LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Beszélgessünk a mindennapokról, sikerekről, problémákról, hírekről, programokról.

Téma: Viselkedésproblémák

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 11 hónapja #28076

Kedves Mandarin, köszi a választ. Igen, tudom, egészséges gyerekek is tudnak hisztizni, föleg ebben a korban, de - ahogy írtad is - általában okkal és akkor anya eldöntheti, hogy mennyire fontos a dolog és enged-e vagy se. Nálunk is vannak csacsis makacsságok, pl. nem hajlandó felmenni a lépcsön, ilyenkor én is eldönthetem, hogy végigbömböljük-e a lépcsöházat a szomszédok nagy örömére vagy magam is gyorsan fel akarok érni a bevásárolt holmival... Olyan is van, hogy rámutat a rendellenességre, ami zavarja. De ha nem tudom, hogy mi a baj, a gyerek viszont kivetközik önmagából, akkor jó volna egy recept. Sajnos az ágyába hiába teszem, mert ki tud jönni. Próbálkoztunk figyelemeltereléssel is (apa legjobb autós, anya legjobb szélmalmos történetei, söt ki is mentem hozzá az erkélyre, hogy lássunk szélmalmokat), de semmi nem használt, pedig ezek mindig szoktak. Végül bevallom, mesenézés lett a vége, de ezt nem tartom jó megoldásnak és ugye ez sem praktizálható mindenütt. Addig is dolgozunk a kommunikációs lehetöségeinken.
Megkérdezhetem fiad hány éves korában kapta a diagnózist?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 11 hónapja #28091

• mandarin
  • mandarin profilkép
  • Nem elérhető
  • 8 éves auti kisfiú, két kishúg
2 évesen :(
Ahogy írtad, tényleg az a legnagyobb baj, hogy nem mindig tudom meg a hiszti okát....így nehezebb orvosolni.
Türelem, biztosan megoldod majd!

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 11 hónapja #28123

A két évesen megkapott diagnózis tényleg korai. Bár ugye azt mondják, minél elöbb látnak neki a fejlesztésen, annál jobb. Ugyanakkor nem szeretnek korai diagnózist adni. Ezzel a problémával sokan küzdöttek. Elmondnád, Nálatok mi volt olyan egyértelmü? Igaz, ez már inkább a "Te hogyan vetted észre" topicba tartozna.

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #30991

• schedaszilvi
  • schedaszilvi profilkép
Sziasztok!

Tudtok valami ötletet az állandó hisztik kezelésére?
Sajnos az én majdnem 5 éves lányom reggel onnantól kezdve, hogy kinyitja a szemét, mindenért sír. Önállótlan, mindenhez engem igényel, és egész álló nap csak sír, szinte 5 percenként.
Sajnos ez nagyon megkeseríti az életünket, pedig imádjuk, és ritkán tud majdnem normális gyerekként is viselkedni, amit nem várunk el, de jól esik, hogy tud másmilyen is lenni néha, mint egy normál gyerek. A kis tesója 2 éves, sokat hisztizik, mert tanulja a nővérétől, de őt egy pillanat alatt le lehet kezelni, mert megérti amit mondok. De a nagyobbikra egyáltalán nem hat semmi.
Mindenki úgy ismer minket, hogy nálunk mindig sírás van, mert ez hallatszik a lakásból egész nap. Már mindent kipróbáltam, a szép szótól a keményebb dolgokig, de semmi nem hat. Nagy szükség lenne arra, ha valaki megtanítana bánni vele, mert tényleg mindent megteszünk érte, mégis mindig, mindenen elsírja magát. Elfogadjuk és így imádjuk, de érdekes módon ezt csak otthon, velünk teszi, máshol nincs vele ilyen gond. Tudtok erre valami ötletet?
A szülőtréning segíthet?

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #30992

Szia!

A szülőtréning mindenképp jó, segít megérteni a gyereket. Addig is önállóan is tudsz neki struktúrát teremteni. Olvasd el a Vizuális menüben a bevezető részben lévő letölthető könyvet, a vizuális akadálymentesítésről. (Nem az a lényege, hogy képeket mutogatsz, mert nem érti, amit beszélsz.) Szoros időbeli és térbeli struktúra kell, szabályok, átlátható rendszer. Sokat javulna tőle.
Na meg Janoch Mónika könyvét elolvashatod a viselkedészavarokról, de a megoldás akkor is a struktúra lesz. Egyébként a szülőtréninget is ezt mondják el, részletesen, szemléletesen.

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #30993

• schedaszilvi
  • schedaszilvi profilkép
Köszi szépen a tanácsot! Mindenképpen elolvasom!:)

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #31104

• mandarin
  • mandarin profilkép
  • Nem elérhető
  • 8 éves auti kisfiú, két kishúg
Kedves schedaszilvi!

