LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Asperger-szindróma

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20342

Ha autizmusra gyanakszol, akkor a diagnosztizáló helyek menüben találhatsz gyermekpszichiátriát. Mivel még nagyon kicsi a fiad, valószínűleg nem fogtok konkrét diagnózist kapni, 3-4 év alatt ritkán adnak. De azért fejlesztésre kell hordani. Tornázni meg floor time-ra pl. nyugodtan.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20343

• Minerva
  • Minerva profilkép
Bocsánat az íráshibákért gyorsan gépelek.

Még annyi hogy furcsa ismétlődò játékai vannak - bújocska hogy belveti magát ömlesztve a játékaiba vagy párnába.kéri hogy szorítsuk be a testünkkel , nyomjuk a falho vagy ágyhoz..a hátam mögé is folyton bemászik szóval igazán igényl a testi kontaktust, sokszor intenzívebben s,szerintem vmi érzékelési zavara van ilyenkor, testhatárt tapasztal vagy ilyenek..

Tárgyakat megszemélyesít-szökőkút, ventilátor alszik és lefekvéskor elmondogatja.
Ha leszidom vmiért eljezdi kántálni, hogy vitamin meg cukor? :huh:
Logikátlan dolgok , nem tudok rajta kiigazodni és nem tapasztaltam ilyet más gyereknél.. :unsure:

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20344

• Minerva
  • Minerva profilkép
Szanya: köszönöm az ajánlást!
Igazából Bük dokit ajánlotta egy ismerősöm akinek autista a fia, mert az ő gyerekére elsőre megmondta hogy az a baja hogy autista.Azt is hallottam,hogy a doki is érintett a témában mert van autistagyereke.ezért is gindoltam hozzámenni, meg nem kell annyit várni a vizsgálat mint a Delejben meg Vadaskertben.persze nem zárkozóm el tőlük se

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20345

Minerva:

Lehet, hogy mások megköveznek ezért , de szerintem Büki dr. egy dilettáns kuruzsló, aki azzal hitegeti szerencsétlen, minden szalmaszálba kapaszkodó szülőket, hogy az autizmus bármiféle diétával gyógyítható. Semmi komoly eredménye nincs pár kétséges valóságtartalmú gyógyulós sztorin kívül. Elég sok sztorit kering, ami alapján a neurológusok egyébként is hírhedtek arról, hogy mennyire fogalmuk nincs valójában az autizmusról.
A Korai Fejlesztős vonal már sokkal jobb! Egyébként én mindenképpen javasolnám az auti spec vizsgálatot (Delej utca /SOTE/ Bethesda elsősorban).

Amiket még leírtál a múltkorihoz képest, azok valóban beleillhetnek a képbe.. Az evésproblémák, szenzoros túlérzkenység (fény/hang/tapintás) , pörgő tárgyak iránti vonzódás mind-mind gyakori autista tünet (lehet), sokszor nincs is meg sok ezek közül autistáknál.
Tudnod kell, hogy ami tüneteket találsz a neten, az egyáltalán nem kell, hogy mind meglegyen: valakinél pl. csak szociális elmaradás, rugalmatlanság (a megszokottól való eltérésnél félelem, diszkomfort érzés) látszik hangsúlyosan.
Elég sok mindent említesz, amik gyakori auti tünetek, úgyhogy a tisztánlátás érdekében szerintem mindenképpen jó lenne autispec vizsgálatot kérni.
Ha jók vizsgálják, akkor már ebben a korban is diagnosztizálható, mégha sok helyen mondják is, hogy még túl korai, várjatok, stb. Nekünk is ezt mondták folyamatosan sajnos (illetve mikor felvetettük a pszichológusnál 3 és fél éves korában, hogy a fiam esetleg aspergeres, majdhogy nem lehülyéztek..) és értékes időt veszítettünk a fejlesztések terén. A 2-7 éves kor a legkritikusabb a fejlesztéseket tekintve, ilyenkor lehet a legnagyobb fejlődést elérni. Úgyh ha ne adj isten az lenne a helyzet, hogy szó lehet autizmusról, akkor véleményem szerint mindenképpen vágjatok bele, hogy bizonyosságot kapjatok.
Én erről a gyógyítós-diétás vonalról mindenképpen lebeszélnélek: semmi tudományosan igazolható eredmény, rengeteg feltételezés..gyógyítani egyébként sem lehet ezt a rendellenességet, mert nem betegség, hanem mindenre kiterjedő, átható (innen a 'pervazív' elnevezés) fejlődési zavar. A diéta max úgy jöhet szóba, hogy sok autista pl. gluténérzékeny, tehát ,ha ezt kezelik, nyilvánvaló javulás érhető er, gyógyulás biztosan nem.
Ami a diagnózist illeti: nem hiszem, hogy kaptok konkrét diagnózist, mert ilyen fiatal korban senki nem vállalja be 100%-ra, max auti-gyanút, de a fejlesztendő területeket már leírhatják.

