LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Beszélgessünk a mindennapokról, sikerekről, problémákról, hírekről, programokról.

Téma: Viselkedésproblémák

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22594

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Én még annyit írnék a strukturáláson túl, hogy ha ez nem is megy majd ott, vagy nem ilyen részletesen (gondolom nem sokat tudnak az autizmusról, nm is fogják megsegíteni ezzel), akkor is jelezni kell neki valahogy, hogy meddig kell még várnia. Lehetne valamilyen vizuális eszközzel jelezni, hogy az idő hogyan telik, és mikor jön el az ebéd. Ez az otthoni játékidőre is vonatkozik. Illetve igen, tevékenységet is kell neki adni. Nem elég annyi, hogy játék van, csinálj valamit. ha nem tud magától kitalálni semmit, akkor neked kell megmondanod, hogy mit csináljon.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22596

mandarin:

www.horizora.com/

Magyar találmány autiknak, akiknek nehézséget okoz az idő fogalmának és múlásának megértése.

Nem olcsó, lehet tesztelni is. Én még nem próbáltam.

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22597

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ez nagyon jó ötlet! Nagyon hasznosnak találom, csak tényleg horribilis ára van. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nekünk ez vált be:
www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=672470
Ezzel csak egy órát lehet belőni, de nálunk működik, ha várakozni kell. Látod, még ennyi percig tart ez és ez. Látványosan mutatja, hogyan fogy a hátralévő idő, a végén csörög.

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22598

Mi is azt az órát használjuk, mint Labolen, és teljesen bevállt ... Meg a telefonos csörgés nálunk jó tevékenyésgváltás jelző ...
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22641

• mandarin
  • mandarin profilkép
  • Nem elérhető
  • 8 éves auti kisfiú, két kishúg
Köszönöm segítséget!

Nálunk tojásóra van, ez pár-perc várakozásnál tényleg segít. Nagyon jó ez a másik fajta óra is, remélem, ha kicsit nagyobb lesz, meg fogja érteni a percek múlását....
Labolennek igaza van sajnos, a bölcsiben nem fognak neki semmit "struktúrálni", de majd megpróbálom kikönyörögni, hogy bevihessek olyan valamit, ami leköti 11-12 között. (mint az Anna Peti könyv ötlet).
Sajnos napirendi kártyán még nem érti, hogy most "játék", aztán "ebéd", pedig ezt már régóta próbálom jelezni neki otthon. Tényleg az a baj a bölcsiben, hogy gyakran nem tudja feltalálni magát.
Hallottam egy anyukától, hogy ők az óvodában berendeztek egy kis "nyugi sarkot" a gyereküknek, hiszti esetére....ilyesmire is gondoltam...van a bölcsiben kis kanapé...

Frog: A zajszűrő fejhallgatót egy olyan anyuka említette nekem ,akinek a kisfia megijedt a hangoktól a BKV-zás közben. Emiatt nem tudtak utazni, amíg nem használta. A neten néztem, és elég drága, zenészeknek van ilyen, koncertekhez....Vagy tud valaki más fajtát, olcsóbban? Hátha ez is segít, ha túl sok a gyerekzsivaj.

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22643

Mandarin, nem adnak neki valami feladatot, inkább hagyják, hogy hisztizzen? :ohmy: Azért szerintem mondd el nekik, hogy ez a megoldás, mert simán lehet, hogy megértik és adnak neki mondjuk Legót, hogy válogassa színre, semmiből nem áll és csönd lesz...

Zajok ellen sima füldugót szoktak használni, annó nekünk is javasolta a gyp. a Delejben. Ilyeneket: divany.hu/shopaholic/2013/05/10/fuldugo/
Célszerű szerintem olyat választani, amin keresztül hall, csak tompábban.

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22704

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Vége a jó kis vonatozásainknak. Andris rákattant a nyakam érintésére és az arcomba mászásra, ha elveszem a kezét, annál jobban csinálja, mert azt hiszi ez játék. Pénteken gondoltam egymás mögé ülünk szoktunk így utazni, de most el kezdett mászkálni a kocsiban és beült mindenkihez. -ez amiatt nem jó, mert menet közben fel szokott pattanni egy-egy érdekes dologért az ülésről, hogy jobban lássa. Nem tudom még mi a teendő. De pénteken néhányan azt hitték fáradt a gyerek, mert az ölembe elfeküdt és a nyakamat nyomkodta.
Igazából csak engem zavar ez a nyaksimogatás, mert az agyam azt mondja "megfulladsz". (köldökzsinórral és lila fejjel születtem)
Van ötlet?

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22720

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Süni: ötletem az nincs, de ezek szerint neked is jó a bőröd! :)

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22731

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Süni,
a figyelemelterelés lehet talán megoldás. Úti játék, vagy akármi, ami felkeltheti az érdeklődését A.-nak, nem tudom, milyen féle dolgok érdeklik igazából, mivel lehetne eltéríteni a nyakad irányából :) .

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22734

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Sajnos a mobilomon a stopper is csak ideig vonja el a figyelmét a nyakamról.
Imád utazni nézi egész végig a tájat. Sőt van olyan, hogy az ablakon néz ki és hátrafelé matatva keresi a nyakam. De megpróbálok minél több dolgot magammal cipelni ami talán jobb lehet. :) Köszi

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22736

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Süni: lehet csak a bőröd érintése ilyen finom, de mi lenne, ha készítenél egy hordozható, amolyan karikára felfűzött sokféle anyagból készített tapintható ingerjátékot. Lenne rajta bársony, vékony gumilap, kord, selyem, rücskös gumilap, meg minden, aminek érdekes tapintása van. Hátha ezek is megtetszenének neki...