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Valóban nagyon hasznos a szülőtréning, itt sok kérdésre választ kaptam. Elolvastam a Janoch Monika könyvét is. Bevezettük a vizuális segédeszközöket, szépen haladunk. De összességében a sikoltozás, sok sírás nem szűnt meg, és nem is csillapodott.
Csak apróságok jutnak eszembe, amivel én is próbálkozom:
pl.
Ha szépen viselkedik, nem sír/nem sikít, mindig megpuszilom, megdicsérem, esetleg kap egy kis jutalmat (pl. a vásárlás végén, ha csöndben kibírja, csokit) A dicséret érdekes módon használ, még akkor is, ha nem mindig jár hozzá csokijutalom.
Ha nincs komoly zavaró tényező, és mégis sír, le kell csücsülnie / feküdnie a párnák közé, és ott megnyugodni. Addig nem állhat fel, ez a szabály. Ha nem otthon vagyunk, akkor kitessékelem a helységből, és visszamegyünk, ha elvonult a vihar. Ezt is meg szokta érteni.

Néha furcsán néznek rám, miért ordít a fiam, mikor látszólag nem is történt semmi. A nénikék csóválják a fejüket, és tanácsokat osztogatnak. Már oda se figyelek rájuk.
Máskor, egy zajos játszótéren, fel sem tűnik senkinek, hogy sikít vagy hisztizik.
Türelem és "kemény páncél", szoktam mondogatni magamnak is...Ha ő csak otthon teszi, az nem is olyan rossz :)
Sok sikert!

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #31130

• cilamila
  • cilamila profilkép
Sziasztok,
Nem emlekszik valamelyikotok, hogyan vette ra a kicsit hogy jelezze, ha akar vmit?
Nalunk Alexa kepes csondben ulni a hintaban 1 orat is, nem jelzi hogy lokjuk vagy vegyuk ki. Nem jelzi a jatekoknal, hogy csinaljuk még vagy hogy unja.
Nem jelzi kajanal, hogy kerek meg vagy hogy eleg volt. Fogalmam sincs, hogy mi a kedvence, mert mindent megeszik eddig....
3 "negativ" dolgot jelez sirassal, 1.ha felkelt vagy 2.ha mar regota all es elfaradt, vagy 3.ha mar faradt es aludna, akkor sir. De mast nem jelez. Pozitiv (tehat olyat, ami oromet okoz) dolgot egyatalan nem jelez.
Ilyenkor mi a teendo?
Elore is koszi a valaszokat,
Monika

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #31158

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Cilamila: Nézzed a tekintetét és a testtartását. Pl: plédben, ha hintáztatjátok a férjeddel egy pillanatra álljatok meg és kérdezd meg:-Még? Ha megmozdul a kis teste...stb. fojtassátok, ha nem hagyjátok abba. Gizmo úgy jelezte, hogy még, hogy megfogta a pléd oldalát v. a kezünkbe adta a csücskét, persze meg is lehet mutatni neki, hogy hogy kérhet még!
A kajálásnál, azért csak látod, hogy ha nyújtod az ételt nyitja a száját előre v. csak akkor, ha a szájához érinted. Örülj annak, hogy sok félét eszik, sokunknál ez óriási gond. Próbáld azt figyelni min felett nyammog és mit pusztít el gyorsan!
Játéknál gurítsd a labdát felé ő meg vissza (abba hagyja nem?)

Most egyenlőre ennyi!

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #31163

• cilamila
  • cilamila profilkép
Szoval, minden apro rezdulesre ugorjak? Okes. Meg szoknom kell, mert az nt gyerekek ezt nagyon egyertelmuen jelzik....

Kaja: nincs tul nagy valasztek, mert tej es gluten-mentes dietat tartunk, szoval pl.az ebed szinte mindig ugyanaz (turmixolt husleves), gyumolcsbol pedig a barack-alma-banan megy leginkabb, neha varialok, de nincs masnak tul nagy sikere. Az edes dolgokat szereti, tehat ha pl.keksszel dusitok vmit, na, az csuszik :P

Jatekok: probalgatjuk a labdaguritast, de o mindent csak megrag, igy a jatek eleg egysiku. Eddig jobban nezegette a jatekokat, de mostanaban csak zart szajas morgassal ragja oket.

Rendben, probalgatom tanitgatni tovabbra is.

Koszi a valaszt! Szep napot!

