LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Beszélgessünk a mindennapokról, sikerekről, problémákról, hírekről, programokról.

Téma: Viselkedésproblémák

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1128

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
:laugh: :laugh:
Ez igaz .

Azt kell látni , ahogy nőnek a gyerekek egyre nehezebb velük ha kiskorban nem kezdjük alkalmazni a napirendet és szabályokat meg minden mást , nagy gubancok lesznek ha tini korba lépnek és tombolni fognak a hormonok .Most még letudnám fogni ha agresszív lenne még mindig de 10 év múlva tőlem egy fejjel magasabb lesz és betesz a sarokba összehajtogatva ha most nem állítok neki pontos szabályokat , ÉS NAPIRENDET .

Az Én folyton kiboruló, tomboló,agresszív ,öntörvényű fiamból , aki semmit nem volt hajlandó csinálni akárhogy kértem , könyörögtem szépen vagy fenyegetve , egy "kezes" bárányka lett .8,5 éves és Vasárnap egy szóra abba hagyta a számítógépes játékot és FELPORSZÍVÓZTA a szobáját , persze volt motivácció , mert jött a barátja . :laugh: De a lényeg , másban is így működik , egy szóra megy zuhanyozni vagy jön enni , ír leckét . :) És amíóta használjuk a napirendet , nincs min kiboruljon hiszen pontosan tudja előre egy hétre / sőt már az éves naptár is megvan fontosabb eseményekkel/ mi fog történni vele mikor , hol, kivel . :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1129

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
De ezt csak akkor tudod megtenni, ha látod előre az egy évet, vagy az egy hetet. Én örülök, ha három napra előre látom a programot.

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1130

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Szerintem ez alapvetően minden gyerekre igaz, hogy világos szabályok nélkül elkallódhat. Pont az utcán menet hallottam fél füllel, hogy mögöttem egy anyuka teljesen letörve mesélte a barátnőjének, hogy a tini gyereke nekimegy, és gondok vannak az iskolában is. Már fél tőle.
Lehet, hogy nekünk kicsit keményebb munka, de a "normál" gyerekek között is vannak nehezebben kezelhetőek.
Én ezt a napirendet olyan nehezen tudom elképzelni. :blush: De mindegy, pár éve még az is nehezen tudtam elképzelni, hogy valaha gyerekem lesz. :laugh: Mindenbe bele lehet rázódni. A férjem mindig mondja is, hogy tervet kéne csinálnunk, mik az elvégzendő feladatok, és mennyi időt szánunk rá, mert anélkül nekünk annyi, kifolyik az idő a kezünk között. :laugh:

Szanya: Azért ne törj le, ha nehezen megy. Én 2 héten keresztül úgy vonszoltam be, hogy közben üvöltött. Már ha mentünk, mert mindenféle nyavalyát összeszedett. Aztán már csak megszokásból húzatta magát az oviig (volt ám izomláz, de már olyan karom van, mivel a másikkal a babakocsit ráncigálom), most meg már Ő húz. Ennyi idő kellett, hogy élvezze. Ráadásul amivel itthon kínlódunk, ott látja a gyerekektől, és csinálja.

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1131

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Nekem is gondom az idő folyósságával. :laugh:
Ha nincs minden felírva, már csúszom is mindennel.
Ezt az egész vizuális segédeszköz dolgot iszonyú nehéz felfogni. Minden egyes új darabbal megkínlódom. De a legnehezebb a napirend volt. Pedig így utólag olyan egyszerű, de mégis, mire fel bírtuk fogni a férjemmel...
Nagyon remélem, hogy nálunk nem lesz ilyen vonszolós dolog, mert én erre nem lennék képes. Szuper, hogy Nektek így bejött! Most néztem a közigállás-on, hogy fent van végre az asszisztensi hirdetésünk, nov.8 határidővel, tehát rövidesen kezdünk! Izgulok nagyon!!!!

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1135

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Dreamer .
Az egy év előre , annyit jelent , hogy jelezve vannak az ünnepek események , család születés napjai , esetleg a nyaralás,na meg a legfontosabb az iskola vége és kezdete .És ez hónapokra évszakokra lebontva külön táblán PECS-el .Egy hetet mindenképpen látok előre másképp nem is működne , a hetirend .