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22738

Labolen:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22743

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
3Mackó: Én elhiszem, hogy anya bőre a legtutibb simogatni é szagolgatni való A-nak, de ha ez Sünit zavarja, akkor vagy valami helyettesítőt próbál, vagy garbóba jár. Bár az szerintem ugyanolyan fullasztó érzés tud lenni, mintha a gyerek szorongatná a nyakadat. ;)

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22744

Hát igen, nem egyszerű, reméljük az ötleted beválik. :)

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22745

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Labolen: Már minden alternatív dolgot végig gondoltam, mi lenne jó, ez is köztük van amit te is ajánlottál + sál is! :laugh: A hét a próba hete lesz. :whistle:
Mikor készítettem neki külön kulcscsomót, hogy mégis ne az enyémmel rohangáljon és azt nyugodtan ráhassa, hát nem nagyon jött be max. addig amíg meg nem kaparintotta amit akart.

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 6 hónapja #22746

Mandarin, nekünk van zajvédő fülhallgatónk,a hangszita kft.-től rendeltük,desjnosnekünk nem jött be, mert a kislányomat zavarja, hogy a fején van :dry: Inkább befogta a fülét akár egy órán át, mint hogy felvegye a fülhallgatót :( Azt hiszem Szanya írta a zajérzékenységgel kapcsolatban,hogy jön-megy,változik,és nákunk is így lett, most sokkal jobb a helyzet, nincs is szükség a fülhallgatóra.

Süni, nálunk Mimi ölelget most mindekit,akinek csak lehet megfogja a homlokát, Olivért agyonszorongatná (persze szeretetből).Nagyon nehéz ez, nálunk a terelés nem igazán működik, még dolgozunk a problémán, pedig csak finomítanunk kellamozdulatokat, hogy finomabban szeretgessen és persze ne boldog-boldogtalant. Hát, hajrá, hátha beválik valami Nektek,de tényleg jön a sálas-garbós időszak úgyis :laugh:

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 1 hónapja #26040

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Az irígységgel mit lehet kezdeni, hogy lehet kezelni? Nálunk ez a fő probléma, hogy a fiam mindenféle játékot szeretne kisajátítani. Itthon egyszer csak elvesz valamit, akár a testvérétől, akár tőlünk, és közli is, hogy az övé. Ha nem kapja meg, hisztizik, csapkod. A játékaihoz sem nyúlhat a testvére, akkor sem, ha már hónapok óta nem is foglalkozik vele. Az utóbbi hetekben már az oviban sem akarja engedni a csoporttársainak, hogy a kedvenc játékaival játszanak. Lassan ez lesz a legkomolyabb problémánk. Van erre valami ötletetek?

Válasz: Viselkedésproblémák 11 éve 1 hónapja #26053

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Én erre a problémára otthon gyakorolnék: timert állítanék be, 5 percig egyik játszik, 5 percig meg a másik. Ha a fiad szépen kibírja az 5 percet, akkor kap cserébe jutalmat.
Mellé rajzolnék szociális történetet: osztozni jó, játékot cserélni jó. Ami a tied, azzal más is játszhat. Nekünk még azt is be kellett venni, hogy a kicsi is tud vonatozni, ettől még nem fog eltörni semmi. (nálunk ez volt a féltés fő oka)

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 11 hónapja #28030

Kérdeznék ebben a topicban is: ki hogyan tudott segíteni a gyerekén kis korában (2-3 éves), ha az becsúszott egy dührohamba látszólagos ok nélkül? A ma reggeli események után még a gyereknél is hangérzékenyebb voltam...

Válasz: Viselkedésproblémák 10 éve 11 hónapja #28032

• mandarin
  • mandarin profilkép
  • Nem elérhető
  • 8 éves auti kisfiú, két kishúg
Kedves Frézia!

Nálunk is előfordul, hogy nem tudja kifejezni mit szeretne (Ő nem beszél)! Én nem értem, a fiam dühös lesz, és kész a baj....... vagy látszólag csak ok nélkül. Amikor belecsúszik a dührohamba, a szép szó már nem segít.
Otthon ilyenkor bevezetem a szobájába, és az ágyába tessékelem. Ott nyugodtan kibömbizheti magát, vergődhet, az ágy puha :dry:
Ha lenyugszik, akkor kijöhet, és megpróbálom kiszedni belőle a viselkedés okát, de többnyire addig meg is felejtkezik róla, mi indította el a folyamatot.

Ha nem otthon vagyunk, az komplikáltabb! Akkor megpróbálom átvezetni egy másik helységbe vagy udvarra. A legegyszerűbb lenne persze megelőzni a bajt, de sajnos én nem mindig vagyok elég ügyes ehhez, és bezárni meg nem szeretném!
Az elterelés, tudom, nem igazi megoldás, de remélem, ahogy fejlődik, jobban ki tudja majd fejezni magát, és ritkább lesz az ilyen.
Látván, hogy egy-két NT bölcsis társa mekkora cirkuszt rendez néha a cumijáért, azt gondolom, ilyen pici korban ez nem is feltétlenül írható az autizmus számlájára. Persze az , hogy nem tudja elmagyarázni a baját, az sajnos igen :(
Oldalmegjelenítési idő: 0.141 másodperc