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20346

Nem mész semmire egy neurológus diagnózisával autizmus esetén. Mindenképp tovább kell menned máshova. Az emelt csp-re és a többi juttatáshoz mindhez pszichiátriai dg. kell.
Szerintem felesleges kör a neurológus. Én a magam részéről a Delejt javaslom, de a SOTE-t is sokan dicsérik és a Bethesdában is jó a pszichiátria állítólag. Ja és Budapesti Korai Fejlesztőben Simó doktornő. Mi tőle kaptuk a dg.-t. Nagyon jóindulatú és profi.

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20347

Ez jó, Marcoverde, nem elég, hogy uazt írtuk (diagnosztizáló helyekre), de ráadásul ugyanabban a sorrendben! :ohmy: :laugh:

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20349

Szanya:

:laugh: Remélem így legalább meggyzőbb lesz Minervának is a javaslat:)

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20350

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Törölhettem az írásom, mert ti gyorsabban gépeltek! :angry:

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20351

Sünöcske, próbáld meg 2 ujjal, akkor engem már utolérsz. :P :laugh:

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20352

Süni :

Miért törölted ki?:) Ha többen írjuk ugyanazt, az csak megerősítő jellegű :)

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20354

• Minerva
  • Minerva profilkép
Mások is elbizonylanítottak Bükivel kapcsolatban. Igy mindenkeép elmegyünk máshova is.

Süni:sajnálom hogy kitöröld :( a te véleményed is érdekelt volna!

És várom a további hozzászólásokat is!

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20355

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Legközelebb gyorsabb leszek! :angry: Bevetem a két ujjamat, csak turbóra kapcsoltatom! :laugh:

Marco: Dr. B. által jav. vitamin nagyon jó, talán emiatt nem volt idén beteg a gyerek. Viszont őszinte leszek kurva drágák amiket javasol, hogy próbálja ki az illető. Én baromira próbáltam utána nézni dolgoknak, de magyar egy sincs. Az meg, hogy itt hat ott hat talán nekem nem elég. Tőlünk várt volna visszajelzést. Én előbb eredményeket akarok másoknál.
Különböző betegségekben a diétának van értelme (cukor, köszvény, epilepszia). Nem mondom, hogy egyszer nem lesz autizmus diéta is (de nem fog ettől kigyógyulni belőle).

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20360

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Minerva: amiket írsz, az alapján én is úgy gondolom, hogy kérjetek időpontot valamelyik auti spec helyre. A többiek már leírták, hová érdemes.
Nekünk legelőször három évesen említette védőnő nagynéném, hogy gond van a gyerekkel, (utólag mondta, hogy ez a mondat tűnt fel neki, és hogy már akkor autizmusra gondolt): mikor nála voltunk, akkor kifolyt valami, ő meg összecsapta kezét, hogy te jó isten mi folyik itt. Erre a fiam egész nap ezt rikoltozta mindenre. Na ez már gyanús volt a nagynénémnek.
Amúgy nálunk is tünetek voltak: ugrálás, pörgés, extrém válogatósság, extrém rugalmatlanság: csak egy úton mehettünk haza, minden este inni kellett 4 különféle pohárból, de azoknak meghatározott sora volt, minden este ugyanazt a mesét kellett nézni, hónapokon át, séta közben mindig ugyanazt kérdezte hónapokig. Ez milyen kerítés, vagy ez milyen virág. Egy hónapig ezt, aztán mást. De tényleg 20 percig minden kerítésnél...
A fiam tipikus tüneteket mutatott, minden téren volt látványos dolog, még most is van.
ma pl ledöbbentem (mindig megdöbbenek rajta), hogy milyen szinten eltér a fájdalom feldolgozása a többi gyerekemtől: Látom, hogy folyatja a vizet a tenyerére. Kérdezem, mi a baj, de nem akarja megmutatni. Ebből már tudom, hogy sérülése van: kiderült, hogy megégette a kezét a pirítóval, de meg se nyikkant miatta. 10 ft-os nagyságban van a sebe, és én csak onnan tudom, mert folyatja rá a vizet. :blink: Akkor sem sírt, mikor megcsípte a darázs a kezét. Elképesztő...

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20361

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Minerva: egyetértek minden előttem szólóval. B.dokiról: mi voltunk nála, érdekelt az étel érzékenységi teszt. Aztán arra jöttem rá, hogy minden gyereknek kihozna valamit és ráadásul ha kivenném a gyerek étrendjéből azokat a dolgokat, amiket B javasolt, akkor konkrétan el kellene sajátítania a fényevést. Elhiszem, hogy látott sok auti gyereket, de hogy nem ő a legjobb diagnoszta az tuti!

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20363

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Labolen: az azért jó, hogy a megégetett kezét víz alá tette! Most aztán kerülheti akkor a maszatolós, homokos dolgokat nehogy elfertőződjön. :(

Champ: Andrisnak majdnem mindent kihozott a teszt alapján ezek után csak a glutént és a kazeint ajánlotta, hogy vegyük ki, na akkor most mért csak azok, ha a rizsre és a mogyoróra is. El se tudtam volna képzelni, hogy mit etetnék vele én is pl: 0 kifli 0 sültkrumpli.