Ha ez nektek nem megy akkor csak az napra koncentrálj és ezt is oszd fel 3-felé .Ha valami nem biztos oda lehet tenni egy kérdőjelet , meglepetés program , ha valami elmarad akkor a kártyára rá kell tenni a nincs kis kártyát .Ha előre tudod ,mondjuk délben , hogy az esti program megváltozik de már kivan rakva , akkor meglehet beszélni vele és megcserélni másra .A fiam ezen sokáig kiborult , de gyakorlás után rugalmasan elfogadta . :)

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1194

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Edina!

Néztem a naptáras napirendeteket az enyém is néha ilyen(rajzos)! :lol: Szülinapomnál mindig rajzolok tortát, Mikulást,karácsonyfát..stb. A munkahelyemen a csajok a naptárból értesülnek előre mikor mit csinálok! Imádják amikor szabira megyek és berajzolom, hogy sünöcske napozik, túrázik!
Jót nevetnek, de nekem ez baromi hasznos!

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1229

• Mati
  • Mati profilkép
Sziasztok!

Nálunk most már az iskolai dolgok miatt odáig fajult a helyzet, hogy felírták a risperidont.

Van esetleg valaki, aki szedte és a fórumon vagy akár priviben leírná a tapasztalatait?

Köszönettel:
Timi

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1231

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Hát nem hallottam túl jó dolgokat róla. :-(
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1242

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Nem lehet, hogy a suli nem túl jó hely? Lehet, hogy egy suliváltással megoldódna a helyzet!

Nem tudom, hogy írtad-e mi a konkrét gond, vagy csak lemaradtam róla.

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1289

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Sünöcske .
:laugh: szuper :laugh:

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1306

• Mati
  • Mati profilkép
Kedves Sünöcske!

Az agresszió és a közveszélyesség a gond. Legutóbb megtámadta az ofőjét, és nagyon csúnyán megrugdosta az őt lefogó idős biztonsági őrt. Önmagából kikelve egy letapadt mondatot ismételgetett. A többi gyerek nagyon megijedt. Ilyenkor kezelhetetlen. A legnagyobb gond, hogy nyugodt lelkiállapotban is meg akarja a tanító nénit és a biztonsági őrt ölni.

Most szeptemberben váltottunk sulit, ahol kezdetben, mint ahogy beszámoltam róla, minden nagyszerűen alakult. A régi suliban nem volt agresszív, inkább őt bántották. Biztosan sok sérelmet beszedhetett és ez csak gyűl,gyűlt benne. A késői diagnózis ( még nincs 1 éve) miatt rendkívül negatív az énképe, pedig többszörös magyar bajnok sakkban. De ez a "megölök mindenkit" ijesztő. Most csak mondja, de mi lesz, ha egyszer meg is teszi! Ettől félek!
Otthon semmi gond vele. Az iskolában heti szintű a balhé. A fura csak az, hogy amúgy ő szeretne suliba járni, és nem is érti, hogy mi a baj az ő viselkedésével.

Valamit tennem kell, de teljesen tanácstalan vagyok!

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1308

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Megkérdezhetem, hova jártok pszichiáterhez? Beszéltél ott gyógyped.-del meg pszichológussal?

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1309

• Mati
  • Mati profilkép
A Vadaskertbe járunk. A legutóbbi dührohamkor felhívtam őket és sürgősséggel fogadtak.Ott javasolták ezt a gyógyszert.

Heti 2 órában jár egy gyógypedes auti szakemberhez fejlesztésre, de ennek csak évek múlva lesz haszna. Ő is azt mondta, hogy a legnagyobb gond a késői diagnózis. Én ezt értem, de mit tehetek ellene? Eddig is járunk sokféle terápiára, sokfelől volt szakvéleményünk, de csak a Vadaskert látta a három terület problémáját egyben. Tehát nem rajtunk múlt ez a késés! Mégis néha úgy érzem, hogy a szakemberek széttárják a kezüket és nem értik, hogy egy ilyen súlyosan érintett gyerek, aki kicsi kora óta dokumentálva rendelkezik mindhárom területen fogyatékossággal, az hogyhogy eddig nem került diagnosztizálásra és speciális ellátásra. Ez én is joggal kérdezhetném, de nem ez a fontos, hanem az, hogy valamit tegyek, hogy ne legyen a kisfiam másokra veszélyes.

