LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: diagnosztizáló helyek

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33642

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Ezt átviszem privát, mert már nagyon eltértünk a tárgytól. :D
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33649

• Mazsika11
  • Mazsika11 profilkép
Sikerült kiderítenem, hogy a Vadaskerthez tartozunk (a Sote-n mondták meg). A háziorvosnak tudnia kellett volna az illetékességet, fel is hívtam, de még most sem tudtam lenyugodni, úgy felidegesített. Szerinte semmi baja a gyereknek (ezt az 5 perces vizsgálat ideje alatt állapitja meg), értelmes (igen, korát meghaladóan, de attól még igenis vannak vele gondok). Azt mondta vigyem el a városunkban a gyermekpszichiáterhez, ez megvolt, 10 perc után rámondta a gyerekre, hogy rendben van (abban a 10 percben normálisan viselkedett). Háziorvos szerint nem gond, hogy az oviban lassan 3,5 évesen nem beszel, holott itthon másfél éves kora óta folyékonyan, mondatokban beszél hihetelen választékos szókinccsel. Sőt a háziorvos szerint otthon meg kellene tudni oldani a neveléssel azt is, hogy nem tudja kontrollálni az indulatait, tanítsuk meg türelmesen várakozni. Azt sem hiszi el az orvos, hogy étkezési zavara van a gyereknek. Konkrétan majd felrobbanok, ha semmi baja nem lenne a gyereknek, akkor én sem hurcolnám szórakozásból vizsgálatokra.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33651

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Háziorvossal ne foglalkozz. Nekem még mindig kérdőjellel írta fel a gyerek kartonjára az autizmust, mert a gyerek a szemébe nézett. És nem véletlenül vannak autizmusra szakosodott központok, egy sima gypszichiáter nem biztos, hogy megfelelő diagnózist tud felállítani.
Hívd fel a Vadast és kérj időpontot. El kell menni, aztán ha nem vagy megelégedve, akkor mész tovább fizetősre. De hangsúlyozom, az, hogy néhányunknak nem jött be az adott orvos, még nem jelenti azt, hogy nem érdemes oda menni. Ha ott diagnosztizálják a gyereket, akkor van lehetőség ott továbblépni bizonyos irányba is, amit saját kérésükre nem írhatok le.
Szóval én ott kezdenék. Sok variációs lehetőséged sajnos amúgy sincs, az egészségügyi rendszer eléggé lekorlátoz, ha állami diagnosztikát keresel.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33656

• Mazsika11
  • Mazsika11 profilkép
Mentem volna fizetősre is az Autizmus Alapítványhoz, de ott 1 év a várakozási idő (vagy a Vadaskert mellett érdemes oda is bejelentkezni?) A Bethesdában a Sztanò Flóra most szült 2 hete. A Sote-n nem tartozunk oda területileg. A Korai Fejl-nél úgy láttam, hogy 3 év alatt lehet menni. Egyedül a Heim Pált nem kérdeztem.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33658

Mazsika, Győr? arnics.hu/

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33665

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
A nev.tan.os fejlesztéshez: igaz, mi már 2,5 éve nem tartozunk a tankerületi nevtanhoz, mert máshol járunk suliba, de bno kóddal is kapott a fiam ingyen, JÓ auti.spec fejlesztést. Szerintem ez attól függ, hogy van-e hozzáértő szakember a nevtanban és hogy akarnak-e tényleges segíteni, vagy csak intézik a kötelező papírmunkát. Nekünk a nevtan vastagon benne volt abban, hogy a fiamhoz az oviba is a régi, hozzáértő fejlesztője járjon, ne az ép aktuális utazó gyógyped és a logopédia fejlesztést is első pectől az utolsóig megkapta az oviban. Persze azóta ezek már valószínűleg máshogy vannak, a régi TKVB-ból már megyei pedagógiai szakszolgálat lett. Nekünk mondjuk ez nem oszt, nem szoroz...