Minerva: Gizmonál a legszembetűnőbb tünetek 3 évesen voltak addigra tért el olyan szinten a többiektől, hogy már ordított a távolabbi családtagoknak is. Az addig bújós le se kattanós gyerekemet hirtelen nem érdekelte, hogy hazaérkeztem. :( Szerencsére most már újra repül felém, de nem kis munka volt.
Én a tárgyaknak nevet adok pl: Tivadar az autónk, előtte Döme, porszívó Gazsi
Elég röhejes lehetek ahogy mondom miközben rángatom:-gyere már Gazsi! :laugh:

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20367

• Minerva
  • Minerva profilkép
Labolen: nem érezte hogy megégette a kezét vagy inkább nem osztja meg hogy fáj vmilye? :blink:
Azért milyen okos,hogy rögtön kapcsolt hogy víz alá tegye a sérülést!

Ilyen sorba rakás, rutint nem nagyon tapasztaltam, bár könyveket imádja és mindig azzal alszik, olvasni is folyton csak egyfélét lehet, vagy videót is.

Champ: hát már eléggé eLbizonytaanodtam Bükivel kapcsolatban, lehet el se megyek akkor... :dry: nincs havi 50ezer arra,hogy vitaminokkal tömjem a gyereket. Meg az is hogy első találkozáskor már mondja hogy autista a gyerek...elvileg több oldalról kell megvizsgálni és több szakembernek, nem?
Semmi előjele nem volt nálatok?te mire fognád,mitől lehet ez?

Süni:Döme :laugh:

Azért leírhatnád még részletesebben, m az ami ordított róla és hogy hány évesen kapott diagnózist.

most hogy igy írod ,eszembe jutott még vmi
A tárgyakat élőlényként kinti ,mintha azok is aludnának, ezt bizonyos helyzetekbe elmondja.
Másik- mindent becéz vagyis ka véget ad hozzá, ez is lehet tünet?
Pl:nénike, bácsika,anyaka, apaka, mamaka, papaka, fűnyíróka , elmoka,némoka
Magát is igy említi. De igazából anyósom szokott keresztneveket becézni igy lehet onnan jött vhogy ez is.

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20371

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Az nt (szerintem jó eséllyel nt) kisebbik fiam is mindent megszemélyesít, ez a normál fejlődéshez tartozik, én ezt már szerepjátéknak veszem. Hogy alszanak a vonatok, vagy beszélnek. Az auti fiam erre nem képes.
De ez nem kizáró ok.
Napestig írhatjuk a tüneteket, fontos, hogy nincs olyan, ami tutira auti vonás, és ne csinálhatná egy nt. És az is fontos, hogy ez oda-vissza működik, vagyis azért mert csinál valamit, amit egy nt is csinál, attól még lehet auti a gyerek.
Én, ha bizonytalan vagy, és felmerül az autizmus lehetősége, mindenképpen elindulnék ezen a vonalon. Jobb biztosat tudni, mint őrlődni és fontos fejlesztésre fordítható időt veszíteni a késlekedés miatt. Ha meg kiderül, hogy minden oké, akkor na bumm, egy délutánod, vagy kettő elment erre. A gyerek meg játszott egy jót a vizsgáló helyen. :D

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20374

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Minerva: nekünk már évek óta volt diagnózisunk, amikor múlt nyáron elmentünk B dokihoz, nem ő állapította meg az AS-t. Mi Vadasban kaptunk papírt. Csak kíváncsiságból mentünk, mert a fiam kevés félét, de abból jó adagokat eszik és elég vékonyka.
Az viszont tény és való, hogy mond jó dolgokat, pl. a halolaj. A sok általa ajánlott, amerikában kikísérletezett auti. spec vitamin, ami nincs is bejegyezve nálunk, és valami főváros környéki településre mutató vezetékes telefonszámról rendelhető meg egy vagyonért nekem mind gyanús volt. Az omega 3 pótlás viszont működik, az hasznos, nektek is ajánlom, ártani nem ártasz vele.

Egyébként az anamnézis felvétele után nekem is kapásból tudott ajánlani méregdrága vizsgálatokat, amiket Magyarországon csak nála lehet elvégeztetni.

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20376

• maxfaktor
  • maxfaktor profilkép
  • Nem elérhető
  • 3,5 éves aspi kislány, 1,5 éves kisfiú
Champ: Ti milyen omega 3-at szedtek? Folyamatosan keresgélek, veszek ilyesmit de mindnek pocsék hal íze van, így Sz nem eszi meg. Elég drágák ahhoz, hogy a kukában végezzék. :(
Tud valaki olyan omega 3-at ami nem halízű?

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20377

Van egy olyan omega3, aminek az üvegén eszkimó van és tutti-frutti ízű: www.argep.hu/trend/ESKI/Eskimo-Kids.html
Oldalmegjelenítési idő: 0.135 másodperc