A helyi pszichiáternek javasoltam, hogy kezdjen pl. pszichoterápiát vagy kognitív viselkedésterápiát, de ő ezt állami keretben nem vállalhatja, mert nincs idő a heti találkozásra. Ő is gyógyszerpárti. Eddig a Ritalint és az Atanaxot próbáltuk. A Ritalin semmit sem használt (de legalább nem ártott), az Atanaxtól viszont felpörgött. Akkor kezdődtek ezek a közveszélyes dolgai. 1 hét után abbahagytuk... De a probléma maradt.

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1310

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A biztonsági őrt gondolom azért akarja megölni, mert lefogta. Most visszaolvastam a korábbi bejegyzésedet, és látom, hogy szerinted sem megfelelő a tanár. Sajnos egy auti nem fogja elviselni azt, amit egy NT. Hiába jó az iskola ezen kívül, szerintem nem lesz más megoldás, mint keresni egy másik sulit újra. Hogyha hagyod itt, egyre rosszabb lesz. Ahogy írod, gyűlik a feszültség. Szerintem erre nem lesz jó a gyógyszer, mert a feszültség megmarad, ha le is higgasztja az iskolai időszakra, akkor kijön majd máskor. Csak persze minimális esélyt látok arra, hogy találtok megfelelő iskolát. Túl sok tényezős a rendszer ahhoz, hogy minden stimmeljen. :(
Azt írod, hogy innen nincs hova menni már. Mindig van hova, csak nagyon sokat kell hozzá autózni.

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1317

• Mati
  • Mati profilkép
Kedves Szanya!

Köszönöm a választ!
Amíg bírom, addig halasztom az iskolaváltást. Félévtől (ha addig kihúzzuk) a sakk miatt biztosan magántanuló lesz, jövőre pedig felsős lesz, és ha jók az infóim, akkor szuper ofőt kap.
Persze ezek csak az én terveim. :(

Komolyra fordítva a szót, bár senki sem írt valódi tapasztalatot, de azt hiszem a gyógyszert egyenlőre nem adom. Utolsó lehetőségként elkezdjük a diétát és a neurofeedbacket.
Ha rövid időn belül semmi sem változik, akkor viszont nem marad más választásom, mint az antipszichotikum és az iskolaváltás! :(

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1318

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
???? Alkalmatlan az ofő, a gyerek nem kap megfelelő segítséget az iskolában és a kaják megvonása lenne a megoldás? Nem lehetne inkább venni neki egy új napszemüveget, amilyen volt korábban? És legalább kijáró gyógyped. segítségét kérni?

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1319

• Mati
  • Mati profilkép
Aranyos tőled, hogy aggódsz értünk! Lehet, hogy kívülről ez ilyen egyszerűnek tűnik, de belülről nem az. Tudom, hogy te fényévekkel vagy előttünk a tapasztalatoddal, de mi meg nagyon messziről érkeztünk az autizmus világába. ( sokáig hivatalosan minden tünete mögött az oxigénhiány és a születése után feleslegesen adott antibiotikum állt)

A "napszemüveg" kérdés továbbra is napirenden van. A színes lencsés szemüvegre végre találtam olcsóbb alternatívát. Hétfőn megyek érte Pestre. ( régen ChromaGen lencsés diszlexia szemüvege volt, de ez már számunkra megfizethetetlen)

Kijáró gyógyped pedig sajna nincs ráírva a szakértőijére. Csak a heti 3 óra fejlesztés, amiből kettőt kap meg az auti központban. Az iskolában semmilyen fejlesztést nem kap, mert nincs rajta a papírján, hogy kellene. Papír nélkül hol állnak velem szóba?

