LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13505

Manka:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13506

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Hárommaci:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13507

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Lucy: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13508

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Champ: bm-hez nem lenne jó olyasmi, hogy egy füzet, amin a neve van, azt szabad nézegetni, írni, füzet, amin nincs a neve, abba nem szabad írni.
A cuccok szerintem összességében túl nagy fogalom. Nem tudsz minden cuccot lerajzolni. Nem tudna általánosítani, legalábbis az én fiam nak ez nem menne. Még lehetne olyat is, hogy más táskájába nem nyúlunk. Vagy más padján lévő eszközökhöz nem nyúlunk. Mellé persze párban, hogy a sajáthoz meg igen.
Én valami ilyesmit készítenék erre a problémára.
Nem tudom, esetleg a kivitelezésben is kell segítség?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13509

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Labolen:
Nem kell ennyire konkrétan neki (névvel, név nélkül), tudja, hogy mi az övé és mi a másé, és érti a "cuccok, holmik, dolgok" összefüggést. Hál istennek táskákban nem matat, csak ami elől van, a padon. Eddig jól ment általánosságban, attól félek, hogy ha most nagyon elaprózom, akkor mostantól mindent ennyire részleteiben fog igényelni. Gondoltam megnézem a word-art képeket is, ott rengeteg van, ami használható.
A könyvekbe, iskolai füzetekbe rajzolni, írni tilos kártyát már megcsináltam, ugyanezzel a szöveggel. Azzal is volt agyalás, mert azt nem akartam írni neki, hogy "füzetbe", mert akkor lehet, hogy egyáltalán nem akarna passzióból füzetbe rajzolni, írni (a kocsiban mindig van, egyszerűbb, mint egy köteg lapot cipelni és abba menet közben is lehet rajzolni).
Szóval nem egyszerű. De ez kikerülne a falra a suliban, tudod, ezek mellé kerülnek a smily-k, ha gond volt, akkor leveszik a szabályok mellől.

A kivitelezéssel már félkész állapotban vagyok, csak a kép hiányzik, köszönöm! :)
Feltettem pár hete DB-be, hogy én hogy oldom meg a szabályokat, mos két újabbal bővül a repertoár.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13510

Manka:
:laugh: :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13511

A gyerekfogkrémek elvileg nem ártanak, akkor sem, ha megeszik, no persze nem tubusszámra gondolom.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13512

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Champ: küldtem valamit, nézd meg, hogy jó lesz-e vagy tudok-e még segíteni valamit. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13513

Nem bírom megállni, hogy ne dicsekedjek. :)

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez. Remélem ez így fog folytatódni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13514

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
3Maci:
Próbáljátok meg! Igérj Z.-nak jutalmat, ha hagyja tanulni a tesót. Az én fiam simán megcsinálta a nyitva-zárva táblát, ha nem akarja, hogy a hugi bemenjen hozzá, pedig közös szobájuk van.
Én amúgy is utálom a kulcsra zárást, mindig az jut eszembe, hogy ha bent bármi baj történik, akkor nem jutok be, hogy segítsek.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13515

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Labolen:
Tök jó, annyit kéne rajta variálni, hogy a nyúlkálós legyen rövid hajú fiú.
Ezer kössz, ha megteszed!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13516

Hát igen, ez is benne van. Lehet, hogy tényleg kell egy nyitva-zárva tábala , csak ugye Z még nem tud olvasni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13517

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
3Maci:
Akkor csináljatok zöld és piros táblákat, mint a közlekedési lámpákon! Ha piros, akkor meg kell állni az ajtóban, nem mehet be, ha zöld akkor szabad az út! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13518

Ez sem rossz ötlet. Lehet, hogy kombinálunk. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13519

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Megy valaki közületek erre az iskolaválasztóra?
jovoiskolaja.hu/van-masik-iskola/konferenciaprogram/

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13520

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Champ, én is fogom mondani, hogy tehetnek rá pici fogkrémet, nem baj, ha lenyeli. Inkább azt éreztem ki az óvó néni szavaiból, hogy amiatt gond ez, hogy árthat a gyereknek.
De mindenképpen mosson fogat.

Labolen, mi is megmossuk utólag a fogát itthon, de sajna elég rövid a fogmosási művelet, siet vele.
Most jöttek meg a nyomtatópatronok, nyomtatok neki folyamatábrákat.

A bizottsághoz is megyünk 16-án reggel. Kíváncsi vagyok, mi lesz.

Lányok, hétfőn viszem be a naplót az oviba és terveztünk a gyógyped segítőnkkel egy mobil napirendet is. Továbbra is tartok tőle, hogy nem fogják rendesen kezelni az oviban ezt, és abból kiakadás lesz. Így szóban minden reggel elmondjuk neki, mik lesznek az oviban (nagyjából minden nap ugyanaz a program, szó szerint), sorolja és tudja, számon tartja. Pl. fogmosás nélkül nem jön ki, hiába várom a folyosón, max. kiszalad egy puszira, de megy is vissza.
Viszont, itthon továbbra is nagyon pedánsan kell intézni a napirendjét, és félek, ha az óvó nénik elfelejtenek valamit, utólag jön rá, jól behisztizik. Vajon tényleg be kéne vinnem az oviba is a mobil ovis napirendjét? Szabályoldalakat is vinnék párat.
Viszont így jobban érzi majd talán, hogy részese a dolgoknak, hogy kártyacserét intéz, az óvó nénik meg csak képbe kerülnek. Nem tudom, mi legyen. Bent nem volt vele gond, hogy ne lenne elég rugalmas,megteszi, amit kérnek, együttműködik. Tanácstalan vagyok.

