LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Asperger-szindróma

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16730

Sziasztok! Segítséget kérek a tapasztaltabbaktól. A kisfiam 3.5 éves frissen diagnosztizált aspergeres. Elvesztem az információdzsungelben. Merre induljak? SNI papírunk még nincs. TSMT-re már járunk. Hol találok olyan gyógypedagógust, aki heti 1-2 alkalommal fejlesztené? Jelentkezzünk be a Vadaskertbe vagy a Delej utcába? Mennyi idő, amíg időpontot kapunk? Ki hogy csinálta? Újpestiek vagyunk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16731

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szia!
Üdv a fórumon.
Én most rohanok, de este leszek. Ezt a hozzászólásodat szerintem másold át az autizmus mindennapok topicba, ott biztos lesz hamarabb is, aki leírja a teendőket. :)
Addig is fontos kérdés, amit a többiek is majd kérdeznek:
Milyen oviba jártok, benne van-e az alapító okiratban, hogy fogadnak autikat. Ha igen, akkor van értelme elmenni a bizottság elé ani papírért. Ha nem ovis a gyerek, akkor olyan ovit kell keresni, amelyik fogad autit hivatalosan, és akkor megint van értelme elmenni.
Ha ezek nem állnak fent, akkor szinte fölösleges, mert nem kap fejlesztést oviban, amúgy meg nincs értelme a pecsétnek. Ez az én véleményem.

A juttatások fül alatt kint a főoldalon fent van, hogy a hivatalos diagnózist hová kell elküldeni, és mit kell intézni. (emelt csp, parkoló kártya, hosszított gyes...)

Ami kint van Iránytű, most újították, érdemes elolvasni.

Most tényleg rohanok.

Ja fejlesztés: érdemes auti spec alapítványt megkeresni, kint van fülk, ahol ajánlanak többet is, Újpesten is. Ott auti spec fejlesztést kap a gyerek, ami a szociális- kommunikációs feljődését segíti elő. Emellett a tsmt nagyon jó.

Tényleg írj át a másik topicra is, ott többen vagyunk, van ott aspi gyerek szülője is bőven. :)

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16732

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Na mégsem indulunk. :D

Szóval érdemes elmenni szülő képzésre. Pl most lesz a Fógódzó képzés, azt nem ismerem, nem tudom be kell-e jelentkezni rá. (részletek a főoldalon.).
Ha a Vadasban kaptatok diagnózist, ott szerveznek szülőtréninget. Vagy a Delej is szervez.
Ezeken megtanulhatod az alapvető módszereket, és alapvető infókat a gyerekről, az autizmusról. Ha megérted a lényegét, és átlátod a vizuális eszközöket, akkor nagyban könnyítheted a magatok és a környezet számára a mindennapokat. És főleg a gyereknek. :)

Hol kaptatok diagnózist amúgy?

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16734

Köszönöm a gyorsaságot :) A diagnózis a Heim Pálban készült, a Faludi utcában. A Fogódzóra már bejelentkeztem. Az óvoda szerencsére integráló, sőt, már a diagnózis előtt a helyi gyógypedagógus "fű alatt" elkezdett foglalkozni a gyerkőccel, kihangsúlyozva, hogy sokkal több fejlesztést kaphatna, ha lenne hozzá papír... Szóval az óvoda nagy szerencse, de már előre félek iskolától, mert sok jót senkitől sem olvastam, sőt, inkább úgy tűnt, hogy az SNI papír megnehezítette mindenki életét.

Újpesten kik auti-specifikusak? Nem találtam rájuk.

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16735

Szia Airelle!

Vadasba most fogalmam sincs, hogy be tudtok-e jelentkezni. Mintha felfüggesztették volna a területi besorolást. A legjobb, ha megkérdezed. Oda egyébként a szülőképzés miatt érdemes elmenni, lévén fejlesztés ott nincs. Csak vizsgálati konzultációk. Delejbe szerintem mehettek, végülis legalább Pesten van. Ott is van most ingyenes szülőképzés, mert nyertek pályázaton, de nem tudom, még hány alkalom lesz.
A Fogódzóra mindenképp érdemes elmenni.
Mindenben egyetértek egyébként Labolennel.