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #31168

Cilamila

Ne haragudj, de teljesen abszurd, hogy egy ilyen kicsi gyerek esetében te egyáltalán ezzel a témával foglalkozol. Ez, hogy egy óráig csendben ül a hintában és hasonlók, maximálisan beleférnek egy ilyen idős gyereknél... esetleg némi idegrendszeri éretlenség belejátszhat, ha túl nyugodt, de az meg nem túl veszélyes dolog.
Nehogy félreérts, abszolút jóindulatból mondom, hogy olvasva a korábbi hozzászólásaidat, szerintem neked van szükséged pszichológus vagy pszichiáter segítségére , mert a gyermeked viselkedése nem teszi indokolttá, hogy ennyit szorongj..Külső szemlélő számára inkább tűnik kivetített hipochondriának, minthogy a gyermeked valóban autista.
Ha nem bírod ezt az egészet kiverni a fejedből, akkor a gyermeked 16 hónapos korában nézd meg ezt a tesztet:
teszt

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #31169

• cilamila
  • cilamila profilkép
Koszonom, hogy irtal, de azt erzem, hogy azert, mert a 98% a gyerek masfel eves koraban veszi eszre a gyereknel, hogy gond van, ezert akinel korabban megtortenik ez, az mar csak "hibas" lehet.
Amikor beszeltem a jelzes hianyarol szakemberrel, o is megemlitette, hogy atlagban 4 -5 honapos kortol a gyerek jelzi a szuksegleteit es idovel minel jobban es tobbet. Most mi 9 hosak vagyunk.
Tudom, hogy par honap csuszas belefer, de attol meg meg szeretnem oldani a problemat igy vagy ugy. Arra gondoltam, hogy ez a forum erre alkalmas, mert az nt szulok nem ismerik ezt a gondot, mert ott a gyerek jelez, igy nincsenek otleteik sem.
Nem szeretnem folyton azt visszaolvasni, hogy en szorulok segitsegre csak azert, mert nalunk korabban kijottek a dolgok...
16 hosan megcsinalom a tesztet is, jo otletnek tunik, koszi!
Szoval koszonom tovabbra is a segito szandeku otleteket, hozzaszolasokat!

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #31170

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Cilamila: te meg nézd el nekünk, hogy nem nagyon tudunk mit reagálni a kérdéseidre. Nyolc hónaposan a legtöbbünk gyereke "jól működött", az enyém is hangosan kacagott, jelezte, hogy még, és hogy tetszik neki. Szóval mi nem tudunk tanácsot adni, mert ilyen kis gyerekkel nincs is tapasztalatunk. Mert akkor még kvázi nt gyerekünk volt. (Félre ne értsd, akkor is auti volt, csak mi nem tudtuk).
A diétát ételintolerancia miatt csináljátok, vagy egyéb okból?

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #31171

• cilamila
  • cilamila profilkép
Igazad van, ez igy nehez, mert nalatok/a tobbsegnel kesobb jottek a megoldando problemak.
Nincs mas valasztasom, mint varni, mig kb.2 evesek leszunk es utana erdemben is tudok kerdezni, ti meg valaszolni (illetve eleg visszaolvasnom a regebbi hozzaszolasokat :) )
Illetve remenykedjunk, hogy addigra "megjavulunk" ;) ...
Igen, megallapitott gluten es kazein erzekeny a kicsi, ezert a dieta. Eddig csak erre a 2re vizsgaltak, a tobbit majd kesobb nezzuk(foodteszt van tervben, csak draga, igy meg varok vele).

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #31175

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Cilamila: ha két évesen beigazolódik a gyanú, tényleg szívesen próbálunk segíteni, addig is igyekszünk, csak nem vagyunk túl tapasztaltak. Amit Süni írt, az amúgy bejöhet ennyi idősen is akár. Aztán ha a kis rándulás megvolt, legközelebb várd meg amíg határozottabban kér, majd szemkontaktus, vagy kéznyújtás... Szóval haladjatok azért. ;)
Én megértem, hogy ideges vagy és minél hamarabb szeretnél kezdeni ezzel valamit, vagy biztosat tudni... De most tényleg nincs semmi nagyon, amit tudnál lépni, csak a mozgás, meg az együtt játék. Meg kell tapasztalni, hogy mi érdekli, mi okoz neki örömet, és abban elmélyedni.
És most ez autispec módszer, ami ugye nem is biztos, hogy nektek jó, de ha annyira szeretnéd, hogy visszagurítsa, már ha ennyi idősen kéne neki visszalökni, akkor valaki mögé guggolva a kezeit megfogva visszaguríthatja neked párszor, mintha ő maga tenné.
Nem tudom, kilenc hónaposan mit kéne csinálnia egy labdával, és nem emlékszem, az enyém mit művelt ilyen kicsinek.
Sajnálom, hogy izgulsz, és aggódsz.