A késői diagnózis miatt jelenleg a legnagyobb probléma az indulatkezelése és a negatív énképe. Erre kapta a gyógyszert. A szakértői papíron is ez a legfontosabb kiemelt fejlesztési terület.

A tejdiéta pedig amúgy nem árt neki, hiszen az allergiájából nem biztos, hogy maradéktalanul kigyógyult. Ezt a férjemtől örökölte, aki máig nem nőtte ki. :) És hangsúlyozom, óvódás korában a magatartás problémáira bevált.

De azért köszi a választ!

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1320

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Mati, milyen diétát akarsz kezdeni? Hány per centil a fiad? (Milyen magas és milyen a súlya a kortársihoz képest.) Ha csak a tejmentes diétát csináljátok akkor mindegy, de a gaps diéta szerintem elég megvonó. Én már rég belevágtam volna a GAPS-ba, ha nem lenne a fiam 3 percentil (legsoványabb a korosztályában) A rízst és a krumplit pl nem szivesen hagynám el. Mi a tej és gluténmenteset egyébként csináljuk és viselkedésében és figyelmében elég jelentős javulást észleltem, amikor a glutént is elhagytuk. Jó lenne kipróbálni a GAPs-ot de rendszeres orvosi felügyelet és dietetikai tanácsadás nélkül azt már nem vállalom be. (Ha csak a sinlac tápszert nem adom már attol megáll a gyarapodása a gyerekemnek.)

Érdekes egyébként ez a hosszas antibiotikumkezelés amiről irsz. A mi esetünkben is volt ilyen, egészen pontosan én kaptam szülés után 1 hétig infúziós antibiotikumkezelést (addig nem szopott a gyerek) majd 1 hónapig szedtem szájon át , ami mellett már lehetett szoptatni. Nekem totál szétment a bélrendszerem és a gyerek is másfél hosan megállás nélkül fosott, majd jött mindenféle emésztésiprobléma, hónapok alatt kapartuk össze magunkat. A gaps könyvben több fejezetben ír a bélflóra felborulásának következményeiről, nálunk nagyon beleillik a képbe.
Ha nem olvastad volna, feltétlen vedd meg a könyvet.

Ha most fél évig magántanuló lesz a fiad az a jelen problémátokra jó megoldásnak tűnik, semmiképp nem gyógyszerezném!!!
Nekem még nem sok tapasztalatom van az autizmussal, mert a kicsi fiam az érintett, viszont a nagyobb annyi mint a te fiad.
Ugye Ti is voltatok mostanában szülőtréningeken? Emlékszem rátok, meséltél a sakkozásról.

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1322

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Igen, felsőtől más tanár lesz, illetve tanárok. Ott sem lesz mindegyik tökéletes, de biztos lesznek jók is. És ott meg lehet oldani azt, hogy csak azokat az órákat ne látogassa, amelynek a tanárával nem jön ki esetleg.

A dühroham oka az lehet, hogy tehetetlennek érzi magát, és kiszolgáltatottnak. És mivel az autik nem szeretik az érintést, a biztonsági őr azzal, hogy megpróbálta lefogni, még csak rontott a helyzeten.
Mondjuk eléggé szegénységi bizonyítvány, ha egy ekkora gyerek ellen biztonsági őrt kell bevetni, vagy egyáltalán bárkinek csak ez jut eszébe.

Válasz: Viselkedésproblémák 13 éve 4 hónapja #1323

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Az antibiotikumokkal nagyon kell vigyázni! Egyre több rosszat hallani felőlük. Tényleg komoly baj, hogy azon kívül, amire kapod, rengeteg minden mást is leölnek, amire a szervezetnek szüksége lenne.
Nem csak a bélflórát nyomják le, hanem egyes kutatók szerint a falsejteket is. Ezek azok, amik a behatolókat magukba fogadják, és így blokkolják. Csakhogy tényleg csak blokkolják, és nem pusztítják el. És ha a falósejt elpusztul, akkor amit addig blokkolt, az kiszabadul.
Oldalmegjelenítési idő: 0.162 másodperc