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16736

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szuper, akkor az ovival jól jártatok. :)
Akkor be kell jelentkezni az illetékes szakértőihez, előtte egyzetetve az ovival szerintem, hogy pl asszisztenst tudnak-e adni, van-e az oviban eleve, mert akkor ezt lehet kérni a bizottságtól. Vagy pl van-e ott helyben gyógytorna lehetőség. Vagyis hogy miket lehet jelezni a bizottságnál, hogy milyen fejlesztéseket tud az ovi elee adni. Mert hiába írnak bármit, ha mondjuk nem tudja adni, és az se jó, ha nem használjátok ki a meglévő kapacitásokat.
Suli messze van, addig még bármi lehet. Ha jól fejlődik és határeset a gyerek, akkor jelent csak hátrányt az sni papír. Ja meg az iq teszt. Na mindegy. Most elsődlegesen szerintem ki kell használni a plusz fejlesztést. Mert 3 évesen nem tudhatod, mivé fejlődik 3 év alatt. Lehet, hogy simán megy majd neki egy normál suli, de az is lehet, hogy még egy alapítványi is sok lesz neki. Az, hogy asperger, még elég széles skála.
De jó időben vagytok, és nagyon jó kilátásaitok vannak a sok fejlesztésre. :)

Alapítvány: Ez nincs közel hozzátok? www.cseperedo.hu/
Egy kisfiú jár ide erről a fórumról, és a szülei dicsérték ezt a helyet. Mondom, ha átírsz a másikra, ott majd részleteket is mondanak erről a helyről, ha közel van hozzátok.

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16737

• gic30
  • gic30 profilkép
Ha már van diagnózis, akkor szerintem teljesen felesleges máshova menni (Vadaskert, Delej).
Azt mondjuk cáfolnám, hogy az SNI mindig hátrány, bár mi kimondottan "szerencsések" vagyunk. Találtam a közelben olyan iskolát, aminek az alapító okiratában szerepel az autizmus, és tárt karokkal fogadják az aspi lányom.
Ma voltunk amúgy a bizottságnál, ahol kimondták, hogy iskolaérett, integráltan oktatható, és az általam kiválasztott iskolát jelölik ki befogadó nyilatkozat alapján.
Szóval annyira nem vészes a helyzet, csak egy kis utánajárást igényel... :)

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16739

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
gic30 : ez nagyon jó hír! Mármint, hogy sikerült sulit választani. :)És hogy a bizottságnál is könnyen ment minden. :) Azért ez nem megy mindenkinek ilyen simán, és ezért mondják, hogy hátrány. Nem is az sni kód, hanem a procedúra, ami vele jár. Azt én is kihagynám... De mi mondjuk nem tudunk a bizottság megkerülésével bekerülni a kinézett suliba.

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16740

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
A Vadasba csak a képzés miatt lenne érdemes elmenni a már meglévő diagnózis mellett. De ha elmész a Fogódzóra, (Szanya, ez a Delejes?), Akkor fölösleges oda is elmenni. Pláne, hogy sokáig tart bekerülni.

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16741

Nem, ez AOSZ-os (vagy Mozaik?).
Én voltam mindkettőn, nem egészen azonos. A Fogódzón mindenről mondanak egy rövid összefoglalót, a Vadasban csak pár dologról, de azt alaposan. Van átfedés közte, de ártani nem árt, ha elmegy valaki mindkettőre.

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16743

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Hát akkor lehet érdemes elmenni a másikra is. A Vadasra gondoltál, mint máik, vagy Delejes?
Na de most indulásnak az egyik is nagyon jó lesz. :) Kicsit belelátni, hogy mi micsoda, milyen könyveket érdemes elolvasni, mit jelent a napirend, a strukturált tér, az autizmus specifikus mindennapi életvezetés. Bár mondjuk én voltam tréningen két éve, mégis most kezdtem el kapiskálni, mi micsoda. :D Ezt igazán életben lehet átlátni, mikor a többiek mondják, hogy mit használnak, hogyan, meg mikor a kezedbe kerül egy-egy kártya. Vagy egy én-könyv.
De az alapok miatt mindenképpen jó elmenni egy ilyenre, és utána úgyis folyton képezni kell magadat. (jó kis előadások, gyógyped tanácsok, és szülők tapasztalatai. :))

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16744

A Vadasra gondoltam, mert a Delejben nem tudom mik lesznek még az ingyenes sorozatban.