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #31197

Cilamila, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 8 hónapja #31207

• cilamila
  • cilamila profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 7 hónapja #31312

Cilamila, az evés témára egy gondolat: írtad, hogy kimutatott a tej és gluténérzékenység. Ezt hol vizsgáltattad? Mi csináltattunk régen vértesztet, mikor a gyerek még egészen kicsi volt és totális hülyeségek jöttek ki. Olyan dolgokra volt elvileg allergiás, amikkel életében nem találkozott. Gyakorlatilag a húson és a tejen kívül mindenre. Szóval fenntartással kezeld az ilyen teszteket, ismételtesd meg időnként. A gluténérzékenység ha valóban van, az gond, a tej még elmúlhat. Viszont attól függetlenül, hogy sok alapanyagot el kell hagynod, muszáj variálni az ételeket, mert ha valóban auti vagy más olyan gondja van, amitől lemerevedhet az étkezése, akkor abból nagy gond lehet, ha nem szoktatod hozzá már mielőbb a különböző ízekhez. Mi annó a turmixolt húsleves mellett különféle húsokat (nagyon ritkán halat) turmixoltunk párolt zöldségekkel (amik levesben nem nagyon fordulnak elő), de próbálkozhatsz bolti (minden mentes) bébiételekkel is, ha valami beválik, akkor megpróbálhatod elkészíteni.

Az én gyerekemen egyébként ennyi idősen, mint most a Tiéd, már látszott, hogy auti, csak nekem akkor még fogalmam sem volt róla, hogy az, hogy olyan líraian néz a távolba, az autizmust jelent. Mást akkoriban még nem lehetett érzékelni.

Elkezdtetek közben valamit? Torna, úszás, stb.?

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 7 hónapja #31313

• cilamila
  • cilamila profilkép
Mi biorezonancia vizsgalaton voltunk, miutan az osszes tejtartalmu tap utan hasmenese lett es akkor mar a glutenre is megneztek. Szoval ott jott ki a poz.eredmeny.

A vertesztet vegul azert skippeltuk a mult heten, mert megmondtam, hogy 9 honapos a kicsi es mar eleve nem adok neki mindent, igy jeleztek a foodtesztesek, hogy tok felesleges lenne a draga vizsgalat a falsch eredmenyek miatt. Most itt tartunk.

A turmixolt huslevesen kivul adok neki neha mas zoliket is(brokkoli, cekla, tok, etc.) edesburgonyaval keverve. Jo otlet a hal, koszi, akkor annak is nekifutunk.

A dietan kivul csinaljuk meg a napi szintu TSMT-tornakat, jarunk Devenyeshez, elkezdtuk a homeos meregtelenitest is(az is kijott a biorezonancia vizsgalaton, hogy bcg leterheltsege is van). Meg vmi Jonas cseppeket is fog adni a homeos dokinonk(en hiszek ebben, nekunk eddig segitettek mas betegsegeknel is a homeos bogyok).

Kaptam otleteket arra is itt a forumon, hogy mivel osztonozhetnem ot arra, hogy jelezze az igenyeit jateknal, igy most azt csinalom, hogy nagyon figyelek az apro jelekre(mosoly, szempillantas, etc.) Illetve harsanyan dicserem, ha megcsinal vmit(ez kicsit olyasmi, mint az ABA vonal). Szemkontaktust pl.sokban tudtunk javitani azzal, hogy mielott szajaba adom a kanalat, megvarom, mig ramnez(ez is ABA otlet). Hihetetlen volt latni, ahogy valtozik a figyelme. Eddig siman vegigevett egy etkezest ugy, hogy meg csak ram sem pillantott egyszer sem, most meg mar igy termeszetes.

Remenykedem nagyon, hogy mivel koran elkezdtuk, bele tudunk nyulni csomo dologba illetve meg tudunk elozni dolgokat....(igy legyen :P :whistle: )

Amint latod, megprobalok mindent es mivel nem arthatnak, rosszat nem teszek veluk ;)

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 7 hónapja #31314

A biorezonancia, homeo és egyéb lehúzásokat javaslom, hogy mellőzd. Elég durva, hogy kétségbeesett szülőket húznak le. Arról nem is beszélve, hogy a glutén és tejmentes étkezés (ha az valóban korrekt) akkor egy vagyonba kerül, amit a későbbiekben a baromi drága speciális terápiákra tudnál fordítani, amiknek valóban értelme is van. (Bízzunk benne, hogy nem fog kelleni.)

Tudom, hogy a hit hegyeket mozgat, de hidd el nekem, hogy erre a pénzre még szükséged lesz.

Azt mondom, hogy terheld meg tejjel és gluténnal, csináltasd meg az ingyenes vértesztet a körzetes gasztrón és utána még mindig diétáztathatod, ha a hited megingathatatlan... :cheer:

Az ABA, a TSMT és a Dévény biztosan jó lesz. Remélem továbbra is, hogy nem fog beigazolódni a gyanúd, de azért írj időnként, hogy mi van Veletek.
Oldalmegjelenítési idő: 0.161 másodperc