel felváltva folyamatosan szemmel kell tartanunk, illetve a férjem elvinné egy körre babakocsival sétálni ott a környéken.
Sajnos nem tudjuk lepasszolni a kistesót, pedig nélküle nyugalmasabb lenne az ottlétünk.

Oké, akkor üveges Nescafé ügyben majd szóljatok. Jeges kávé (Nescafé) - ehhez mit szóltok, most jutott eszembe...

Fogyóeszközt azért viszünk, abból sosem elég.

Süti ügyben majd kitalálok valami finomat ami kibírja az utat és nem nagyon hűtő igényes.

Játék ügyben nekünk nagyrészt autóink vannak, semmi extra játék, de lehet hogy viszünk majd egy két nagyobb darabot, hátha a többi gyerkőcnek érdekes lesz az új darab.

Mi 4- fél 5 körül érkeznénk várhatóan, amint felkelnek a csemeték a délutáni alvásból akkor indulnánk.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9177

Csak a miheztartás végett én is specifikálom akkor,hogyan jönnénk/tervezünk jönni:)
2 felnőtt +1 auti 6 éves srác (a kicsit - 7 hónapos - megpróbáljuk lepasszolni,ha nem sikerül,akkor valszeg ő is jön).
Olyan játék , ami bármikor,bárhol bejön neki, sajnos a számítógépet kivéve nincsen, bár udvaron nagyon jól elvan elvileg, majd kiderül,hogy ez 15 gyerek társaságában is megy -e neki:) elvileg ez sincs kizárva, csak sajnos nagyon hangulatfüggő ,illetve olyan tényezőké, amiket maximálisan úgysem lehet kiszámítani.Volt, hogy őszinte megdöbbenésemre fél órát játszott+beszélgetett NT gyerekekkel a játszótéren ,,hogy tudta úgy tartani magát, hogy ne vegyék le , hogy valami nem stimmel vele, másszor meg eléggé hanyagolja őket, illetve kiakad teljesen random dolgokon, amit a korabeli gyerekek nem igazán értenek. Egyikünk úgyis mindig rá fog nézni,úgyh remélhetőleg nem lesz prob .Esetleges veszélyforrás,hogy a kicsiket nagyon szereti ölelgetni, amit elvileg szempontkártyával nagyon jól lehet kezelni,csak bizonyos szituációkban, váratlan helyzetekben, ha valami nem esik egybe az elképzeléseivel nagyon izgatott lesz, és ilyenkor elszáll sajnos a legtöbb tanult dolog/kompenzáció, amivel próbálja magát "szalonképessé" tenni. Persze azért nem extrém dolgokra kell gondolni, bántani senkit nem szokott, max ez az ölelgetés jön be,illetve a beszéde dialógusjellege esik vissza (nagymonológok az őt foglalkoztató dolgokról, és kérdések tömege), illetve túlpörög és rohangászik. Ha esetleg lenne pl. a kertről/házról fotó, az eléggé sokat segítene, hogy kiszámíthatóbb legyen neki a happening, akkor nagy valószínűséggel sokkal nyugodtabban fog viselkedni. Emellett drukkolok, hogy ne legyen vihar, mert attól retteg.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9178

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Lesz fénykép, csak le kell nyírnom a füvet! :)

Környéken lehet sétálni jókat. :) Jöhetnek a picik, ha máshogy nem tudjátok megoldani, csak mondom, a lépcsőzés elég necces nálunk. Tényleg.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9185

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Sziasztok!