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16747

gic30: szeretném megkérdezni, hogy melyik ez az iskola? most már nagyon kíváncsi vagyok.

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16755

Airelle-nek

A Vadasba is lehet menni. Mi sem Pesten lakunk. Januárban jelentkeztem felülvizsgálat miatt és kaptam is időpontot viszonylag korán és nem kell várnom 4-5 hónapot.

Mivel nem tudtam a Vadasba mennyi lesz a várakozási idő a vizsgálatra a Bethesdába is jelentkeztünk vizsgálatra. Ebbe a kórházba jövőhéten viszem a gyereket. Majd beszámolok róla és persze szerzek információt, hogy itt milyen segítséget kaphatnak a gyerekek.

( a férjemmel úgy döntöttünk elvisszük mindkét helyre a gyereket. Nem vonjuk kétségbe a diagnózist, csak a jövőt tekintve tapasztalatot szeretnénk gyűjteni)

Válasz: Asperger-szindróma 12 éve 2 hónapja #16759

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Curasso, feltétlen mesélj majd ezekről a vizsgálatokról, kiváncsi vagyok rátok :)

:P csak jelzem erre a fejecskére közölte fiam: ez kihányt! :woohoo:

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20285

• Minerva
  • Minerva profilkép
Sziasztok!

Kisfiam 2,5 éves még csak, már jó ideje érzem,hogy más mint a többi gyerek.
Még csak most viszem vizsgálatra.
Kérem írjátok meg milyen viselkedést tapasztaltatok ebben a korban.
A fiámnak sokszor `beakad a lemez` foyton beszél mindennfélét,ismétel.
Elvittem karácsonyi vásárra de csak a szökőkút érdekelte hogy nem működik.gyereknapon sehova nem volt hajlandó felülni csak hisztizett, állatkertben se érdekelték az állatok csak a szökőkút játszótér.
Nagyon barátságos idegenekkel is de inkább az idősebb gyerekek és felnőttekkel.
Sokszor kántálja helyzethez nem illően kedvenc tárgyait stb.
Jogosan aggódok??

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20288

Minerva:

Hát, kb annyiféle van, ahány gyerek, úgyh szerintem nem sok értelme van hasonlítgatni.
Azért leírok pár dolgot.
Az én fiam 2,5 évesen elég sokat ismételgetett. Bizonyos szituációkban (pl. hintázás) kérdés formában ismételte, amit korábban akkor mondtunk neki ( "vigyázz, mert kiesel a hintából?",) A neki tetsző mondatokat mondogatta sokszor napközben. Ezeken kívül egyébként rendesen is kommunikált velünk, de egy nagyfokú sablonosság azért elég jellemző volt ekkor.
Rengeteget kérdezett egyébként is, de nem az információszerzés volt a cél.
Bizonyos mechanikus tevékenységekre nagyon rá volt kattanva, pl. villanykapcsolgatás, ventillátor-nyomogatás. A gyerekekkel nem sok kontaktja volt, csak felnőttekkel, idegenekkel szinte túl kedves volt.
Voltak még fura félelmek (gomboktól pl.) , repkedés, pörgetés iránti vonzódás, szóval kb minden klasszik tünet. Elég jól beszélt, ezért kapcsoltunk későn vele kapcsolatban (4 évesen kapott diagnózist).