Vadaskert: én személy szerint nem tudok rosszat mondani rólunk, mi első percben a jó szakemberhez kerültünk, szívesen járunk vissza.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33668

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Champ: igen, pont miattatok írom mindig, hogy van, ahol máshogy állnak az autikhoz nevtanban. És a Vadaskertről is mindig melléteszem, hogy mi csak egy orvost láttunk és annak is lehet, rossz napja volt éppen.
Mi a Bethesdában két másik orvosnőt ismerünk és azok is jók voltak.
Szerintem be kell jelentkezni a Vadasba és bízni, hogy jó szakemberhez kerültök.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33670

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Ha legközelebb megyünk Vadasba orvoshoz (megnéztem a papírokat, 2015. októberében lesz aktuális), akkor konkrétan Besnyő doktornőhöz fogok időpontot kérni. Anno ő volt öcsém orvosa is és Miri is ajánlotta. A Z.-t diagnosztizáló orvos már nyugdíjba ment.

Nevtan: na igen, a miénk a kivételt erősítő szabály. :) Ha jól tudom, akkor még most is hasonló a hozzáállás és a szakértelem.

Nekem most változott meg a saját avatarom!!! :)

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33671

• Mazsika11
  • Mazsika11 profilkép
Köszi, mindenképpen fel fogom hívni, nagyon jó lenne a közelben találni jó gyógypedagógust. Mindenképpen TEACCH-es gyógypedagógus lenne jó? Vagy kérdezzem meg, hogy autistákkal foglalkozik-e?

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33672

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Mazsika: a TEACH egy autistákra szabott komplex fejlesztési módszer. :) Sokan ajánljuk, mert jók a tapasztalatok, sok segédanyag elérhető, letölthető, legyártható otthon és az egész rendszert a fejlesztendő gyermekre lehet szabni.
Vannak egyéb fejlesztési módszerek itt, pl. ABA-ról most sok jót ír egy anyuka a fórumon, de sokkal ritkább az ezzel foglalkozó szakember és elég drága is.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33673

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Én úgy keresnék gyp-t, hogy megkérdezném, hogyan zajlik egy foglalkozás. Ha azt mondja, hogy vizuális eszközökkel megsegíti (napirend, motivációs rendszer, időjelzők használata, ha szükséges...), van benne szociális fejlesztés (érzelmek tanítása, szoc történetek, társasjátékozás), kommunikációs fejlesztés (kérdés-felelet gyakorlása, élménymegosztás gyakorlása...), babzsákos fejlesztés... Szóval ha ezek közül felsorol párat, akkor jó. Ha csak kognitív fejlesztés van, az nem elég. (párosítás, memória, színegyeztetés...). Lehet ilyen rész is a fejlesztésben, mert ez figyelem, feladattartás és koncentráció fejlesztés, valamint szem-kéz koordináció, finommotorikus fejlesztés, de e mellé kell a többi is. Úgy mondanám, inkább a többi legyen hangsúlyos, ha már rak bele ilyen részt is.

Szóval nem elég megkérdezni, hogy foglalkozik-e autistákkal, mert sokféleképpen lehet foglalkozni, csak nem minden ugyanolyan hatékonyságú.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33674

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Amikor a fiam 3 évesen rendszeres fejlesztést kezdett kapni, az általános, kongitív fejlesztésből állt a program + TSMT (nagymozgásokat fejlesztő, idegrendszert érlelő torna). Fél év után, amikor már sejtették az autizmust a gyógyped-ek, átálltak a TEACH-es módszerekre. Ekkor kezdett fejlődést mutatni a fiam, így saját tapasztalatból is tudom, nem mindegy, milyen feladatokkal telik el az 40-60 perc.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33681

• Anya
  • Anya profilkép
Mazsika: Mi egyszer voltunk a Vadaskertben, egy egy órás vizsgálaton, de vissza
kell menni egy öt naposra. Most mennénk, de még mindig kérdéses mert
egyenlőre nem gyűlt össze annyi pénz hogy ki tudjam fizetni.
Lehet hogy nem tudunk felmenni.
Rosszat ebből az egy órás vizsgálatról én sem tudok mondani róluk.
Egy nagyon fiatal doktornővel beszélgettem, először le is tegeztem önkéntelenül. :)
Maga a hely szép, otthonosan van berendezve.
Nem kórházias.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33688

