Szia Tomger! Nagyon érdekes, mit írtál! Eddig azt hittem, hogy ez a rossz bélflóra dolog csak ránk igaz, más biztosan szerencsésebb. Az anyatejen keresztül simán átmehetett a kisfiadba az általad szedett antibiotikum. Vagy ha nem is egy az egyben, de azzal, hogy benned kiölte a jó bacikat is, így ezek eleve hiányoztak a tejedből.
Hozzászólásodat olvasva megerősítve látom az én gondolatmenetemet. Rengeteget árt egy újszülöttnek egy antibiotikum kúra! Mikor a GAP-diétátás könyvet olvastam, akkor nekem is (hozzád hasonlóan) ilyen aha élményem támadt. Az én gyermekem ugyan normál súllyal (3550-nel) 39 hetesen született császárral, de mikor kivették, nem sírt fel, majd elvitték és jött a nagy hallgatás az orvosok részéről. Még egy órás sem volt, de már röntgenezték, majd mikor kiderült, hogy az egyik tüdeje egyáltalán nem működik, a másik is csak alig, beindult az antibiotikum gépezet. Még két órája sem bújt ki, de már gyógyszerekkel és infúziókkal tömték, nomeg napokig kapott oxigént. Abban az időben a PIC-en ő volt a legbetegebb baba, pedig a súllya közel a duplája volt a koraszülöttekének. Aztán kiderült, hogy teljesen felesleges volt a sok antibiotikum(azt hiszem 7 napos koráig kapta), mert nem tenyészett ki semmi a tüdőváladékból.
Aztán, mint nálatok is jött a végtelennek tűnő hasmenés, majd a májmegnagyobbodás, a sok betegség, majd 3-4 évesen a gennyesen hólyagos bőr,amit a táplálékallergia (tej, tojás, szója) okozott. És ez még csak az egészségügyi problémáinak a fele(se). Még nem beszéltem a mozgásproblémákról, az 5 év logopédiáról és a fura dolgairól.
És amikor a könyvet olvastam, mindez bevillant. Lehet, hogy ez az oka az összes tünetének. A "lyukas bél szindróma" rá ténylegesen ráillik.
Amúgy a súlyával soha nem volt gond. Mindig normál testalkatú volt.Tehát egy csöppet sem kell aggódnom emiatt. Mondjuk én csak sima glutén-tej mentes diétára gondoltam. Jó sok vitaminnal és bélbaktériummal kiegészítve.
Neked nehezebb a helyzeted, mert egy kis súlyú gyermeknél kicsit rizikós egy szigorú diétát bevezetni. Gondolom, már ti is túl vagytok jó pár glutén vizsgálaton, és nektek is mindig negatív lett. ( mondjuk ez fura, mert a tünetek alapján nálunk is minden orvos a lisztérzékenységre gondolt legelőször, majd mikor negatív lett a vérteszt, jött a tej és a többi vizsgálat) Azt olvastam anno, hogy a tipikus lisztérzékeny gyerek vékony és feltűnően nagy, előre domborodó pocija van. (bár ez nyilván nem igaz mindenkire - én is ismerek duci lisztérzékeny kisfiút)
Szóval nem tudom a tutit, de a diétát elkezdjük. Első lépésben visszatértünk a tejmentesre, majd 1 hét múlva hozzájön a gluténmentes is.