Ami a fiadat illeti, természetesen nem lehet megmondani ezek alapján, hogy rajta van -e a spektrumon, de a leírtak alapján a gyanúnak szerintem van alapja, egy vizsgálatot megérne a dolog.
Az idegenekkel való kedvesség lehet autiknál gyakori kötődési zavar.
A szökőkút iránti erős vonzalom lehet az autizmusnál tipikus beszűkült érdeklődés.
Az ismételgetés hogy néz ki pontosan? Mert lehet echolália, ami 2,5 korra általában eltűnik nem auti gyerekeknél, viszont nagyon gyakori autistáknál.
Az inadekvát beszéd (kedvenc tárgyainak kántálása nem oda illő helyzetben) is jelezheti a kommunikáció sérülését, de szerintem ennyi idősen még simán játszanak ilyet normál gyerekek is.
Bőven elképzelhető, hogy semmi baja nincs a gyerkőcnek, viszont ezek a dolgok együtt gyanúra mindenképpen adnak okot.

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20293

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Minerva:
Leírom én is, bár ...
Andrisnál sajnos a beszéd hiánya volt az első gyanú ill. nem minden helyzetben hallgatott a nevére. Nagyon ügyesen kirakózott, órákig elvolt dolgokkal pl.: kártya, formabeillesztő, kötél húzogatása. Voltak áramszünetek is amikor néhány pillanatig bambult, olyan volt mintha nem lett volna velünk. Ő nem mutogatott, nem neveztetett meg velem semmit. Nagyon érdekelték a betűk és a számok, vonat. Repkedett ill. izgalomban páros lábbal ugrált. (ezt a kis gyerekek is csinálják) Nem érzett fájdalmat és nem simogatott meg, ha bevertem magamat. Andrisnál 2 évesen kezdtük el keresni a probléma kulcsát. Gyerekkori autizmus lett a dg.

Az autizmus elég sok színű, mindenképpen megér egy vizsgálatot, ha már felmerült benned!

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20302

• Minerva
  • Minerva profilkép
Megdöbbentő, amit leírtál abból abszolút a fiamra ismertem..
Majd este kifejtem, most csak beugrottam

Válasz: Asperger-szindróma 11 éve 9 hónapja #20341

• Minerva
  • Minerva profilkép
Most kezdtük a különböző vizsgálatokat, voltunk egy korai fejlesztőbe ahol eddig csak annyit mondtak figyelem és finommotorika ami elmaradás van nála.
Szeptemberbe kaptunk időpontot Büki doktorhoz neurológiára (GAP.szindrómáról is nyilatkozott a youtube.on) szóval nem tudom hogy lesz mihamarabb valami diagnózisunk..
Lehet hogy kellene spec. Auti vizsgálatra is elvinnem?

A kisfiam fél sok hangos dologtól pl. Fűnyíró, kutya.
De imádja a zenét, mindig rákattan bizonos zeneszámra és külön koreográfiát csinál rá, egész nap tudná hallgatni-nézni a videóklippeket. A táncokban sokszor szerepel, hogy körbe járkál, pipiskedve lábújjhegyen felemelkedik, ugrál a térdét berogyasztva. Ez vicces volt egy ideig csak amikor napi szinten ezt csinálja és követeli hogy rakjam be...volt egy karácsonyi szám amitől már rosszul volt a család annyit kellett hallgatni igy eldugtuk és most rá félévre beraktuk neki ugyanúgy eltáncolta azt mintha semmi nem történt volna.
Kedvenc dolgait kántálja pl. Nyalóka, vitamin, gumicukor, némó stb.
Bizonyos helyzekbe is fura szavakat mond amiket nem értünk-ha futkos a konyhába vagy ha nem sikerül vmilyen játék neki.
Szeret madzagon lévő dolgokat a szeme elött himbálni, sokszor kéri hogy tartsa én a magasba és püföli a kezével, nézi hogy ringatózik a levegőben.

Imádja ezért z autó visszapillantó tükrén lógó illatosítót is.egyébként szaglászi is szeret, füszeket és teafiltert sgolgat sokat.

Tárgyakat köt emberekhez pl. Papa-illatosító, Mama-nyalóka és mikor velük találkozik akkor ezaz első szava hozzájuk.

Étkezésben is válogatós:nem eszik fagyit mert hideg, nem eszik sajtot,joghurtot, pudingot, krémtúrót se.túrórudit és tejszeletet régen igen de azt se hajlandó most.mondm is ilyen gyeket nem látni aki ennyi ilyen édes dolgokat nem eszik.
Oldalmegjelenítési idő: 0.516 másodperc