HáromMaci, nálunk is van ilyen elég sok mostanában, hogy újból akar kezdeni egy-egy folyamatot, ha valami véletlenül kimaradt vagy kis malőr csúszott be. Ez sokszor gond, mert hosszabb folyamatoknál nem lehet újra kezdeni, ebből vannak hisztik.

Andesz, a hőfokos dolog, ill. érdeklődés szerintem bátorítható bizonyos mértékig, mintha ilyesmiket mondtak volna a "mániákról", meg hogy próbálja meg az ember az adott speciális érdeklődést tanulási csatornává változtatni.
Nálunk továbbra is a betűk és a számok a legnépszerűbbek, meg újabban a tükörben kell megnézni mindent, hogy fordított lesz-e a képe vagy ugyanolyan.
Ezenfelül nyelvújító lett a gyermekem, sok dolgot elnevez másképpen.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13521

Lucy, a bizottságról mindenképp számolj majd be légyszi!
Nehéz a napirend kérdésedre a válasz. Ugyanis jó lenne, ha lenne bent, minden szempontból jó lenne. De tényleg mi van, ha nem, vagy csak néha használják. Az bizony előfordulhat. És ha kiakad tőle, az senkinek nem jó. Az lenne az igazi talán, ha te kiraknád reggel, ő pedig tudná kezelni önállóan, és nem kellene hozzá felnőtt, csak akkor, ha változás van (arra viszont oda kellene az óvónőknek figyelni és nem biztos, hogy eszükbe jut).

HáromMackó, ez szuper! :) :) :)

Az ajtófeliratozásban a Te fiad esetében megmondom őszintén, nem hiszek (szerintem nem megértési probléma van a háttérben), de egy próbát megér. Inkább el kellene valahogy terelni. (Most nem lehet bemenni, inkább csináld ezt/azt.)

HáromMaci, Manka, csatlakozom a KFNYT-hez. :laugh: :laugh: :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13522

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Lucy: megkaptam köszi, csak lemaradt a visszajelzés... :blush:
Napirend: nekem azt mondta az óvónőnk, hogy annyira változik még egy napon belül is, hogy mi lesz, hogy csak akkor vállalják a napirendet, ha a gyerek rugalmas. Mert reggel nem tudhatja, hogy 11-kor esik-e, és akkor nem mennek ki az udvarra, hanem mondjuk a tornateremben lesznek.
Ha a fiad rugalmas, és ezt tudja kezelni, az már egy jó dolog. Viszont mi két hete vezettük be a napirendet, az óvónőknek kéne reggel kirakni neki. Nem tudom megcsinálják-e... A gyerek meg nem tudja elmondani.

Andesz: a különös érdeklődés szerintem nem gond, nálunk kivédhetetlen, hogy válaszoljak a kérdéseire, teljesen kiakadna, ha nem mondanám meg, hogy mennyi 24+57+63, vagy ami épp eszébe jutott. Van számológépes mérlege, azon szokott nézegetni, de még inkább mindig engem kérdez. Ami nem érdekli, és én meg próbálom neki elmagyarázni, akkor simán leállít. Őt nem érdekli, milyen elmélete van az összeadásnak, csak mondjak egy végeredményt. :)
Szóval szerintem nem lehet elterelni a kérdéseket, és túlzásba sem lehet igazán vinni. Úgyis csak olyan szinten érdeklődik, amennyire akar. Legalábbis nálunk ez a helyzet. :)
Viszont ma az ovis jelekkel zaklatott reggel, hogy melyik csoportban hány jel van, meg hol ki az óvónő, közben meg nem haladt a pirítós. Simán mondtam, hogy ha megeszik egy falatot, válaszolok. Na így el is fogyott e kenyér fele, pedig az elején közölte, hogy ma ő nem reggelizik. Szóval tényleg ki lehet használni, ha épp elkapsz egy ilyen szituációt. :D Jó ez nem tanulási helyzet volt, de a reggeli nálunk amúgy is kritikus. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13523

Szanya:
Elterelő manővert bevetettem, mikor már az ajtórugdosás is bejött. Mesét olvastam, de ez nem jött be igazán, mert a két kicsin túl a nagy is odasonfordált (tanulás helyett). Érdekes, ezt meghallotta csukott ajtón keresztül is. :)
Hiába a Micimackó az Micimackó. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #13524

Labolen, hát igen, ez a gond, hogy gőzük sincs az egészről: "azt mondta az óvónőnk, hogy annyira változik még egy napon belül is, hogy mi lesz, hogy csak akkor vállalják a napirendet, ha a gyerek rugalmas. Mert reggel nem tudhatja, hogy 11-kor esik-e, és akkor nem mennek ki az udvarra, hanem mondjuk a tornateremben lesznek. "
Miért kell ahhoz több rugalmasság, hogy a napirenden változtatnak (tehát kommunikálnak), mint ahhoz, hogy nem közlik, de változtatnak?
Érdekes hatalma van a leírt dolgoknak. NT felnőtt emberek is azt hiszik, hogy ha valamit kiraknak, akkor az kőbe van vésve.
Iszonyat nagy mázlink van az asszisztensünkkel, hogy megérti ezt az egészet. Egyszerűen képtelen vagyok másoknak megtanítani. Mondjuk azt be kell valljam, hogy a napirend nekem is nagyon lassan esett le. A PECS rögtön, de a napirend... hónapok kellettek hozzá.
Oldalmegjelenítési idő: 0.553 másodperc