Sziasztok!
Egy ideje olvasgatom már a fórumot, és sajnos tegnap beigazolódott a félelmünk, hogy a kisfiunk is autizmussal érintett.
Diagnózis: F83 - specifikus fejlődési zavar, alatta pedig ott állt - autizmus spektrumzavar. Mivel még csak 2,5 éves a kisfiam, gondolom ezert kapta az F83-as kódot ?
Nagyon sok tünete van, megpróbálom összeszedni magam és a gondolataimat.. a legészrevehetőbb tünetek a következők: keves szemkontaktus, ritkán hallgat nevére ( szituáció függő, kedv függő... fogalmam sincs)
Mondjuk nem jár hozzánk senki látogatóba, ha jonnek is barátok nem játszanak a gyerekekkel, igy nem tudom hogy B. hogy reagálna hogyha valaki megpróbálna vele foglalkozni. Anyukámmal nagyon jól kijön, de ugye ő törődik is vele..
B. inkabb anyás, az apukájára csak akkor hagyatkozik ha én nem vagyok itt, de akkor nagyon jól el vannak.
Nem mutogat dolgokra, morog, érdekes hangokat ki. Ismétlődő mozgásai vannak. A kezeit is gyakran nézegeti.
Szótagokat mond még csak, és szerintem echolal is néha. Három nyelvű a család, apa: szerbül, én magyarul beszélek B.-hez, valamint a német mivel Ausztriában lakunk. A szerbet és a magyart megérti, utasításokat jól megcsinálja, de csak azokat amik a mindennapi rutinhoz tartoznak, vagy ami az ő kis terveihez szükségesek

. Ha pl azt mondom, mutatok is rá, hogy adja ide az autót, nem csinálja meg. Sokszor oda se néz. De ha azt mondom hogy tolja oda a széket, ahol főzzük a vacsit(kedvencét), akkor ezt meg csinálja.
De megesik hogy mutatom neki „ott a repülő”, akkor először a kezemet figyeli, hogy hova mutatok es utana a repülőt.
volt már hogy ide adott nekem játékot.
Örömét, bánatát megossza. Nagyon bujos. Imádnivaló.

nagyon féltékeny a 15 hónapos kisöccsére. Nem a legjobb a testvériviszony. Ez az egyik legnagyobb aggodalmam, hogy hogy tudnék ezen valtoztatni??? A nap 80%-ban levegőnek nézi a kistesót. Folyamatos a vita a játékokon... mióta a kicsi megszületett azóta jöttek elő a “durva” tünetek..
Közös játékok vannak, de többnyire az én segítségemmel. Akkor van nagy kacagás. Bújócska, fogócska. B. ritkán kezdeményez játékot. 1-2x naponta. Többnyire csak akkor ha a kisteso már alszik.

B. Néha megöleli, megsimogatja a kistesót. Ugy vettem észre empátiára is képes, de csak akkor ha tudja az okát hogy ki miert sír vagy nevet. Ha tudja hogy azért sírok mert kicsinálta az idegeimet , akkor jön és megvigasztal
Hisztik, dührohamok vannak. Sajnos ha nem ertem hogy éppen mit szeretne, vagy nem tetszik neki valami akkor ordítás következik.
Erőteljesen elkezdte pár hete,hogy bárhova is megyünk mar az ajtó elott hiszitizik

bevásárlást kb végig üvölti.. tanácstalan vagyok..
Ha akar valamit akkor megfogja a kezemet és odavezet. Idegen helyen, a sok inger miatt gondolom, csak megy mint a mérgezett egér

a megszokott helyeken szépen tud közlekedni, fogja a kezemet stb.
Olvastam hogy a PECS es a napirend sokat segíthet. Tudna nekem valaki segíteni? esetleg fotókat küldeni, hogy legyen elképzelésem hogy néz ki? Ötleteket szívesen fogadnék

Interneten mar nézelodtem, itt is próbáltam az összes topicot végig olvasni, de az “autizmus mindennapok” -ban 1700 oldal van

Jövőhéten megyunk vérvételre, EEG-re, es valamilyen Ergo terápiára ahol megfigyelik B-ét. Szülőtréningre Pesten nem sok esélyem van a távolság miatt, remelem itt Ausztriában is kapok elegendő információt .
Tsmt-zünk pár hete, de nehez egyedül kiviteleznem 0 segítséggel ( a parom sokat dolgozik), hogy 30-40percen keresztül tornazzunk. Eddig 15 percnél tartunk. Plusz a legkisebb manóm nem lehet jelen, mert mindenbe bele üti a kis orrát

akkor viszont B.-nek megy el a kedve a tornától.
Ez a bizonytalanság annyira rémisztő, hogy nem lehet tudni mire lesz képes a gyermekünk

a szívem szakad meg..
Ehhez hasonló tünetei voltak valakinek??? Mik a kilátások?
Óvodába elvileg szeptemberben menne B., még nem tudom hogy ezekutan mehet e oda ahova beirattam
Elnézést hogy hosszú lett, remelem valakinek lesz egy kis ideje elolvasni.
Köszönöm szépen előre is válaszokat, tanácsokat!!