Pár napot lemaradtam, hazahoztuk a srácokat Miskolcról, meg belepréseltünk a programba egy nap Balcsit.
Mi mennénk a talira!
Apát és a hugit Szentendrén hagyom az unokatesókkal, így mi ketten leszünk.
Mi most is tartjuk a kapcsolatot egy családdal, ahol kb. az én fiammal hasonló érintettségi szinten van a kisfiú,de két évvel idősebb. A gyerekek nem is foglalkoznak egymással, mindketten a felnőtteken lógnak.
A fiam mostanában rengeteget kérdez, erre kellene készülni. :)
Sütit és üdcsit viszek!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9190

Egy picit más téma: van esetleg olyan, aki esetleg már elmondta a gyerekének, hogy autista /aspie?
A fiam (6 éves) környékezett meg valamelyik nap, hogy beszélgetni akar, és közölte, hogy neki "élet-betegsége van", azaz egy csomó dolog nagyon "zavarja az életét", és elkezdte sorolni,hogy pl. nyáron minden nap fél, hogy vihar lesz,télen attól,hogy nem fog esni a hó, aggódik, hogy új vonat jön -e, hogy mi van,ha a cipő feltöri a lábát, ha lerobban a jármű,amiben utazik,stb, és úgy látja, hogy másokat ez nem zavar,ő pedig mindentől fél, "ez miért van,Apa?".
Korábban is előfordult már,hogy mintha valami sejtése lett volna, hogy más mint a többiek , pl. korábban az volt a baja,hogy nem értette, miért nem játszanak vele a gyerekek.
Szükség van vajon egyáltalán korán elmondani, hogy ez egy rendellenesség, ami neki van? Próbáltuk a szokásos "minden ember más, és ez így van jól,stb" dolgot, de úgy tűnik, valahogy ez nem nagyon elégíti ki.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9191

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Marcoverde, nagyon örülj ennek! Ez azt jelenti, hogy szociálisan érzékeny, ami hihetetlen nagy előnyére válik egy autinak! Az én fiam szeptemberben lesz 6 és soha nem merül fel benne, hogy Ő más. Nem érti, hogy ő másképp gondolkodik, még mindig azt hiszi, hogy mindenki úgy gondolkodik, ahogy ő, ha mégis másképp cselekszik valaki, mint ahogy ő csinálná, akkor azt ő nem érti és kész, annyira nem érti, hogy nem tud róla beszélni sem.
Én elmondanám neki, hogy im az az AS finoman, egyszerűen. És abszolút úgy hangsúlyozva, hogy ez milyen előnyökkel jár.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 9 hónapja #9198

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
marcoverde .

Az én fiamnál azzal kezdtem Énkönyvben, hogy minden ember külömböző ez a PSHE anyag szerint . Más a bőre a szeme, mást szeret enni inni , játszani stb Ezt képekkel csináltam meg neki , össze hasonlítottuk a család tagokat ki milyen "kivül belül " .Utána jött a téma már a végén vannak emberek akik nem látnak nem hallanak , mozgásban akadályozottak de Ők is ügyesek valamiben pl: sport , művészet , van amiben bajnokok.
Az utolsó fejezet :--Én és az autizmusom.
Na ezt nem így írtam még a fiamnak P.Csilla is mondta nem kell még 9 éves korai., A fejezet címe ezért az lett , hogy.- Amit magamról tudok.
Itt felsoroltuk miben jó és miben van nehézsége , de gyakoroljuk, pl:a várakozás.

Elöször az Önbizalmát kell felépíteni és később jöhet majd az autizmus ismertetése is .

Az Én fiam tudja, hogy vannak nehézségei. De mivel a suliban van auti csoport is a súlyosabb gyerekeknek, Ő azt vette le erről,/rugalmatlan gondolkodás / hogy már nem auti .
Azt mondta nekem , hogy akkor volt autista mikor a Vadaskertbe jártunk most már nem az.

Most a halál témakör foglakoztatja , mondjam meg pontosan napra órára , hogy mikor fogok meghalni.

A másik téma , hogy Angliába fog dolgozni és Metró , busz , villamos vezető lesz . :laugh:
Nem boncolgatom az autizmus témát mert nagyon kivan ettől.
Oldalmegjelenítési idő: 0.525 másodperc