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Anya: a Vadasban fizetni kell a vizsgálatért? :ohmy:

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33690

• Anya
  • Anya profilkép
Champ:Hát ha otthagyom a gyereket öt napra egyedül, akkor nem.
De ha vele akarok maradni, akkor naponta 3000ft.
Ebben benne van azt hiszem az étkezésem is.
Ez öt napra 15000ft.
Hozzájön még az útiköltség, plusz valami "költőpénz" kell kajára is, mert
ha a gyerek nem eszi meg a kórházi kaját, akkor gyakorlatilag öt
napig éhezni fog. (van egy olyan gyanúm hogy nem eszi meg :( )
Amúgy 3000 ft szállásért és kajáért nem sok, de nekünk most igen.
Azt hittem hogy sikerülni fog, de úgy tűnik hogy nem.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33691

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Oks, így már értem

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33928

• Anya
  • Anya profilkép
Mégis sikerült elmennünk a Vadaskertbe.
Hétfőn 27-én indultunk nagyon korán, és csütörtökön délután értünk haza.
A Bárkában voltunk, mindegyik gyerek nagyobb volt a fiamnál.
Azért elvolt, de naponta többször haza akart menni.
Azt hittem el is indul, annyira ki volt akadva.
Nem a környezet miatt, az jó volt, csak hát szegény el sem akart menni.
Azóta is emlegeti hogy utálom, azért vittem el.
Megkaptuk a diagnózist: autizmus spektrumzavar (asperger szindróma)

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33935

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Anya: az én fiam majd nem 5 volt, amikor mi 3 napra vonultunk be. Nem diagnózisra, az már megvolt, hanem képzésre.
Z.-nak borzasztóan tetszett, a mai napig emlegeti, hogy menjünk vissza, úgy fogta fel, mint egy nyaralást.
Ennyire különbözőek. :)

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #33936

• Anya
  • Anya profilkép
Champ: Igen, nagyon különbözőek. :)
Az én fiamat még fagyizni is nagyon nehéz elcsalni, oda sem megy csak úgy el.
Egyébként nem volt rossz dolga, csocsózhatott, unózhatott. (amit nagyjából én
is megtanultam :laugh: )
Egyszerűen utál kimozdulni. Három órától elvihettem volna sétálni, vagy akárhová,
hát egyszer sem mentünk sehova.
Nagyon utálja a változásokat, szóval hiába volt jó bent, hiába érezte jól magát
amikor feladatozott, de utálta, mert kimozdultunk, és a család többi része nem volt ott.
A végén a doktornő megjegyezte, hogy borzasztó sokat tikkel, és felajánlotta a gyógyszert is, pedig csak 8 éves. Abban egyeztünk meg hogy ha csúfolni fogják (suliban valahogy
visszafogja magát) akkor visszajövünk egy tréningre, és majd ha elég nagy lesz
akkor majd ő eldönti hogy szeretne e gyógyszert.
Persze ez az autizmusa miatt nem tudom kivitelezhető e, mert nem igazán tud dönteni.
De talán ez még változni fog.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #33956

• domianyu
  • domianyu profilkép
Kedves Mindenki!
Én még új vagyok.Kisfiamnál két hete diagnosztizálták a Heim Pál Mentálh. Központjában,a Faludy utcában.Maximálisan meg voltunk elégedve.Az első alkalommal csak velem volt egy másfél órás beszélgetés,aztán két alkalommal még én is jelen voltam a vizsgálatnál,utána pedig csak Domi és a dnő,kb. 10alkalommal.40oldalas tesztet kellett kitölteni(gondolom ezt máshol is kell),videókat kellett készítenünk Domiról szempontok alapján.2évesen voltunk a Korai Fejlesztőben,ott nem vették észre,azt mondták túl aggódjuk a dolgokat,bár a furcsa kézmozdulatokat felfedezték,szerepel is a szakvéleményben,de nem tulajdonítottak jelentőséget.Kedden megyünk vissza a Faludi u.-ba a szakvéleményért,kaptunk egy listát a fejlesztő helyekről,könyvekről,filmekről,egy-két hasznos tanácsot stb.
Oldalmegjelenítési idő: 0.138 másodperc